БИРЕН ПАЙ С НАХУТ

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

БИРЕН ПАЙ С НАХУТ

Мнение от cchery »

БИРЕН ПАЙ С НАХУТ

Необходими продукти:

200 г суров нахут
2-3 глави лук
3-4 скилидки чесън
5-6 по-едри печурки
2 червени, печени чушки
2-3 с.л. доматено пюре или лютеница
чубрица, джоджен, червен пипер
сол на вкус
мазнина по избор

ЗА ТЕСТОТО:

300г брашно
~200мл бира
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер


Начин на приготовление:

Нахутът се накисва от предната вечер или поне за 3-4 часа. Целта е не само да се намали времето за сваряване, но и за да излязат ензимните инхибитори от зрънцата. Сварява се до готовност и се отцежда. Половината от нахута се пасира. Целта е да има и цели, и намачкани парченца, които да служат като “спойка”.

През това време лукът, чесънът и чушките се нарязват на дребни парченца, а гъбите- на по-едри, осезаеми парчета.
В мазнината се задушават чесънът и лука. Когато лукът стане прозрачен се добавят подправките, обърква се за 1-2 минути, добавят се и гъбите с 1/4 ч.ч. топла вода.

Когато течността се поизпари се добавят чушките. Сместа се оставя под капак за 2-3 минути, добавя се нахутът и доматеното пюре и котлонът се спира.

/Относно мазнината- ползвам съвсем малко, което не би се понравило на много хора, т.к. паят става по-сух. Но това е въпрос на възпитание на вкуса. По-добрете задушете продуктите в малко мазнина и вода и после полейте със сурова мазнина, например зехтин./

Ако не можете да месите, не искате да ядете, нямате време за тесто, то да знаете, че плънката е много, много вкусно ястие. Поднесете със свежа салата, малко лимонов сок и готово! За останалите следва:

За тестото и печенето:

Тестото го правя винаги на око, така че е твърде възможно течността да е повече или по-малко за количеството брашно.
Но все пак-замесва се твърдо, но все пак еластично тесто от брашно, сол, бакпулвер и бира. Ако не искате да ползвате бира, ползвайте вода. А може и да ползвате студена отвара от хмел. Самият аромат е по-различен.

Тестото се разточва, като диаметърът му трябва да е по-голям от този на тавата. Набрашнява се добре. За да не залепва по тавата трябва: или да е набрашнено добре, или да е намазнено добре. Аз избрах първия вариант. Форма за пай с махащи се стени се облича с тесто, като ръбчетата на тестото се закрепват по стените на формата.
Плънката се изсипва и тестото от страните се прибира обратно.

Може да сложите ивички или фигурки тесто върху пая. Но пък аз не държа :)

Пече се около 20-ина минути на 180º или докато се зачерви приятно.

Яде се с ръце, като се внимава да не си отхапете и пръстите.
Много е вкусен топъл със зелена салата.

[img]http://vanillka.com/wp-content/uploads/ ... 86x190.jpg[/img]

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор