Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряците/

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден

Модератор: cchery

Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряците/

Мнениеот Сиренце » Нед 04 Дек 2011, 12:32

Изображение

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност – Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на град Патра, приел племенника си в храма и от тук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш, без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това.

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани и никой дори не научил какво е направил.

За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.


Икона на свети Никола: В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Съществува мит, който разказва за подялбата на света. При тази делба на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата и затова е провъзгласен за господар на целия подводен свят, както и на морските ветрове. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата.

Българското име на светеца е Никола. В България се празува Никулден — на 6 декември (Никулден) и на 9 май - (Св. Николай Летни). Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Освен за покровител на моряците Свети Никола се смята и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.
В народната представа Свети Николай носи първия сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година в гр. Мира, Анталия, Турция.Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата. През 1099 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега /Basilica di San Nicola/ . По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви; такава частица се пази и почита и в храма "Св. Николай" в София.


В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа. Откъде е дошла тази традиция? Към края на Х в на всеки 6-и декември в Кьолнската катедрала започнали да раздават на учениците от неделното училище плодове и сладкиши в чест на светеца, който бил широко почитан като покровител на децата. Много скоро тази традиция станала популярна в цяла Германия. И започнало закачването на специално направени ботуши или чорапчета, та да може през нощта св. Николай да пусне своите подаръци в тях. С времето плодовете и сладкишите били трансформирани в познатите днес коледни подаръци.

***
Св. Николай е известен още като покровител на децата. Как станало това? През 960 г. било написано първото музикално произведение за обичания светец. Но в него при превода на житието му вместо думат innocentes (невинни - става въпрос за несправедливо осъдените жители на гр. Мир) е употребена думата pueri (деца). И т.к. това музикално произведение за възхвала на светия епископ имало изключителен успех, започнали да го почитат и като покровител на децата. Дотогава за свой застъпник го били избрали моряците, затворниците, хлебарите и търговците.


На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1591
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Сиренце » Нед 04 Дек 2011, 12:40

Риба, разбира се, се яде не само на този ден. Препоръчителна е консумацията й 2-3 пъти седмично. Ето малко повече информация за тази изключително вкусна и полезна храна.


Рибата е една от най-важните и пълноценни бодобилдинг храни. Тази група храни от векове заема достойно място в храненето на човека, а в последните десетилетия стана незаменима за спортистите. Рибата съдържа в големи количества важни за организма витамини - А, Д, Е, В1, В2, В12, ниацин (РР).

Хранителни ползи от консумацията на риба


Изображение

Белтъците, изграждащи месото на рибата, имат балансиран аминокиселинен състав, който не отстъпва по нищо на белтъците в месото на топлокръвните животни.

Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан белтъците на рибата по-лесно се смилат в стомашно-чревния тракт и се усвояват по-бързо, което я прави подходяща храна както за растящия с дни бодибилдър, така и за кондиционно трениращите индивиди.

Всеки билдър в период за релеф трябва да се замисли как да се възползва от плюсовете на тази храна. Културистите, имащи склонността да задържат подкожни мазнини, също е добре да се обърнат към рибните блюда.

Дамите, които се опитват да отслабнат, ще намерят рибата за приятно разнообразие пред пилешките гърди и обезмаслените мляко и сирене.

Изображение

Хранителни свойства на рибата


Рибата съдържа пълноценни белтъци с балансиран аминокиселинен състав и висока усвояемост, мазнините и комплекс от минерални вещества.

Наличието на витамини формира благоприятната органолептична (изграждаща), физико-химична и медико-биологична характеристика на този вид месо.

Различните видове риба могат да предложат доста ценни съставки на натуралния културист. Месото на повечето нейни представители е богато на протеин и ЕМК (есенциални мастни киселини), и бедно на наститени масти и холестерол.

Освен това то практически не съдържа въглехидрати, което прави рибата чудесна храна за консумиране през втората половина на деня, както и през първата половина на нощта.

Източници на есенциални мастни киселини (ЕМК)

Количеството на мазнините в рибата варира в доста широки граници (0.5-35%) и зависи от вида, възрастта и сезона на улов.

Мазнините в рибата са равномерно разпределени в мускулната тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство σ (омега) - 3.

Есенциалните мастни киселини са полиненаситени мастни киселини от две групи – омега 6/n-6 (линолова, гама линоленова, дихомо-гама линоненова, арахидонова, докозатетраенова и докозапентаенова мастни киселини) и омега 3/n-3 (алфа-линоленова, ейкозапентаенова, докозапентаенова и докозахексаенова мастни киселини).

Дължината на веригата се определя от броя на въглеродните атоми – те варират от 18 до 22, а степента на ненаситеност се определя от броя на двойните връзки в химичната им структура.

Омега-6 мастните киселини са с две двойни връзки, а омега-3 с три двойни връзки в мастнокиселинната верига. Те се определят като есенциални (незаменими) за човешкия организъм, тъй като животните, включително и човек не са в състояние да ги произвеждат сами и е необходимо да ги получават с храната.

Счита се, че основната заслуга за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания при увеличена консумация на риба е именно дело на тези мастни киселини.

Есенциалните мастни киселини имат две основни метаболитни функции – те са важна съставна част на клетъчната мембрана и прекурсори на айкозаноидите. Мастнокиселинният състав на мембранните фосфолипиди, които са важен компонент на клетъчните мембрани, се определя от съдържанието на омега-6 и омега-3 мастни киселини.

Мастнокиселинният състав на приетата храна повлиява някои от мембранните функции, свързани с хормонната, ензимната и транспортна функции.

Притежават противовъзпалителни и антидепресивни свойства, има доста данни за въздействието им в положителна насока върху сърдечно-съдовата система, а това е важно за културистите, понеже сърцето на всички тежко трениращи атлети бие в пъти повече от това на всеки неспортуващ човек.

Образуваните от рибните мазнини простагландини (вещества с хормоноподобно действие) в организма имат свойството да разширяват кръвоносните съдове и да намаляват слепването на тромбоцитите, което обяснява и защитния им ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Изображение

Освен това те въздействат благоприятно върху имунната, ендокринната, храносмилателната, половата и централната нервна системи. Някои диетолози дори ги изписват като добавка за повишаване силата на либидото у мъжете, прехвърлили 50-те. Основен хранителен източник на омега-3 мастни киселини са именно рибата и морските продукти.

Каква риба да изберем?

Голямо значение има вида на консумираната риба. Препоръчват се пъстърва, сардина и други риби, богати на омега-3 полинесатурирани мастни киселини, а камбалът и треската да се избягват, тъй като съдържат по–малко от тези ценни съставки.

С най-високо съдържание на айкозапентаенова и декозахексаенова мастни киселина са скумрията, сьомгата, тонът, сардините, херингата, леферът, рибата-меч, мекерел и "кралската" (розовата на цвят) пъстърва.

Основни видове риба

Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:

Постни - съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);
Полутлъсти - съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен);
Тлъсти - с мазнини над 10% (сардина)

Полезен за трениращите е фактът, че по-принцип рибеното месо с нисък процент масленост има висок процент белтъци в състава си. Рибата е богат източник на минерални вещества. По съдържание на калций и фосфор се нарежда след млякото и млечните произведения, но преди месото.

Особено в морските риби е значително и количеството йод и флуор, докато продуктите със земен произход са сравнително бедни на тези два микроелемента.

Възможни странични ефекти от консумацията на риба

Храненето с големи количества от някои видове риба, за които е известно, че съдържат много живак, може да предизвика нарушаване на мозъчните функции при хора, консумиращи ги системно.

Експерти на европейската администрация по хранене и здравеопазване съветват населението да ограничи и дори да избягва консумирането на акула, риба-меч и скумрия.

Специалистите по токсикология смятат, че човек трябва да промени хранителните си навици по отношение консумирането на определени видове риба, тъй като живакът има способността да се натрупва в организма и да дава токсични ефекти.

Ново изследване на учени от университета "Джон Хопкинс" разкрива чрез серия от неврологични тестове, че хора, изложени на въздействието на метил живак имат нарушения на мозъчните функции.

Например за рибата-меч е известно, че съдържа много живак. Той е откриван в относително малки количества в миди, раци, моруна, сьомга, писия, треска, но акумулира по хранителната верига и е в най-висока концентрация в големите хищни риби – акула, риба-меч и скумрия.Ако целта ви е повишена консумация на ЕМК, то сьомгата е вашата храна (за други вижте по-горе). Добър апетит!

Източник: Рибата и нейните съставки
http://www.bb-team.org/articles/962_rib ... z1fYj6PNla
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1591
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Сиренце » Нед 04 Дек 2011, 12:56

Ето и някои правила за обработката на шарана:

Изображение

:idea: Люспите на рибата се чистят лесно, ако рибата се потопи за няколко секунди във вряща вода.

:idea: Люспите се остъргват от опашката към главата.

:idea: За да не се разпръснат люспите из цялата кухня, рибата се почиства в дълбока тава или леген със студена вода.

:idea: Перките се отрязват с ножица.

:idea: Изчистената от люспите риба се разрязва по дължината на корема – до хрилете. Трябва внимателно да се извадят вътрешностите, така че да не скъсат жлъчката и червата на рибата.

:idea: Ако сте избрали шаран, трябва да махнете така нареченото седефено копче или горчиво кокалче, както се нарича в някои краища на България. Това е кокалче на върха на главата при свръзката й с тялото. Ако то остане, ястието ще има горчив вкус.

:idea: Почистената риба не бива да се накисва във вода – трябва просто да се измие обилно с вода. След това рибата се подсушава с чиста кърпа и се наръсва с лимонов сок или смес от оцет с вода. Така шаранът трябва да престои поне един час, след което може да се готви.

:idea: Рибата трябва да се посолява непосредствено преди готвене.

Ако решите да филетирате шарана, тези съвети ще са ви от полза:

Изображение

:idea: За да не се мърда много рибата, през опашката и се забива пирон, така и двете ви ръце ще са свободни.

:idea: След като се отдели главата, кожата се цепва леко близо до опашката. С тънко и остро ножче с едната ръка се реже внимателно месото близо до кожата, а с другата ръка се хваща здраво с клещи и се тегли. Това се прави внимателно, за да не се накъса месото или за да не се заколи обработващия рибата.

:idea: Гръбначната кост се отстранява като с тънко и остро ножче се реже внимателно съвсем близо до костта.

:idea: Малките костици около също се изрязват.

:idea: Това, което остава, след като се отделят филетата (глава, кожа, опашка, перки, и кости), се използва за приготвяне на бульон, основа за рибни сосове или супи.
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1591
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Сиренце » Нед 04 Дек 2011, 13:09

Дойде ред и на рецептите. Аз, като отявлен традиционалист :222 , всяка година приготвям

ШАРАН В ТЕСТО

ПРОДУКТИ:
Един шаран (2 - 2,5 кг)
6 средно големи глави лук
една- две чаша начукани на едно орехи /ние обичаме с повече, по рецепта е 1 чаша/
магданоз
сол на вкус
една кафена лъжичка червен пипер
една чаена лъжичка черен пипер
щипка канела.

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 3/4 кг брашно
сол
1 и 1/2 - 2 чаши олио (зависи от големината на шарана)
вода.

ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Шарана се изчиства, леко се осолява и се намазва добре с лимонов сок. Така престоява една нощ. Напълва се със следната плънка:
задушава се лука нарязан на лунички, прибавят се орехите, черния и червения пипер, магданоза и канелата. Оставя се да изстине и с така напълнената плънка се напълва шарана. Разточва се кора от замесеното тесто (да не лепне). Шарана се завива с тестото, така че двата края на пелената да се застъпват 3-4 пръста под шарана, за да не се разтвори по време на печенето. Увитата в тестото риба се поставвя в тавичка без мазнина и се пече в умерена фурна до зачервяване на кората.
Конусмира се поизстинал, нарязан на филии като руло.


Споделете и вашите рибни фантазии за празника!
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1591
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот valrus » Нед 04 Дек 2011, 15:27

Браво,Цони!Талант си!
НИе ще си го изпържим!
Никога не забравяй, че можеш да постигнеш много от нещата, за които си мечтал.
Не спирай да мечтаеш, нищо не е толкова трудно, колкото изглежда.

[img]http://
Аватар
valrus
В началото бе словото
 
Мнения: 733
Регистриран на: Вто 24 Авг 2010, 14:37

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот futarela » Нед 04 Дек 2011, 21:16

Понеже идва Никулден да ви споделя варианти за риба. Не винаги се приготвя шаран.Ето например можете да приготвите лаврак на фурна със зеленчуци.

ЛАВРАК НА ФУРНА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


Подбирате една риба около 600-800гр. Почиствате я от люспи и вътрешности и я осолявате. Нарязвате следните зеленчуци:

0.250гр червен лук-обелен ( на "лунички")
0.020гр чесън белен на шайби
250гр зелена чушка - почистена на едри шайби
250гр червена чушка на едри шайби
250гр гъби печурки ( на шайби)
0.250гр ВАРЕНИ картофи на шайби
0.250гр тиквичка на кръгчета


Слагате зеленчуците в тава осолявате ги леко и поставяте рибата върху тах. Правите в една малко тенджера следния сос:

Доматено пюре 2/3 от буркана
захар две щипки за да убиете киселината
сол на вкус ,но не прекалявайте
зехтин, масло 100гр
сух риган, босилек, девисил, майоран по една щипка
черен пипер и вода за да разредите пюрето и да се получи сос. Нека да е по рядък . Колкото боза даже малко по рядък .


Заливате рибата и зеленчуците и печете на заграята фурна на 190 градуса за около 40 мин. Тази рецепта може да се направи и с ципура или скумрия .
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.Изображение
futarela
Философска система
 
Мнения: 1197
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот valrus » Пон 05 Дек 2011, 10:50

Фюти,ще пробвам друг път тази рецепта,много ме грабна.Може ли със скумрия?
Никога не забравяй, че можеш да постигнеш много от нещата, за които си мечтал.
Не спирай да мечтаеш, нищо не е толкова трудно, колкото изглежда.

[img]http://
Аватар
valrus
В началото бе словото
 
Мнения: 733
Регистриран на: Вто 24 Авг 2010, 14:37

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Пон 05 Дек 2011, 13:07

valrus написа:Фюти,ще пробвам друг път тази рецепта,много ме грабна.Може ли със скумрия?

Да, Вал, може. Виж последното изречение от поста на Фютката. :)

Цони, благодаря за темата! Към рецептата за шарана в тесто мога да добавя следното: при запържването на орехите с лука, се добавят 1-2 с.л. доматено пюре (лютеница). Само че в този случай може би шаранът трябва да престои по-малко време намазан с лимон, за да не стане прекалено кисел поради доматената киселина.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Пон 05 Дек 2011, 13:17

ЛАВРАК/ ЦИПУРА С МАЩЕРКА

1 - 2 средно големи риби
мащерка - броят на стръкчетата според броя на рибите /може и изсушена/; в големите хипермаркети се намира и лимонена мащерка, която е особено подходяща в случая
черен пипер
сол
зехтин
1 - 2 лимона
къри и червен пипер - ако харесвате тези подправки


Рибите се почистват и измиват добре. Подсушават се. На дъното на тавичка се постила хартия за печене на сладкиши. Рибата се поставя в тавата и се посолява добре от двете страни, както и вътрешноста й. Отвътре се наръсва с черен пипер, червен пипер и къри (последните 2 подправки само в случай, че сте решили да ги ползвате) и с по 1 стръкче мащерка. Ако ползвате изсушена, следва да се внимава да не се прекали с количеството. Рибата се залива обилно със зехтин - около кафяна чашка за всяка риба. Лимоните се нарязват на средно дебели шайби и се нареждат върху овкусената риба, така че да се покрие с тях (може да се сложат и във вътрешността й). Пече се около 40 минутки на 180 градуса.

Изображение

Снимката не е моя!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Пон 05 Дек 2011, 13:25

ЦИПУРА СЪС СУШЕНИ ДОМАТИ, БОСИЛЕК И МАЩЕРКА


Необходими продукти:

4 ципури, от около 300 гр. всяка /почистени/
или 2 по-големи, от около 500 гр. /почистени/
сол и черен пипер на вкус
2 супени лъжици зехтин
4 големи сушени домата, нарязани на едро
малка връзка (шепа) прясна мащерка
малка връзка (шепа) пресен босилек, само листата
За сервирането: зехтин extra virgin


Приготвяне:


С остър нож направете 3-4 дълбоки разреза в най-дебелата част на рибното филе и от двете страни Поръсете със зехтин и сол всеки прорез, както и вътрешността на рибата. Поставете по стръкче мащерка в прорезите.

Сушените домати и босилека сложете във вътрешността на паврака.

Поставете рибите върху загрялото барбекю, след като се уверите, че няма пламъци, а само нагорещени въглени. За по-малките риби са достатъчни 5-6 минути за всяка страна, за по-големите увеличете времето на 10 минути.

Ципурата така овкусена може да се приготви и в тиган с незалепващо покритие. Достатъчна е съвсем малко предварително загрята на среден огън мазнина. Приготвянето на рибата на тиган ще ви отнеме същото време - 5-10 минути, в зависимост от големината и.

Внимателно я превхърлете в чинии за сервиране и поръсете с екстра върджин зехтин.

riba.PNG
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Пон 05 Дек 2011, 13:28

ПАНИРАНИ КАЛМАРИ

Продукти:

4 - 5 туби почистени калмари
сокът от 2 лимона
брашно за овалване
олио за пържене
сол, черен пипер на вкус


Приготвяне:

Калмарите се нарязват на колелца с дебелина около 1 см и се мариноват за няколко часа в лимоновия сок. След това се овалват в брашното, което предварително е овкусено със сол и черен пипер. Пържат се в добре загрято олио (което да ги покрива) за 3 – 4 минути, докато започнат да покафеняват. Внимава се да не се препържат, че стават жилави. Готовите калмари се отцеждат за 1 – 2 минути на домакинска хартия и се преместват в съд с похлупак. Сервират се топли и с лимон.

Изображение

Източник
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот futarela » Вто 06 Дек 2011, 13:37

МОРСКИ ЕЗИК С ДЖИНДЖИФИЛ И РОЗМАРИН

ЕДНА РИБА - може да е лаврак или ципура почистени от хриле ,люспи и вътрешности; ако е морски език да е одран (кожата се дере)

В тава слагаме рибата, рибен или зеленчуков бульон - 0.400 кг
зехтин-0.050гр
масло 0.050гр.
две клонки пресен розмарин
пресен джинджифил обелен - няколко(4-5) шайби
чесън белен на шайби 2-3 скилидки

ПЕЧЕ СЕ НА ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 30 МИН.

ПОСЛЕ БУЛЬОНА ОТ ТАВАТА СЕ СЛАГА В ТИГАН, ДОБАВЯ СЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОКОЛО 0.50-0.80ГР И СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ МАСЛО КОЕТО ТРЯБВА ДА Е МНОГО СТУДЕНО И НАРЯЗАНО НА КУБЧЕТА КОЛКОТО 1/3 КИБРИТЕНА КУТИЙКА. ПО ТОЗИ НАЧИН МАСЛОТО СГЪСТЯВА СОСА. АКО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ГО ПАСИРАИТЕ В ДЪЛБОК СЪД И АКО Е НЕОБХОДИМО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ МАСЛО. КОЛИЧЕСТВОТО НА МАСЛОТО Е ОКОЛО 100ГР.

ВМЕСТО БАЛСАМОВ ОЦЕТ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ ЛИМОНОВ СОК ,НО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕ МНОГО КИСЕЛО!
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.Изображение
futarela
Философска система
 
Мнения: 1197
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот futarela » Вто 06 Дек 2011, 13:51

ПАСТА ЗА ПАНИРАНЕ НА КАЛМАРИ


БИРА 150ГР
ГАЗИРАНА ВОДА 150ГР
ЩИПКА СОЛ
КУРКуМА ЗА ПО ЖЪЛТ ЦВЯТ
БРАШНО
ЯЙЦА -2БРВ КУПА СЛАГАТЕ ЯЙЦАТА И ГИ РАЗБИВАТЕ С ТЕЛ НА РЪКА. ДОБАВЯТЕ БРАШНОТО И БЪРКАТЕ КАТО ПРИБАВЯТЕ И КУРКУМАТА И СОЛТА. СЛАГАТЕ БИРАТА И СЛЕД ТОВА СОДАТА. НЕ БЪРКАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗГАЗИРА МНОГО СМЕСТА.
СМЕСТА ТРЯБВА ДА Е ГЪСТА КОЛКОТО БОЗА. КАЛМАРИТЕ СЕ РЕЖАТ НА ШАЙБИ ОКОЛО 1СМ.И СЕ ОСОЛЯВАТ
ПЪРЖАТСЕ ВЪВ ФРИТЮРНИК КАТО СЕ ПОТАПЯТ В ПАНИРОВКАТА НО СЕ ИЗЦЕЖДАТ МАЛКО.

СЛЕД ИЗПЪРЖВАНЕ СЕ ОТЦЕЖДАТ В/У ХАРТИЯ ИЛИ САЛФЕТКА
Последна промяна futarela на Сря 11 Яну 2012, 19:46, променена общо 1 път
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.Изображение
futarela
Философска система
 
Мнения: 1197
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Вто 06 Дек 2011, 14:10

futarela написа:МОРСКИ ЕЗИК С ДЖИНДЖИФИЛ И РОЗМАРИН
ЕДНА РИБА ( може да е лаврак или ципура почистени от хриле ,люспи и вътрешности)
ако е морски език да е одран . (кожата се дере)
В тава слагаме рибата , рибен или зеленчуков бульон - 0.400 кг
зехтин-0.050гр
масло 0.050гр.
две клонки пресенрозмарин
пресен джинджифил обелен -няколко(4-5)шайби
чесън белен на шайби 2-3 скилидки
ПЕЧЕ СЕ НА ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 30 МИН.
пОСЛЕ БУЛЬОНА ОТ ТАВАТА СЕ СЛАГА В ТИГАН ,ДОБАВЯ СЕ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОКОЛО 0.50-0.80ГР И СЕ ДОБАВЯ ОЩЕ МАСЛО КОЕТО ТРЯБВА ДА Е МНОГО СТУДЕНО И НАРЯЗАНО НА КУБЧЕТА КОЛКОТО 1/3 КИБРИТЕНА КУТИЙКА . ПО ТОЗИ НАЧИН МАСЛОТО СГЪСТЯВА СОСА. АКО НЕ СЕ ПОЛУЧИ ГО ПАСИРАИТЕ В ДЪЛБОК СЪД И АКО Е НЕОБХОДИМО ДОБАВЕТЕ ОЩЕ МАСЛО. кОЛИЧЕСТВОТО НА МАСЛОТО Е ОКОЛО 100ГР.
вМЕСТО БАЛСАМОВ ОЦЕТ МОЖЕТЕ ДА ДОБАВИТЕ ЛИМОНОВ СОК ,НО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕ МНОГО КИСЕЛО!

Фюташки, господ да те поживи! :923 :923 Имам един морски език около кило в хладилника и тъкмо се чудех какво да го правя с тази бодлива и дръглива кожа :1062 :1062 . Е, майсторът си е майстор!

Само да питам - като се направи соса, с него се залива рибата ли?! :oops: :oops:

Имам питане и по рецептата за панирани калмари - самите калмари не се ли варят преди това?!?
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Вто 06 Дек 2011, 14:17

РИБА НА КЕРЕМИДА

Продукти

4 риби скумрия
1 консерва домати /400-500 г/
50 г маслини Каламон
1/2 глава кромид лук
2-3 щипки сух гранулиран чесън /чесново брашно/
3-4 стръка магданоз
4-5 с.л. олио
1 щипка захар
сол на вкус
1 лимон и дървени шишчета за декорация
зехтин


Приготовление:

1. Почистваме рибата и я осоляваме отвътре и отвън.

2. Правим няколко леки прореза от едната страна по дължината, където подпъхваме тънки полумесеци лимон.

Изображение

3. Запържваме за кратко наситнения или настърган лук в 2-3 с.л. мазнина. Прибавяме консервираните домати, поръсваме със сол, захар и гранулиран чесън. Варим около 10 мин. на умерен огън, при необходимост поливаме с вода.

4. Към края на варенето добавяме наситнения магданоз и нарязаните на парчета маслини.

Изображение

5. Сипваме около 1 черпак от доматения сос на дъното на формата за печене.

6. Прехвърляме рибите върху доматите, поливаме със струйка зехтин. Поставяме в леко затоплена фурна, увеличаваме градусите до 180 и печем 25-30 мин.

Изображение
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7110
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Следваща

Назад към Вкусна трапеза всеки ден

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта