Чудих се къде да пусна тази статия, която толкова много ми хареса. Реших да е в подфорума за благинките за душата, защото биричката си е точно една такава благинка. Наздраве, мили Мецанки. :1211 ( ако решат модераторите, да преместят темата дето й е мястото)
[img]http://www.skyscanner.net/news/beer.cheers.JPG[/img] Пивото е напитка, която е едновременно хранителна и бедна на калории и мазнини, отличава се с многообразие от хранителни съставки и оптимална балансираност.
Приема се, че консумирането до 1 л бира за мъжете и до 0,5 за жените носи физиологични предимства за здравето. Изследванията днес показват, че умерената й консумация води не само до удължаване на продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), но повишава и качеството на живот.
Нейните съставки намаляват стреса, който отключва редица болести на съвремието. Питието се приема за натурален антидепресант, намалява риска от заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове, подобрява съсирването на кръвта, има благоприятно влияние върху повишаването компактността на костите, като по този начин предпазва от остеопороза, регулира нуждата от естроген при жените и не води до повишаване на теглото.
Серия научни изследвания дават възможност за сравнение на състава на бирата с този на виното и млякото. Въглехидратите в нея са 1,5 - 3 g/100 ml, във виното - 0,1 – 6 g/100 ml, а в млякото - 5 g/100 ml; мазнините в бирата и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в пивото и млякото са еднакво количество; в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото липсват.
Знайно е още, че в кехлибарената напитка се съдържа и вещество, което пречи на затлъстяването и стимулира изграждането на мускулната маса. Този ефект се дължи на една много рядка молекула – никотинамид рибосид, изключително полезна за организма, тъй като води до удължаване на човешкия живот. Тя се съдържа и в млякото и като цяло подобрява функциите на митохондриите, пряко свързани с процеса на стареене на клетките.
Пивото има и здравословна киселинност, умерено съдържание на етанол, редуктони и меланоидини, не съдържа вредни вещества и патогенни микроорганизми. То е и единственият източник за човешкия организъм на специфичните вещества, съдържащи се в хмела, който пък дава много съставки - или уникални, или много редки. Примерно съставката ксантохумол е много по-силен антиоксидант от съдържащите се във виното, зеления чай и продуктите от соя, тя има и противораков ефект.
Здравословното и физиологично въздействие специално на ксантохумола и изоксантохумола е, че:
- блокира ензимите от типа Цитохром Р-450, които превръщат предшествениците на канцерогените (вещества, причинители на рак) в същински канцерогени;
- потиска размножаването на раковите клетки;
- пречи на процеса на разграждане на костите и предпазват от развитие на остеопороза;
- спира растежа на някои плесени и отслабва действието на ензима диацилглицеролтрансфераза, като по този начин предпазват от атеросклероза;
- предпазва LDL холестерола в кръвта от окисление, което предотвратява атеросклерозата и последващи сърдечно-съдови заболявания;
- предпазва от натрупването на големи количества холестерол в кръвта и болестта на Алцхаймер.
Положителното влияние на пивото върху кожата и косата (външна и вътрешна употреба) е пословично благодарение на съдържащите се важни минерални съставки, микроелементи и витамини, като неговите съставки преминават директно в кръвта.
При умерена консумация бирата може да е напълно пълноценна храна - съдържа балансирано количество хранителни вещества, минерали, антиоксиданти, витамини.
Учени от университета на Валядолид в Испания се включиха в спора коя бира е по-добра - тъмната или светлата, като установиха, че тъмната съдържа повече свободно желязо от светлата и безалкохолната, съобщи Сайънс дейли.
Освен че желязото е много полезно за здравето, то помага за окисляване на органичните съединения, които дават аромат на бирата и я стабилизират. Испанските учени анализираха 40 вида бира от 5 континента. Те установиха, че тъмната бира съдържа средно 121 части на милиард желязо, в сравнение с 92 за светлата бира и 63 за безалкохолната. Макар и тези количества да са много малки, разликите са очевидни и вероятно се дължат на производствения процес или използваните суровини, каза Карлос Бланко от екипа.
По-високото съдържание на желязо в тъмната бира идва от хмела и малца в нея. При производството на светлата бира има филтриране, за което се използва специална скала с микроводорасли. Тя улавя железните йони. Безалкохолната бира се подлага на вакуумно изпаряване, за да бъде отстранен алкохолът. При този процес също намаляват железните йони.
Измерването на нивата на желязо и други метали в бирата е важно не само за да бъде установен здравословният й ефект, но и за производствения процес. Нивата на металите в нея определят и органолептичните й характеристики, стабилност и качество.
До миналата година никой не е варил бира в Белия дом. Джордж Вашингтон е варил бира и е дестилирал уиски в дома си във Вирджиния, а Томас Джеферсън е правил вино, но, поне доколкото казва историята, в самата резиденция на американските президенти не се е произвеждал алкохол до 2011 г.
Тогава президентът Барак Обама решава да си прави домашна бира и със собствени средства си купува пивоварски приспособления. Готвачите на Белия дом започват да експериментират с рецепти, получени от местни пивовари. Получават съвети и от няколко човека, които работят в Белия дом и които си варят бира вкъщи. Така, малко по малко, рецептите се усъвършенства.
И се получават добре. Поне така твърдят Обама и готвачите му.
Готвачите казват, че са били изненадани от добрия резултат, като се има предвид, че никой от тях не е варил бира преди това.
Първоначално в Белия дом се произвеждат два вида бира – White House Honey Porter (портърът е тъмна бира) и White House Honey Brown Ale (тъмен ейл). По-късно готвачите разработват и White House Honey Blonde (светъл ейл).
И трите бири се правят с мед, който се вади от първия в историята кошер в Белия дом. Това според готвачите прави бирата уникална. Медът й придава аромат, без обаче да я прави сладка.
Доскоро рецептите за бирата на президента Обама се пазеха в тайна. Интересът към нея обаче стана толкова голям, че на онлайн платформата за петиции на Белия дом се появи петиция за публикуването на тайните рецепти.
Така на сайта на Белия дом се появиха две рецепти – за портър и за ейл.
За White House Honey Porter се използват пет вида малц (включително шоколадов), а за White House Honey Ale – четири вида.