Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Как да оцелеем хранейки се!

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kalia » Пон 04 Авг 2014, 07:33

Пастет от слънчогледови семки:
Суровото сл.семе се измива и накисва за една нощ.След това се оставя да покълне,като се промива от време на време.След като покълне се смила в блендер,заедно с малко маслинки,копър,морска сол и 1 скилидка чесън.Получава се пастет за мазане върху филийка или като добавка към салати.Отличен заместител на мазнините.Може да се добавят и смлени сурови ленени и сусамови семена.Много вкусно и пълно с омеги... :222
Към пастета може да се добавят нарязани на ситно краставици-получава се много вкусна веганска салата "Снежанка". :524
Супа от тученица:
Понеже в двора на фирмата е пълно с полезната трева,реших да пробвам една крем-супа от нея, която стана много вкусна.Иначе и на салатата(или като добавка към летните салати) суровата тученица е много полезна. Нарязват се на ситно:1 глава кромид лук,1 голям картоф,2 тиквички,1 морков,тученица-повечко :lol: .Включва се котлона,докато клокне и се изключва.Прибавя се магданоз,копър и малко червен пипер.Задушава се 1-2 часа и след това се пасира с пасатор.При сервирането се добавят масълце и крутончета.Ммммм... :984
"Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи."
Аватар
Kalia
Шампион по спам!
 
Мнения: 106
Регистриран на: Чет 02 Яну 2014, 10:04

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Вто 25 Ное 2014, 16:13

ШИШЧЕТА ОТ КАРТОФИ И КАРФИОЛ

Не знам дали ви е хрумвало някога да си направите такива зеленчукови шишчета, но аз ги опитах - собственоръчно изработени от мен и мноооооооого ми харесаха. :954 Другото готино на тази рецепта е, че вкусът на картофите доближава този до пържените, но все пак са печени, а не пържени. :)

Необходими продукти за 1 порция:

картофи - 200 - 250 г
карфиол - 200 - 250 г
зехтин - 2 с.л. (може и повече, ако ви допада)
червен пипер
черен пипер
къри
сол

Начин на приготовление:

Обелете и нарежете картофите на шайби с дебелина около 0,5 см. Накъсайте карфиола на средно големи розички. Поръсете ги с подправките и солта, а накрая залейте със зехтина. Оваляйте добре! Вземете си дървени шишчета и ги редете по следния начин: шайба картоф, розичка карфиол - докато свършат. Сложете ги в тавичка и печете на обикновена фурна - 30-40 минути или до готовност.
Изображение

Всички знаем колко е важно човек да не губи своята самоличност, но какво става тогава, когато самоличността ти не е нищо повече от координати на мястото, където са катастрофирали мечтите ти?
Иво Иванов (из "Отвъд играта")
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 6963
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Нед 04 Яну 2015, 12:44

:326 :524 :922
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10709
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Нед 29 Ное 2015, 17:30

ТОРТА БЕЗ БРАШНО С КРЕМ ОТ ТИКВА

Необходими продукти:

за блата:
200 г орехови ядки
200 г кокосови стърготини - за предпочитане био
15 фурми без костилка
3 яйца

за крема
опечена или сварена предварително тиква - 600 г или приблизително толкова
овесени ядки - ммм..... ами аз ги слагам на око, но примерно не повече от 100 г
чия - 30-40 г
фурми без костилка - около 10
какао на прах - 2-3 с.л.
какаова паста (маса) - 2-3 с.л.


Начин на приготовление:

Оригинала на тази рецепта принадлежи на Руми Илиева от fitnesinstructor.com: Кокосова торта с крем от тиква, без брашно, глутен и рафинирана захар. Аз модифицирах само крема.

:!: Приготвяне предварително на тиквата. По ваш избор - изпечете я на фурна или я сварете. Лично аз предпочитам печенето на фурна, т.к. тогава изкусителният аромат на печена тиква се концентрира изключително апетитно :). Аз пека оранжевелка като насипвам кафява захар на дъното на тавичка, заливам я с 1 пръст вода и отгоре нареждам парчетата. :!:

За приготвянето на блата ще ви е необходим кухненски робот. Разбийте яйцата заедно с фурмите в купата с S-образния нож докато станат на пяна. Прибавете кокосовите стърготини и повечето от орехите - продължете да разбивате докато получите фина смес. След това добавете останалите ядки и пуснете за кратко робота - така че ядките да се накълцат, но не и да се смелят. Изсипете в тавичка, постлана с кухненска хартия, и оформете чрез натискане. Запечете за около 50 минутки на 140 градуса.

Приготвяне на крема - за да не загубите ценните вещества в какаовата паста, трябва да я разтопите на водна баня и на ниска Т, което ще рече 1-ва или 2-ра степен на котлона. За 2-3 супени лъжици какаова маса при Т, създавана от 2-ра степен на котлона, ще ви са необходими около 30-40 минутки - така че ви препоръчвам да стартирате именно с разтапянето на пастата.

Ако ви остане вода след изпичането на тиквата, залейте с нея овесените ядки. В случай, че сте избрали да варите тиквата, със сигурност ще имате достатъчно вода, за да залеете овесените ядки. Оставете ги да поемат водата и да се надуят - около 15-ина минутки. Добавете към тях фурмите и ползвайки отново купата с S-образния нож на кухненския робот (може въобще да не е я миете след приготовлението на блата), разбийте до фина смес. Количеството на фурмите определя до голяма степен сладостта на крема. Т.к. аз пека тиквата със захар, то 10-ина фурми са напълно достатъчни за крема. Но ако вие варите есенната красавица или пък я печете без захар, то можете да увеличите количеството на фурмите или да добавите мед. Постепенно към разбитите овесени ядки и фурми, прибавете печената (сварена) тиква.

След като сте разбили всичко до хомогенна смес е време да й докарате и шоколадовия вкус. Добавете какаото и разтопената какаова паста - разбъркайте добре. Накрая изсипете чията и завъртете още 2-3 пъти с кухненския робот, така че да се разпредели равномерно. Оставете за около 10-ина минутки на хладно. За това време какаовата паста ще почне да се втвърдява, а чията да се желира. Целта е, като изсипете крема върху блата, той да не се разтече, а да може да се оформи върху му подобно на мус.

Докато сте приготвяли крема, блатът би трябвало вече да е опечен и съответно да е замирисал много вкусно. Прехвърлете го заедно с кухненската хартия в поднос за торта. Изсипете върху още горещия блат приготвения крем - ако имате подходящи прибори, загладете красиво. Оставете тортата за поне 24 часа на хладно. Имайте предвид, че колкото повече време я оставите, толкова по-вкусна ще става. Вярвате или не, но на 48-я час от приготвянето й, вкусовете в нея са доста по-хармонично допълващи се сравнение с ден по-рано. :222

Да ви е сладко!

Изображение
Изображение

Всички знаем колко е важно човек да не губи своята самоличност, но какво става тогава, когато самоличността ти не е нищо повече от координати на мястото, където са катастрофирали мечтите ти?
Иво Иванов (из "Отвъд играта")
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 6963
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Сря 02 Дек 2015, 10:10

Ани, снимката на твоето кулинарно творение ли е? :922
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10709
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Нед 06 Дек 2015, 11:17

Kleo написа:Ани, снимката на твоето кулинарно творение ли е? :922

дЪ! :1062
Изображение

Всички знаем колко е важно човек да не губи своята самоличност, но какво става тогава, когато самоличността ти не е нищо повече от координати на мястото, където са катастрофирали мечтите ти?
Иво Иванов (из "Отвъд играта")
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 6963
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Пон 07 Дек 2015, 14:22

cchery написа:
Kleo написа:Ани, снимката на твоето кулинарно творение ли е? :922

дЪ! :1062

Изглежда превъзходно, великолепно и прелестно! :326
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10709
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Чет 06 Окт 2016, 11:47

ПИЛЕ ВЪРХУ СОЛ

Необходими продкути:

1 цяло пиле Дюк
300 г сол на кристали
краве масло - около 100-120 г
4 скилидки чесън
сол, черен пипер, червен пипер и къри


Необходими продкути:

Важно е наистина да вземете качествено пиле - дали ще е Дюк или ще е домашно пиле, с което се сдобивате по алтернативни на хранителните супермаркети начини, няма значение. Просто - доверете се на качествено пилешко месо.

Измийте добре пилето и го оставете да се поотцеди. Поставете половината или повече от половината от краве маслото ПОД кожата на пильока. Аз примерно слагам масло на 2 места по корема, на 2 места по гърба, в основата на бутчетата и в основата на крилцата. Направете си прорези в кожата, ако не можете по друг начин да сложите маслото. На същите места, където е маслото, добавяйте и по няколко колелца от нарязаните скилидки чесън.

Когато сте готови с горното, разтопете останалата мазнина и полейте пилето. След това го овкусете според вкуса и предпочитанията си. Аз ръся по малко (ама наистина малко) сол и черен пипер върху цялото пиле. А после втривам върху кожата му червен пипер и къри.

На дъното на тава, постелете хартия за печене или алуминиево фолио (поставянето на хартия или фолио не е задължително, но силно препоръчително, защото ако не го направите, след печенето ще са ви необходими чук и длето, за да изчегъртате залепналата сол и мазнина :lol: ). Сипете върху нея солта на кристали - нека слоят на солта да е с дебелина около 0,5 см. Може и по-малко, разбира се. Разположете върху нея удобно пилето :954 , сипете съвсем малко водичка около него.

За печенето - може да стане на максимална температура, но ако искате да печете на 150 градуса, то тогава си предвидете около час и половина. По време на печенето, извадете пилето поне 2 пъти и го натъркайте с още малко масло.

Приятно ядене!
Изображение

Всички знаем колко е важно човек да не губи своята самоличност, но какво става тогава, когато самоличността ти не е нищо повече от координати на мястото, където са катастрофирали мечтите ти?
Иво Иванов (из "Отвъд играта")
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 6963
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Предишна

Назад към Готвим здравословно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron