ЛЮТИТЕ ЧУШКИ - ПОЛЗИ И ВРЕДА

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7927
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ЛЮТИТЕ ЧУШКИ - ПОЛЗИ И ВРЕДА

Мнение от cchery »

[img]http://nojivilichka.files.wordpress.com ... shki-2.jpg[/img]

Лютото чушле е чест гост на нашата трапеза, а за някои народи като тайландци, индийци и мексиканци, употребата му е абсолютно задължителна, и то в големи количества. Пиперки с всякакви цветове, размери и форми се влагат в лютеници, маринати и туршии или стават на огнени сосове, салци и подлютяват дори сладки желета. За да се насладят на огнените им превъплъщения, фенове посещават всяка година фестивали, кулинарни демонстрации и дегустации в различни части на света.

Лютите чушки са уникален със своите вкусови качества и целебни свойства дар от природата. Известни като чушките чили (Capsicum annuum), лютите чушлета произхождат от Южна Америка. Има данни, че хората в Перу са познавали и използвали люти чушки още преди 6000 г. пр. н.е. След като са пренесени в Европа, малките „огнени” чушлета бързо се разпространяват и в Индия и Тайланд и по целия свят. Петте опитомени видове люти чушки са: Capsicum Annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum pubescens и Capsicum baccatum. Това са и най-разпространените видове люти чушки, но съществуват още много и различни сортове.

[img]http://www.domashenjurnal.bg/thumbnail. ... cle_medium[/img]


Дълго време се е смятало, че най-лютата част от зеленчука са семките. Днес знаем, че това са централната мембрана и жилките. Именно там се съдържа най-висока концентрация на капсаицин вещество без цвят и мирис, което възбужда усещането за люто. Когато капсаицинът и неговите производни се докоснат до вкусовите рецептори в устата и гърлото, усещаме пощипване, затопляне и лека възбуда, а в мозъка се активира център на болката. :idea: Зачервяването и разпалването на страстите се дължи на повишеното отделяне на ендорфини. :idea: Специалистите по хранене обясняват, че отделянето на ендорфини, наречени още хормони на щастието прави похапването на люти чушлета още по-препоръчително, това ни прави щастливи.При редовна употреба човек свиква с усещането и може да хапва повече люти храни т.к., клетките стават безчувствени. В определен момент се свиква с лютивината и дори се изпитва удоволствие от нея. В държави, където хигиената е силно занижена, лютото помага за дезинфекция на храносмилателния тракт.

[img]http://www.health.bg/images/articles/ar ... hema19.jpg[/img]


Хранителен състав и полезни вещества Лютите чушки са много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, протеини и захари. В 100 г люти чушки се съдържат: 0, 7 г белтъци, 10 мг калций, 13, 2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. Доказано е, че в 3 чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони. Капсаицинът е магьосникът, който придава на лютите чушки уникалните им свойства. Той подпомага бързото изгаряне на калориите и е един от най-силните антиоксиданти.

[img]http://picture.yatego.com/images/466925 ... r-welt.jpg[/img]



Гори ли калории? Чили чушките се оказват ефективно средство за борба с наднормените килограми. Доказано е, че яденето на една чаена лъжичка много лют червен пипер след всяко хранене изгаря по 15 калории. Отслабващият им ефект се дължи на това, че те ни карат да се изпотяваме, засилват метаболизма и топят мазнините. На практика лютивината "окислява" цели слоеве мастни натрупвания.

Лютите вещества засилват мускулната активност чрез затопляне. Т.нар. термогенеза е позната от зимния сън при животните, когато трябва да се поддържа нормалната им телеснатемпература. Покачването на градусите е едно от полезните качества на капсаицина. Затова често се твърди, че яденето на пикантни храни води до разход на калории. Според американски изследвания 6 мг чисто вещество дневно подпомагат топенето на мазнините в коремната област. :!: :!: От ефекта на потискане на а п е т и т а чрез лютото се губят по още 200 калории на ден. Все пак, за да се правят дълготрайни изводи, трябва да се имат предвид всички аспекти на приема на огнения вкус, както и показателите на обмяната на веществата за всеки индивид поотделно, базирани на възраст, пол, тегло, степен на физическо натоварване, наследственост.



[img]http://www.deroni.com/data//uploads/fac ... 52a69f.jpg[/img]


Мерки и теглилки. Лютивината на чушките се измерва по скала, създадена от американския фармацевт Уилбър Сковил през 1912 г. Тя се базира на това колко пъти трябва да се разреди концентрат от веществото, за да престане да люти. Първоначално изследванията са се правили на базата на алкохолен извлек от капсаициновото масло на сухите чушки, добавено към сладък воден разтвор, който се пробвал от петима тестери. Те опитвали по един вид на сесия. Най-голямата слабост на този тест е, че не се базира на независимост и експертност, а залага на субективното човешко усещане за лютото. По-късно се отделя чистият капсаицин, който се приема за абсолютно най-лют с 1516 милиона Сковил единици. Фармацевтите, които работят с него, са облечени в защитни костюми и затворени маски, за да не вдишат от парите. Според теста на Сковил най-лютите чушки на света са от сортовете Нага и Хабанеро, които са от Capsicum chinense.

Изначално тази скала е била разработена с медицинска цел и е изследвала възможността капсаицинът да се използва като аналгетик, против артритни болки, при диабетна невропатия и главоболие. Лютите чушки от векове са сочени като храната на дълголетниците. Колкото повече капсаицин съдържа даден сорт чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е тя. Според специалистите капсаицинът е защитно средство на чушката от животните, логично и от хората.

[img]http://www.otslabvam.com/images/news/ne ... 538_82.jpg[/img]


В долния край на скалата на Сковил са обикновените сладки пиперки червена, зелена, сиврия, които имат рейтинг нула. Между тях са десетките вариации на тема люто например мексиканската чушка сорт "Халапеньо" с 4500-6000 единици лютивина или "Хабанеро", която съдържа над 300 хиляди единици. Naga Jolokia от Бангладеш, която се води за една от най-лютите чушки на света с между 800 и 1 милион Сковил единици, е била в Книгата на рекордите като 400 пъти полюта от обикновения сос "Табаско".

[img]http://buynagaviper.com/wp-content/uplo ... olokia.png[/img]


Сред световните огнени чушлета е "Инфинити чили" с установени в университета в Уоруик 1 176 182 Сковил единици. Тя все още е първенецът във Великобритания. Bhut Jolokia, известна като "Призрачното чили", също е сред отличниците на Гинес през миналите години.

[img]http://amazing-seeds.com/images/ap_indias_chili.jpg[/img]


Многобройните страстни почитатели на лютото по всички континенти не спират експериментите си, а любители на кулинарния туризъм могат да си направят тур по интереси из фестивалите на огнения вкус.


А може ли да навреди? В една категоризация на лютото за обикновените ползватели чушлетата с до 5000 Сковил единици се смятат за пикантни, до 20 хиляди за средно люти, до 70 хиляди за люти, и до 300 хиляди за огнени.

[img]http://4.bp.blogspot.com/-mYDD8_a60D0/T ... litemp.jpg[/img]


:1073 За лютото се твърди, че засилва кръвооросяването на лигавицата на стомаха и червата, както и че действа противовъзпалително и успокояващо на стомаха.
:1073 Веществата фитонциди притежават силен бактерициден ефект и повишават защитните сили на организма срещу инфекции и простуди.
:1073 Твърди се дори, че намаляват артериалното налягане, кръвната захар и холестерола.
:1073 Консумацията на люти чушки помага да се намалите риска от хиперинсулимия (високи нива на инсулин в кръвта) или смущение свързвано с диабет от тип 2.
:1073 Високото съдържание на капсаицин има противоболков ефект и се прилага външно при мускулни травми, а също така облекчава синузити и артрити.
:1073 Според изследвания натуралните компоненти, съдържащи се в червените люти чушки, които придават техния вкус, убиват ракови клетки и са средство за борба с остаряването.
:1073 При всекидневното консумиране на люти чушки се успокоява дишането.
:1073 Доказано е още, че лютите чушки намалява телесната мазнина и помагат за отслабването.
:1073 Капсаицинът в лютите чушки не само намалява болката, но лютивия му вкус симулира секрецията, която помага за очистването на запушения нос и белия дроб.
:1073 Лютите чушки от векове се смятат и за мощен афродизиак.

:1100 Лютото може да увеличи страданията при гастрит, колит или язва, проблеми със задстомашната жлеза. Появяват се болки, дори кървене. Затова при стомашно-чревни заболявания лютите храни се изключват от диетичния режим, но при всеки конкретен случай най-добър съвет би могъл да даде гастроентерологът.

Колкото и да са полезни лютите чушки с консумацията им не е препоръчително да се прекалява. Лютото в нашето меню трябва да е добре дозирано. Лютите чушки са непрепоръчителна храна още за хора с увреден черен дроб и бъбреци, както и за такива, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.



[img]http://gotvach.bg/files/lib/300x225/peperoni3.jpg[/img]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15481
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: ЛЮТИТЕ ЧУШКИ - ПОЛЗИ И ВРЕДА

Мнение от Kleo »

Отскоро обичам лютите чушлета, но хапвам съвсем по мъничко от тях, повече не мога :plezya se
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор