Питка „Хаос“ - невероятен вкус и нестандартна визия
Ароматна домашна питка
Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
150 г кисело мляко
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
4 с. л. олио
2 яйца и 1 жълтък
11 г суха мая
600 г брашно
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Започваме с разтварянето на маята в топлото мляко. Прибавяме захарта и 2 супени лъжици от брашното. В купа пресяваме брашното, чукваме яйцата, добавяме киселото мляко и изсипваме прясното мляко с маята в него. Омесеното тесто слагаме в леко намазнена купа, която покриваме с домакинско фолио и оставяме да втаса.
След около час, го премесваме и разделяме на три равни части. Всяка от тях разстиламе с точилка на равномерен слой, дебел около 3-4 милиметра и диаметър около 30 сантиметра. Когато е разточено, го намазваме с разтопеното масло.
Повтаряме разточването, като мажем и второто парче, третото - не мажем. Нареждаме ги едно върху друго, нарязваме хаотично, от където идва и името на питката. Между тях може да добавите и някаква плънка.
Когато ги нарежем, изсипваме останалото масло в тавичката. Намазваме с разбития жълтък, като към него сме добавили и лъжичка от киселото мляко.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм Виждам се отново майка.
Рецептата е лесна, бърза и не на последно място вкусна.
Необходими са ви:
1-1 1/2 кг свинско каре- цяло парче
1 глава чесън
3-4 клончета пресен розмарин
3-4 клончета прясна мащерка
сол на вкус
20-30 мл зехтин
млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Върху работния плот постелете парче фолио за свежо съхранение. Върху него накъсайте клончетата зелени подправки. Главата чесън обелете и всяка скилидка я нарежете на две. Разпръснете и тях небрежно по фолиото. Най-накрая поръсете по цялата площ сол и черен пипер според вкусът ви и полейте зехтина на тънка струйка.
Парчето свинско каре се поставя върху фолиото с подправки и зехтин.
Завийте го добре и го оставете минимум 2 часа в хладилник да се маринова. Най-добре е да отлежи 1 нощ, но ако нямате време, няколко часа също вършат работа.
Вече маринованото месо се развива от фолиото и почиства от подправките и чесъна.
Загрейте оребрен тиган с малко мазнина и от всички страни запечатайте свинското каре до образуване на златиста коричка. Прехвърлете месото в тавичка. Завийте с алуминиево фолио и печете на 220 градуса в предварително загрята фурна около 1 час.
Сервирайте свинското печено нарязано на порции, гарнирано със свежа салата, пържени картофи или каквото предпочитате. Много по-вкусно ще е, ако поднесете с гъбен сос.
Никога не съм чувствала готвенето като задължение. Напротив. В моето семейство и прабаба ми, и баба ми, и майка ми – всички до една, са обичали и обичат с цялото си същество именно чрез готвенето. Събирането на семейството, на близките, около масата е традиция. То е наслада, споделяне и общуване в най-чистия му и простичък смисъл. Точно, както трябва да си бъде. А готвенето неминуемо предшества този тъй сладък за всички ни семеен ритуал.
Благодарна съм, че съм израснала в подобна среда, защото днес, макар всички да се оплакваме, че времето не ни стига, аз продължавам да превръщам добрата храна и събирането около масата, в един от значимите приоритети в живота ни като семейство. И слава Богу, че съм закърмена с тази култура и усещане, защото съчетаването на грижата за семейството и готвенето като процес на създаване, носи наистина несравнимо удоволствие и удовлетворение.
Тъжно ми става, когато чуя как за някои жени и майки, да сготвиш е поредната досадна задача, която да свършат през уикенда. Нещо като три-четири ястия на куп, прибрани в хладилника и претопляне многократно през седмицата. А всичко може да изглежда по-коренно различен начин. И колкото и голямо клише да е –да, готвенето наистина може да бъде сравнено с изкуството. И далеч не става дума за висши кулинарни умения. Говоря за храна, простичка, сезонна и натурална, сготвена с обич и грижа, поднесена с внимание към детайла. Изкуството да живееш щастливо.
Пържените филийки на татко в събота сутрин, липовият чай, тихо къкрещ в чайника, на печката с дърва на село, печените ябълки на мама във ветровит и мокър есенен ден, домашната лютеница, скрита в малки стъклени бурканчета в килера. Това е много повече от храна за тялото. Това са детските ни спомени. Това е грижата за любимите същества. Това е суетенето в кухнята и около трапезата в празничен ден. Това е споделяне. И любов.
Именно влагането на душата и сърцето прави всичко сготвено от мама, от баба, от леля, от любимия човек толкова незабравимо уханно и безкрайно вкусно. И когато след години си спомним за детството, за всички семейни празници и събирания с приятели, наравно със смеха и закачките, в съзнанието ни винаги излизат и препирнята по подготовката на трапезата, дългите летни вечери и разговори покрай барбекюто, и всичките ухания, вкусове и сладости на домашно приготвената храна.
Как тогава да не сравним готвенето с творчеството? Творчество е всичко, което създаваш с ръцете си и в което влагаш душата си. И готвенето не прави изключение. То е моят начин за ежедневно себеизразяване: от момента на избиране на рецептата, през избора на добри продукти, раздумката с производители и продавачи на пазара, прецизното (или не до там)изпълнение, до поднасянето, споделянето и сладкото облизване на пръстите след десерта.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм Виждам се отново майка.
250 гр полуготово картофено пюре
2 с. л. масло
1 глава лук
100 гр. сирене
2 с. л. олио
6 яйца
100 грама кашкавал
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвяне на картофеното пюре. Когато е готово, нарязваме лука на ситно и го слагаме в купа. Към него добавяме сиренето, което трябва да е натрошено. Овкусяваме сместа с черен пипер и сол. Накрая добавяте пюрето и разбърквате, докато съставките се смесят добре.
Разстиламе сместа в тава за печене и правим дупки, в които да сложим яйцата. Поръсваме с кашкавал и слагаме във фурната за около 15-20 минути. След печенето картофени гнезда са готови.
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм Виждам се отново майка.
Днес смятам да приготвя спагети.
Болонезе ли, Карбонара ли, традиционни ли?
Колебая се много какви точно да бъдат!
Приемам идеи и предложения
Предварително благодаря!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм Виждам се отново майка.
Деси,аз приготвям следните спагети.Много са лесни.Сварявам си спагети.в тигана в масло си запържвам малко бекон или шунка,слагам малка опаковка сметана и изчаквам да заври.Сипвам прецедените спагети и накрая кашкавал.Подправки можеш да слагаш всякакви.Сосчето нос-аз лично не прекалявам-слагам само черен пипер и малко сол
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю