Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Как да оцелеем хранейки се!

ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пон 11 Фев 2013, 14:51

Дойде моментът, когато трябва да почна да си систематизирам онова, което съм изчела, а после и изпробвала по пътя към другия начин на хранене! ЦЕЛТА - искам да се науча да готвя и съчетавам продуктите хем правилно, хем здравословно, хем разнообразно, хем вкусно! Надявам се никого няма да притесня тук с тази си "моя" темичка - в случай обаче, че е така, моля модераторите да я преместят, където счетат за добре. Приканвам и други момичета и момчета да се присъединят към това начинание. Ще бъда благодарна на всякакви забележки и коментари, подобрения и окастряния в моите рецепти!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Мнениеот cchery » Пон 11 Фев 2013, 15:04

ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Необходими продукти:

сурово кашу - 200 г
сурови какаови зърна - 35-40 г (повече зърна - по-силен шоколадов вкус, но да не се прекалява с тях, защото ще загорчи)
кокосово масло - 2 с.л. (маслото трябва да е био - екстра вържин)
мед - 1 с.л.
фурми - 5 бр.
овесени ядки (по възможност био) - 3 пълни с.л.
прясно мляко - не повече от 70-100 мл

за овалване - орехи и печен фъстък - общо около 100-120 г


Начин на приготовление:

Сгорещете прясното мляко и залейте с него овесените ядки. Оставете ги за около половин час да поемат цялото мляко и да набъбнат. Когато овесените ядки са готови, сипете суровото кашу и какаовите зърна в кухненския робот и ги смелете на много ситно. Добавете фурмите и оставете робота да накълца и тях добре. След това изсипете последователно овесените ядки, кокосовото масло и меда (последните 2 разтопете на водна баня).

Блендирайте орехите и печените фъстъци. От сместа горе правете бонбони с големина и форма по ваш вкус, след което ги овалвайте в смлените ядки. Преди да консумирате, ги оставете в хладилника за около час.


Източник
Последна промяна cchery на Пон 11 Фев 2013, 21:28, променена общо 1 път
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пон 11 Фев 2013, 21:26

СПАГЕТИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


Необходими продукти:

пълнозърнести спагети - 400 г
лук - 1 глава
праз - четвърт стрък
чесън - 5 скилидки
гъби - 250-300
морков - 3 броя
грах - половин буркан
соев сос (чист соев сос без мононатриев глутамат) - около 200 мл


Начин на приготовление:

Спагетите се сваряват - опитът ми от тази вечер сочи, че пълнозърнестите искат повече време от обичайните 9-10 минути. Лукът се задушава за около минутка, към него се добавят последователно праза, морковите и гъбите. Долива се малко топла водичка и се оставят да се задушат за около 10 минути. Добавя се граха. След минута-две при зеленчуците се сипват отцедените спагети. Разбъркват се и се добавя соевия сос - разбърква се добре, оставя се на котлона за не повече от 2-3 минути.


Източник
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Пон 11 Фев 2013, 22:58

Рецептите ти ме грабват все повече и повече, Черита :1216 Браво, момиче!!!
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пон 18 Фев 2013, 11:03

ЗЕЛЕНЧУЦИ НА СКАРА

Необходими продукти:

карфиол - една малка или половин голяма глава
броколи - количеството както при карфиола
моркови - 3-4 средни моркова, нарязани на пръчици с ширина окол 7 мм
гъби
лук

за маринатата - зехтин, хималайска сол, оцет/лимонов сок
черен пипер, къри


Начин на приготовление:

Накъсайте карфиола и броколите на розички, а всяка розичка нарежете на 1 или 2 парчета в зависимост от големината й. Гъбите нарежете на шайби, лука - на месечинки. Смесете всичките зеленчуци в една купа и ги залейте с маринатата. Не е задължително маринатата да покрива зеленчука. По желание наръсете с черен пипер и къри.

След като са престояли минимум 30 минути с маринатата, запечете зеленчуците на открита скара.

п.п.: специално за броколите, карфиола и морковите - могат вместо да престояват в маринатата, да бъдат сварени за не повече от 10 минути на пара. Преди печенето им на скарата, да се наръсят със същата марината.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Вто 19 Фев 2013, 17:17

КРЕМ-СУПА ОТ ВСИЧКО :1062 :1062

Необходими продукти:

1 голям картоф
1 тиквичка
1 морков
половин глава броколи
също толкова карфиол
гъби - 4-5 броя
1 глава лук
1/3 праз

къри, черен пипер, риган, магданоз, копър, зехтин и сол

Начин на приготовление:

Настържете картофа и моркова и ги сложете в една тенджера. Прибавете и всички останали зеленчуци при тях като преди това ги нарежете. Залейте с вода около 2 пръста над зеленчуците. Леко подсолете. Варете зеленчука до готовност - проверявайте да не му изкипи прекалено много водата. Т.к. супата ще се пасира, за да стане с консистенция на крем-супа, то преди това трябва при зеленчуците трябва да е останала съвсем малко вода .

Добавете копъра и магданоза и пасирайте. Разредете с 200 мл мляко или сметана и върнете за кратко на котлона. Подправете с къри, черния пипер и ригана. След като свалите от котлона, добавете зехтин на вкус.

При сервиране може да настържете върху супата сирене и да добавите кротони.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Вто 19 Фев 2013, 19:38

Браво, ще ти напиша скоро какво представлява ангелската супа, за която ти писах в скайп.
Бобка, моля те за рецептата на супата с гъби и кашу, предварително ти благодаря.
Чери, обичам те, възхищавам ти се, браво за всичко, за усилията и промените!!! :326
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот bobichan » Съб 23 Фев 2013, 00:09

Чери, пиши по-често. Особено съм възхитена, че си включила пълнозърнестите спагети!!! :326 :326 :326 А съчетанието със зеленчуци е повече от птавилно съчетано! Самите спагети ги варя с много риган във водата. Стават още по-вкусни. Ако много ти липсва кашкавалът или пармезанът можеш да добавиш хранителна мая :222
За шоколадовите бонбони - отново поздравления, че си се осмелила да опиташ. Аз обаче имам една забележка. Предполагам се досещаш, че става въпрос за прясното мляко. То се съчетава само и единствено със себе си. Иначе ... абе ще спестя подробностите. Ще използвам случая да ти припомня и няколкото цитата на Дейвид Улф за какаото и по-специално за съчетаването му с прясното мляко.
Сега чакам шуши интерпретациите ти :D .
Деско ето мия гъбената супа.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Съб 23 Фев 2013, 14:02

vihrogonche написа:Чери, обичам те, възхищавам ти се, браво за всичко, за усилията и промените!!! :326

Десиииии, :922 :922 .

Бобинка, пълнозърнестите спагети са чудно вкусни - поне тези, които ги купих от полския магазин - децата ги хапнаха с кеф! Наистина, а те са ми най-големия барометър, особено Бели, на която не успях слава Богу да покваря естествените детски инстикти към хубавата и полезна храна. Много пъти съм ти казвала, че тя естествено избира да не яде месо, да не яде по много и да не пие вода по време на ядене..... Аз не слагам кашкавал или сирене на спагети - не ми липсва.

Друго нещо - пълнозърнестия хляб, който си правя в хлебопекарната - все още е с мая, но си купих био-мая от Балев Био - този магазин дето е срещу Карфур. А отделно утре смятам да си заложа вече квас. Т.к. в хлебопекарната не се получава хляб само от пълнозърнесто брашно, когато се ползва мая, аз смесвам с друго брашно - преди ползвах бяло, но сега си купих от полския магазин пак пълнозърнесто, но много фино смляно и смесвам с другото, което имам - мляно на каменна мелница. Да, хлябът не бухва, но аз и не очаквам това да стане, обаче на вкус е прекрасен!!!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот bubalina » Съб 23 Фев 2013, 15:54

Я да се намърдам и аз тук :222 Да те следя :lol:
Особено ме впечатли крем супа от всичко :1062 :1062
Изображение
Аватар
bubalina
В началото бе словото
 
Мнения: 705
Регистриран на: Нед 07 Ное 2010, 11:19

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот bobichan » Съб 23 Фев 2013, 18:21

Страхотно е това за Бели. Аз го видях и на Черни Вит с покълналото жито. Е нищо, че с Марчи нещо не го скопосахме, но си хапнаха децата. А това, че сиренето не ти липсва тук е страхотно. Имаш правилна комбинация. Можеш да пробваш вариация с доматен сос, пресен босилек и чесън.
За пълнозърнестото брашно вече те поздравих, но маята си е голям напредък. Изключването на обикновенната мая, която съдържа и гъбички е голяма крачка към по-доброто здраве. Кваса е още един вариант за пробиотици. Отделно дето на мен ми е адски вкусен. Хляб направен с квас и поръсен с ким мммммммм.....
И да хляба не бухва, но това е съвсем естествено, защото брашното е по-тежко. Бялото брашно мухва много, защото в него няма нищо то е бяла пудра без хранителни качества.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Чет 28 Фев 2013, 13:16

ПЮРЕ ОТ СПАНАК И БРОКОЛИ

Необходими продукти:

за 1 порция

спанак - 200 г
броколи - 5-6 розички
краве масло - 20-30 г
прясно мляко - на око
сол по желание


Начин на приготовление:

Спанакът и броколите се сваряват (може да останат и полусурови) - може и на пара. След това се прехвълят в купа за пасиране и докато са още горещи се добавя краве маслото, така че да се разтопи. Пасират се и се долива с прясно мляко, но внимателно, за да не стане течна сместта, а да си остане като пюре.

Вкусът на това пюре е доста специфичен и повече напомня на прясно зеле. Определено маслото и млякото го дооформят и става много приятно за небцето. Или поне само на моето, защото нито Момчил, нито децата го харесаха. :1062 :1062

За онези, които не смесват прясно мляко с нищо друго, може да се ползва соево или ядково.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пон 04 Мар 2013, 11:48

ЯХНИЯ ОТ ГЪБИ И ГРАХ С МОРКОВИ

Необходими продукти:

гъби - 500-600 г
грах от консерва - 300 г
моркови - 1 голям или 2 средни
лук - 1 глава или 5-6 броя зелен лук
копър, зехтин, сол
пълнозърнесто брашно - 2 с.л.

Начин на приготовление:

Задушете лука и морковите в равни части зехтин и вода! При готовност на лука, добавете гъбите и долейте малко вода - не е необходимо да покрива съдържанието на тенджерата. Задушавайте до полуготовност и прибавете граха. Когато той е напълно омекнал, разбийте брашното с малко от горещия бульон от яденето - после излейте тази смес в тенждерата и продължете готвенето за не повече от 10 минутки. Подправете с копър, бял пипер, сол.

Принципно на гъбите много подхожда аромата на бяло вино - може да го добавите след като сложите гъбите да се задушават.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Пон 04 Мар 2013, 13:23

Звучи страхотно!
А снимката ти отдолу с линка са страхотни също!
:923 :923 :923
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Нед 10 Мар 2013, 10:43

ШОКОЛАДОВО "ПАРФЕ" С ТИКВА

Необходими продукти:

тиква - около 300-400 г
половин банан
фурми - 6 броя
прясно мляко - не повече от 100 мл
сурово кашу - 50-100 г
сурово какао - 80 г
кокосово масло - 1 с.л.
мед - 2 с.л.

Начин на приготовление:

Сварете тиквата на пара. Смелете кашуто и какаовите зърна на прах - с блендер, с пасатор или кафемелачка. С пасатора пасирайте тиквата, банана и обезкостените фурми. Добавете смелените ядки и кравето мляко - отново пасирайте. Овкусете с кокосовото масло и меда.

По желание при консумация може да се добави лъжичка-две изцедено кисело мляко - аз имам домашно, което на вкус се доближава до заквасената сметана и смесено това "парфе" е уникално добра комбинация.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Следваща

Назад към Готвим здравословно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта