Класация на най-качествените "улични" закуски

Аватар
cchery
Завършена форумна мечка

Класация на най-качествените "улични" закуски

Мнение от cchery »

Класацията на вестник "Гардиън" определя първите 5 най-качествени закуски, които се продават на улицата или в малки закусвални. Оказва се, че родината на нито една от тях не е Европа, а Азия.

МОХИНГА, МИАНМАР - ЮЖНА АЗИЯ

[img]http://mingalaasianmarket.com/wp-conten ... ohinga.jpg[/img]

На първо място е мохинга. Това е рибена супа с оризова юфка или боб на прах и много земни аромати, типични за местната кухня. Смятана е за националното ястие на Мианмар, където се продава навсякъде. По улиците, на типични мобилни колички и кошници или в открити ресторанти, мохинга може да се купи за около 60 евроцента. Достъпна е по всяко време на деня, но се предпочита за закуска. Поставя се на първо място в класацията "Най-добри улични храни в света", защото съдържа много здравословни продукти. Богата е на омега-3 мастни киселини. Мохинга се прави с риба, ароматните и полезни лимонена трева, лук, чесън, брашно от леблебия, оризова юфка, рибен сос, хрупкави, годни за ядене парченца от стъблото на бананово дърво и нарязан кориандър.

БАНХ МИ - ВИЕТНАМ

[img]http://clclt.com/binary/7271/bahn_mi_wi ... 0x3470.jpg[/img]

Малко известен факт е, че най-добрият сандвич в света не се намира в Рим, Копенхаген или дори Ню Йорк, а по улиците на Виетнам. Банх ми е уличната закуска на милиони виетнамци и е част от готварската съкровищница на югоизточната азиатска кухня. Започваме с лека препечена на жар франзела от оризово брашно, което я прави много хрупкава. Продължаваме с топли късчета добре изпечено свинско месо или пастет, хрупкави мариновани зеленчуци, пресни билки, дебел слой виетнамска майонеза, няколко капки соев сос и пикантно чили. Банх ми се продава на сергии и ще ви струва скромните 30 цента.

ДАУЛАТ КИ ЧААТ, ДЕЛХИ - ИНДИЯ

[img]http://photos.igougo.com/images/p600040 ... _Chaat.jpg[/img]

Това сладко, възхитително изкушение е леко като въздух. Подсладена, добре разбита млечна пяна е подправена с шафран, което й придава привлекателен оранжево-бял оттенък. Върху даулат ки чаат понякога се добавят ядливи сребристи листа, наречени "Варк". Въпреки че е приготвен почти само от пяна, десертът има уникален вкус. Това е популярна закуска, предлагана по улиците на Стария Делхи през зимата, защото през топлите месеци бързо се разваля. Ценителите твърдят, че при първата хапка се усеща нотка на масло, а след това езикът открива фин аромат на шафран, следван от шам-фъстъци, нерафинирана захар и студено мляко. Кремът сладост струва по-малко от 20 евроцента.

ФАТ КАФРАО - ТАЙЛАНД

[img]http://www.nationmultimedia.com/top40/m ... bj8ac5.jpg[/img]

Не може да ви обясним от раз какво е Фат Кафрао. Kaphrao е вид босилек, свещено растение сред индусите, основна съставка в това пържено ястие. Листата на здравословното растение се запържват с мляно свинско, пилешко или морски дарове. Смесват се с нарязан чесън, люти чушки, а понякога и нарязан дълъг боб. Ястието се подправя с рибен сос и щипка захар, сервира се с ориз и обикновено се гарнира с пържено яйце. Фат Кафрао е относително скорошното "въведение" в тайландската кухня, въпреки че босилекът е използван тук в продължение на векове. За разлика от други местни улични ястия по принцип няма търговци, които са специализирани само в приготвянето на Фат Кафрао. Бързата храна се купува предимно по поръчка от колички, сергии и ресторанти, които правят разнообразни ястия. Фат Кафрао винаги се сервира с малка купа със ситно нарязани люти чушки в рибен сос и струва между 80 евроцента и 1,50 евро.

БАНИЦА, БЮРЕК, ГИБАНИЦА ........ - БАЛКАНСКИ ПОЛУОСТРОВ

[img]http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... 3669;image[/img]

Според класация на британския вестник "Гардиън" баницата (или бюрекът) е петата най-добра улична закуска в света. Описват я като най-популярната балканска храна, продавана на открито, макар произходът й да е турски (от турската дума burmak заврънкулка). Британците обясняват, че бюрекът е вкусен хрупкав специалитет, който се прави от тънки кори и може да бъде с плънка от сирене, месо или спанак. Ако е със зеле, се нарича "зеляница" или "сирница", когато съответно пълнежът е от сирене. Залива се със сгорещено олио, зехтин или масло и се пече до златисто. В Сараево бюрекът се продава на килограм и се приготвя в големи тави. Хубава порция излиза на средностатистическия европеец между 1,55 и 2,55 евро.

Бюрекът може да се яде по всяко време на деня. И макар да е пополезно да се консумира с черен чай, върви най-добре с кисело мляко, констатират британците. Любопитно е, че вкусното тестено изделие присъства в кулинарните традиции на редица балкански страни под различно наименование и с малки специфики по приготвянето му. Произходът на българската баница, сръбската гибаница, гръцката пита, македонс кия мазник и босненскотурския бюрек продължава да поражда междунационални спорове.

Сред останалите ястия в списъка са: марокански тестени пръстени, препечени пилешки главички и крачета в Южна Африка, германският къривурст – нарязана наденичка, полята със специален къри сос. Да не забравяме и тамале от Мексико – ястие от зърнена каша (най-често царевична), която се увива в бананови листа и така се вари. Прави се с плънка от месо, пиперки или кокос. Е, забравете за менюто в ресторантите, когато пътешествате! Опитайте типичната закуска на страната, в която сте, за да се потопите изцяло в духа, традициите и атмосферата й. Популярните национални храни най-често се продават на улиците, а и ще ви излезе значително по-евтино да хапнете на крак.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: Класация на най-качествените "улични" закуски

Мнение от Kleo »

Много нестандартни закуски, всяка от тях бих пробвала с интерес, е, последната от петте всички си я знаем :)
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Аватар
Kleo
Вятър в косите...

Re: Класация на най-качествените "улични" закуски

Мнение от Kleo »

Най-апетитна ми се видя виетнамската закуска Банх Ми :)
Синът ми е на 20. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :)
Публикувай отговор