Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Кулинарните предложения на Тили

Как да оцелеем хранейки се!

Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Нед 12 Дек 2010, 22:37

Ето и някои мои лесни кулинарни предложения.
По начало почти всекидневно използвам тенджерата под налягане. Това ми спестява много време, а и продуктите са подложени по-кратко време на термична обработка /това си е мое мнение, разбира се/.
Често правя супа от зеленчуци, в зависимост от сезоните и продуктите, които имам в момента. Начинът е един и същи - във врящата вода слагам нарязаните зеленчуци. След като омекнат посолявам, прибавям нарязани домати /може и без тях/ и олио. След като супата кипне я махам от огъня и поръсвам със ситно нарязани зелени подправки.

Постна зимна зеленчукова супа

Резен зеле
1 - 2 моркова
резен целина
1 глава лук
2 – 3 скилидки чесън
2 – 3 картофа
1 – 2 домата
2 с. л. олио
сол
листа кервиз или магданоз
зеленчукова постна.jpg


Зеленчукова супа с броколи

1 глава кромид лук
1 морков
1 - 2 пиперки
0,5 ч. ч. грах
няколко скилидки чесън
броколи
сол
олио
Зеленчукова с броколи.jpg


Зимно задушено с кореноплодни

800 г – 1 кг месо
2 моркова
резен целина
2 – 3 глави кромид лук /праз лук/ или комбинация от двата вида
4 – 5 скилидки чесън
2 сушени пиперки
2 – 3 с. л. вино
1 дафинов лист
2 зърна бахар
няколко зърна черен пипер
Сол
Листа целина /магданоз/
Люта чушка или подправка за шкембе чорба – по желание

Месото се нарязва на парчета с големина по желание. Поставя се в тенджера под налягане и се залива с малко вода /количеството е според месото – при пилешкото и свинското, понеже се сваряват по-бързо, ще е по-малко, при телешкото, /което обикновено е говеждо/ – повече. Затваря се капака и се сварява.
След това се добавят нарязаните на кубчета моркови, целина, лук и сухите чушки, предварително леко препечени и натрошени, виното, дафиновият лист, бахара, черният пипер, сол и по желание люта чушка или подправката. Затваря се капака на тенджерата и ври още 8 – 10 минути.
При сервиране порциите се поръсват със ситно нарязани листа от целина или магданоз.
* Ястието може да се приготви и в обикновена тенджера. Мазнина не слагам.
* В сезоните с пресни продукти се използват и други зеленчуци.
Зимно задушено с кореноплодни.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Нед 12 Дек 2010, 23:05

Задушени зеленчуци

1 малка глава карфиол
2 – 3 картофа
1 ч. ч. грах
резен кервиз
1 – 2 стръка праз лук
2 – 3 с. л. олио
сол
зелени подправки

Почистените, измити и нарязани зеленчуци се задушават с малко вода, докато омекнат, след което се прибавя солта и мазнината и след 2 – 3 минути се отстранява от огъня. Поръсва се със ситно нарязаните зелени подправки по избор.
Задушени зеленчуци.JPG


ПЛОДОВА САЛАТА
В купа се нарязват пресни плодове според сезона. В случая – банан, круша, ябълка, киви, портокал, мандарина. При поднасянето се поръсва със ситно нарязано индрише.
Плодова салата.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Нед 12 Дек 2010, 23:42

ЯХНИЯ ОТ ПРАЗ ЛУК
4 - 5 стръка праз лук
4 домата от консерва /или пресни, може да се замести и с доматено пюре/
3 – 4 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
сол
1 ч. л. препечено брашно

Изчистеният и нарязан на кръгчета лук се задушава в олиото и 1 с. л. вода. След като омекне, се добавят ситно нарязаните домати и червения пипер. Долива се малко гореща вода. След като заври се добавя размитото в малко студена вода брашно и ври още 5 минути.
Яхния от праз лук.JPG


САЛАТА ОТ КАРФИОЛ /БРОКОЛИ/

1 малка глава карфиол /броколи/или и двата зеленчука/
1 – 2 моркова
1 глава червен кромид лук (или 1 стрък праз, или пресен лук)
10 маслини
1 – 2 печени червени чушки
4 с.л. зехтин или олио
2 с.л. лимонов сок
сол
магданоз

Карфиолът се накъсва на розички. Морковите се нарязват на жулиени. И двата продукта се сваряват на пара (оставят се леко хрупкави). Когато изстинат, се смесват с останалите нарязани продукти и салатата се овкусява.
Салата от карфиол.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот mari_ko » Пон 13 Дек 2010, 11:11

:326 :326 :326 :326 :326

Браво Тили, ще чета редовно. Чудесно е, че има и снимки. Всичко изглежда много вкусно. Освен това рецептите са лесни, бързи и здравословни. Аз също съм почитател на тенджерата под налягане :923

:524 :524 :524 :524 :524
Изображение
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
 
Мнения: 1142
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:43

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Пон 13 Дек 2010, 16:53

Благодаря за добрите думи! :) Много ще се радвам, ако ви харесат. Това са лесни, непретенциозни ястия.
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Пон 13 Дек 2010, 17:54

"Вие сте луда, госпожо!" :221 :221 :221 Това много ми харесва!!! :329 И понеже луд умора няма, ще продължа, пък като не ви харесва, няма да четете! :1046 Или ... ще :1053 !
ЦЕЛИНА С МАЙОНЕЗА
400 г майонеза
200 – 250 г домашно приготвена майонеза
сол
маслини

Добре почистената целина на глави ври в малко леко подсолена вода /още по-бързо става в тенджерата под налягане, върху решетка на пара/. Сварена и изстинала се нарязва на кубчета. Залива се с майонезата, като се разбърква добре. Гарнира се с маслини.
Може да се прибави и варен морков или да се направи със сурови, настъргани зеленчуци.
Целина с майонеза.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Пон 13 Дек 2010, 17:59

МАСЛИНИ С ОРИЗ И ЛУК НА ФУРНА 1 ч. ч. ориз
100 г маслини
1 глава кромид лук
1 стрък праз
3 – 4 с. л. олио
1 с. л доматено пюре /може и без него или 1 ч. л. червен пипер/
сол
магданоз

Ситно нарязаният лук се задушава в 1 с. л. вода. Прибавя се оризът и олиото, разбърква се и се отстранява от огъня.
Нарязаният праз се смесва с почистените от костилките маслини, които по желание също може да се нарежат
В тавичка се разстила на равномерен пласт половината от ориза. Върху него се слага сместа от праза и маслините и се покрива с останалия ориз. Ястието се залива с 3 ч.ч. подсолена гореща вода, в която е размито доматеното пюре и се пече в умерена фурна 25-30 минути.
Поднася се, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Маслини с ориз и лук на фурна (2).jpg
Последна промяна tillia на Пон 13 Дек 2010, 18:11, променена общо 1 път
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Пон 13 Дек 2010, 18:04

източник: 3Dhttp://gourmandine.ro
ПЕЧЕНИ КЮФТЕНЦА СЪС СЕМЕНА
1 килограм мляно свинско месо/телешко, смес, пилешко или готова кайма/
1 голяма глава лук
2 средни моркови
1 червена чушка
4 скилидки чесън
1 ч.л. мащерка
магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
4 филии хляб
прясно мляко за напояване на хляба
сусам и ленено семе /по желание и слънчогледово семе, финни овесени ядки/

Измийте зеленчуците и съответно ги обработете. Нарежете ги на едри парчета.
Сварете морковите за 15 минути в подсолена вода. Отцедете ги хубаво.
Напоете филийте хляб в прясното мляко и след това хубаво изцедете. /Аз ги правя без хляб/
Пасирайте /в кухненския робот/ следните съставки: лук, червената чушка, чесън, моркови, хляб, магданоз. Ако нямате пасатор ги смелете в месомелачка или в краен случай рендосайте или ситно нарежете.
Към каймата добавете пасираните зеленчуци, яйцата, мащерката, черния пипер и ако е необходимо – сол. Разбъркайте добре сместа. Ако е много мека, добавете малко галета. /Вместо галета аз добавих трици/. Оформете кръгли кюфтенца с големина по желание.
Поставете семената в чиния и ги смесете. Оваляйте кюфтетата в тази смес. Хубаво е да престоят около 30 минути, за да поемат семената от влагата на сместа. Наредете ги в тава, постлана с хартия за печене. Запечете ги в предварително загрята фурна за около 50 – 60 минути, на умерена температура. Времето за печене може да варира, затова след около 40 минути опитайте дали са готови.
Интересно се получава, ако направите малки кюфтенца, за да са като хапки. След като ги изпечете, набодете с дървени шишчета и поднесете.
Печени кюфтенца със семена.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Пон 13 Дек 2010, 18:36

* По рецептите на Йоли: Бял хляб без месене http://yoli-www.blogspot.com/2010/03/blog-post_20.html и Полезно хлебче за 5 минути http://yoli-www.blogspot.com/2010/03/5.html
Преди време открих в Интернета тези хлебчета на Йоли и се запалих по тях. Първото направих с бяло брашно. Много ми хареса и от тогава, когато реша да ям хляб, не купувам, а си приготвям с микс от пълнозърнесто, ръжено, типово, царевично брашна, трици или пшеничен зародиш и слагам вътре или поръсвам с каквито имам семена под ръка - слънчогледово, ленено, сусам, овесени ядки и т. н. Пека в различни форми. Освен това стават и различни на вкус, в зависимост от това, кое брашно надделява в съставките.

5– минутно хлебче

15 г прясна мая или 3.5 г суха
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. захар
0,5 ч.л. сол
1 и 1/2 - 2 ч.ч. брашно /бяло или микс с други брашна – пълнозърнесто, типово, ръжено, царевично. Може да се добавят овесени или пшеничени трици/
1 пълна с.л. микс от семена (маково, сусамово, слънчогледово, тиквено, ленено)

Ако се ползва прясна мая, тя се разтваря във водата. Ако се ползва суха - смесва се с пресятото брашно.
Към водата се прибавя мазнината, солта и захарта. Постепенно се сипва брашно, като се бърка с лъжица, докато се получи много гъсто, лепкаво тесто. Трябва да се усети, че вече е трудно да се обърква с лъжицата.
Формата или тавата за печене се намазва с мазнина. Сипва се тестото, поръсва се със семената, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Пече се в предварително загрята фурна, при 180 С, около 25 минути.
По този начин може да се направи хляб с различни брашна, семена, ядки и подправки.
5 минутно хлебче.jpg
5 минутно хлебче (3).jpg
5 минутно хлебче (4).jpg
5 минутно хлебче (5).jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот Mstar » Чет 20 Яну 2011, 15:55

Тили, :326 :326 :326
много хубави предложения!Много ми допадат и ме връщат назад, в детството ми - вкусните и простички манджи на баба!
Да си оближеш пръстите!!!!! :223 :223 :223
Ще следя с удоволствие и ако позволиш,някой път може да се включа с някоя рецептичка. :329
Mstar
Писател на форума
 
Мнения: 157
Регистриран на: Чет 02 Сеп 2010, 07:30

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Вто 19 Апр 2011, 10:45

Благодаря! Всеки е добре дошъл с рецептите си! :razz:
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Вто 19 Апр 2011, 10:54

ПОСТНО РУЛО

1 кг картофи
3 – 4 стръка пресен червен лук /праз лук/
1 – 2 стръка пресен чесън
2 – 3 шепи зелениши по избор
1 морков
печена червена чушка
2 – 3 гъби
няколко розички карфиол
3 – 4 маслини
2 – 3 с. л. царевица от консерва
листенца джоджен
4 – 5 с. л. олио
сол
черен пипер
щипка индийско орехче
галета

Добре измитите картофи, необелени и почистения морков се сваряват /ползвам тенджера под налягане/. Докато картофите са още горещи се обелват и смачкват с преса за картофи. Овкусяват се със сол и индийско орехче.
Нарязаните на филийки гъби се задушават в част от сгорещеното олио. Прибавят се нарязаните червен лук, чесън и зеленишите /ползвах няколко листа лапад, киселец и връхчета коприва/. Задушават се под капак за няколко минути /само колкото да омекнат и намалят обема си. Готовата смес от зелениши е около 1,5 ч. ч./. Отстраняват се от огъня и след като сместа се поохлади, се овкусява със сол, ситно нарязани листенца джоджен и по желания с черен пипер. Смесва се с картофите.
В продълговата форма за кекс се застила хартия за печене, намаслява се и се поръсва обилно с галета. Поставя се половината от приготвената смес, нареждат се останалите продукти и се закрива с втората половина от сместа. Изравнява се, намазва се с олио и се поръсва с галета.
Пече се в предварително загрята силна фурна – около 250 градуса. След петнадесетина минути се намалява на 200 градуса.
Нарязва се на филии след като изстине.
* Ползвах карфиол от консерва. Ако се ползва пресен, трябва предварително да се бланшира.
*Може да се ползва замразен спанак, консервирани зелениши, сушена коприва.
* Кексовата форма е с размер 25/12 см. Височина на готовото руло – 3,5 - 4 см.
/В първия си опит в плънката сложих кисели краставици, но не ни хареса. Така че - без тях /на първата снимка личат/.
Постно руло (1) 600 400.jpg
Постно руло (2) 600 400.jpg
Постно руло (3) 600 400.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот tillia » Вто 19 Апр 2011, 11:21

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
• 1 ч.ч. олио
• 4 с.л. захар
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• оцет
• 3 ч.ч. брашно
За плънката:
• 4-5 бр. големи ябълки
• 4 с.л. захар
• канела
• орехи
• пудра захар за поръсване
Към олиото се прибавя захарта и се разбива хубаво. На дъното на чаша се разбива содата в малко оцет и се долива 1/2 ч.ч. топла вода, след което сместа се прибавя към разбитата захар с олиото. Добавя се брашното и се омесва тесто. От тестото се заделя парче, с големина на тенис топка. Останалото тесто се застила на тънък слой в намазана с олио тавичка. Отгоре се нарежда плънката от настърганите ябълки със захарта, канела и орехи. Към отделеното тесто се прибавя още малко брашно, омесва се и на едро ренде се настъргва върху плънката. Пече се във фурна на 250 С. Готовият и изстинал сладкиш се поръсва с пудра захар.
Ябълков сладкиш ІІ вид 2.jpg
tillia
 

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот Ver » Вто 19 Апр 2011, 13:01

:326 Тилия!
Възхищавам се пред кулинарния ти талант!
Като гледам тези прекрасни снимки направо ... :223 (потекоха ми лигите)
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: Кулинарните предложения на Тили

Мнениеот mari_ko » Вто 19 Апр 2011, 13:15

Ver написа: :326 Тилия!
Възхищавам се пред кулинарния ти талант!
Като гледам тези прекрасни снимки направо ... :223 (потекоха ми лигите)

Мани, мани, и аз така :1062
Тили, правих една импровизация по яхнията с праз и се получи много добре :524
Изображение
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
 
Мнения: 1142
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:43

Следваща

Назад към Готвим здравословно

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron