Хлябът наш насъщен

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

ХЛЯБ С КВАС В ХЛЕПОБЕКАРНА

Мнение от mari_ko »

bobichan написа:Че и чисто ръжен хляб! Браво, а аз вече втора година експериментирам какво ли не с хлябовете, но повече от 200 грама ръжено са ми казали да не слагам и аз не слагам. Точно се бях навила да пробвам 100% ръжен и ти ме изпревари.
Спокойно, не съм те изпреварила :1062 Наричам си го ръжено брашно, но то е пълнозърнесто пшенично-ръжено /но не пише в какво съотношение/. Другото ми е чисто пшенично.
bobichan написа: то бива, то може, ама твоето на нищо не прилича! Пусна бомбата и изчезна! Я да се върнеш да разкажеш защо, как, кога, при какви обстоятелства, защо и най-вече с коя програма го направи това бе Марианче!!!
Ето ме. Как няма да разкажа? То остава и да не се похваля :1062 Днес писах от работа и нямах много време.
Значи ръжения го направих в петък, а пшеничния - в събота. И двата с програмата за пълнозърнест хляб. При мен тя е 3:45 ч и има: Затопляне на продуктите, 4 пъти месене, 1 петминутна почивка, 3 втасвания /49, 25 и 45 минути/ и печене. Пшеничния дори го пекох с отложен старт и 30 мин. след като се прибрах от работа си имах прясно изпечен пълнозърнест хляб с квас /но си го ядохме на другия ден/.
И в двата случая използвах 150 мл квас, към който добавих водата по програма /350 мл/, а след това и всички останали продукти /без маята/, като солта я сложих най-накрая, върху брашното. Брашното ми беше 605 гр и при двата хляба. Това е.

Ето ги и тях:
ръжен:
ALIM5697.JPG
пълнозърнест ръжено-пшеничен хляб с квас
(40.8 KiB) Свалено 1836 пъти
ALIM5715.JPG
пълнозърнест ръжено-пшеничен хляб с квас
(36.59 KiB) Свалено 1836 пъти

пшеничен:
ALIM5721.JPG
пълнозърнест пшеничен хляб с квас
(31.2 KiB) Свалено 1836 пъти
ALIM5729.JPG
пълнозърнест пшеничен хляб с квас
(48.43 KiB) Свалено 1836 пъти
ALIM5737.JPG
пълнозърнест пшеничен хляб с квас
(40.94 KiB) Свалено 1836 пъти
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от mari_ko »

Сиренце написа:Да се похваля и аз - моят квас вече "приказва". Чува се едно тихичко пук-пук-пук, надявам се, че така трябва да е. Дано само утре като стана да не е тръгнал и да се разхожда по плота в кухнята :221 !
:221
Значи скоро и ти ще правиш хляб с квас. Аз изчаках 6-7 дни, макар, че май беше готов още на петия ден. Сега ми е интересно дали ще успея да си съживя "питките". Ако не, ще си направя нов квас.
:923
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
dexter
Философска система
Мнения: 1363
Регистриран на: 19 Окт 2010, 12:14

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от dexter »

Марико, хлябът изглежда страхотен!!! А и не звучи никак трудоемко, нито сложно. Ние (казвам ние, защото май само мъж ми прави хляб, аз мнооого рядко, нали почти не ям....) ползваме брашно грахам, но никога само него. Винаги слагаме и бяло, даже по-голямата пропорция. Дали с него ще стане хляб с квас?
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от mari_ko »

dexter написа:Марико, хлябът изглежда страхотен!!! А и не звучи никак трудоемко, нито сложно. Ние (казвам ние, защото май само мъж ми прави хляб, аз мнооого рядко, нали почти не ям....) ползваме брашно грахам, но никога само него. Винаги слагаме и бяло, даже по-голямата пропорция. Дали с него ще стане хляб с квас?
Да Декс, нито е сложно, нито е трудоемко. Слагаш си всичко, както е по програма, но вместо мая, се слага квас, а солта се слага последно, върху брашното. И брашното - цялото количество да е пълнозърнесто. И в моята програма е смес, но аз сложих само пълнозърнесто. Мисля четох някъде, че не става с бяло брашно. Пък и нали се стремим към здравословен хляб. Доколкото знам бялото брашно не само се смила и изчиства от триците, но се и обработва допълнително с разни препарати. Но нали сме в експериментаторски етап, пробвай, квас ще имаш достатъчно :1062
Ще чакам да се похвалите и да покажете, и ти и Цони :923 :923
А сен-сей Боби да преподава следващо ниво - различните брашна и добавки в хляба :222
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от bobichan »

