Здравейте!
От днес започва Великият пост и аз реших, че е добра идея да опитам да го изкарам целия. Надявам се с ваша помощ да успея.
Тук ще споделям менюто си и ще се радвам да давате идеи за здравословни ястия, приготвени само с растителни продукти.
Ден 1
Леща на супа, без запръжка
ДИП ОТ ЧЕРВЕНА ЧУШКА С ОРЕХИ
Необходими продукти:
1 голяма сурова сладка червена чушка
2 шепи сурови орехови ядки, накиснати
сок от лимон
около 4-5 супени лъжици екстра върджин зехтин
хималайска сол на вкус
1/3 чаена лъжичка кимион
щипка лют червен пипер по желание
4-5 скилидки чесън
Начин на приготовление:
Измийте и нарежете на едро чушката.
Сложете всичко в блендер и смелете до получаване на хубава кремообразна консистенция.
Опитайте дипа и при нужда овкусете допълнително с лимонов сок, зехтин и сол.
При сервиране с лъжичка го залейте с още малко зехтин по желание
Супер решение Сиренце. Успех!
Хайде ще обменяме опит и ще се подкрепяме. Аз от днес стартирах 3 дни на сокове, а след това дълго време така или иначе няма да мога ям всякакви животински без риба.
И аз ще пускам темичка, като почна да се захранвам.
Опитвала ли си покълнала леща? Ще ти пусна рецепта за сурова супа от покълнала леща.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Не, не съм, но съм отворена за нови вкусови усещания .
Ден 2
Салата от зеле и моркови
Пълнозърнест хляб с квас, намазан с тахан и мед
Приготвих и нещо като кюфтета от картофи и броколи (в ресторанта на Икеа ги опитах и страшно ми харесаха)
Сваряват се на пара броколите и се намачкват, но не на пюре, а да има и по-едри парченца.
Добавят се сварени и намачкани картофи. Овкусява се със сол, копър и мазнина (аз ползвах шарлан). Оформят се топки. В керамичен тиган (при липса и тефлонов става) се слага ринг, вътре в него топката и се притиска. Като замирише на препечено се вади от тигана.
Т.к. нямам ринг, аз си ги разплесках на кюфтета и пекох по малко от страни. За моя изненада, изобщо не се пръскаха, въпреки липсата на яйца.
Мисля, че в тези от ресторанта имаше и сметана в сместа, но по-нататък ще се пробва и така.
Супер. Цоне, поздравявам те за идеята за тази темичка. Ще следя с удоволствие, а с още по-голямо ще опитам тез картофени кюфтенца, дето си описала.
Относно вкуса на онез в Икея, бъди сугурна, че вътре освен сметана има и мононатриев глутамат.
Бобич, това за покълналата леща ме подсеща да попитам ... аджеба ... как приготвяте лещата? Знам, че тя може да замени месото, защото съдържа около 60% белтъчини, богата е на въглехидрати, аминокиселини, витамини и желязо,не натрупва вредни или токсични елементи. Обаче вкуса й е много характерен и някак не ми се връзва с друго освен с чубрица и чесън, а варената ( готвена леща) много бързо ми омръзва.
Печени червени чушки със зехтин и копър + пълнозърнест хляб с квас
За вечеря - голяма вкусотияяяяяяя
Пролетна баница
Няма да давам количества, че аз готвя на око
Необходими продукти Пакет готови кори
Лук (зелен и стар - 1:1)
Спанак
Тиквичка
Царевица
Сол, олио, черен пипер и копър
Лука се запържва в олиото за малко, добавя се настърганата тиквичка и като изври водата се сваля от котлона. В тенджерата отива и нарязания (накъсан) спанак и замразената царевица (не им е нужна предварителна термична обработка). Овкусява се.
Тавата се намазва с олио и се редят кори и плънка, докато едното (или и двете) свършат.Последната кора също се намазва с мазнина. Пече се докато порозовее.
Само ще отбележа, че това са ми основните хранения. Между тях хапвам плодове и ядки, пия доста чай и по 2 кафета на ден.
Когато правя баници предпочитам по-дебелите кори. Ползвам едни разградски, но не им знам името, а другите са "Одрински кори", в червени пакети, малко по-широки и по-къси от стандартните. Вчера бях взела от тях.
Фините кори "Бела" и "Фамилия" ми миришат много на амоняк като ги отворя, нямам представа какво им слагат и ги избягвам по възможност. В Кауфланд видях и пълнозърнести, но не съм ги пробвала.
Манджа с грозде - ядох всичко и нищо съществено. Основното количество в края на краищата се оказаха пуканки и печени фъстъци , защото снощи бяхме на гости.
Необходими продукти
100 гр. елда
2-3 с.л. смляно ленено семе
1 глава лук
сол, черен пипер, кимион, кориандър, чубрица
4-5 с.л. олио (шарлан)
Елдата се сварява, а лененото брашно се накисва с малко вода. Като изстине се добавя ситно нарязания лук и подправките и се омесва. Ако е рядко се добавят овесени трици. Оформят се кюфтетата и се нареждат в тавичка, върху хартия за печене. Пекат се докато се зачервят добре.
Хубаво е да се поднесат с някакъв свеж сос. Аз направих
ЗЕЛЕНО ЧУДОВИЩЕ
Необходими продукти
1 авокадо
1 ч.ч. спанак
1/2 лимон, нарязан на парчета (по рецепта е 1, но става много кисело)
връзка копър
щипка сол
щипка смлян кориандър
Всичко се пасира до получаване на кремообразна смес
И т.к. е почивен ден, реших да спретна и нещо сладичко
ВЕГАН СЛАДКИШ
Необходими продукти
250 гр. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.ч. пудра захар
сушени плодове - общо около 1 ч.ч.
1 бакпулвер
аромат според плодовете - ванилия, канела или какао
2ч.ч. вода
3/4 ч.ч. шарлан
Орехи за отгоре
Объркват се сухите съставки, добавя се водата и накрая шарлана. Изсипва се в тавичка и отгоре се нареждат орехите. Пече се 10 мин. на 200 градуса и още 20мин. на 180 градуса.