Седмица на КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Седмица на КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

Мнение от cchery »

КИСЕЛО ЗЕЛЕ

[img]http://img2.grad.bg/300x300/kiselo_zele.jpg[/img]


Киселото зеле е нискокалорична храна, богата на витамини, минерали и лактобацили (млечно кисели бактерии).

:!: Макар ползата от киселото зеле да е безпорна все пак трябва да се внимава при използването му, ако имате повишена стомашна киселинност, заболяване на подстомашната жлеза, бъбречна недостатъчност, камъни в жлъчката или хипертония. :!:

Киселото зеле присъства в множество европейски и производните им национални кухни. В страни като Германия се смята за съществен елемент от националната кухня. В повечето европейски езици думата произлиза от немското Sauerkraut – буквално „кисело (солено) зеле”. Използва се като гарнитура или част от основното ястие.

А в това има няколко предимства - първо, по този начин зелето се запазва по-дълго, солта и киселината не позволяват на причинителите на гниене да се развиват, и второ - самите бактерии на млечната киселина имат много положителни здравословни ефекти.

Млечната киселина унищожава вредните бактерии в червата и допринася за по-добро храносмилане. Ферментиралите храни са много лесно усвоявани. Те подобряват чревната хигиена и доставят подходящи съставки за произвеждане на собствени витамини в червата. :!:

[img]http://tinykitchen.mydailyrecipe.com/fi ... 30x322.jpg[/img]

През зимата киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С, каротин (провит. А), В1, В2, РР, К. Те се запазват, ако зелето се съхранява в хладно помещение и в достатъчно саламура. В такива случаи витамин С се запазва до 70-90 % от първоначалното си количество. В целите зелки и в разрязаните половинки този толкова важен витамин е 1,5 пъти повече, отколкото в накълцаните. :!: Консумацията на 230г кисело зеле доставя на организма 25 % от необходимия за денонощието витамин В1, 30% от витамин В2 и 65 % каротин. :!:

Не трябва да се подценява и съдържанието на минералите, част от които идват в зелето благодарение на морската сол с която е приготвено (придържайте се към оригиналната рецепта).

  • Калият има обезводняващ и обезкисиляващ ефект, като антипод на солената саламура.
  • Желязото е с принос в кръбообразуването и в клетъчното дишане.
  • Магнезият е важен за мускулната сила и за сърцето.
  • Цинкът е със съществено значение за съединителните тъкани (стрийте се появяват имено заради липсата му), за мозъчната дейност и др.


Киселото зеле се получава под влияние на млечнокисели бактерии, които превръщат захарите на прясното зеле в органична млечна киселина, която играе ролята на основно консервиращо средство. Затова в киселото зеле захарите са в минимално количество, а в прясното са повече. Киселото зеле съдържа редица незаменими аминокиселини (триптофан, лизин, аргинин, метионин, циетин и др. ), също и липотропни вещества(холин, бетаин, инозитол.) Препоръчва се като средство за подпомагане на храносмилането.

[img]http://img.21food.com/20110609/product/ ... 044432.jpg[/img]

Въпреки това, ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причини разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се яде малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира. Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци.
  • Киселото зеле е отлично профилактично средство против язва на коремната стена и дванайсетопръстника.
  • Като общо укрепва имунитета и регулира обмяната на веществата.
  • Има и целебен ефект при стомашни болки.
  • Полезна е и като начин да поддържаме фигурата си. Калоричността й е по-малка даже и от нискокалоричното свежо зеле. Същевременно при консумация създава чувство за засищане. Тартроновата киселина съдържаща се в зелето пречи на превръщането на захарта и другите въглехидрати в мазнини.
Също така, сок от прясно зеле или кисело се използва при холецистит и улцерозен колит.[/list][/b]


КИСЕЛО ЗЕЛЕ И БОЛЕСТИТЕ

Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е с повишено ниво на противоракови агенти, като isothiocyanates и може да подпомогне организма в борбата срещу рака. Едно скорошно проучване на Американския център за ракови изследвания е установило, че киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата. :!: Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу тумори. :!:

Киселото зеле изгражда ефикасна защита и срещу рака на дебелото черво. И тук важна роля играят бактериите на млечната киселина заедно с биоактивните вещества на прясното (неферментиралото) зеле, които сами по себе си вече са ценно противораково средство. Те намаляват превръщането на първичните галеново киселини във вторични - в онези съединения, които се смятат за силни стимулатори на туморите.

В киселото зеле се съдържа бактерия, която може да лекува птичия грип. Това открил южнокорейският професор Кан Суак, който решил да нахрани с кисело зеле 13 заразени пилета. Изненадващо 11 от тях се излекували почти напълно след една седмица.

Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства, неговата консумация се препоръчва при превенцията на грип, като гастро регулатор за различни стомашно-чревни проблеми, от диария до запек, язви, бронхит и различни други храносмилателни и дихателни заболявания и нарушения, анемия, но също е много популярно, като основно средство за защита срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболие, но също така неутрализира действието на алкохола в стомаха и чревната лигавица и почиства черния дроб. С киселият зелев сок (зелевата чорба) можем да си прочистим червата сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши,

Данни от направените в Кралския колеж в Лондон изследвания показват, че киселото зеле е най-добрата естествена виагра и стимулира сексуалния живот също толкова ефективно, колкото и синьото хапче.

То е спасението за оцеляване в тежки и гладни времена: моряците в ранните векове на новото време дължали здравето и оживяването си на витамин С от каците с киселото зеле.

Освен това те лекуват успешно артрит, язва, простуди, храносмилателни разстройства, дори коварния рак.

Освен витамини в киселото зеле се съдържа голямо количество никотинова киселина, осигуряваща нормалното протичане на жизнено важни клетъчни процеси и придаваща блясък на косата и здравина на ноктите.

Суровото кисело зеле, приготвено на салата, е много вкусно и е най-здравословно. Ако искате да го сготвите, не го варете повече от 20-25 минути. Не го мийте преди това с вода, в противен случай ще отмиете много биоактивни вещества. Ако купувате киселото зеле, търсете такова от утвърдени екопроизводители. Там то не е пресолено и е с по-малко нитрати. Бактериите на млечната киселина като живи организми могат да развиват активната си дейност само в свежо кисело зеле. Киселото зеле в консервени кутии или буркани е стерилизирано и вече не съдържа живи бактериални култури.


Трябва да се внимава при съхранението зелето да е изцяло покрито със сок, защото в противен случай започва да потъмнява и променя вкусовите си качества. Когато зелето не е в сока започва да се разрушава и съдържащия се в него витамин С.

[img]http://farm4.static.flickr.com/3029/247 ... b64f17.jpg[/img]




"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Седмица на КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

Мнение от Kleo »

:922 :524 :326
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
droidd
Философска система
Мнения: 1123
Регистриран на: 10 Юли 2011, 16:26

Re: Седмица на КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

Мнение от droidd »

:524 :922
Миналата събота посред нощ се почувствах изключително зле. По пътя за тоалетната успях да припадна, едвам се завлякох до там.......не си усещах тялото.
В неделя сутринта, все още доста безплътна, изпих почти 1,5л. зелева чорба :221 .....дойде ми отвътре.
Ефекта беше че няколко часа прекарах почи изцяло в :1111 и до вечерта ми "светна".
В понеделник бях леко отпаднала и после всичко на 6.Така и не разбрах с какво се сборих, но по-важен е крайния резултат. :222
Аватар
Орхидея
Шампион по спам!
Мнения: 113
Регистриран на: 16 Сеп 2010, 08:13

Re: Седмица на КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ

Мнение от Орхидея »

Чудесно инфо, Благодаря! :524
Публикувай отговор