Страница 1 от 6

ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 11 Фев 2013, 14:51
от cchery
Дойде моментът, когато трябва да почна да си систематизирам онова, което съм изчела, а после и изпробвала по пътя към другия начин на хранене! ЦЕЛТА - искам да се науча да готвя и съчетавам продуктите хем правилно, хем здравословно, хем разнообразно, хем вкусно! Надявам се никого няма да притесня тук с тази си "моя" темичка - в случай обаче, че е така, моля модераторите да я преместят, където счетат за добре. Приканвам и други момичета и момчета да се присъединят към това начинание. Ще бъда благодарна на всякакви забележки и коментари, подобрения и окастряния в моите рецепти!

ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Публикувано на: 11 Фев 2013, 15:04
от cchery
ДОМАШНИ ШОКОЛАДОВИ БОНБОНИ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Необходими продукти:

сурово кашу - 200 г
сурови какаови зърна - 35-40 г (повече зърна - по-силен шоколадов вкус, но да не се прекалява с тях, защото ще загорчи)
кокосово масло - 2 с.л. (маслото трябва да е био - екстра вържин)
мед - 1 с.л.
фурми - 5 бр.
овесени ядки (по възможност био) - 3 пълни с.л.
прясно мляко - не повече от 70-100 мл

за овалване - орехи и печен фъстък - общо около 100-120 г


Начин на приготовление:

Сгорещете прясното мляко и залейте с него овесените ядки. Оставете ги за около половин час да поемат цялото мляко и да набъбнат. Когато овесените ядки са готови, сипете суровото кашу и какаовите зърна в кухненския робот и ги смелете на много ситно. Добавете фурмите и оставете робота да накълца и тях добре. След това изсипете последователно овесените ядки, кокосовото масло и меда (последните 2 разтопете на водна баня).

Блендирайте орехите и печените фъстъци. От сместа горе правете бонбони с големина и форма по ваш вкус, след което ги овалвайте в смлените ядки. Преди да консумирате, ги оставете в хладилника за около час.


Източник

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 11 Фев 2013, 21:26
от cchery
СПАГЕТИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


Необходими продукти:

пълнозърнести спагети - 400 г
лук - 1 глава
праз - четвърт стрък
чесън - 5 скилидки
гъби - 250-300
морков - 3 броя
грах - половин буркан
соев сос (чист соев сос без мононатриев глутамат) - около 200 мл


Начин на приготовление:

Спагетите се сваряват - опитът ми от тази вечер сочи, че пълнозърнестите искат повече време от обичайните 9-10 минути. Лукът се задушава за около минутка, към него се добавят последователно праза, морковите и гъбите. Долива се малко топла водичка и се оставят да се задушат за около 10 минути. Добавя се граха. След минута-две при зеленчуците се сипват отцедените спагети. Разбъркват се и се добавя соевия сос - разбърква се добре, оставя се на котлона за не повече от 2-3 минути.


Източник

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 11 Фев 2013, 22:58
от Kleo
Рецептите ти ме грабват все повече и повече, Черита :1216 Браво, момиче!!!

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 18 Фев 2013, 11:03
от cchery
ЗЕЛЕНЧУЦИ НА СКАРА

Необходими продукти:

карфиол - една малка или половин голяма глава
броколи - количеството както при карфиола
моркови - 3-4 средни моркова, нарязани на пръчици с ширина окол 7 мм
гъби
лук

за маринатата - зехтин, хималайска сол, оцет/лимонов сок
черен пипер, къри


Начин на приготовление:

Накъсайте карфиола и броколите на розички, а всяка розичка нарежете на 1 или 2 парчета в зависимост от големината й. Гъбите нарежете на шайби, лука - на месечинки. Смесете всичките зеленчуци в една купа и ги залейте с маринатата. Не е задължително маринатата да покрива зеленчука. По желание наръсете с черен пипер и къри.

След като са престояли минимум 30 минути с маринатата, запечете зеленчуците на открита скара.

п.п.: специално за броколите, карфиола и морковите - могат вместо да престояват в маринатата, да бъдат сварени за не повече от 10 минути на пара. Преди печенето им на скарата, да се наръсят със същата марината.

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 19 Фев 2013, 17:17
от cchery
КРЕМ-СУПА ОТ ВСИЧКО :1062 :1062

Необходими продукти:

1 голям картоф
1 тиквичка
1 морков
половин глава броколи
също толкова карфиол
гъби - 4-5 броя
1 глава лук
1/3 праз

къри, черен пипер, риган, магданоз, копър, зехтин и сол

Начин на приготовление:

Настържете картофа и моркова и ги сложете в една тенджера. Прибавете и всички останали зеленчуци при тях като преди това ги нарежете. Залейте с вода около 2 пръста над зеленчуците. Леко подсолете. Варете зеленчука до готовност - проверявайте да не му изкипи прекалено много водата. Т.к. супата ще се пасира, за да стане с консистенция на крем-супа, то преди това трябва при зеленчуците трябва да е останала съвсем малко вода .

Добавете копъра и магданоза и пасирайте. Разредете с 200 мл мляко или сметана и върнете за кратко на котлона. Подправете с къри, черния пипер и ригана. След като свалите от котлона, добавете зехтин на вкус.

При сервиране може да настържете върху супата сирене и да добавите кротони.

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 19 Фев 2013, 19:38
от Kleo
Браво, ще ти напиша скоро какво представлява ангелската супа, за която ти писах в скайп.
Бобка, моля те за рецептата на супата с гъби и кашу, предварително ти благодаря.
Чери, обичам те, възхищавам ти се, браво за всичко, за усилията и промените!!! :326

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 23 Фев 2013, 00:09
от bobichan
Чери, пиши по-често. Особено съм възхитена, че си включила пълнозърнестите спагети!!! :326 :326 :326 А съчетанието със зеленчуци е повече от птавилно съчетано! Самите спагети ги варя с много риган във водата. Стават още по-вкусни. Ако много ти липсва кашкавалът или пармезанът можеш да добавиш хранителна мая :222
За шоколадовите бонбони - отново поздравления, че си се осмелила да опиташ. Аз обаче имам една забележка. Предполагам се досещаш, че става въпрос за прясното мляко. То се съчетава само и единствено със себе си. Иначе ... абе ще спестя подробностите. Ще използвам случая да ти припомня и няколкото цитата на Дейвид Улф за какаото и по-специално за съчетаването му с прясното мляко.
Сега чакам шуши интерпретациите ти :D .
Деско ето мия гъбената супа.

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 23 Фев 2013, 14:02
от cchery
vihrogonche написа:Чери, обичам те, възхищавам ти се, браво за всичко, за усилията и промените!!! :326
Десиииии, :922 :922 .

Бобинка, пълнозърнестите спагети са чудно вкусни - поне тези, които ги купих от полския магазин - децата ги хапнаха с кеф! Наистина, а те са ми най-големия барометър, особено Бели, на която не успях слава Богу да покваря естествените детски инстикти към хубавата и полезна храна. Много пъти съм ти казвала, че тя естествено избира да не яде месо, да не яде по много и да не пие вода по време на ядене..... Аз не слагам кашкавал или сирене на спагети - не ми липсва.

Друго нещо - пълнозърнестия хляб, който си правя в хлебопекарната - все още е с мая, но си купих био-мая от Балев Био - този магазин дето е срещу Карфур. А отделно утре смятам да си заложа вече квас. Т.к. в хлебопекарната не се получава хляб само от пълнозърнесто брашно, когато се ползва мая, аз смесвам с друго брашно - преди ползвах бяло, но сега си купих от полския магазин пак пълнозърнесто, но много фино смляно и смесвам с другото, което имам - мляно на каменна мелница. Да, хлябът не бухва, но аз и не очаквам това да стане, обаче на вкус е прекрасен!!!

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 23 Фев 2013, 15:54
от bubalina
Я да се намърдам и аз тук :222 Да те следя :lol:
Особено ме впечатли крем супа от всичко :1062 :1062

Re: ЧЕРИ - рецепти по ПЪТЯ

Публикувано на: 23 Фев 2013, 18:21
от bobichan
Страхотно е това за Бели. Аз го видях и на Черни Вит с покълналото жито. Е нищо, че с Марчи нещо не го скопосахме, но си хапнаха децата. А това, че сиренето не ти липсва тук е страхотно. Имаш правилна комбинация. Можеш да пробваш вариация с доматен сос, пресен босилек и чесън.
За пълнозърнестото брашно вече те поздравих, но маята си е голям напредък. Изключването на обикновенната мая, която съдържа и гъбички е голяма крачка към по-доброто здраве. Кваса е още един вариант за пробиотици. Отделно дето на мен ми е адски вкусен. Хляб направен с квас и поръсен с ким мммммммм.....
И да хляба не бухва, но това е съвсем естествено, защото брашното е по-тежко. Бялото брашно мухва много, защото в него няма нищо то е бяла пудра без хранителни качества.