Момичета, предварително се извинявам за :1024 :1024 , обаче.... тези нови новости у нас.......
! Салата айсберг, която пък на всичкото отгоре е 2 лева парчето. А то се състои от 3 проскубани листа.......
Защо въобще се включих да пиша?!? Защото моята майка отглежда сала! Не знам как му викат по различните краища на България, но в моето село "сала" и "салата" означава едно и също - ето това:
[img]
http://agronet.bg/images/stories/zelenc ... a-1029.jpg[/img]
ГЛАВЕСТА САЛАТА - първа брат`чедка на марулята!
Когато това растение е на разсад или пък е с такива миниатюрни размери:
[img]
http://www.biolib.cz/IMG/GAL/6968.jpg[/img]
е най-крехкия и мек зеленчук, който съм вкусвала. На всичкото отгоре е и сладък.
Когато порасне и свие средата си на зелка, тогава се казва че е прерасла и горчи. Най-хубава е като достигне оптимални размери - долу-горе така:
[img]
http://www.omniseedsearch.com/howtoplan ... ettuce.JPG[/img]
И сега си задавам въпроса?!? Защо в България не е популярна главестата салата, която моята майка в края на сезона продава по 10 стотинки, а се отдава преимущество на салатата айсберг?!? Определено.... нашата, българската почва е добра за главестата салата и тя си взема всичко от нея?! Но така ли с другото растение?
Яд ме е точно заради това, защото вече трудно можеш да намериш главеста салата. А е трудно, защото тази, българската не е търговско растение, т.е. няма да ти издържи на пазара 3-4 дена! Главестата салата, отрязана рано сутрин, преди росата задължително :!: е крехка и свежа до...... вечерта! На идния ден вече добива вида, пораки който е възникнал израза "като проскубана салата". Но за сметка на това се рекламира масово салата айсберг, дошла от............ няма да казвам откъде, пропътувала половин Европа и преседяла още половин месец по щандовете на някой хипермаркет? Отговорът е ясен, ама това не ме задоволява!!!