Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастливи де

Модератор: cchery

Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастливи де

Мнениеот bubalina » Съб 22 Юни 2013, 23:18

Какво е Привързано родителство?

В нашата култура се наблюдава възраждане на една практика от миналото, наречена Привързано родителство. Широко практикувано, главно извън западната цивилизация, привързаният начин за отглеждане на деца е ествественият начин, при който родителят носи бебето в слинг до себе си през значителна част от деня, храни го, когато то поиска и го утешава и подкрепя, когато е разстроено. Този начин за отглеждане на деца дава на родителя свободата да продължи своя ежедневен ритъм на живот като същевременно се грижи за бебето си и откликва на неговите нужди за храна, топлота и сигурност.
Специалистите по изследване на детското развитие определят носенето на бебето като най-важен фактор за доброто физическо, интелектуално и социално развитие на детето.Д-р Уилиам Сиърсотделя цял раздел на носенето на бебето в книгата си „Книга за бебето” (“The Baby Book”), където той казва:

„Ако попаднете на безлюден остров без книги за отглеждане на бебето и без лекарски напътствия, ще отгледате бебето си инстинктивно – кърмене, носене на ръце и съвместно спане през деня и през нощта.”

Социалните фактори са накарали родителите да повярват, че ако носят продължително бебето си, ще го разглезят. Съвременните изследвания показват точно обратното. Усещането, че е близо до мама на сигурно място кара бебето да се чувства спокойно и защитено и да израсте доволно и с добра самооценка.
Със съвременния начин на живот, с изобретяването на телефона и бързите методи на придвижване традиционното семейство се разцепи и всички роднини, които в миналото са споделяли един покрив често в днешно време се оказват на големи разстояния и семейството вече се състои само от родители и техните деца. Така задачата за отглеждане на децата често пада само върху един член на семейството – обикновено майката. В забързаното ни ежедневие естествено гледаме колкото може по-рано децата да се научат да заспиват сами, да се хранят сами и т.н. … и така започва отричането на детството като период на дълбока привързаност.
Известният бихейвиорист John Watson повежда движението за откъснато родителство. На майките се казва, че ако носят бебетата си на ръце, ще ги разглезят и вместо това трябва да ги оставят да си поплачат и така ще станат самостоятелни и твърди – качества, нужни за оцеляване в света на безмилостна конкуренция. Следният откъс от неговата книга, написана през 1928г. „Естествена грижа за новороденото” („The Psychological Care of the Newborn”) показва суровите му възгледи, по които са отгледани нашите родители, а дори и част от нас:

„Никога не ги целувайте, не ги оставяйте да седнат в скута ви. Ако трябва целунете ги само веднъж по челото за лека нощ.”

С един удар тези „експерти” отхвърлят майчината прегръдка, която е служила за естествена среда на бебетата в продължение на хилядолетия. Лишени от нужната им топлина, кърмене и люлеене, бебетата трябвало да прекарват дълги периоди от време гладни и разстроени, а родителите престанали да бъдат източник на любяща утеха и се превърнали в източник на отчуждение и гняв.

Предимства на Привързаното родителство
Всеки, който някога е бил в Индонезия, Южна Африка или Африка, където традиционния привързан начин на отглеждане на децата все още се практикува, не може да не е обърнал внимание на нещо много необичайно. Там бебетата почти никога не плачат и винаги са привързани към тялото на зает в работата си родител. На 3–4 годишна възраст децата вече играят активна роля в изпълняването на домашните задължения и в носенето на по-малките бебета – отговорности, които едва ли бихме поверили на нашите деца.
Привързаното родителство наистина дава добри резултати, защото откликва на естествените нужди и индивидуалните особености на всяко дете. Всички бебета се раждат с определени нужди, свързани с оцеляването, както и с умението да дават сигнали по отношение на това каква нужда имат. Ако родителите още от началото следят и откликват на тези сигнали, те се научават да ги разчитат правилно и да откликват на тях по най-добрия начин. Правилната реакция от страна на родителя помага на детето да се чувства добре. То започва да се стреми и се научава да изразява нуждите си все по-ясно, а родителя се научава да откликва на тези нужди все по-добре. Бебето, даващо специфичен израз на своите нужди и откликващия родител са най-доброто един за друг. От друга страна, откъснатото родителство, с всички негови правила и ограничения носи само отчуждение и гняв. Бебето, което не получава ответна реакция на своите сигнали плаче все повече и по-силно. Родителят от своя страна се изнервя. Бебето и родителят свикват, че не могат да се доверяват един на друг и с времето губят връзката по между си.
Множество са предимствата за бебето, когато то е носено и гушкано често. От намаляване на нивата на хормоните на стреса в организма, подобряване на двигателното развитие, баланс, координация, свеждане до минимум на плача и коликите, повишаване на имунната защита на организма, по-здрав сън, по-добро храносмилане и по-бързо интелектуално развитие – това са само част от предимствата за бебето, а има и множество предимства за майката.
Единствените нужди на новороденото са да бъде нахранено, да му е топло и да се чувства сигурно и защитено. Единственото, което майката трябва да направи, за да откликне на тези нужди е да носи бебето до сърцето си, да го топли с тялото си, да го храни с млякото си и да бъде винаги до него. Не е нужно да прави нищо специално. Може да продължи да води своя живот, да излиза, да се разхожда, да пазарува, да върши своите задължения, да се среща с приятели и да ходи на излети, събирания и екскурзии.
За по-голямото бебе е важно да може да гледа света от високо, да участва в живота на възрастните, да гледа какво правят мама и татко, какво правят по-големите деца, да може да изследва света, защото всяко нещо за него е ново и интересно. Нормално и напълно естествено е детето да отказва да остане само в кошарата, да хвърля ядосано гумените играчки и да протяга ръчички към мама, за да го вдигне и вземе със себе си. Нуждите на детето надхвърлят ограниченото пространство на детската кошара и купа шарени играчки. Като всеки човек детето има нужда от социални контакти, има нужда да се чувства част от общността, в която живее. То иска да участва пълноценно в живота на семейството, да изучава и подражава на дейностите, които извършват по-големите. Гушнато в слинга, бебето е навсякъде с мама, чувства се спокойно, интересно му е и наблюдава всичко, което прави тя, научава се да общува. Майката, решила да отгледа детето си привързано се радва на спокойно бебе, което постепенно израства в самостоятелно и дружелюбно дете.
За децата ни е важно още от раждането си да усещат, че нуждите им винаги са чути и взети под внимание. Така те научават, че светът е едно хубаво и дружелюбно място, където човек е заобиколен от близки, които винаги са до него в нужда. Децата, които като малки са носени, хранени, всеки път когато поискат и прегръщани, винаги когато плачат се научават да вярват в себе си и в другите, общителни и дружелюбни са, гледат оптимистично на живота и вярват в успеха и се стремят към него.
Хората като вид се раждаме непригодни за самостоятелен живот. Новородените ни зависят изключително от родителите си, за да оцелеят в продължение на много месеци. За да подсигурим най-добрата и богата среда за развитие на новороденото си бебе е достатъчно просто да го носим със себе си, където ходим през деня. Като родители ние сме единствените експерти, на които трябва да се вярва по отношение на това кое е най-доброто за нашето дете. Единственото, което трябва да направим е да се вслушаме в сърцето си.
Няма по-прекрасно място, за което всяко бебе да копнее от любящата прегръдка на своите родители.
В статията са използвани материали от статията “Ancient Wisdom – Biological Necesity” на Suzanne Shahar,http://www.instinctiveparenting.com/
Изображение
Аватар
bubalina
В началото бе словото
 
Мнения: 705
Регистриран на: Нед 07 Ное 2010, 11:19

Re: Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастлив

Мнениеот bubalina » Нед 23 Юни 2013, 07:51

Пускам темата провокирана от друга тема във форума Заинтригува ме програмата за сън,която аз така и не създадох или не успях да създам :1044 защото спя с бебето.Опитвах се да направя някакъв режим да спи 2 пъти на ден,но след 6-7- месечна възраст мина на един следобеден сън и туй то! Но спи спокойно по 10-12 часа гушнато при нас :971 Тя не ми пречи,аз на нея също...няма нерви,няма рев,няма безсънни нощи. Считам,че така е правилно, така го усещам и така постъпвам. Инстинкти...
Хайде,не се чудете, а своите мисли споделете :954
Изображение
Аватар
bubalina
В началото бе словото
 
Мнения: 705
Регистриран на: Нед 07 Ное 2010, 11:19

Re: Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастлив

Мнениеот dexter » Пон 24 Юни 2013, 11:30

Даже не съм се мъчила да създавам програма за сън - нямам нерви за това. Чак не мога да си представя как ще търпя бебе да ми реве посред нощите, заради някакъв режим... Яна спеше при нас, по цели нощи, още от бебе. Всички ми казват, че това е голяма грешка, защото вече е на 6 години и още спим двете. Пречи ми, леглото ни стана малко, тя много се върти и ме рита.... Ще започва да се учи да спи сама, съвсем скоро. Та може и да е било грешка :). Но вече е късно да се поправи. Силно се надявам ползите да са много повече от вредите :lol: .
Не съм знаела за привързаното родителство, но като гледах Яна и правех нещата така, че и двете да се чустваме комфортно, май съм се доближила до принципите му. Приемам го, звучи ми логично и естествено.
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастлив

Мнениеот tita » Пон 24 Юни 2013, 15:59

Носила съм дъщеря ми докато беше бебе. Не искаше изобщо да седне, още по-малко да легне в количката. Спяхме на едно легло до 5 годишната й възраст. Не виждам отрицателен ефект от този факт, напротив. :954
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастлив

Мнениеот cchery » Вто 25 Юни 2013, 14:31

Белинка спеше до мене, т.е. нейната кошарка беше прилепена до спалнята ни с Момчил откъм моята страна само допреди половин година, т.е. това са 6 години и половина! Няма пострадали и наранени при "инцидента" :1062 . Освен....... аз де... защото в нощите, когато ми е кашляла като луда и съм се чудила дали няма да се задуши, съм изпадала в страшни състояния на параноя и истерия..... които сега ги няма, независимо, че тя кашля, но в другата стая.

Обаче никой никога повече няма да ми даде спокойното и равно дишане на Бели, от което се унасях. Дълбоката й въздишка някъде половин час след като заспи - винаги я имаше - това показваше, че вече е в едно друго царство на феи, уинкси, пеперуди и заедно с тях лети..... много пъти съм се чудила какво ли точно сънува именно след тази въздишка.

Никой никога няма да ми даде и топлата ръчичка, която тя ми подаваше. Онова сладко и звънко "Мами, спиш ли....?!" когато наистина спя :1062 . Сладката й детска усмивка на фона на сутрешното слънце..... Не, никой няма да ми ги даде, ако ще 100 романа за отглеждане на деца да напише! Всичко е в сърцето!! Онова, което чувстваш, е единствено правилното за тебе!

С Коси съм имала не по-малко щастливи, но и трудни моменти. Помня колко трудно ми беше в началото, когато беше съвсем малко бебе и искаше да спи върху мене - не смеех да мръдна, за да не го събудя, а с това съответно да събудя и половин Пловдив. Много нощи съм спала по гръб, за да може той да е върху мене и да спи.... И други трудни неща имаше, но неговата сладка, мека и топла ръка, която прилягаше съвсем точно върху врата ми - сякаш за него беше създадена - и така ме приспиваше и мен няма аналог на този свят! Той заспиваше с високо вирнато носле - напълно спокоен в живота си, защото мама е до него, той я е прегърнал и с това се изчерпва детския му страх, че нещо лошо може да стане! Равномерно, дълбоко дишане и една топла и мека ръчичка..... това беше 3 години и половина! И още поне година и половина, през които ВСЯКА вечер лягах до него да му чета и оставах докато заспи дълбоко..... често се събуждах след час-два, защото той ме приспиваше както винаги!

Това, мили приятелки, не се връща, защото децата растат...... но е нещо повече от привързаност - това е животът... и ако му се противопоставяме с някакви аргументи, то е защото търсим оправдания...

Бубка, прегръщам те силно за тази тема и ти желая най-прекрасните, светли, пеперудени и изпълнени с чудеса дни с Чача! :922
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастлив

Мнениеот Kleo » Пон 02 Фев 2015, 08:27

Записвам се да чета, когато смогна! :922
П.П. Е, смогнах.
А постът не Чери ме остави без дъх... толкова хубав! И така близък до моите собствени спомени.
Последна промяна Kleo на Пон 02 Фев 2015, 16:08, променена общо 1 път
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Привързано родителство – изкуството да отгледаме щастлив

Мнениеот Kleo » Пон 02 Фев 2015, 12:12

Кои са най-важните фактори за отглеждане на щастливо и здраво бебе? от 01.09.2014
Изследване на Pampers разкри, че любовта, спокойният сън и игрите са най-важните фактори за отглеждане на щастливо и здраво бебе
Съществуват милиони мнения за това как да изразим любовта си към бебето, да го насърчим за игра и да му осигурим идеален сън. Всеки родител, обаче, най-добре знае от какво има нужда неговото мъниче.Специално проучване, проведено на Фейсбук страницата на Pampers, разкрива, че за над 74% от българските родители, участвали в изследването, любовта, спокойният сън и игрите са еднакво важни, за да расте бебето здраво и щастливо.
Специалните моменти, които прекарваме с бебето, ни помагат да изградим най-добрата връзка с него и да го направим най-щастливото и обичано същество на този свят.Спокоен сън и игри за здраво и щастливо бебе Резултатите от изследването на Фейсбук страницата на Pampersдоказват това - повече от 73% от българските родители смятат, че показването на любов и привързаност, е изключително важно за развитието на бебето.
Качественият, сух и непрекъсван сън също е гаранция за щастливо бебе на сутринта . Това е така, защото, когато бебето се чувства комфортно през нощта, е много по-вероятно то да комуникира по-добре с майка си през първите минути на деня. Проучването на Фейсбук страницата на Pampers показва, че според 65% от родителите заспиването в компанията на родител и използването на качествени пелени са в основата на подобряването на бебешкия сън.
Изследването на Фейсбук страницата на Pampers разкри още, че около 73% от българските родители смятат игрите за много важна част от развитието на бебето и опознаването на света около него. Ето защо повече от половината от тях (66%) отделят за игра с бебето над 90 минути на ден.
Учените на Pampers работят усилено, за да помогнат на майките и техните бебета да се насладят на тези специални моменти на любов, спокоен сън и игри, като им осигурят комфорт и 12 часа защита от протичане.
Използвайки най-новите технологии учените от изследователския център на Pampers създадоха Pampers ActiveBaby-Dry - пелена снов абсорбиращ релефен слой и сърцевина, която задържа влагата далеч от бебешката кожа, за спокоен и безгрижен сън.Pampers ActiveBaby-DryСега пелените Pampers ActiveBaby-Dry прилепват още по-плътно към телцето и осигуряват необходимия комфорт на движение на бебето, за да може да се наслаждава на игрите с родителите си.
Благодарение на подобрения горен слой, пеленитеPampers ActiveBaby-Dry са още по-тънки и позволяват на бебето да усети всеки допир и прегръдка, всяка проява на любов и нежност.
Със своите подобрени качества и дизайн, пелените Pampers ActiveBaby-Dry са това, от което всяко бебе и неговите родители имат нужда за спокоен сън и щастливи сутрини, изпълнени с любов и игри.


Източникът

Изображение
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към Отглеждане и възпитание

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта