Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Покана за премиера

Място за споделяне на общи страсти - цветя, коли, майсторене, изкуство, книги, кино, театър и т.н.

Модератор: cchery

Покана за премиера

Мнениеот bobichan » Сря 26 Яну 2011, 13:47

Издателска къща „Колхида” ви кани на премиера на първата по рода си българска книга посветена на замъците
Zamakatkorica.jpg

От Стоян Попов
Събитието

Ще се проведе в четвъртък на 27.01.2011г. от 15:30 часа в Археологически институт към БАН
(в заседателната зала в сградата на музея )

Въпросите (всъщност малка част от тях)
• Какво е общото между замъка Висборг в Швеция и замъкът на средновековния Шумен? Възможно ли е цитаделата на българския град да е послужила за модел при изграждане на подобно укрепление в другия край на Европа през 15 в.?
• Каква е разликата между крепост, замък и дворец?
• Какъв е бил архитектурният облик на замъците на българските аристократи през 12-14 в?
• Кой е първият истински замък на територията на България, кога и кой го е построил?
• Докъде е стигнал в развитието си замъкът в средновековна България и кои са най-ярките представители на военната ни архитектура?
Идеята
Младият археолог Стоян Попов, преподавател в Пловдивския университет е първият български специалист, който събира в книга цялата налична към момента информация по тази пренебрегвана досега и от историците, и от археолозите тема. На базата на публикации и лични наблюдения той е събрал и обобщил данните за възникването, развитието, архитектурата и военно-административните и резиденциални функции на градските замъци по днешните български земи през 12-14 в. Те са представени на фона на своите чужди събратя от централна и западна Европа. Получила се е една увлекателна смес от научни данни и любопитни факти, добре аргументирана и богато илюстрирана, така че да допадне на всички, които искат да научат повече за историята ни.
Любопитно
Понятието „замък“ беше едва ли не забранено в българските научни изследвания до преди 15-20 години, кагато се смяташе, че това е модел, характерен само за страните от Западна Европа. Постепенно това определение беше прието и за много български твърдини, но едва сега на на българския книжен пазар се появява първата книга, посветена на темата.
Изданието
Богато илюстрирана с цветни и черно-бели илюстрации, чертежи, планове и графични реконструкции, книгата е насочена не само към учените – историци, археолози и архитекти, но и към една много широка група читатели, интересуващи се от история, архитектура и военно дело, които отдавна чакат излизането на това заглавие на книжния ни пазар.
srednovekoven-zamak_cvetna-kola1.jpg
srednovekoven-zamak_cvetna-kola16.jpg
srednovekoven-zamak85.jpg
srednovekoven-zamak103.jpgАвтора
Стоян Попов е роден през 1977 г. в гр. София. Получава бакалавърска и магистърска степен по археология в Нов български университет – София. През 2006 г. защитава успешно докторска дисертация на тема: „Укрепената градска владетелска резиденция в днешните български земи през ХІІ – ХІV век (по археологически данни)”. Постъпва в ПУ ”Паисий Хилендарски” през 2007 г. на длъжност главен асистент към Философско-историческия факултет, катедра „Обща история и археология. Работи в областта на Средновековната археология. Научните му интереси са в областта на археологията на оръжието и войната, средновековения замък и архитектура.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Покана за премиера

Мнениеот metsababa » Пет 28 Яну 2011, 14:16

Мдаааа, премиерата мина. Боби ще разкаже подробности, мисля. Аз вече имам книгата и също ще дам отзвук. А най-неочаквано за мен, в темата по повод тази книга в блога ми, се разви дискусия. Моля, заповядайте, ако ви е интересно.

Лично за мен въпросът е колко обективна искаме да е нашата история?!?! И най-вече обективна спрямо кого? Моят отговор е, че трябва да е обективна най-вече спрямо нас като българи!!!
Аватар
metsababa
Site Admin
 
Мнения: 210
Регистриран на: Вто 17 Авг 2010, 15:54


Назад към МАЙСТОРИЦИ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ - ХОБИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта