Ами като съм такава шматка, сега ще поясня защо исках да ви напиша през кой сайт съм си поръчала какаовото масло вчера . Защото първата опция, която гугъл предлага е през интернет сайта на "Аптека ФРАМАР". Обаче вижте какво става, когато човек решава да си го поръча:
Не стига, че го продават на 8 лв/бурканчето, ами доставката е още 6 лв отгоре :!: :!: :!: ..... а не намерих никъде на сайта им дали имат някъде магазин в София, за да отида на място и да си го взема. Ето защо много се зарадвах, когато видях този онлайн магазин на пловдивската фирма. Комбинирахме се двете с Боби и си поръчахме маслото оттам и ще си поделим тези 2,50 лв куриерска доставка до София, което на практика прави бурканчето с какаово масло по 8,05 лв!!! А ако ни хареса и сме го свършили, Тити, ще те моля със сигурност да ми купиш и донесеш на УСОЕТО!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
картофи - 500 г
гулия - 200-300 г
лук - 1 глава
морков - 1 голям
целина - четвърт глава от големите или 1 малка
доматен сок - 400-500 мл
пълнозърнесто (или каквото ползвате) брашно - 3-4 с.л.
сол, зехтин, олио, магданоз, целина на листа, риган, черен пипер, червен пипер,
къри - 1 с.л.
кимион - 1 ч.л.
Начин на приготовление:
Картофите и гулията се обелват и нарязват на парчета с големина по ваш вкус. Сипват се в тавичка, наръсват се с черен пипер, сол, къри и зехтин и се овалват добре. Добавя се вода, която наполовина да покрие продуктите и се слагат да се пекат/задушават във фурната.
В дълбок тиган или в тенджера се сипва олио/зехтин - около 150 мл или по ваша преценка, добавя се около 100 мл вода и се слага щипка сол. Когато олиото и водата заврат в тях се изсипват настъргания на ренде морков и нарязаната на малки кубченца целина. Оставят се да омекнат за 5-10 минутки, след което се добавя и лука, който също трябва да омекне. При необходимост, можете да долеете още вода. Когато и лукът е почти готов се сипват 3-4 лъжици брашно и се оставя за около 5 минутки да поври. След това се изсипва доматения сок, който се подправя ригана и кимиона, и ако е много кисел - щипка захар. Доматения сос се оставя да ври за 15-20 минутки в зависимост от силата на котлона ви - трябва да стане с консистенция на гъст кетчуп - чак след като е готов му се слагат нарязаните на ситно целина и магданоз - така няма да изгубят ароматите си от дългото варене.
След като картофите и гулията във фурната са омекнали и почти готови, се заливат с доматения сос - ястието се запича за около 20 минути. Много върви с пресен чесън.
В тази рецепта се опитах да избегна комбинацията на месо с въглехидратни зеленчуци, т.е. стандартния гювеч с месо, както и запръжката при приготвянето на доматения сос. Честно казано вкусът не пострада никак от тези "лишения". :lol:
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
Необходими продукти:
ким - 1 ч.л.
къри - 1 с.л.
куркума - 1-2 с.л.
кориандър семена или смлян - 1 с.л.
червен пипер - 1 с.л.
чесън - всичките скилидки от 1 малка глава
стар лук - 1 глава
домати от консерва - 1 буркан
пилешко месо - на късчета най-добре - 700-800 г
сол на вкус - може да се сложи в процеса на готвене, може и след това да се овкуси
mdh kitchen king masala - : кориандър, кимион, чили, куркума, черен пипер, карамфил, листа от сминдух, сол, иднийско орехче, джинджифил, семена от кардамон, канела, дафинов лист, нахут, копър, горчица, синап, чесън и лук на стърготини, зелен кардамон, смлян корен от див копър
Начин на приготовление:
Смесете олио или зехтин с вода и загрейте на котлона докато заври. След като мазнината вече е гореща, задушавайте в продължение на 5 минути нея кима, кърито, куркумата, червения пипер и кориандъра. Добавете нарязаните скилидки чесън и лук - при необходимост долейте с вода. След като са поомекнали наръсете от готовата подправка китчън кинг масала и сложете пилешкото месо - долейте с вода така че почти да покрива пилешкото и гответе до почти пълна готовност - 20-25 минути (разбърквайте често и при необходимост редувайте да доливате с вода и мазнина). След това изсипете доматите от буркана и задушавайте в продължение на 10 минути или докато ви допадне на вкус.
Такаааааа - историята на тази рецепта е свързана с "обмяната на опит", която правят във фирмата на Момчил - за месец в техния екип беше пратен на обучение индиец, при това от Индия , че повечето им колеги в щатите също са индийци. На тръгване той остави на Момчил някои подправки, които беше взел със себе си - примерно куркумата му е вълшебна! След като я пробвах, изхвърлих моята, която беше на Биосет .
Този готовия микс от подправки, към който има линк по-горе също ми е наследствен от индийския младеж. Даже не знам дали го има на българския пазар - затова преведох всичките му съставки. Когато го добавях към ястието най-силно отличих аромата на канела (тогава още не бях прочела съдържанието). А след като вече консумирахме се убедих, че и от чилито не е пестено . Т.е. ако не намерите такъв микс, то спокойно можете да си добавите само канела, чили и индийско орехче. Масалата наистина си заслужава..... Лично за мен трябва да й се сложи едниствено пресен кориандър или магданоз.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
1 бр зелена салата
по желание - спанак и друг вид зелении
домати - 2-3 домата
краставици - половин краставица е достатъчна
стафиди
маслини
сирене - козе най-добре
круша - 1 бр
за дресинга - балсамов оцет, мед - около 1 с.л., зехтин и сол
Начин на приготовление:
Нарежете сиренето на шайби или правоъгълници с диаметър/страна около 5 см. Запечете го на сух тиган или на тефлонова скара докато добие приятна жълто-кафява коричка. Всички останали продукти нарежете и овкусете с дресинга. Добавете запеченото сирене и се наслаждавайте на приятната комбинация между сладкото на крушата и соленото на сиренето!
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
банани - 3-4 броя според големината
2 яйца
захар - 7 с.л. с връх (може и мед и фурми)
олио/масло/кокосово масло - половин чаена чаша
брашно (може наполовина бяло, наполовина пълнозърнесто) - 2 ч. ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1 щипка
по желание - смлени сурови ядки - около 100 г. ядки по избор; какао на прах
Начин на приготовление:
Смачкайте бананите или ги пасирайте заедно със суровите ядки, ако изберете да слагате такива. "Изгасете" в тях содата. В отделна купа разбийте яйцата. Добавете захарта и продължавайте да разбивате. Изсипете последователно олиото и киселото мляко. Накрая сложете брашното и разбъркайте много добре - да не остават бучки. Към тази смес изсипете банановата "кълцаница" . Добавете и какаото на прах, ако сте решили да ползвате такова.
В намаслена и поръсена с брашно тавичка изсипете готовата смес и печете час на 170 г. Не изваждайте банановия кекс по-рано дори и да се пукне отгоре - заради бананите е възможно средата му да стане клисава - затова е необходимо печене около час. При съмнение, че е готов преди единия час, просто проверете как е средата - с клечка за зъби или направо отрежете едно тъничко парченце.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
тиквички - около килограм
чесън - 4 глави пресен чесън заедно с дръжките
сирене и кашкавал - на вкус
домати - 2 броя нарязани на ситно
ким, кимион, къри, червен пипер, кориандър на семена, черен пипер, сол
пресен копър и магданоз
зехтин
Начин на приготовление:
Срежете тиквичките по дългата им страна през средата! Ако са много големи, разделете ги първо на две! С малка лъжичка издълбайте средата им. Наредете ги в тавичка - посолете и залейте със зехтин, сипете около пръст вода на дъното на тавичката. Пъхнете във фурната да се запичат.
В тенджера сипете зехтин и вода - в съотношение 1:1. Когато сместа почне да ври сложете кима, кимиона, кърито, кориандъра и солта. След пет минути добавете нарязания на ситно чесън и издълбаната вътрешност на тиквичките и задушавайте в продължение на 5-10 минутки! След това наръсете с червен пипер и изсипете скълцаните домати. Задушавайте към 15-20 минути като добавяте вода от време на време. Когато сместа е готова, наръсете с черен пипер и магданоз. Свалете от котлона и добавете сиренето и кашкавала.
Извадете тиквичките от фурната и обилно ги поръсете с копър. Напълнете ги със сместа от тенджерата и печете до готовност - най-добре да са покрити с алуминиево фолио, за да се задушат.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
1 голяма тиквичка
1 голям патладжан
2 средно големи домата
1-2 глави кромид лук
зехтин, къри, червен пипер, сол
Начин на приготовление:
Сипете зехтин на дъното на голяма тава. Към него добавете и разбъркайте кърито, червения пипер и солта. Нарежете тиквичките и патладжана на ивички без да им белите корите. Сложете ги в тавата и ги оваляйте добре в подправките - за целта не пестете от къри и червения пипер, ако е необходимо добавете още. Капнете пак малко зехтин върху зеленчуците. Наредете отгоре им кромида, нарязан на шайби, а върху него доматите, нарязани на колелца. Сипете вода до половината на зеленчуците и ги пъхнете във фурната за около 30-40 минути. Ако печката ви има вентилатор, гответе на тази програма.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."
1 средно голяма тиквичка
2 домата
сирене - колкото повече, толкова повече
зехтин
риган, сол, черен пипер, червен пипер, босилек
Начин на приготовление:
Нарежете тиквичката на по-дебели шайби (може и по 1 сантиметър. Нарежете и домата на шайби. На дъното на гювечето сипете зехтин, поръсете с риган, сол и червен пипер. Зареждайте продуктите по следния начин: шайба тиквичка, домат, сирене докато запълните гювечето. Поръсете отново с риган и сол. Добавете босилека и черния пипер. Залейте обилно със зехтин и сипете вода не повече от 2 пръста. Захлупете и печете около 40-45 минути.
Много лека храна, но в същото време вкусна и не тежи на стомаха.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."