Авокадо е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка. Авокадо е “безапелационен” плод – или го обожаваш или не го понасяш. Защо авокадо заслужава място в хранителното ви меню?
Авокадо (Persea americana) е дърво от семейство Лаврови. Плодът му е наричан “алигаторова круша” заради крушоподобната форма и зелената обвивка като крокодилска кожа. На езика нахуатъл на ацтеките и маите името на плода е “ахуакатъл”, което в буквален превод означава “тестис”. Вероятно авокадото е получило названието си заради формата, която прилича на тази част от мъжкото тяло. Има и друга теория за това - ацтеките познавали неговите качества на сексуален стимулант. Те го употребявали и при бъбречна недостатъчност, болести на отделителната система и половите органи. Съществуват над 400 диви и култивирани сорта, като средно 1 дърво ражда от 500 до 2000 плода през живота си. Класифицирано е като “неутрален”плод, тъй като притежава хранителни съставки и вкусови качества характерни хем за плодовете, хем за зеленчуците. :idea: Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света. :idea:
Авокадото е култивирано преди около 7000 години. Родината му е Южна Америка. През 17 век авокадото е пренесено в Европа от испанските флотилии, а през 19 век е разпространено в Азия, Африка и Австралия.
Днес най-големите производители на авокадо в световен мащаб са САЩ, Мексико, Бразилия, Колумбия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, , Португалия, Гърция и Турция. Познати са над 500 вида авокадо, като основните 3 са мексиканско, гватемалско и западноиндийско.
В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света.
Авокадо – хранителни качества
Биохимическият състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, е изключително богат на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали - 15 жизненоважни, най-вече калий (една порция авокадо осигурява на човешкия организъм нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм; друг интересен факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите), цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.
Хранителен състав на 100 г авокадо: 190 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати
Авокадо – здравословни качества
- намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта
- нормализира кръвното налягане
- намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания
- предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет
- укрепва имунната система
- стабилизира нервната система
- лекува диабет
- засилва метаболизма
- рочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми
и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект.
Авокадо в диетата
Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти. Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно.
Авокадото влиза в националните ястия на всички страни от субтропичния пояс, където го правят на салати, сосове и десерти, и дори го превръщат на сладоледи, тортила и кафе. Най-често се приготвя на сос “Гуакамоле” и салати, но в последно време хората все по-често прибавят авокадото към най-различни ястия, включително и към пици, спагети, омлети, бебешки храни и много други.
По калоричност авокадото превъзхожда 2-3 пъти всички останали свежи плодове. Високата калоричност обаче в съчетание с ниското съдържание на виглехидрати правят плодовете на авокадото безценна храна в менюто на диабетиците. Листата и костилката на авокадото съдържат токсични вещества, опасни за хората и животните – могат да предизвикат стомашно-чревно разстройство и алергии.
Хранителен състав на авокадото
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:
вода в % - 73%
ккал - 160
белт. /гр - 2
мазн. /гр - 14,6
смилаеми въгл. /гр . 1,8
фитостероли./мг - 83
захари/гр - 0,7
фибри/гр - 5,7
Как да консумираме авокадо?
Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и т.н. Непременно опитайте прочутия сос , чиято основна съставка е именно авокадото.
Как да изберем авокадо?
Авокадото трябва да е добре узряло, за да е вкусно. За да проверите, притиснете го леко. Авокадото не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.
Източници:
http://dieti.rozali.com/hranene/p12313.html
http://www.bb-team.org/articles/3388_av ... z2KaN7noSD" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.belchohristov.com/620.html