Страница 2 от 4

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 19 Апр 2011, 14:31
от Сиренце
Ver написа::326 Тилия!
Възхищавам се пред кулинарния ти талант!
Като гледам тези прекрасни снимки направо ... :223 (потекоха ми лигите)
Не мога да не се присъединя!

Тили, очаквах те да се включиш с пролетни гозби :923 ! Аз опитвах кюфтенцата, като хляба замених с овесени ядки - станаха чудни. Не се бях сещала да пека кюфтета върху хартия за печене, но се получи идеално, не залепват, не се свиват, а иначе в тавата стават на нищо. А рулото и сладкиша ще ги пробвам още тези дни. Това, че не пишем много тук, да не те притеснява, пускай рецепти, ние ще се опитваме да те стигнем :222 .

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 19 Апр 2011, 18:20
от tillia
Благодаря, момичета! :) Много сте мили! :923 Радвам се, че ви харесват предложени от мен ястия. Ще се постарая да кача още рецепти и снимки. :329 :722

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 22 Апр 2011, 10:55
от tillia
СУПА ТОПЧЕТА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЗЕЛЕНИИ
За топчетата:
250 г кайма
2 с. л . финни овесени ядки
половин глава кромид лук
подправки за овкусяване – по избор : зелени подправки; черен пипер; кимион;
брашно за овалване

За супата:
1 глава лук /стар, праз, пресен/
1 морков
парче /стрък/ целина
1 – 2 картофа
1 шепа зелениши
2 – 3 скилидки чесън /стрък пресен/
2 – 3 с. л. финни овесени ядки
1 домат /или от консерва/
3 с. л. олио
сол или кубчета телешки бульон
магданоз

Предварително каймата се смесва с овесените ядки, ситно нарязания или рендосан лук и подправките. Сместа се омесва добре и се оставя добре покрита в хладилника.
Във врящата подсолена вода се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и целина. От каймата се оформят малки топчета, които се овалват в брашно и след 10 – 15 минути се прибавят. Добавят се картофите, овесените ядки и олиото. След като продуктите омекнат се прибавят ситно нарязаните домат, чесън и зелениши. След няколко минути супата се маха от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Супа топчета с овесени ядки.jpg
(39.88 KiB) Свалено 1136 пъти

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 22 Апр 2011, 11:00
от tillia
ПЪЛНЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ С БУЛГУР

• 12 бр. червени чушки
• 100 г булгур
• 2-3 глави лук
• 4-5 с.л. олио
• 1 с.л. стафиди
• сол
• черен пипер
• суха мащерка
• 1 ч.л. червен пипер

Лукът се задушава до златисто в сгорещено олио. Добавя се измитият булгур и се запържва още няколко минути. Прибавят се стафидите, сол на вкус, черен пипер и стрита мащерка. С добре разбърканата смес се пълнят чушките (пресни, замразени, от туршия или сухи) и се топват в брашно, за да се запечатат. Нареждат се в тенджера, заливат се до половината с топла, подсолена вода и малко олио. Захлупено, ври до омекване на булгура. Може да се изпекат на фурна, вместо да се варят.
По желание - червеният пипер се препържва леко в сгорещено олио и се поливат чушките при сервирането им.
Пълнени червени чушки с булгур.JPG
(53.36 KiB) Свалено 1136 пъти

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 22 Апр 2011, 11:11
от tillia
ПОСТНА БАНИЦА С КОПРИВА И БУЛГУР

400 г кори за баница
600 - 700 г коприва /спанак, лапад, лобода/
1 ч. ч. булгур
лук /2 - 3 глави стар, 1 – 2 стръка праз или 1 връзка пресен/
¾ ч ч олио
сол

Булгурът се залива с 1 ч. ч. гореща вода, покрива се плътно и се оставя да набъбне.
Нарязаният лук се задушава в малко мазнина. Прибавят се ситно нарязаните зелениши и се задушават 2 – 3 минути. Смесват се с булгура. Сместа се посолява на вкус.
Намаслява се 1 кора. Върху нея се слага втора, поръсва се олио и от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. Като се наредят всички кори се поръсват с останалата мазнина.
Баницата се пече в предварително сгорещена фурна, на около 190 градуса С.
Опечената баница веднага се покрива плътно, за да омекне.
Поднася се с кисело мляко или айран.
Постна баница с булгур и коприва.JPG
(62.48 KiB) Свалено 1136 пъти

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 22 Апр 2011, 11:20
от tillia
БAНИЦА СЪС ЗЕЛЕНИИ

1 пакет готови кори /400 г/
0,5 кг коприва /спанак, лодоба, лапад/
1 – 2 глави стар лук или 4 – 5 стръка пресен
3 яйца
250 г сирене
¾ ч. ч. олио
3 – 4 с. л. кисело мляко
1 ч. л сода

Копривата се почиства, измива в обилна вода и нарязва на ситно.
Ситно нарязаният лук се задушава в малко олио, добавя се копривата само за 2 – 3 минути, колкото да омекне и спадне.
Сиренето се натрошава, смесва с яйцата, киселото мляко, с разтворената в него сода и поизстиналата коприва.
Намазва се една кора с олио, поставя се отгоре втора кора, намазва се и тя и се разтила от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. След като се наредят всички рула, отгоре също се намазва с олио. Пече се в предварително загрята фурна, на 180- 190 градуса .
Изпечената, още гореща баница се покрива, за да омекне.
Баница с коприва (2).JPG
(52.14 KiB) Свалено 1125 пъти
Баница с коприва.JPG
(50.98 KiB) Свалено 1125 пъти

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 22 Апр 2011, 11:38
от tillia
ИКОНОМИЧЕН СЛАДКИШ “ЕВТИНИЙКА

400 г конфитюр
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода бикарбонат
Конфитюрът се разбива с 1 ч.ч. хладка вода, прибавят се олиото и брашното със содата. Всичко се разбърква добре. Пече се в намаслена и набрашнена тава.
В тестото може да се прибавят едро нарязани орехи или стафиди, предварително оваляни в малко брашно.
Да се внимава при печенето, тъй като тестото е тъмно на цвят.
Икономичен сладкиш.jpg
(72.7 KiB) Свалено 1124 пъти

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 22 Апр 2011, 11:47
от tillia
ПАЛАЧИНКИ С ПЛЪНКА ОТ ПРАЗ

• 4 стръка праз (само бялата част)
• 3-4 с.л. олио
• 1 ч.л. доматено пюре
• черен пипер
• сол
За палачинките:
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 300 г брашно
• 2 бр. яйца
• 1/4 ч.л. сода за хляб
• 1/4 ч.л. сол
• олио за пържене
• 4 с.л. настърган кашкавал
Празът, почистен и нарязан на колелца, се задушава в олиото до омекване. Добавят се доматеното пюре, черен пипер и сол. От млякото, яйцата, содата, солта и брашното се приготвя палачинково тесто. Престоява половин час и след това се изпичат палачинки. Задушеният праз се разпределя в готовите палачинки, те се увиват на рула, наръсват се обилно с настъргания кашкавал и се поднасят.
Вместо праз лук може да се ползва пресен, зелен лук.
Палачинки с плънка от праз.JPG
(43.24 KiB) Свалено 1124 пъти

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 28 Апр 2011, 13:28
от Ver
Естет си Тилия! :524
Доставя ми огромно удоволствие да чета и гледам изкуството, което ни предлагаш!

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 17 Юни 2011, 20:05
от Дидинка
Тили, направих твойте кюфтенца със семенца макар и малко променени у дома всички много ги харесаха. Благодаря ти за страхотната идея. :1108

Re: Кулинарните предложения на Тили

Публикувано на: 11 Сеп 2011, 11:14
от tillia
Дидинка, много се радвам, че кюфтенцата са ти харесали! :524