Супа от зеленийки
1 връзка спанак
1 връзка лапад
1 връзка киселец
2 връзки левурда
1 връзка магданоз
1връзка пресен лук
Всичко се нарязва. Слага се да се задуши в тенджерата. Добавя се малко червен пипер, домотено пюре, сол на вкус, вода до желаната гъстота и се оставя на котлона да къкри.
Разбира се има вариация с ориз, или фиде, но ние си я хапваме така.
Тази година градината на свекитата даде отлична спаначена реколта. Днес обрахме последните листенца - сготвих спанак с ориз басмати, с много зелен лук, зелен чесън и копър. Обичам я тази манджа!!!
Имам прясна, екологично чиста, хрупкава и невяероятно вкусна маруля от моята градина ( не че аз съм я сяла )
Накъсвам я с ръце, нали не било ползено да я режеш с нож, добавям репички, краставица, зелен лук, варени яйца от собствените ни щастливи кокошки, ако имам, слагам и домат.
И с това обикновено приключваме вечерята, а другата храна остава
Аз тъй наречените "зелений" (много ми харесва думата ) много ги обичам от малка. Може би благодарение на баба ми, която доста често приготвяше най-различни вкусни ястия в които присъстваха повечето от изброените в темата продукти. И сега си хапвам доста честичко, особено откакто започнах да се интересувам от това кое е здравословно и кое не.
Ася написа:
Копривата излезе, хващайте гората, т.е. полята.
Аз тъкмо от няколко дни се каня да пиша и да питам дали е излязла вече копривата в България, че при нас още не е , а така ми се е прияла... Чакам я с нетърпение вече!
И вкъщи не минаваме без зеленко напоследък - пресен лук, пресно чесънче, краставичка, марулка, репички за разкош, поляти обилно с кисело млекце и зехтинче, ммм
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм Виждам се отново майка.