Седмица на АВОКАДОТО

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Седмица на АВОКАДОТО

Мнение от cchery »

АВОКАДО

Изображение



Авокадо е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка. Авокадо е “безапелационен” плод – или го обожаваш или не го понасяш. Защо авокадо заслужава място в хранителното ви меню?

Авокадо (Persea americana) е дърво от семейство Лаврови. Плодът му е наричан “алигаторова круша” заради крушоподобната форма и зелената обвивка като крокодилска кожа. На езика нахуатъл на ацтеките и маите името на плода е “ахуакатъл”, което в буквален превод означава “тестис”. Вероятно авокадото е получило названието си заради формата, която прилича на тази част от мъжкото тяло. Има и друга теория за това - ацтеките познавали неговите качества на сексуален стимулант. Те го употребявали и при бъбречна недостатъчност, болести на отделителната система и половите органи. Съществуват над 400 диви и култивирани сорта, като средно 1 дърво ражда от 500 до 2000 плода през живота си. Класифицирано е като “неутрален”плод, тъй като притежава хранителни съставки и вкусови качества характерни хем за плодовете, хем за зеленчуците. :idea: Учените смятат авокадото за най-еволюиралото хранително растение в света. :idea:

Авокадото е култивирано преди около 7000 години. Родината му е Южна Америка. През 17 век авокадото е пренесено в Европа от испанските флотилии, а през 19 век е разпространено в Азия, Африка и Австралия.

Днес най-големите производители на авокадо в световен мащаб са САЩ, Мексико, Бразилия, Колумбия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, , Португалия, Гърция и Турция. Познати са над 500 вида авокадо, като основните 3 са мексиканско, гватемалско и западноиндийско.

В миналото авокадото е било сервирано само на аристократите, но в днешни дни то вече се превръща в един от най-любимите храни на милиони хора по света.


Авокадо – хранителни качества



Изображение


Биохимическият състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, е изключително богат на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали - 15 жизненоважни, най-вече калий (една порция авокадо осигурява на човешкия организъм нужното количество калий за регулиране на сърдечния ритъм; друг интересен факт е, че авокадото съдържа 60 пъти повече калий от бананите), цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.

Хранителен състав на 100 г авокадо: 190 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати





Авокадо – здравословни качества

Изображение

  • намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта
  • нормализира кръвното налягане
  • намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания
  • предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет
  • укрепва имунната система
  • стабилизира нервната система
  • лекува диабет
  • засилва метаболизма
  • рочиства кръвта, регулира мензиса и други гинекологични проблеми

и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект.




Авокадо в диетата

Изображение

Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти. Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно.

Авокадото влиза в националните ястия на всички страни от субтропичния пояс, където го правят на салати, сосове и десерти, и дори го превръщат на сладоледи, тортила и кафе. Най-често се приготвя на сос “Гуакамоле” и салати, но в последно време хората все по-често прибавят авокадото към най-различни ястия, включително и към пици, спагети, омлети, бебешки храни и много други.

По калоричност авокадото превъзхожда 2-3 пъти всички останали свежи плодове. Високата калоричност обаче в съчетание с ниското съдържание на виглехидрати правят плодовете на авокадото безценна храна в менюто на диабетиците. Листата и костилката на авокадото съдържат токсични вещества, опасни за хората и животните – могат да предизвикат стомашно-чревно разстройство и алергии.



Хранителен състав на авокадото

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

вода в % - 73%
ккал - 160
белт. /гр - 2
мазн. /гр - 14,6
смилаеми въгл. /гр . 1,8
фитостероли./мг - 83
захари/гр - 0,7
фибри/гр - 5,7



Как да консумираме авокадо?

Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и т.н. Непременно опитайте прочутия сос , чиято основна съставка е именно авокадото.

Изображение


Как да изберем авокадо?

Авокадото трябва да е добре узряло, за да е вкусно. За да проверите, притиснете го леко. Авокадото не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.


Изображение



Източници:
http://dieti.rozali.com/hranene/p12313.html
http://www.bb-team.org/articles/3388_av ... z2KaN7noSD" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.belchohristov.com/620.html
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Седмица на АВОКАДОТО

Мнение от cchery »

САЛАТА ТАБУЛЕ С АВОКАДО

Необходими продукти:

булгур - 100-150 г
магданоз - 3 връзки
домат - 2 бр
авокадо - половин или едно цяло
лимон - 1 бр.
зехтин и сол


Начин на приготовление:

Булгурът се накисва във вода и се оставя 2-3 часа да набъбне. Доматите се режат на кубчета, авокадото - също - слагат се в купа. Върху тях се изсипва булгура. Сокът на лимона се изцежда и с него се заливат продуктите, слага се зехтин и сол на вкус.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Седмица на АВОКАДОТО

Мнение от Kleo »

Благодарско! :922
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Седмица на АВОКАДОТО

Мнение от cchery »

ЗЕЛЕНА САЛАТА С АВОКАДО

Необходими продукти:

зелена салата/ айсберг
бейби спанак/ спанак
рукола
1 авокадо
орехи - около 50 г или на вкус
маслини - 10 бр или на вкус
хималайска сол, зехтин и оцет/ сока на 1 лимон

Начин на приготовление:

Накъсайте салатата и спанака, добавете руколата и маслините. Авокадото нарежете на кубчета с дължина на страната около сантиметър. Поръсете с орехи и овкусете със солта, зехтина и оцета.

Към тази салата могат да се добавят и сурови тиквени или слънчогледови семки, бразилски орех, ленено семе, сусам и т.н.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
ellyto

Re: Седмица на АВОКАДОТО

Мнение от ellyto »

Уууу това е тамън като за мен :1062 Аз съм фенка на авокадото и по една или друга причина тази седмица съм решила да хапвам по едно авокадо на ден.
Днес направих следната салатка:
Зелена салата + решички + зелен лук + сушени домати накиснати в зехтин + авокадо. Дресинг - зехтин, горчица и балсамов оцет. Страхотна салатка, много обичам да ям тази комбинация комбинация. Авокадото и сушените домати придават много приятен аромат на салатата.
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Седмица на АВОКАДОТО

Мнение от Cheva »

Ето няколко предложения и от мен:





"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Публикувай отговор