Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

В кухнята на tita

Как да оцелеем хранейки се!

В кухнята на tita

Мнениеот tita » Вто 12 Фев 2013, 12:23

Такааа .. щото много ми допадна идеята на Черитка, ето я и моята темичка за разни рецепти, подправки, продукти и всичко, което поднасям за хапване на моето семейство и гости.

:222

Напоследък открих за кухнята си и съм очарована от една подправка - сумак. Веднага споделям рецептата за печеното пиле със сумак, което меджу другото стана причина за проваления ми ПОД вчера. :1062

ПЕЧЕНО ПИЛЕ СЪС СУМАК

1 цяло пиле ( добре е да е домашно или купено от сигурен и проверен месарски магазин)
2 с.л. дижонска горчица
4 с.л. соев сос ( без онези с натриевия глутамат, не се стискайте и си купете истински японски соев сос)
кората на 1 лимон
щедро сумак (поне 4 с.л.)
1 к.ч. бира
2 с.л. шарлан


Подправките се смесват в отделен малък съд, разбъркват се добре на кашичка.
Пилето се почиства и измива. Подсушава се с домакинска хартия.
С четка се мажат подправките, като трябва да се покрие обилно навсякъде. В кухината му се слага 1/4 лимон.
Оставя се поне 30 мин. да се маринова и поеме миризмичките ( аз го мариновах около 5 часа).
После се поставя в плик за печене, като добавям малко бира и шарлан, за да има сосче. Пека около час.
Става божествено вкусно просто.

Ето инфо за таз чудна подправка.


Да добавя ... купувам си сумак от арабските магазини. :1028


В София можете да купите сумак и от магазинчето за подправки "Бахарат" на ул. "Иван Асен II", входът е от към ул. Виктор Юго (току що получих тази информация).
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Вто 12 Фев 2013, 16:45

Към печеното пиле от рецептата по-горе идеално си пасва един бърз чеснов сос.

ЧЕСНОВ СОС

връзка копър
магданоз
4 големички скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 п. крема сирене (аз ползвах на Милкер ... не взимайте на Вълчев, Clever също е производство на Вълчев)
около половин кофичка цедено мляко

Накълцвам зелениите и скилидките чесън. Добавям зехтина и с пасатора ги правя на песто, добавям крема сиренето и цеденото мляко. Пасирам до гладка консистенция. Става приятно зелен на цвят и вкъщи много се тачи, особено зимно време.

Понякога правя вариации на този сос, като добавям много ситно смлени ядки - орехи, препечени белени слънчогледови семки или шам фъстък.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот dexter » Сря 13 Фев 2013, 09:15

Тита, къде във Варна има арабски магазини? А сумакът става ли за деца, какъв е на вкус (ако разбира се, вкусът изобщо подлежи на описание :)?
Имаме буркани със сварено пилешко месо, но нещо нямам идеи как и с какво да го приготвям (освен с картофи, ориз Яна не яде, та затова и не готвя често). Струва си да пробвам нещо ново :).
Последна промяна dexter на Сря 13 Фев 2013, 13:58, променена общо 1 път
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1340
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Сря 13 Фев 2013, 09:34

dex, на колхозния пазар от страната на Билата, посока рибната борса има едно арабско магазинче, по витрината на което има наредени наргилета, висят костюми за кючекчийки и т.н. дранкулки. Мацката вътре продава сумак - 100 гр. за 2 лв.
И да, подходящ е за деца. Не е лют, вкуса му е по-скоро като на лимон и сладък червен пипер. Това пиле от бурканите ще стане супер, ако го наръсиш със сумак и го запечеш. :)
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот cchery » Сря 13 Фев 2013, 11:19

tita написа:dex, на колхозния пазар от страната на Билата, посока рибната борса има едно арабско магазинче, по витрината на което има наредени наргилета, висят костюми за кючекчийки и т.н. дранкулки. Мацката вътре продава сумак - 100 гр. за 2 лв.
И да, подходящ е за деца. Не е лют, вкуса му е по-скоро като на лимон и сладък червен пипер. Това пиле от бурканите ще стане супер, ако го наръсиш със сумак и го запечеш. :)

Моля, пратете малко към София! :221 :221 От готовото пиле, имам предвид. :D
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Сря 13 Фев 2013, 15:05

Ред е на нещо сладичко.... което е леко киселичко, обаче е уникално вкусно. Направих го за първи път миналата събота, за мои гости.

Изображение

Пай с лимонов крем

преработка на рецепта от: gotvach.bg, Валена

за блата
брашно - 2 ч.ч.
сол - 1 щипка
масло - 125 гр. студено краве масло
вода - 4 с.л. студена

за лимоновия крем
пудра захар - 1 ч.ч.
брашно - 1 к.ч. пълна
сода - 1/4 ч.л.
лимони - 1 бр. настъргана кора и сок)
яйца - 3 бр
вода - 1 ч.ч. гореща
пудра захар - 3 с.л. за белтъците (по желание)

Пресявам брашното в съд и в средата слагам щипка сол и маслото, нарязано на малки парченца. Размачквам, докато се образуват трохи (не се моткайте много, защото маслото се разтопява от топлината на ръцете ви). После добавям водата, размесвам добре и събирам всичко на топка (ако е необходимо добавям още малко вода или брашно). Завивам го в прозрачно фолио и го оставяме за 10 минути в хладилник, да се стегне маслото.

След това разпределям тестото по дъно на тавичка с незалепващо покритие (ако няма такава, върху хартия за печене), правя борд от тестото по тавата. Надупчвам дъното с вилица, за да излиза въздуха и да не се надува блата. Поставям отгоре хартия за печене и изсипвам вътре стар боб, за да не се свие блата. Пека до светло розово в силна фурна.

За крема
Смесвам 1 ч.ч. пудра захар с брашното, содата, лимоновата кора и разбитите жълтъци.Обърквам и доливам 1 ч.ч. гореща вода, като бъркам интензивно. Слагам на не много силен котлон и бъркам крема, докато се сгъсти.

Свалям от котлона и добавям лимоновия сок. Крема шупва ( добре е да имате място в тенджерката, за да не тръгне крема по печката).

Отделно разбивам белтъците на сняг ( с 3 с.л. пудра захар, ако искате крема да е по-сладък ( аз пропускам тази порция захар) и внимателно ги обърквам с вече изстиналия крем с жълтъци.

Разпределям крема върху изстиналата кора и запичам до леко порозовяване в силна фурна. Крема се надига доста, докато се пече, но после спада, а вътре остава въздушен и пухкав.

Поднасям на гостите с топка бита сметана и малини ( ако са замразени, трябва леко да се отпуснат преди поднасяне).
Малиии .. много вкусен сладкиш. Изглежда точно като този на снимката горе.

П.П. Този уикенд пак ще го забъркам ... обещала съм на домашните. Този път може и да му направя снимки :222
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Чет 14 Фев 2013, 10:20

Да добавя, вчера бях приятно изненадана - продават сумак в Карфур. Явно от скоро, защото са заболи голяма табела с информация какво аджеба е това сумак, над пакетчетата от по 70 гр. Цената там идва малко по-скъпа от тази в арабското магазинче, но е съвсем поносима - 1,50 за 70 гр. :954
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот cchery » Чет 14 Фев 2013, 12:09

tita написа:Да добавя, вчера бях приятно изненадана - продават сумак в Карфур. Явно от скоро, защото са заболи голяма табела с информация какво аджеба е това сумак, над пакетчетата от по 70 гр. Цената там идва малко по-скъпа от тази в арабското магазинче, но е съвсем поносима - 1,50 за 70 гр. :954

О, супер - Карфур ми е къде-къде по-наблизо и познат като местоположение в сравнение с арабските магазини, от които не знам нито един :1062 .
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: В кухнята на tita

Мнениеот dexter » Чет 14 Фев 2013, 14:22

В Карфур рядко ходя, а мисля съвсем да разредя - по идеологически причини, така да се каже :lol: :lol: . Тези дни ще търся арабското магазинче - ако мога с малко усилие от моя страна да подпомогна някой дребен (среде) бизнес - правя го :). Ох, имам толкова планове, а все нищо не се получава.... Крайно време е да спра да планирам и да действам на малки порцийки, едно по едно :).
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1340
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: В кухнята на tita

Мнениеот dexter » Пон 18 Фев 2013, 09:20

Момичета, направих пилето със сумак, даже два пъти го направих в един и същи ден. Но с леееки вариации, заради капризите на домашните (единия не ядял лимон, другия - горчица - а пък аз следващия път няма да им казвам какво има в рецептата :lol: :lol: ). Стана наистина много вкусно и изключително лесно :).
Тита, много ти благодаря за споделеното :)!
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1340
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: В кухнята на tita

Мнениеот cchery » Пет 22 Фев 2013, 10:35

Днес е денят да пробвам и аз сумака! :954 :954 Снощи си купих точно 2 пакетчета от Карфур и днес ще правя пилешки бутчета!!! :954
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Чет 28 Фев 2013, 12:44

Черита, харесахте ли бутчетата? :222

Ето моите много вкусни

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА НА ФУРНА

Необходими продукти:

1 кг картофи
2 стръка праз лук (може да се замени с обикновен лук или с връзка пресен лук)
1 щипка копър
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен (всъщност, подправките винаги ръся на вкус, така че тези мерки са долу-горе ;) )
млян черен пипер на вкус
100 г краве сирене
200 г извара
3 яйца
брашно за паниране
галета
2 с.л. шарлан (или олио от грозде)

Начин на приготовление:

Сварявам картофите на пара, в тенджера под налягяне ( готови, обелени). Докато са още топли ги намачквам на пюре, добавя се праз лука ситно нарязан, подправките, сиренето и 1 яйце. Омесва се добре, правят се кюфтенца и се овалват първо в брашно, после в яйце, накрая в галета. Нареждам ги в тава върху хартия за печене и ги поръсвам отгоре с шарлан. Пекат се на средна фурна на 200 градуса, около 25-30 мин докато се зачервят.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Вто 12 Мар 2013, 15:55

Този път със снимка. :222

Изображение

Соден хляб

Рецептата видях по 24Kitchen, Сладката Лорейн го забърка.
А аз леко я побългарих.

Продукти:
370 г бяло брашно
370 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
40 г разтопено масло
кофичка кисело мляко
1 с.л. мед

Смесете в купа брашната и солта. Направете кладенче и сипете в него разтопеното масло, киселото мляко ( в което е разтворена содата) и меда. Разбъркайте с дървена лъжица. Обръщате всичко на набрашнен плот и месите за кратко, докато се получи гладко тесто. Правите си отгоре кръст(или каквато форма искате), леко поръсвате с брашно. Слагате тестото в подмазана тенджерка,като захлупвате с капака й ( целта е да се запази влагата и да се получи хрупкава коричка). Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса, около 30/40 минути.

Хляба стана чуден, но на мен ми е леко сладък. Следващият път мисля да пропусна меда или да сложа съвсем малко.




Нямам идея дали ще се получи в хлебопекарна. Не разполагам с такава. :222
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Нед 24 Мар 2013, 11:12

Овесени блокчета

Изображение

Продукти:
250 гр финни овесени ядки
200 гр масло
50 гр. какаово масло
200 гр мед (4, 5 пълни с. л.)
5 с.л. кафява захар
5 с.л. пълнозърнесто брашно
150 гр сушени плодове ( сложих по около шепа от всичко, което имах под ръка: стафиди, арония, вишни и фурми)
50 гр ядки – ползвах орехи

(Забележка: Мерките в грамове са "около" защото не ползвам кухненската везна за тези блокчета и меря всичко на око)


Приготовление :
В тенджера на бавен огън или в микровълновата разтопявам маслото, меда и захарта.
В отделна купа смесвам овесените ядки, брашното, сушените плодове и смлените ядки.
Топлата маслена смес изсипвам върху ядките и разбърквам докато се омеси всичко добре.
Сместта изсипвам в квадратна тавичка, застлана с хартия за печене и заглаждам с лъжица.
Пече се около 40-45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Перди да се нареже се оставя да изстине напълно.

:222 Най- вкусната закуска. Рецептата вероятно може да се направи и с мюсли, не съм пробвала. Аз винаги я правя с това, което имам останало в шкафа. Пробвала съм и с домашно сушени плодове - ябълки и сливи.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: В кухнята на tita

Мнениеот tita » Пон 25 Мар 2013, 12:22

ВЕЛИКДЕНСКИ НАТУРАЛНО

Изображение

До сега за всеки Великден сме боядисвали яйца с най-различни купешки бои. Тази година реших, че искам яйцата ми да са боядисани с натурални оцветители, без грам химия. Поразтърсих се и намерих ето този блог. :222



Очаквайте по Великден снимки на моите шарени яйца. :1216
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Следваща

Назад към Готвим здравословно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта