Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки...

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден

Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки...

Мнениеот Kleo » Вто 03 Фев 2015, 16:40

Споделям вкусна рецепта за вегетариански спагети /без месо/:

Обичайно - спагетите се сваряват с малко сол и в достатъчно вода. След като се прецедят и сипят по купичките/чинийките, се добавя по 1 кафена лъжичка краве масло /ако нямате в краен случай може и маргарин или зехтин/. Разбира се, подправяте със сладък червен пипер, черен пипер, джоджен, чубрица/шарена сол. Добавяте доматен сос, лютеница или кетчуп. Задължителните за мен настъргани сиренце и кашкавалче. Ако имате маслини, чушки, гъбки - добавяте и от тях, нарязани на ситно парченца.

И най-новото ми откритие - сварявам няколко яйца, докато жълтъците не се сварят твърдо. Отделяш белтъците от жълтъците, намачкваш жълтъците и ги добавяш при спагетите. Става страшна вкуснотия!!!

Изображение

Изображение
Последна промяна Kleo на Чет 02 Юли 2015, 08:17, променена общо 3 пъти
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :)

Мнениеот Kleo » Сря 04 Фев 2015, 19:34

Нека в тази темичка споделяме изпитани рецептички за спагети, паста, лазаня, пици и всякакви други италиански макаронени манджички :222 защото просто ги обожавам!!!

Изображение

http://recepti.gotvach.bg/r-6761-%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0 - Италианска паста на фурна - не съм я пробвала досега, но какво пък? - след като започне март месец, моят месец, може да реша да се поглезя с нея.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :)

Мнениеот Kleo » Сря 04 Фев 2015, 19:49

http://gotvarski.com/2009/05/02/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0/ - Паста Примавера :1028

Изображение

Изглежда мноооого вкусна, обаче така като гледам необходимите продукти, и ... се чудя с колко ли лева ще се изръся, за да си я направя вкъщи?
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :)

Мнениеот Kleo » Вто 31 Мар 2015, 10:44

Великденска торта с лимонов крем

Необходими продукти
за блатовете:
500 г козунак
100 мл. прясно мляко

за крема:
300 г крема сирене
125 г меко масло
120 г пудра захар
бурбонска ванилия
кората от 1 лимон
1 кафена чаша сладкарска сметана
500 г ягоди
2 киви
1 манго
филирани бадеми
шоколадови цветни яйца
шоколадово зайче за украса

Начин на приготвяне:
Започнете приготвянето на тортата от крема. Разбийте с миксер крема сиренето, заедно с мекото масло. Добавете захарта и бийте до пухкав крем. Сложете ванилията и лимоновата кора. Накрая разбийте в отделна купа 1 кафена чаша сладкарска сметана на сняг. За да се разбие добре, трябва сметаната да бъде студена, непосредствено извадена от хладилника. Добавете разбитата сметана с помощта на лъжица към крема. Бъркайте внимателно, докато кремът стане хомогенен.

Подгответе си поднос или картон за тортата и поставете върху нея/него ринга за тортата. Нарежете козунака на филии с дебелина около 5-6 см., отстранете шоколадовата му заливка и ги подредете на дъното на формата. Прилепете ги плътно, така че добре да покриете повърхността.

Внимателно ги напоете с прясно мляко, с помощта на супена лъжица.

Намажете с пласт крем. Нарежете и подредете отгоре пресни плодове по избор.

Повторете с ред филии козунак, напоен с прясно мляко и завършете с крем. Оставете си малко крем за измазване отстрани. Охладете тортата за едно денонощие в хладилника. Прекарайте внимателно леко мокър нож по ръба и отстранете ринга. Измажете отстрани с крем. Покрийте страните с филирани бадеми.

Аранжирайте с пресни плодове, шоколадови яйца и зайче.


http://www.edna.bg/vkusno/deserti/velikdenska-torta-s-limonov-krem-4637792

Изображение
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други рецепти ...

Мнениеот Kleo » Чет 02 Апр 2015, 15:10

Източник - ЦЪК

За мързеливите домакини: Бърз и вкусен сладкиш, който се топи в устата

Докато си правите кафето, този сладкиш е готов, само за 5 минути! Толкова прост, а толкова вкусен! Ако искате прост и бърз сладкиш, за който няма да трябва да печете няколко вида тесто и за който ще имате време да правите паузи, докато го приготвяте...

Прави се в няколко етапа и е перфектен за по- мързеливите съпруги, които искат да изненадат с домашен вкусен сладкиш, който се топи в устата.

Съставки:

150 g маргарин
250 g захар
4 жълтъка
250 g брашно
1 бакпулвер
100 g орехи, бадеми или лешници
200гр шоколад
2 l мляко

Приготвяне:

Смесете маргаринът със захарта, добавете жълтъците, измелените орехи, лешници или бадеми, които преди това може малко да попечете и всички останали съставки. Печете 40 минути на 180˚C.

Разбийте 4 белтъци, докато не получите пяна, в която да добавите 200 g разтопена захар с ½ чаена лъжица вода, на слаб огън, докато леко се изпари. Сместа от сметана и захар нежно я слагате на сладкиша, който ще извадите от фурната.

Накрая прибавяте отгоре шоколадова глазура, която ще направите от 3 супени лъжици вода, 3 супени лъжици захар, 100 g шоколад и 80 g масло.

Оставя се да се охлади в хладилника, а след това се наслаждавайте на всяко залче, което ще ви се топи в устата.


Изображение
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други рецепти ...

Мнениеот Kleo » Нед 19 Апр 2015, 17:17

В понеделника сготвих успешно за първи път спанак с ориз, зеленчуци и яйца. Получи се много хубаво постно ядене. За пръв път приготвях спанак, затова съм доволна, че стана.

Днес пък реших да направя останалия спанак заедно с последната ми разфасовка с агнешко месо, която имах във фризера. Речено-сторено. Намерих следната рецепта в нет-а и я сготвих:

http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=618-agneshko-sus-spanak
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Сря 29 Апр 2015, 11:17

Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот cchery » Сря 29 Апр 2015, 15:05


Деси, тази паеля изглежда изключително вкусна.... Приготвяла ли си такава?! :1044 :1044 ....
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7054
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Сря 29 Апр 2015, 15:49

Не още, но тук си поствам и рецепти, които възнамерявам да направя :222
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Пет 01 Май 2015, 20:55

Днес направих постен гювеч на фурна със следните продукти: 2 глави лук, мазнина, сол, подправки /черен и червен пипер, чубрица, джоджен/, буркан грах и буркан домашно затворени зеленчуци на парчета /патладжан, чушки и домати/, стана екстра. Освен това запеках от замразените парчета месо в друга тава. Имахме и палачинки със сирене и лютеница + айрян.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Пет 19 Юни 2015, 11:18

Попаднах на тази рецепта, някой да я е пробвал?

Чеснова майонеза за 5 минути
С аромат на мащерка

Необходими продукти:

200 грама майонеза (light)
Сокът от 1 лайм
2 супени лъжици прясна мащерка
2 супени лъжици нискомаслено кисело мляко
1 чаена лъжичка чили на прах
2 скилидки чесън смлени
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне: Разбъркайте всички съставки в малка купа. Съхранявайте в хладилник максимум до 4 дни.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Нед 21 Юни 2015, 17:23

Тиквички по еврейски или КУГЕЛ - удоволствие за сетивата /намерих я в интернет и си я набелязах за правене, някой да е приготвял тази рецепта и харесала ли му е?/ :222

Необходими продукти:
Няколко големи тиквички, 2-3 картофа, 1 морков, връзка пресен или глава стар лук, 3 яйца, половин връзка пресен магданоз, 5-6 лъжици зехтин, 2 лъжици брашно, сол, черен пипер, кашкавал /обичам такива рецепти с неангажиращи продукти, в смисъл, че тези например винаги ги има в един дом/

Начин на приготвяне:
Настържете или смелете в блендер тиквичките, картофите и моркова, и нарежете на по-ситно лука. Прибавете към тях накълцания магданоз заедно с подправките и добавете брашното и счуканите яйца. Разбъркайте всичко хубаво, за да се получи еднородна смес и я изсипете в огнеупорна тавичка, намазана с половината от зехтина. Другата половина изсипваме върху самото ястие.

Предварително загрейте фурната си на около 200 градуса и печете вашите тиквички по еврейски около 40 минути, така, че отгоре да се получи апетитно зачервена коричка. Малко преди да извадите яденето от фурната, наръсете настърган кашкавал отгоре, количеството е според собствения ви вкус.

Гарантирано това вкусно запечено лятно ястие ще ви допадне много. В него няма месо, но пък кой ти умира за тежко месо в жегите? Кугелът е толкова вкусен и ухаещ, че има голяма вероятност да си го приготвяте по веднъж всяка седмица :) Бон апети! :1209
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Пон 22 Юни 2015, 13:49

Шоколадови банички с ягодови сърца - смятам да пробвам тази рецепта скоро! - с подробни описания кое как се прави:

Изображение

Шоколадови банички с ягодови сърца

Необходими продукти:

1 пакет бутер тесто
100 г натурален шоколад
4-5 бр. по-големи ягоди
1 яйце за намазване
кристална захар и пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Отрежете дълга лента бутер тесто с дебелина 4 пръста. Прегънете я на две и маркирайте с нож къде да я отрежете на две, след това я разрежете на две еднакви парчета.

Вземете ягодка и отстранете внимателно зелените листа и дръжката. Нарежете я напречно на две и оформете всяка половина с нож като сърце.

Сложете едната половина сърце по средата на едното парче тесто и го очертайте с ножа. Отместете ягодката и извадете сърцето тесто. Трябва да остане дупка.

Стопете шоколада на водна баня.

С помощта на лъжица намажете цялото парче тесто с шоколад, като внимавате да оставите ненамазан борд от 0,5 мм от всяка страна, за да не изтече.

Наложете отгоре другото парче с отрязаната сърце дупка, след това поставете и ягодката в дупката. С вилица натиснете всички краища на баничката, за да я затворите добре и за да ѝ придадете по-красив вид.

Прехвърлете я в тава, покрита с хартия за печене. По същия начин направете и останалите банички. Намажете ги с разбито яйце, поръсете с кристална захар и печете на предварително загрята на 200 градуса фурна. Извадете ги, когато бухнат и добият карамелен цвят. По желание поръсете с пудра захар.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) + други изпитани рецепти ...

Мнениеот Kleo » Чет 02 Юли 2015, 08:16

Черешов пай - да го изпробвам този десерт с череши в най-скоро време :222
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Спагети а ла Клио :) изпитани рецепти и кулинарни идейки

Мнениеот Kleo » Чет 02 Юли 2015, 12:26

Хрупкави тиквички на фурна:

Продуктите са 5-6 по-младички тиквички, 3 яйца, 2/3 ч.ч. брашно, 2/3 ч.ч. галета, 1/2 ч.ч. царевично брашно, сол, 1/2 пакетче чесън на прах (или 2-3 скилидки), олио

Количеството на продуктите е приблизително. Разбира се, можете да си приготвите и 1 тиквичка, като намалите и останалите продукти. За отличен резултат е желателно (да не кажа задължително) тиквичките да са млади и без образувано семе. Е, не търсете съвсем дребни и млади тиквички, но все пак семето в сърцевината да е ситничко, едва оформено и все още млечно. Моите бяха с дължина около 15 см. Брашното, както и галетата с царевичното брашно, трябва да бъдат в количество такова, че да Ви стигнат за овалването на тиквичките. Винаги можете да досипете още ако Ви е нужно. В рецептата се споменава, че по желание в панировката може да се добави и настърган пармезан, но аз не сложих. Галетата и царевичното брашно се смесват и тяхното съотношение е по Ваше желание. При мен галетата леко преобладаваше над царевичното брашно и ми се получи чудесно. Разбира се, можете да панирате и с едно от двете, но според мен така панировката се получава идеална. Можете да ползвате и грис – пшеничен или царевичен.

Приготвяне: Тези невероятни хрупкави тиквички на фурна се приготвят изключително лясно. Най-напред измийте и почистете тиквичките от дръжките. Разрежете ги на 2 по дължина. Ако са много дълги, преди това ги срежете на половина и след това всяка половина по дължина разрежете на 2. Всяка половинка нарежете по дължина на 4-5 парченца. Ще се получат дълги около 7-10 см парчета с триъгълна форма. Дължината не е толкова важна. По-важното е, парчетата да не са прекалено дебели. Вижте снимката за ориентация. Така приготвените тиквички НЕ се осоляват и изцеждат. Веднага се приготвят като първо трябва да си вземете по-големичка тава. Застелете я с хартия за печене. Така няма да е необходимо да се влага допълнително мазнина за намазване на тавата, пък и Вашите хрупкави тиквички на фурна ще се отлепят без проблем. Ако все пак нямате в наличност хартия, не Ви остава друг избор, освен да намазните добре тавата. В купа разбийте добре 3-те яйца с 3 с.л. вода или прясно мляко. В чиния сипете брашното и в друга чиния смесете галетата и царевичното брашно. Тъй като тиквичките не са осолени (за да не се разводнят), аз добавих по малко сол в яйцата, брашното и сместа с галетата. Чесъна на прах сложих и обърках в брашното. Ако ползвате скилидки чесън, то ги намачкайте на каша и добавете в яйцата. В брашното или галетата няма как да стане. За повече пикантност, можете да сложите и малко черен пипер в брашното или сместа с галетата. Подредете удобно всичко пред себе си и започнете да овалвате едно по едно парченцата в следната последователност: брашно, яйце, смес от галета и царевично брашно. Аз първо ги набрашних всичките и след това започнах да ги потапям едно по едно в яйце и веднага да ги овалвам в галета и царевично брашно. Подреждайте ги едно до друго в тавата с кората надолу. След като сте оваляли и последното от тях, поръсете всяко парченце с тъъъъънка струйка олио. Сложете ги в предварително загрята на 220 градуса фурна (без вентилатор пекох аз) и ги печете до получаването на хубава и апетитна златиста коричка. За икономия на време, аз включих фурната да загрява още докато овалвах тиквичките в панировката и пекох първо на 220 градуса. След като се зачервиха леко, намалих малко фурната (на 190-200 градуса), за да не изгорят преди да са се опекли. То като се замисли човек, колко и трябва на една тиквичка да се изпече? Особено като е нарязана…… Просто следете за цвета на коричката – хубаво златиста и хрупкава. Извадете изпечените тиквички и веднага след като може езика Ви да търпи топлината си ги хапнете с удоволствие. Божествени са! Не ги чакайте да изстиват прекалено, за да запазят хрупкавостта си. Да ги покривате с нещо – не си и помисляйте, защото толкова апетитната коричка ще омекне и ……сбогом хрупкави тиквички на фурна. Поднесете ги със сос от кисело мляко и чесън или салата според сезона. Аз излапах доста още от тавата преди да стигна до този момент. Да спомена само, че и студени са чудесни, само дето панировката леко омеква и губи от своята хрупкавост. Абе…..пролетно-летен разкош! Друго за казване няма. Просто ги опитайте!

Да Ви е сладко!

Автор: Елена Иванова

Изображение

Хрупкави тиквички на фурна – апетитно звучи нали? И не само звучи! С ръка на сърцето мога да кажа, че това са най-страхотните тиквички, които съм опитвала. Обраха овациите у дома и то на цялото домочадие – даже на тези, които никога не са се впечатлявали от вкуса на тиквичките. Хрупкава коричка, невероятен вкус и лесни за приготвяне – при това на фурна! Какво друго би могла да желае една домакиня? Да – панирани са, но пък на фурна. Хем лесно, хем по-здравословно. Тази година пържих веднъж тиквички и повече няма да повторя. То не беше пръскане, то не беше висене до котлона, то не беше чистене след това….. Ама така е, като се впущам в приключения, от които съм се отказала още преди години. Не знам кой дявол ме накара да ги пържа, след като от години тиквичките ги приготвям на фурна, но нарязани на кръгчета и оваляни в брашно, след което поръсени с олио и изпечени. Ровейки се из кулинарните групи обаче, съзрях рецептата на Ирина Тодорова за хрупкави тиквички на фурна и безпогрешния ми нюх за вкусотии не ме подлъга. Спретнах я веднага, понеже имах няколко тиквички, които от няколко дни упорито ми се молеха да ги сготвя, но аз им отказвах, сякаш предусещайки какво велико бъдеще ги чака. Та….очаквах да се получи нещо вкусно, но резултата определено надмина очакванията ми. Ето защо мисля, че е задължително да споделя с Вас тази толкова лесна и разкошна рецепта и то в сезона на тиквичките. Благодаря на Ирина Тодорова за споделената рецепта, и то от сърце и благодаря! Този лесен разкош би трябвало да е на разположение на всяка домакиня, в чието меню присъстват тиквичките. Пригответе си разкошните хрупкави тиквички на фурна и почти съм сигурна, че ще забравите за останалите им начини за приготвяне. Наистина си заслужават похвалите!

източник
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11225
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Следваща

Назад към Вкусна трапеза всеки ден

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта