Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Как да оцелеем хранейки се!

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот tita » Вто 09 Апр 2013, 14:33

:524
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Сря 10 Апр 2013, 11:46

tita написа::524

Ами като съм такава шматка, сега ще поясня защо исках да ви напиша през кой сайт съм си поръчала какаовото масло вчера :1210 :1210 . Защото първата опция, която гугъл предлага е през интернет сайта на "Аптека ФРАМАР". Обаче вижте какво става, когато човек решава да си го поръча:

kakaovo maslo.png



Не стига, че го продават на 8 лв/бурканчето, ами доставката е още 6 лв отгоре :!: :!: :!: :1215 :1215 ..... а не намерих никъде на сайта им дали имат някъде магазин в София, за да отида на място и да си го взема. Ето защо много се зарадвах, когато видях този онлайн магазин на пловдивската фирма. Комбинирахме се двете с Боби и си поръчахме маслото оттам и ще си поделим тези 2,50 лв куриерска доставка до София, което на практика прави бурканчето с какаово масло по 8,05 лв!!! А ако ни хареса и сме го свършили, Тити, ще те моля със сигурност да ми купиш и донесеш на УСОЕТО! :940
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Сря 10 Апр 2013, 12:05

ПОСТЕН ГЮВЕЧ С КАРТОФИ, ГУЛИЯ И ДОМАТЕН СОК

Необходими продукти:

картофи - 500 г
гулия - 200-300 г
лук - 1 глава
морков - 1 голям
целина - четвърт глава от големите или 1 малка
доматен сок - 400-500 мл
пълнозърнесто (или каквото ползвате) брашно - 3-4 с.л.
сол, зехтин, олио, магданоз, целина на листа, риган, черен пипер, червен пипер,
къри - 1 с.л.
кимион - 1 ч.л.


Начин на приготовление:

Картофите и гулията се обелват и нарязват на парчета с големина по ваш вкус. Сипват се в тавичка, наръсват се с черен пипер, сол, къри и зехтин и се овалват добре. Добавя се вода, която наполовина да покрие продуктите и се слагат да се пекат/задушават във фурната.

В дълбок тиган или в тенджера се сипва олио/зехтин - около 150 мл или по ваша преценка, добавя се около 100 мл вода и се слага щипка сол. Когато олиото и водата заврат в тях се изсипват настъргания на ренде морков и нарязаната на малки кубченца целина. Оставят се да омекнат за 5-10 минутки, след което се добавя и лука, който също трябва да омекне. При необходимост, можете да долеете още вода. Когато и лукът е почти готов се сипват 3-4 лъжици брашно и се оставя за около 5 минутки да поври. След това се изсипва доматения сок, който се подправя ригана и кимиона, и ако е много кисел - щипка захар. Доматения сос се оставя да ври за 15-20 минутки в зависимост от силата на котлона ви - трябва да стане с консистенция на гъст кетчуп - чак след като е готов му се слагат нарязаните на ситно целина и магданоз - така няма да изгубят ароматите си от дългото варене.

След като картофите и гулията във фурната са омекнали и почти готови, се заливат с доматения сос - ястието се запича за около 20 минути. Много върви с пресен чесън.

В тази рецепта се опитах да избегна комбинацията на месо с въглехидратни зеленчуци, т.е. стандартния гювеч с месо, както и запръжката при приготвянето на доматения сос. Честно казано вкусът не пострада никак от тези "лишения". :lol:
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Чет 18 Апр 2013, 10:20

ПИЛЕ МАСАЛА


Необходими продукти:
ким - 1 ч.л.
къри - 1 с.л.
куркума - 1-2 с.л.
кориандър семена или смлян - 1 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
чесън - всичките скилидки от 1 малка глава
стар лук - 1 глава
домати от консерва - 1 буркан
пилешко месо - на късчета най-добре - 700-800 г
сол на вкус - може да се сложи в процеса на готвене, може и след това да се овкуси

mdh kitchen king masala - : кориандър, кимион, чили, куркума, черен пипер, карамфил, листа от сминдух, сол, иднийско орехче, джинджифил, семена от кардамон, канела, дафинов лист, нахут, копър, горчица, синап, чесън и лук на стърготини, зелен кардамон, смлян корен от див копър


Начин на приготовление:

Смесете олио или зехтин с вода и загрейте на котлона докато заври. След като мазнината вече е гореща, задушавайте в продължение на 5 минути нея кима, кърито, куркумата, червения пипер и кориандъра. Добавете нарязаните скилидки чесън и лук - при необходимост долейте с вода. След като са поомекнали наръсете от готовата подправка китчън кинг масала и сложете пилешкото месо - долейте с вода така че почти да покрива пилешкото и гответе до почти пълна готовност - 20-25 минути (разбърквайте често и при необходимост редувайте да доливате с вода и мазнина). След това изсипете доматите от буркана и задушавайте в продължение на 10 минути или докато ви допадне на вкус.


Такаааааа :954 - историята на тази рецепта е свързана с "обмяната на опит", която правят във фирмата на Момчил - за месец в техния екип беше пратен на обучение индиец, при това от Индия :1062 , че повечето им колеги в щатите също са индийци. На тръгване той остави на Момчил някои подправки, които беше взел със себе си - примерно куркумата му е вълшебна! След като я пробвах, изхвърлих моята, която беше на Биосет :D .

Този готовия микс от подправки, към който има линк по-горе също ми е наследствен от индийския младеж. Даже не знам дали го има на българския пазар - затова преведох всичките му съставки. Когато го добавях към ястието най-силно отличих аромата на канела (тогава още не бях прочела съдържанието). А след като вече консумирахме се убедих, че и от чилито не е пестено :1062 :1062 . Т.е. ако не намерите такъв микс, то спокойно можете да си добавите само канела, чили и индийско орехче. Масалата наистина си заслужава..... Лично за мен трябва да й се сложи едниствено пресен кориандър или магданоз.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот ellis_stoyanova » Нед 21 Апр 2013, 20:05

Черитка,"пъхвам" се и аз в твоята темичка,страхотна е,браво :524 :326 :922
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

Изображение

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Философска система
 
Мнения: 1406
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:41

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Чет 06 Юни 2013, 12:20

ЗЕЛЕНА САЛАТА СЪС ЗАПЕЧЕНО СИРЕНЕ И КРУША

Необходими продукти:

1 бр зелена салата
по желание - спанак и друг вид зелении
домати - 2-3 домата
краставици - половин краставица е достатъчна
стафиди
маслини
сирене - козе най-добре
круша - 1 бр

за дресинга - балсамов оцет, мед - около 1 с.л., зехтин и сол

Начин на приготовление:

Нарежете сиренето на шайби или правоъгълници с диаметър/страна около 5 см. Запечете го на сух тиган или на тефлонова скара докато добие приятна жълто-кафява коричка. Всички останали продукти нарежете и овкусете с дресинга. Добавете запеченото сирене и се наслаждавайте на приятната комбинация между сладкото на крушата и соленото на сиренето! :954
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Съб 08 Юни 2013, 13:30

БАНАНА БРЕД - бананов хляб/кекс

Неоходими продукти:

банани - 3-4 броя според големината
2 яйца
захар - 7 с.л. с връх (може и мед и фурми)
олио/масло/кокосово масло - половин чаена чаша
брашно (може наполовина бяло, наполовина пълнозърнесто) - 2 ч. ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1 щипка

по желание - смлени сурови ядки - около 100 г. ядки по избор; какао на прах



Начин на приготовление:

Смачкайте бананите или ги пасирайте заедно със суровите ядки, ако изберете да слагате такива. "Изгасете" в тях содата. В отделна купа разбийте яйцата. Добавете захарта и продължавайте да разбивате. Изсипете последователно олиото и киселото мляко. Накрая сложете брашното и разбъркайте много добре - да не остават бучки. Към тази смес изсипете банановата "кълцаница" :1062 . Добавете и какаото на прах, ако сте решили да ползвате такова.

В намаслена и поръсена с брашно тавичка изсипете готовата смес и печете час на 170 г. Не изваждайте банановия кекс по-рано дори и да се пукне отгоре - заради бананите е възможно средата му да стане клисава - затова е необходимо печене около час. При съмнение, че е готов преди единия час, просто проверете как е средата - с клечка за зъби или направо отрежете едно тъничко парченце.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пон 17 Юни 2013, 12:21

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ СЪС СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ

Необходими продукти:

тиквички - около килограм
чесън - 4 глави пресен чесън заедно с дръжките
сирене и кашкавал - на вкус
домати - 2 броя нарязани на ситно
ким, кимион, къри, червен пипер, кориандър на семена, черен пипер, сол
пресен копър и магданоз
зехтин

Начин на приготовление:

Срежете тиквичките по дългата им страна през средата! Ако са много големи, разделете ги първо на две! С малка лъжичка издълбайте средата им. Наредете ги в тавичка - посолете и залейте със зехтин, сипете около пръст вода на дъното на тавичката. Пъхнете във фурната да се запичат.

В тенджера сипете зехтин и вода - в съотношение 1:1. Когато сместа почне да ври сложете кима, кимиона, кърито, кориандъра и солта. След пет минути добавете нарязания на ситно чесън и издълбаната вътрешност на тиквичките и задушавайте в продължение на 5-10 минутки! След това наръсете с червен пипер и изсипете скълцаните домати. Задушавайте към 15-20 минути като добавяте вода от време на време. Когато сместа е готова, наръсете с черен пипер и магданоз. Свалете от котлона и добавете сиренето и кашкавала.

Извадете тиквичките от фурната и обилно ги поръсете с копър. Напълнете ги със сместа от тенджерата и печете до готовност - най-добре да са покрити с алуминиево фолио, за да се задушат.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пет 09 Авг 2013, 14:06

ГАРНИТУРА ОТ ТИКВИЧКИ И ПАТЛАДЖАН НА ФУРНА


Необходими продукти:

1 голяма тиквичка
1 голям патладжан
2 средно големи домата
1-2 глави кромид лук
зехтин, къри, червен пипер, сол


Начин на приготовление:

Сипете зехтин на дъното на голяма тава. Към него добавете и разбъркайте кърито, червения пипер и солта. Нарежете тиквичките и патладжана на ивички без да им белите корите. Сложете ги в тавата и ги оваляйте добре в подправките - за целта не пестете от къри и червения пипер, ако е необходимо добавете още. Капнете пак малко зехтин върху зеленчуците. Наредете отгоре им кромида, нарязан на шайби, а върху него доматите, нарязани на колелца. Сипете вода до половината на зеленчуците и ги пъхнете във фурната за около 30-40 минути. Ако печката ви има вентилатор, гответе на тази програма.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Сря 06 Ное 2013, 12:54

ГЮВЕЧЕТА С ТИКВИЧКИ, ДОМАТИ И СИРЕНЕ

Необходими продукти: за 2 гювечета

1 средно голяма тиквичка
2 домата
сирене - колкото повече, толкова повече :1062
зехтин
риган, сол, черен пипер, червен пипер, босилек

Начин на приготовление:

Нарежете тиквичката на по-дебели шайби (може и по 1 сантиметър. Нарежете и домата на шайби. На дъното на гювечето сипете зехтин, поръсете с риган, сол и червен пипер. Зареждайте продуктите по следния начин: шайба тиквичка, домат, сирене докато запълните гювечето. Поръсете отново с риган и сол. Добавете босилека и черния пипер. Залейте обилно със зехтин и сипете вода не повече от 2 пръста. Захлупете и печете около 40-45 минути.

Много лека храна, но в същото време вкусна и не тежи на стомаха. :)
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Вто 12 Ное 2013, 13:06

Ще я пробвам при първа възможност, рецептата ми прозвуча доста вкусна, лесна и полезна :1211
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11287
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Пон 24 Фев 2014, 13:20

ТЕЛЕШКО С ТИКВИЧКИ ПО СЕЛСКИ

Необходими продукти:

телешко месо - 700-800 г.
тиквички от фризера - към 500 г
гъби - по възможност кладница или манатарка (печурка също става)
домати - 2 пресни или от консерва
лук
червен, черен пипер, копър, кориандър (смлян), сол
олио
брашно - 1-2 с.л.


Начин на приготовление:

Нарежете телешкото месо на по-големи кубчета (остранете ако има жили и ципи). В дълбока тенджера сипете олио - около 1 пръст и смесете с 30-40 мл вода. Сипете 1 кафена лъжичка сол и кориандъра. След като водата с подправките заври, изсипете телешкото и оставете да се задуши. Разбърквайте често. След 5 минути добавете лука и оставете още 5 минути да се задуши и той, след което наръсете брашното. Разбъркайте добре и оставете ястието да се готви докато брашното се посвари - около 5-7 минутки. Когато времето изтече, поръсете с червен пипер на вкус.

Добавете тиквичките (ако са сурови: нарежете и ги накиснете в подсолена вода с оцета за половин час, след което ги отцедете) и гъбите заедно и гответе 20-25 минути. В края на тези 25 минутки изсипете доматите, намалете силата на котлона и гответе докато ястието остане на мазнина. Подправете в края с копър и черен пипер. Можете да гарнирате с люта чушка или по желание да поръсите с лимонов сок от пресен лимон.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Пет 25 Апр 2014, 22:02

Сигурно е доста вкусно ястие това с телешкото и тиквичките, а, Чери? :524
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11287
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот cchery » Сря 11 Юни 2014, 09:30

СУРОВИ ПАСТИ С КРЕМ ОТ ФУРМИ И ЧИЯ

Необходими продукти:

За блата:
сушени смокини - 100 г
пулпа от ядково мляко - 100-150 г (ако не е налична, количеството на смокините се увеличава на 200 г, а на орехите - на 100 г)
орехи - 50 г
кокосово масло - 20 г

за крема:
фурми без костилка - 200 г (около 17 бр)
какаова маса (паста) - 50 г
косово масло - 30-40 г
чия - 2 с.л., заляти със 140 мл вода - сипват се заедно с водата



Предварителна подготовка:

Накиснете фурмите във вода за около 2 часа.

Залейте чията със 140 мл вода и оставете да се желира за около половин час. За да ползвате какаовата маса, трябва да я разтопите. Направете го по следния начин - отмерете 50 г какаова маса и я поставете в стъклен буркан, а буркана сложете в тенджерка с вряща вода - оставете до разтопяване, но следете Т на какаовата паста да не надвишава 40-45 г, т.е. да е търпима ако потопите пръст - иначе си отиват полезните ензими. Ако и кокосовото ви масло е твърдо, го разтопете по същия начин. Най-добре не ползвайте микровълнова печка за тези нужди.

Ядково мляко можете да си приготвите по следния начин: накиснете във вода за 8 часа 100 ядки (кашу, лешник, бадем и др.), 40 г сусам (най-добре небелен), 60 семена (прим. 30 слънчогледови + 30 г тиквени). Промийте ядките на течаща вода след 8-е часа и ги сложете в шейкър, добавете 800 мл вода. Разбивайте на максимална скорост около 30 сек. Осавете сместа да "почива" 1 минута - после продължете блендирането 3-4-5 минутки докато получите почти хомогенна течност с бял цвят. Прецедете я през двойна марля и върнете в шейкъра като за сладост добавите мед или 5-6 фурми. Ако сложите фурми, разбивайте около 4-5 минутки докато парченцата от фурмите почти не се забелязват.

В случай, че не ви се "забавлява" :lol: с приготвяне на ядково мляко, заменете пулпата от рецептата за пастите със същото количество смокини или пък по равно смокини и орехи.

Начин на приготовление:

За блата: изсипете в блендер пулпата, смокините, орехите и кокосовото масло. Блендирайте докато смокините се накълцат наситно и сместа стане хомогенна. Може да добавите малко ядково мляко или пък вода, ако "кълцането" не върви добре :1062 . Вземете една дълбока и равна чиния с диаметър около 20-25 см, застелете я с хартия за печене и разстелете в нея блата - така че да е равен по цялото дъно.

За крема: изсипете в блендера всички съставки: фурмите, които сте отцедили от водата, чията заедно с водата, в която е била накисната, кососовото масло и какаовата маса - разтопени до течност. Блендирайте докато се получи смес с консистенция на мус. Изсипете я върху разстлания блат и оставете да се стегне в хладилника за 2-3 часа. После можете да нарежете сладкиша на форми, каквито пожелаете, да го оформите като пасти или просто като мини тортичка - след като е престоял 3 часа в хладилника, хартията за печене под блата се маха лесно без сладкото изкушение да се разпада.

res_sladkish 1.jpg


res_sladkish 2.jpg
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Мнениеот Kleo » Сря 25 Юни 2014, 11:46

Изглежда направо страхотно - великолепен сладък разкош - браво, Ани :329
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11287
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Готвим здравословно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта