Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряците/

Подфорум за нещата, които готвим всеки ден

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Peteto » Сря 07 Дек 2011, 11:45

Както повелчва традицията за Никулден - да се приготви шаран.
Да се включа и аз с рецептата на Иван Звездев, която пробвах:

ПЪЛНЕ ШАРАН

Продукти:
Шаран - до 2 кг.
сол и черен пипер за овкусяване
лимони -3 бр.
гъби (аз сложих кладница) - около 100 - 150 гр.
лук кромид 1 глава по-голяма или 2 малки
ориз бял - 100гр.
магданоз 5 - 6 стръка
домати 2 - 3 бр.
орехови ядки 100 гр. (смлени)
(аз сложих накрая и стафиди и малко чубрица - както се казва попредобрих я малко :1062 )
Ще ви е необходима и гореща дова около 300 гр.

Приготовление

Избирате си един шаран максимално до 2кг. голям (по-големите вече са тлъстички и дъхави). След което го почиствате от люспите (за тези които не знаят е хубаво да си приберете по някоя и друга люспа от шарана в портфейла - прави се за да има парички винаги :423 ). След това правите прорез - откъм гърба - внимателно покрай средната кост, за да я отстраните и оттам да изчистите вътрешностите на рибата. Това се прави за да събере повече плънка.

След като ги почистите и измиете, го оставете да се отцеди от кръвта. През това време си пригответе нещата за плънката. Нарязвате лука и гъбите на кубчета - средни, слагате тигана на котлона малко мазнина и слагате лука да стане лъскав, след това добавяте ориза той да стане стъклен и накрая гъбите, доливате малко от горещата вода, добавяте сол и го оставяте да се задушава. През това време посолявате отвсякъде шарана, черен пипер по желание и сока от 1/2 лимон. Оставяте го така да престои около 15-20 мин. Докато плънката стане готова. Включвате фурната на 180 градуса да загрява. След като водата на плънката е поета, се прибавят доматите - обелени и нарязани или от консерва. Разбърквате добре, прибавяте магданоза, чубрицата и орехите, пак разбърквате. Отсранявате от огъня и добавяте стафиди - на вкус е количеството им. Взимате продълговата тава в която ще се пече изправяте шарана с отвора нагоре и го подпирате отстрани с резени лимон. Пълните и доливате малко от горещата вода. Покривате с фолио за печене и така във фурната за около 40 мин...

Да ви е сладко! :524
Изваяна под пръсти на творец,
една жена копнее и шепти,
мечтите й са ангелски прашец,
очите й са влюбени дъги...
Аватар
Peteto
Аз пиша, пиша вече час
 
Мнения: 238
Регистриран на: Пон 01 Ное 2010, 12:53
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Чет 08 Дек 2011, 12:12

ШАРАН С ДРЕБНИ ЛУКЧЕТА

Необходими продукти:

за 4 порции: 1 шаран (около 1кг),
1/2 ч.ч. олио,
1/4 кг изчистени дребни лукчета,
6-7 скилидки чесън,
1 равна с.л. брашно,
1/2 ч.ч. бяло вино,
1 1/2 ч.ч. вода, дафинов лист,
черен пипер на зърна, сол.



Начин на приготвяне:

Изчистения от вътрешностите и люспите шаран се реже на парчета. Лукчетата се запържват в олиото и се прибавят брашното, ситно нарязаният чесън и малко сол. Сместа се разбърква и задушава около 5 минути, след което се доливат виното и водата. Подправя се с дафиновия лист и черния пипер. Когато сосът заври, се добавят парчетата шаран. Ястието се вари на умерен огън около 30 минути.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Чет 08 Дек 2011, 12:16

БЯЛА РИБА ПО ВОДЕНИЧАРСКИ


Порции: 1 порция

Продукти:

150 гриба
10 г /непълна супена лъжица/ брашно
20г/1 1/2 супена лъжица/олио
горчица
лимон
магданоз
сол



Начин на приготвяне:

Изчистената и добре посолена риба се панира в брашно и се пържи в олио. Опържена се слага в съда за поднасяне, напръсква се с лимонов сок и се поръсва с много магданоз. Рибата се залива с гореща мазнина, а наоколо се гарнира със сварени картофи, поръсени с олио и нарязан на дребно магданоз, и с резенчета лимон. Отделно в сосиера се сервира майонеза. Забележка. По същия начин може да се приготви и кефал.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Чет 08 Дек 2011, 12:19

ЛАВРАК ПО ВЕНЕЦИАНСКИ

Порции: 1 порция

Продукти:

150 главрак
10 г /малко парче/ моркови
10 г /малко парче/ керевиз
10 г /1 /2 брой/ корени от магданоз
3 мл /1/2 чаена лъжичка/ оцет
1/10 дафинов лист, няколко зърна черен пипер


за 6 порции сос:

25 мл /2 супени лъжици/ оцет
3-4 жълтъка
20 г/супена лъжица/ сметана или прясно мляко 50 г масло
2 китки магданоз или 2 стиски листа от спанак сол



Начин на приготвяне:

Лавракът се вари в бульон от зеленчуците, подправките и оцет След като изстине в бульона, не се бели, а само се разделя на две по гръбнака и му се почистват костите. Поднася се залят със сос, който се приготвя по следния начин. В малка тенджерка се вари оцетът; докато се поизпари. След като оцетът поизстине, прибавят се жълтъците и се бъркат на топло. Когато сместа се посгьсти, слага се разбитото масло. После се прибавя сметаната. За да се оцвети сосът в зелено, в него се изстисква счукан магданоз или спанак. Посолява се. За гарнитура се поднасят картофи, поръсени със сол и нарязан на дребно магданоз.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Пон 09 Яну 2012, 12:32

futarela написа:ПАСТА ЗА ПАНИРАНЕ НА КАЛМАРИ


БИРА 150ГР
ГАЗИРАНА ВОДА 150ГР
ЩИПКА СОЛ
КУРКОМА ЗА ПО ЖЪЛТ ЦВЯТ
БРАШНО
ЯЙЦА -2БР



В КУПА СЛАГАТЕ ЯЙЦАТА И ГИ РАЗБИВАТЕ С ТЕЛ НА РЪКА. ДОБАВЯТЕ БРАШНОТО И БЪРКАТЕ КАТО ПРИБАВЯТЕ И КУРКУМАТА И СОЛТА. СЛАГАТЕ БИРАТА И СЛЕД ТОВА СОДАТА. НЕ БЪРКАЙТЕ ПРЕКАЛЕНО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗГАЗИРА МНОГО СМЕСТА.
СМЕСТА ТРЯБВА ДА Е ГЪСТА КОЛКОТО БОЗА. КАЛМАРИТЕ СЕ РЕЖАТ НА ШАЙБИ ОКОЛО 1СМ.И СЕ ОСОЛЯВАТ
ПЪРЖАТСЕ ВЪВ ФРИТЮРНИК КАТО СЕ ПОТАПЯТ В ПАНИРОВКАТА НО СЕ ИЗЦЕЖДАТ МАЛКО.

СЛЕД ИЗПЪРЖВАНЕ СЕ ОТЦЕЖДАТ В/У ХАРТИЯ ИЛИ САЛФЕТКА

Снощи това беше изпробвано и мисля, че е много успешна рецепта. Аз сложих царевично брашно вместо пшенично..... не знам дали заради това или защото майстор Фюти трябва лично да ме обучи :1062 , но панировката на последната порция калмари не полепна по тях след пърженето, ами изпопада. :1044 :1044
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

ХРУПКАВ ПАНИРАН ШАРАН

Мнениеот metsababa » Сря 05 Дек 2012, 12:15

Утре отново е Никулден! Началото на "страстния" :lol: месец декември. А страстен, защото е пълен именно със страсти, емоции, вълнения, очаквания, празнично настроение и още нещо...... Месец, в който си дават среща умората от една цяла година и свежестта на новото начало! Месец на контрасти, неспирен бяг и притеснения, но и 30 дена в приповдигнато настроение, трескави часове и много усмивки.....

Ала утре е Никулден. За светеца покровител на рибари и банкери, нека вдигнем чаша за възхвала и поздрав! И го посрещнем както подобава - с риба на трапезата!



ХРУПКАВ ПАНИРАН ШАРАН


Необходими продукти:

1 кг-пресен шаран
3-4 с.л.-брашно
1/2 ч.л.-червен пипер
черен пипер
сол
1/2 ч.ч-бира
лимон
галета

Начин на приготовление:

Шарана, изчистен и нарязан на котлети, се осолява и му се изцежда сока от половин лимон.Оставя се да престои около час в хладилника.

Панировката се приготвя от няколко лъжици брашно, малко червен и черен пипер , 2 -3 щипки сол .Всичко това се обърква и разрежда с бира до гъстотата на боза.

В чиния се изсипва галета.

Рибата се подсушава леко с кухненска хартия. После се топва в панировката,овалва се в галетата и се пържи в загрято олио до златисто. Изважда се и се поставя на кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.

Сервира се с резени лимон и зелена салата.

Изображение

[url]Хляб и сол[/url]
Аватар
metsababa
Site Admin
 
Мнения: 210
Регистриран на: Вто 17 Авг 2010, 15:54

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Kleo » Чет 06 Дек 2012, 13:31

Аз ще приготвя задушено-печени скумрии за довечера :1216
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11266
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Чет 06 Дек 2012, 18:00

За тази вечер съм намислила да приготвя риба по по-горната рецепта - с панировка от бира и брашно. За целта отидох до Хит, за да купя шаран и какво да видя на рибния щанд?! Нахвърляли живата риба върху леда, една връз друга и тя безпомощно отваря уста да си поеме дъх. Всяка една риба по отделно отваряща ритмично устата си....... Стана ми толкова жал за шараните, чак се отвратих - безпомощни, в неестествена въздушна среда и нахвърляни един върху друг, борещи се за всеки свой дъх... и чакайки смъртта си.... :cry: :cry: :cry: :cry:

В крайна сметка си взех филе от толостолоб.... и него ще панирам. За гарнитура - зелена салата, полята с .
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Petunija » Чет 06 Дек 2012, 20:31

Честит празник на именници и неименници!

Аз направих рибена чорбица от толстолоб, панирах мерлуза, салата морски дарове и хайвер.

Доволни са всички!
Petunija
Постописец на месеца
 
Мнения: 71
Регистриран на: Пет 16 Ное 2012, 22:42

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот cchery » Чет 06 Дек 2012, 22:03

И аз да си кажа, че моят толостолоб се получи страхотно. :954 Дори децата ядоха и искаха повторно. Аз пих френско бяло винце, макар че.... българските не му отстъпват, а Момчил - червено.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Kleo » Пет 07 Дек 2012, 12:02

Отчитам 3 цели задушено-печени скумрии на фурна :222 от които 2 се изядоха с голям кеф, а третата остана за довечера!
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11266
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Kleo » Вто 19 Ное 2013, 15:21

Ами време е да се замислим за някоя хубава рибена рецептичка, не мислите ли, дами? :222
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11266
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот ellis_stoyanova » Сря 04 Дек 2013, 14:53

Всяка година пълня шаран,но вкъщи много не го предпочитат с лук,домати и прочие,а миналата година го направих основно с ориз и подправки,пак остана недооценен,стана някак ...безличен,на мен лично ми допадна,но тази година май ще е друга рибка :roll:,вие какво сте намислили???
Воинът на светлината не си губи времето, за да се опитва да играе ролята, която другите са избрали за него.-П.Куелю

Изображение

Има само един път към щастието:

да престанеш да се безпокоиш за нещата, които не са подвластни на волята ти.



Епиктет
Аватар
ellis_stoyanova
Философска система
 
Мнения: 1406
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:41

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот metsababa » Чет 05 Дек 2013, 21:23

Късно, но все пак навреме! Това е готварската тема за празника утре! Един от най-големите и любими имени дни! Ден, с който поставяме началото на серията от прекрасни поводи да вдигнем тост за нечие здраве или за всичкото такова........ Ако все още не сте намерили вашата рецепта, тук има доста...... Ако пък ли вече знаете какво ще приготвите за трапезата утре, споделете!

Изображение
Аватар
metsababa
Site Admin
 
Мнения: 210
Регистриран на: Вто 17 Авг 2010, 15:54

Re: Никулденска трапеза /за традициите, рибата и ... моряцит

Мнениеот Kleo » Пет 06 Дек 2013, 05:50

Той ми каза, че ще панира толстолоб довечера. Не съм яла досега и ми е любопитно да опитам. А и обожавам, когато той готви, честно казано.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11266
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Вкусна трапеза всеки ден

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта