Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Мартеничките

Място за споделяне на общи страсти - цветя, коли, майсторене, изкуство, книги, кино, театър и т.н.

Модератор: cchery

Мартеничките

Мнениеот tita » Чет 28 Фев 2013, 15:40

Знам, че много от вас правят мартенички вкъщи. :954 Хайде да ги покажете тук, а?

А аз ще започна с интересна статия за древните български мартеници, написана от Алена.

Изображение

Източник: http://www.karm-krag.com

Мартениците са неразделна част от българската култура през всичките хилядолетия живот на нашата народност. Сега няма да разказвам кога, как и защо са се появили за първи път. Няма да разказвам кога и защо са се променили до настоящия им вид. И на този разказ ще му дойде времето някога.
Днес ще ви разкажа и покажа какви са били мартениците в началото на Второто българско царство, по времето на великия български цар Калоян, когото според протокола би трябвало да наричаме император цар Йоан-Асен Първи от Асеневци, чиято родова кръв е толкова синя, колкото на всички онези западни крале и императори, на които историята не е успяла да заличи произхода.

Направата на мартениците е сложен ритуал, който за съжаление с вековете е останал само една опаковка. Преобладаващата част от неговото съдържание и наричания е забравена.
Ние днес наричаме плетените червено-бели фигурки Пижо и Пенда, но през XIII в. тези имена са абсолютно непознати. Човечетата са се наричали Марта и Марто. Ударението на думата “мартеница”, както я наричаме днес, също е различно. Тогава са казвали “мартеничка, мартеница”.

Само жени са преплитали и правели мартениците, които имат по-сложна изработка от днешните. Всеки пети сплиттк и всеки възел на мартениците е бил наричан за нещо – за здраве, берекет, за здраве на родилката. Няма да споделя думите, с които са наричали жените, когато са правели мартениците, независимо че и в днешно време тук-таме в народните обичаи има някакъв съхранен спомен за тези наричания.

Началото на направата на мартеници е в точно определен момент за всяка година. Това е денят на фактическото новолуние. Продължава в дните на нарастващата Луна и приключва в деня на фактическото пълнолуние през месец февруари. Това начало е свързано с идеята, че тъй както Луната започва да се пълни, така животът на хората ще бъде сит през цялата година, хамбарите ще бъдат пълни и жените ще зачеват лесно.

За направата на мартениците нашите предшественици са използвали четири цвята предимно вълнени конци – червен, бял, син и зелен. Червено за здраве и силна кръв, бяло за светлина в сърцето, синьо – за да е синьо и мирно небето, зелено, за да е плодородна земята и да храни хората.

Правили са се гривни за ръцете на децата, жените и мъжете, като са вплитали четирите цвята или са ги промушвали през изрязана кора от бреза. Мартеници с кора от бреза са дарявали на жените заради поверието, съществуващо по времето на цар Калоян, че жената, която я носи, няма да страда от задух, проблеми с дишането и ако е по-млада булка, с лекота ще зачене. Освен това жената ще бъде кипра, стройна и нежна като стъблото и листата на брезата. Бялата или външна част на кората е лягала върху тялото.

Четирицветните огърлици от преплетени конци са имали за тежест пробит жълъд или половин черупка от лешник, за да се носи мартеничката на врата, предимно от жените. В черупката от лешника и жълъда не се е влагал допълнителен смисъл, служели са тежест и са били оцветявани в синьо, зелено, жълто. Никога в маретница – гривна, огърлица или фигурка, не се е слагала монета, защото се е вярвало, че Земята ще им отмъсти и ще ги лиши от реколта.

На двете фигурки – Марта и Марто, които олицетворяват пролетните ветрове, гонещи зимата, също изработвани от четирите цвята конци, са слагали на коланчетата плетена торбичка с троха хляб с наричане да не гладуват хората и за пълнота на дома. Никога монета! На гърба на момченцето и момиченцето са прикрепяли метличина – да измете лошото и неволите, да изгони студовете и подсети Малък Сечко да си ходи, да раждат много посевите.

Направата на мартениците освен важен за живота на българите ритуал е била и твърде трудоемка работа за някои. Правило е било на всичкия добитък и домашните любимци също да се върже мартеница, независимо дали в къщата има една овца, крава или коза или стотици овце. Мартеничките за животните са били двуцветни – само червено и бяло. Любопитен факт е, че днешните българи носим мартеници, които някогашните българи са слагали на животните.

Когато се е случило войник с мартеница да бъде ранен в битка преди края на март, мартеницата задължително се е хвърляла в река с наричане да отнесе болката и страданието. Хората в това време знаят, че предметите, в случая мартениците, попиват енергията на човека, който ги е носил. Затова и енергията на страданието трябва да бъде отнесена от водата, а не съхранявана до периода на изхвърляне.

Мартениците са се правели от жените в дома. Не са се продавали. Традицията е позволявала да бъдат подарявани. Освен хората с мартеници са закичвали дверите на къщите. По традиция в нощта на 1 март селянките от царските села около Царевец закичват крепостните порти на Царевец и Трапезица със стотици мартеници.

Мартениците по времето на цар Калоян са се носели от 1 март до 31 март, когато задължително са се хвърляли в река с наричания. Не са се носели както е прието днес – докато видим първия щъркел. Също така понятието “Баба Марта” не съществува. Новото възраждане на природата се е възприемало за нормално да бъде олицетворявано чрез двете деца – Марто и Марта, за които растежът е бил неотменна част от техния живот. На човека от началото на XIII в. му е непонятно защо българите от XX-XXI в. бележим началото на растежа на събудената за нов живот природа чрез образа на една баба, жена, на която животът затихва, а не се възражда.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Мартеничките

Мнениеот Ver » Чет 28 Фев 2013, 17:39

Тита, ние ги показваме тук :)
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: Мартеничките

Мнениеот dexter » Чет 28 Фев 2013, 21:12

Хм, пробвам да прикача файл....
Изображение
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Мартеничките

Мнениеот dexter » Чет 28 Фев 2013, 21:14

И още една
Изображение

:221 :221 :221 :221 Хем качеството на снимката никакво го няма, хем и форматът е кривичък :221 . От вълната най-много харесвам как се получиха цветята. Правих и едни пискюли, но ги не успях да ги снимам....
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Мартеничките

Мнениеот dexter » Чет 28 Фев 2013, 21:17

Последно от мен, да не досаждам :)

Изображение

Имаме и едни помпони от прежда, които ми харесаха как се получиха, но нямам снимка (на изкуствено осветление никак не се получава добре) :).
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Мартеничките

Мнениеот Ver » Пет 01 Мар 2013, 06:48

Декс, сладурски са мартеничките :)
Да досаждаш?! Аз чаках да покажеш какво си сътворила :)
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: Мартеничките

Мнениеот mari_ko » Пет 01 Мар 2013, 08:37

Чудесни мартенички Декс, много красиви цветя :326
Ето и моето пано /вече е в градината/ :222
Picture 045.jpg


Направихме и други мартенички, но нещо се прецака картата и не можем да свалим снимките :1044
Изображение
Аватар
mari_ko
Форумна палавница
 
Мнения: 1143
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:43

Re: Мартеничките

Мнениеот dexter » Пет 01 Мар 2013, 08:41

Марико, много ми харесва паното! Записвам си го като идея за догодина :954 .
Честита Баба Марта, момичета - да сте живи и здрави, бели и червени, румени засмени :923 :923 !
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Мартеничките

Мнениеот tita » Пет 01 Мар 2013, 13:15

Вер, не бях забелязала, че сте качвали вече снимки на своите мартенички. :326

Много са красиви! И твоите и тези на Декс, и на Марико .. всички!
Аз нямам какво да покажа, моите са съвсем обикновени навъртяни шнурчета. Нещо тази година не намерих достатъчно време , за да се заиграя и да направя по-интересни мартенички.

И да не забравя ...

Честита ви Марта! :922

Изображение
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Мартеничките

Мнениеот Kleo » Съб 02 Мар 2013, 15:30

Честита Баба Марта.
Бъдете живи и здрави,
бели и червени,
засмяни и румени!
Пролет иде.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Мартеничките

Мнениеот snnikolova » Пон 04 Мар 2013, 20:43

Привет, Мецанки!
Съжалявам,че късно се включвам, затова ще ви изненадам с това:
Мартеницата - българския символ в Европа=.jpg
Пижо и Пенда.jpg

Това мартенско дърво е в центъра на гр. Златарица, за да подкрепим кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска културна столица през 2019 г. В един и същи час започна украсата с мартеници в десетте общини на Великотърновска област. Докато го кичехме, все си мислехме,че до сутринта едва ли ще остане нещо от тях, но...се лъжехме. Вече 4-ти ден, мартеничките се веят на дървото, дори стават по-вече. То стана лябимо място и за снимки. В изработването на мартеничките се включиха много граждани от различни институции.
Сега ще ви покажа и някои от моите мартеници и теза на децата от Хлебната къща.
с трикольорче.jpg
сладурски.jpg
Птиченца.jpg
Мартеничките на децата.jpg

Ще съм доволна, ако сте харесали нашите мартенички. Те ще ни донесат здраве и късмет. Същото го желая и на вас! :524
snnikolova
Писател по душа и.... клавиатура
 
Мнения: 42
Регистриран на: Пон 13 Дек 2010, 10:24
Местоположение: гр. Златарица обл. В Търново

Re: Мартеничките

Мнениеот Kleo » Вто 05 Мар 2013, 10:15

БРАВО :326 :923
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Мартеничките

Мнениеот tita » Вто 05 Мар 2013, 10:53

snnikolova , много са красиви мартеничките. Личи, че в направата им е вложена много любов и доброта. Страхотно е, че никой не е посегнал на дървото с мартеничките. Това ще донесе наистина добра година не само на хората, които са го направили, но и на цялата Златарица. Браво! :326
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Мартеничките

Мнениеот metsababa » Вто 05 Мар 2013, 11:30

Стефи, страхотни са ви мартеничките, инициативата и децата! :954 :326
Аватар
metsababa
Site Admin
 
Мнения: 210
Регистриран на: Вто 17 Авг 2010, 15:54

Re: Мартеничките

Мнениеот dexter » Вто 05 Мар 2013, 11:41

И аз ги намирам за страхотни, голямо БРАВО от мен :923 !
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Следваща

Назад към МАЙСТОРИЦИ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ - ХОБИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron