[img]http://img98.imageshack.us/img98/2179/pic0625.jpg[/img]
РЕЦЕПТА ЗА СИРЕНЕКипвам млякото /предпочитам да е в по-дълбок съд и не просто да се надигне, а и 3-4 минути си кипи/свалям го от котлона и чакам да изстине до 38-40 градуса. меря с термометър и никакви пръсти. в една чашка гребвам от изстиналото мляко и на един буркан тип Омния слагам по 1 и 0,5 супена лъжица кисело мляко, разбърквам да стане еднородна смес и добавям в буркана с прясното мляко. слагам капачката и завивам със стара вълнена жилетка от два ката и така стои 3 часа. след 3 часа отвивам и го дръпвам на студения плот на кухнята да поизстине и хоп в хладилника.
това важи за краве и овче мляко. козе не съм квасила никога, биволско също - у шопско биволи нЕма. :lol:
така вече години наред - става без грешка. не ми се облива с цвик /ако температурата е по-висока - това се получава/ консистенцията му е прекрасна - можеш да си хапваш и с вилица - особено овчето! и не е кисело, а с кисела жилка.
[img]http://storage3.album.bg/247/img_3874_9 ... 164063.jpg[/img]
МЪРЗЕЛИВ КАШКАВАЛ
и ето и рецептата ми за сиренце:
10 литра мляко, 20 капки мая за сирене /има я на женски пазар, а ми се стори, че и в Кауфланд я видях, за Метро не съм сигурна/
при сиренето ВНИМАВАЙТЕ!млякото наистина е важно да ви е от здрави животни, защото термичната му обработка е направо оскъдна!
/без да ви плаша, но при лефкоза при кравите млякото може да се употребява само след като кипи поне 20 минути - имайте си едно наум!/
значи по темата: прецеждам си млякото и в дълбок съд го затоплям за около 10 минути до 70 градуса. тука вече не ми е нужен термометър тази температура е малко преди да заври и каймакът му се бръчка по един характерен начин - ще го видите - намалявам котлона и след 10 мин го дръпвам да стине.
тука пак добрия стар термометър влиза в употреба - при 33-34 градуса му слагам маята, която съм разбъркала в чашка с малко водичка. след това я прибавям в млякото и пак разбърквам внимателно и похлупвам с капака, завивам в старата вълнена жилетка и така 1 час.
отвивам и изсипвам една марля, закачвам го нависоко, а отдолу слагам една тенджерка. като се изцеди след 2-3 часа го слагам във една формичка правоъгълна и отгоре натискам с тежест, като тенджерата пак е отдолу са се събира суроватката. моля, не изхвърлайте суроватката - от нея като я кипнете ще си имате и истинска извара!
сега през пролетта сиренето си го хапваме още прясно - не го осолявам да зрее. все още темперетурите за зреене са ми твърде ниски. трябва да е 10 градуса в помещението, за да може да зрее.
ако ще го оставите да зрее - след като се изцеди суроватката /ясно - спира да капе/ го редите в подходящ съд на редове: слагате първия ред и поръсвате с морска сол. следващия ред - пак м.сол отгоре и така докато се напълни съда 2/3. вода не добавям! сиренето продължава да си пуска суроватка след осоляването.
след десетина дни източвам саламурата и я подменям с такава за съхраняването на продукта: на литър вода по 120 гр сол. кипвам водата, солта да се разтвори. като изстине - заливам сиренцето
а ако искате можете да го сложите в съд, да го посолите отгоре с морска сол - то ще си пусне още суроватка и хайде на тъмно и хладно място /10 градуса/ - в мазето, например и след 60 дни е готово за консумация.
Успех и да ви е сладко!
[img]http://www.picvalley.net/u/2344/1729973537532913662.JPG[/img]
И МАСЪЛЦЕТО...
Ето и рецептата ми за мързелив кашкавал
5 л прясно мляко /краве, овче, може и смес/ 5 супени лъжици сол, 1 равна суп. лъжица лимонтозу.
кипвате млякото, добавяте солта и разбърквата добре - хем да се разствори солта, хем да не ви загори млякото, ако е по-гъсто /обикновено от средата на август става по-гъсто/, добавяте лимонтозуто и варите така 10-тина минути като бъркате - да не загори.
дръпвате от огъня и изсипвате в марля да се отцеди.
като спре да капе, натискате с тежест и в един съд и в хладилника. излиза около 700 грама нещо като кашкавал.
може да се хапва и така, може и да се панира, но вкусът е като на сиренокашкавал. едно обаче ви гарантирам - бързо, лесно и мноого по-вкусно от кашкавалите с растителнимазнини :P :P :P
при този деликатес аз си правя и вариации: след като пресеча млякото с лимонтозуто слагам шепа сушена чубрица.
може и след изцеждането обаче да се омеси със мнооого наситно нарязани чушчици - може едноцветни, а може и шаренки - изглежда изкушаващо, а на вкус - сещайте се!
да ви е сладко!
ЖЕЛИРАН ТАРАТОРВсеки път когато варя прясното мляко,след като изстине
отгоре се образува каймак.Преди го изхвърлях,сега си го
събирам в едно малко бурканче във фризера.Като се
напълни бурканчето го размразявам,заквасвам го както
КМ,прехвърлям го в един голям буркан и добавям
вода.Затварям хубаво буркана и го тръскам докато се
отдели маслото.После го отделям в една кутийка и го
измивам със студена вода,така се стяга и се отмиват
следите от млякото!Звучи сложно,но като му хванеш цаката
не е!
[img]http://www.picvalley.net/u/2236/1442897 ... PxqNvB.JPG[/img]
Просто добавяте желатин 1 пакетче на Др.Откер. за 1/2 л течност е.И консумирате с добре изстудена ракийка или мастичка.
БОСИЛКОВА ИЗВАРА
за 6 порции: 250 г извара, 150 г заквасена сметана /аз използувам домашно току що заквасено кисело мляко /, 0,5 лимон, сол, 2 връзки босилек, 1 сл зехтин, прясно смлян чер пипер.
изварата, сметаната /КМ/, и сока от лимона се разбиват и овкусяват със сол. босилека се измива, обират му се листенцата, нарязват се на ситно и заедно със зехтина и малко от изварения крем се пасират с пасатора. босилковата паста се добавя към изварената, разбърква се добре и се овкусява с чер пипер , сок от лимон и сол, ако е нужно.
хапваме си го на закуска, със скара, на пикник, а със шприца - става и за парти-кухня.