А това е достойно представяне! :524 :326 Много добре изглеждат хлебчетата. Тази седмица, ще пробвам и аз, че моята машина вече паяжини хвана. Въпреки, че това набрашняване на снимката долу, няма как да се получи в машината.
Аз толкова свикнах да си меся хляб веднъж в седмицата, че вече си ми е навик :954 Горе долу вече си преценявам и количествата за цялата седмица.
Забравих да ви спомена, че хляба с квас е препоръчително да се чака да изстине и тогава да се реже, защото при самото изстиване си се случват още там процеси.
Мари, това ръжено-пшенично го знам. Вземала съм от Карфур от него, но следващия път на вилата ще пробвам чисто ръжен с квас на пещ и пици с квас на пещ. Пък ще видим какво ще стане.

Сиренце, браво за кваса. Чакаме и ти да се похвалиш скоро време.
mari_ko написа:Доколкото знам бялото брашно не само се смила и изчиства от триците, но се и обработва допълнително с разни препарати.
Да това е така обработва се с разни киселини за допълнително избелване. С грахам си става перфектен хляб. Единствено ръженото е по-тежко и с него е добре да се смесва. Но можеш да си правиш грахам+ръжено или пълнозърнесто + ръжено.
mari_ko написа:А сен-сей Боби да преподава следващо ниво - различните брашна и добавки в хляба :222
Ейй, изчервих се като домат. Ами вие си знаете за всякакви семена и ядки. Най-ми пасва с мак от горе. Сега искам да пробвам с ким. Продаваха един руски ръжен хляб. Той беше с квас и с ким отгоре - страшно вкусен. Иначе по препоръка на Марчи слагам една чаша овесено брашно в хляба. Добре става. Правила съм разни вариации с маслини и сушени домати, или с риган, маслини и извара, като тези неща ги добавям при последното втасване. А бе въображение в важно да има.
Прикачени файлове
100_6796.JPG
(113.91 KiB) Свалено 1823 пъти
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от Сиренце »

:1099 :1099 :1099
Направих първия си хляб с квас! Днес му беше петия ден, но реших, че вече е готов и ....ставна чуден хляб! С мисълта да не остане суров, го направих доста тънък, та сега си има и супер хрупкава коричка. Убедена съм, че тази вечер няма да остане и троха, а утре ще омеся "по-сериозен".
DSC01119.JPG
(81.55 KiB) Свалено 1843 пъти
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от bobichan »

Браво Сиренце!
Много добре изглежда.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от mari_ko »

Сиренце написа:Направих първия си хляб с квас! Днес му беше петия ден, но реших, че вече е готов и ....ставна чуден хляб! С мисълта да не остане суров, го направих доста тънък, та сега си има и супер хрупкава коричка. Убедена съм, че тази вечер няма да остане и троха, а утре ще омеся "по-сериозен".
Цони, супер ти се е получило. Какво брашно използва и колко време го пече? Следващият също ли стана толкова добре?
:326 :326 :326
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от Сиренце »

Този на снимката е от пълнозърнесто пшенично брашно. Следващия, който направих беше от ръжено-пшенично, също пълнозърнесто. Разликата е, че втория не беше толкова пухкав, но след 7 дни /не в хладилника/ имаше абсолютно същия вкус и мирис, не беше станал на трохи и не лепнеше! Направих и изсуших 6 питки, които си чакат реда. Тъй като ние не сме фенове на хляба, ще почакат още някой и друг ден. Като ги пробвам, ще докладвам.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от bobichan »

Сиренце, чакам да споделиш за питките.
А аз ще споделя още малко изводи по темата. Нещо имам съмнения, че с грахам брашното на София мел си убих кваса. По-добре го избягвайте.
Ако имате проблеми с активирането на кваса - сложете половин чаша овесени трици и след 2 часа ще имате страхотен активен квас.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
Мнения: 1135
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:43

Re: Хлябът наш насъщен

Мнение от mari_ko »

Продължението:
ALIM5878.JPG
Квас на питки в бурканчето за съхранение
(34 KiB) Свалено 1779 пъти
ALIM5879.JPG
Миг преди разтварянето му във вода
(24.35 KiB) Свалено 1779 пъти
ALIM5924.JPG
С пълнозърнести брашна: ръжено-пшенично, пшенично и грахам
(30.56 KiB) Свалено 1779 пъти
[url=http://line.romanticcollection.ru][img]http://line.romanticcollection.ru/ba/7_43b_47911350_Rviki_0.gif[/img][/url]
Публикувай отговор