Някои забравени истини за най-полезната бактерия в България!!! Статията, която ще прочетете по-долу е от в. "ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ" и е публикувана в брой 10374 от 4 август 1978 г. Днес д-р Михайлов ми я предостави като към нея добави и личното си мнение, излязло в брой на в. "Домашен лекар". Статията ще посъкратя малко, за да изпъкне в нея основния акцент, а имено ПОЛЗАТА ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА КИСЕЛО МЛЯКО, ЗАКВАСЕНО С ЧИСТА КУЛТУРА МЛЕЧНА БАКТЕРИЯ.
ЕЛИКСИР НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО
Нов вид кисело мляко — само с лактобактериум булгарикум
Опровергана е една западна теория за храненето на кърмачетата
Млякото, заквасено само с лактобактериум булгарикум се различава от обикновеното по вкус и аромат и е по-диетично, по- лековито.
Преди да се спрем обстойно на качествата на новия продукт, би трябвало да нарисуваме картината на прочутото в цял свят българско кисело мляко — наричано еликсир на дълголетието — една истина, проверена през вековете... През вековете трябва да търсим и следите на неговата история. Според едно предание то било получено за пръв път от прабългарите — случайно, в момент на „вдъхновение", но ефектът бил толкова силен, че изцяло изместило любимия им кумис, а според друго — че е наследство от траките. При липса на документи спорът е излишен. По-важното е, че киселото мляко е
продукт на нашата земя!
За да бъде пълен летописът му, към древните предания с неизвестни автори трябва да прибавим и заслугите на двама учени от по-близки времена. Първият - българският лекар :!: Стамен Григоров — открива през 1905 г. микрофлората му — стрептококус термофилус и млечнокиселата пръчица, която нарече лактобактериум булгарикум, и с това утвърди българския му патент. :!: Вторият — руският физиолог Мечников от Пастьоровия институт — му извоюва световна слава, популяризирайки го като
пълноценна храна с лечебни свойства
:idea: Тези си способности киселото мляко дължи на огромния „сбор" от всички най-полезни съставки за човешкия организъм, които то получава от прясното мляко: въглехидрати,белтъчини, мазнини, витамини, соли, ензими в такова съчетание, каквото рядко може да се намери в други хранител ни продукти. :idea: Цялата тази богата гама търпи изменения в киселото мляко: белтъчните вещества хидролизират под действието на екзо- и ендоензимите, които се отделят от бактериум булгарикум на закваската, свободните аминокиселини се увеличават 11 пъти в сравнение с тези на прясното мляко.
:idea: Млечната мазнина на киселото мляко се усвоява по-добре от организма, а млечната киселина в значителна степен определя диетичните му свойства - повишава общата кисенност на злъчния сок, ускорява действието на пепсина, активира отделянето на храносмилателни ензими в чревния тракт и стимулира тяхното действие, подтиска развитието на вредните микроорганизми в дебелите черва, повишава фосфора и калция в организма. :idea: Киселото мляко съдържа всички наследени от прясното мляко витамини и притежава огромен брой живи клетки — само в един грам два и половина милиарда стрептофили и 950 млн. лактобактерии.Тук трябва да отворим една скоба, за да разкажем за действието на киселото мляко върху растежа на децата и предпазването им от някои болести. Този въпрос е тема, върху която известният български педиатър д-р Фиков е работил цели 14 години, за да докаже, че кърмачетата, които получават кисело мляко, се развиват много добре, и по този начии отхвърли твърденията на някои западни учени, че кисело то мляко причинява ацидоза и затова е вредно за малките деца. НАДЯВАМ СЕ ТОЗИ ТЕКСТ ДА НЕ ОТПРИЧИ ПРАСТАРИЯ СПОР ЗА ХРАНЕНЕТО НА КЪРМАЧЕТАТА - бел. моя![]()
![]()
В Америка са са правени опити с мишки, хранени с кисело мляко — те показали устойчивост на кортизона и радиационното облъчване. :idea: А в Япония установили, че киселото мляко лекува пораженията от облъчванията. :idea: Това насърчи учените й и България ги снабди с лиценз. Сега в тази далечна островна страна се приготвя чудесно кисело мляко, с което Япония лекува раните си след Хирошима — кожните изменения и болести, получени от радиацията.
Посещавайки централната експериментална производствена лаборатория към ДСО „Млечна промишленост", покрай всички познати черти от образа на киселото мляко се натъкнах на нови. неизвестни страни от неговия характер. :!: А именно, че присъствието на лактобактериум булгарикум го оформя като
лечебно средство
срещу атеросклерозата, сърдечно – съдовите заболявания, хепатита и бъбречнте заболявания, анемията. :!: През последните 30- 35 години то дойде на помощ на медицината като лекарство при лечение с антибиотици, при които понякога настъпват дисбиози с кръвоизливи и дори с изхвърляне на чревната микрофлора.
В лабораторията чета: „Продуктът кисело мляко, заквасен със самостоятелен (чисти култури) лактобактериум, беше приложен като допълнително лечение при болни от левкоза с изразена отпадналост и данни за стоматит. Получи се много добър ефект на измененията в устната кухина, нормализира се броят на левкоцитите в сравнение с тези при болни без използуване на препарата."
Ефектът бил потвърден при експериментиране на продукта при болно момиче от певкемия в последния стадий. То било вече консултирано в Париж от именития хематолог Жан Бернард. Професорът сметнал, че е излишно да се ангажира с обречен пациент, на когото дните са преброени, след което болната била настанена в софийска болница. Тя се задушавала от тежка инфекция в гърлото — една от неизбежните придружителки на рака на кръвта, когато по препоръка на специалистите „Млечна промишленост" й била поднесена първата лъжичка кисело мляко, приготвено само с лактобактериум булгарикум. Мъчителни били докосванията до разранените места, но волята за живот ги преодоляла. :idea: Ангината за три дни била отстранена и никога повече не се появила. :idea: За пълно оздравяване не могло да се мисли. Било късно. Но редовният курс на лечение с новия препарат продъллжил дните й до година и два месеца и през цялото време тя се чувствувала като здрав човек. Проф. Бернард проявил необичаен интерес към случая и в края на миналата година посетил болната...
На въпроса ми виждат ли учените в новия вид мляко
бъдещо лекарство против рака на кръвта
Мария Кондратенко (директор на експерименталната лаборатория на ДСО „Млечна промишленост") отговори: — Най-напред трябва да се отделят субстанциите от бактериите и да се изпитат върху раковите клетки. При сегашните условия то увеличава способността на организма за борба и това не е малко. Новият вид мляко притежава още много лечебни свойства:
- добре действа срещу ангини анемии;
- помощно лекарство при хронична левкемия и профилактика при небопедувапите;
- използва се като козметично средство при младежките пъпки акне;
- като диета при тежки форми на затлъстяване.
През 1978 г. давахме заквасено от нас мляко на деца лекувани в клиниката по хематология към МА, резултатите бяха доста добри и това е документирано. Продуктът беше приложен като допълнително лечение при болни от бластна левкоза и хронична лимфолевкоза. особено при такива с изразена отпадналост и с данни за стоматит. Общият стимулиращ ефект на препарата бе отличен особено при болни с тeжки заболявания и със значително увреждане на общото състояние. :!: Препаратът има много добър ефект за предпазване на лгавиците от различни увреждания и е отлично помощно средство за лечение на заболяванията им. :!:
Въпреки положителните резултати и препоръките на ръководители на клиники, мляко. заквасено с чиста култура лактобактериум булгарикум, и сега никъде не се дава на болни, нуждаещи се от него. 30 ГОДИНИ ПО-КЪСНО ТОЗИ ИЗВОД Е ВАЛИДЕН СЪС СТРАШНА СИЛА!!! - бел. моя










Мнение на д-р Атанас МИХАЙЛОВ от в- к „Домашен лекар”, мой. Този в- к вече не съществува!!
„Верея”
LACTOBACTERIUM BULGARICUM - заема особено място в имунопрофилактиката и лечението на стомашно- чревни заболявания. :!: Най-ценни са млеката, заквасени с чиста култура. :!: За ревитализиране на сухите млека след разтварянето им да се оставят 1 - 2 часа на стайна температура. Може да се приготви и квасено мляко.
1. Прясното мляко се вари няколко минути.
2. Охлажда се до 40- 43° С. Проверява се с дезинфекциран термометър, не се бърка с пръст.
3. Разтваря се сухото мляко, квасено с чиста култула в преварена и охладена вода. Доза: 1-2 супени лъжици/ 1 л прясно мляко. Добавя се сухо мляко, когато прясното е взето от магазин. Ако е закупено от производител, няма нужда от добавяне на закваска.
4. Млякото се налива в термос, добавя се закваската и се оставя 6-8 часа до образуване на коагулум.
“Биостим”- на “Малашевска” № 12 А до месокомбината, фирма “Елби”.