Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Препоръки за родители за превенция от наркотици и алкохол

Модератор: cchery

Препоръки за родители за превенция от наркотици и алкохол

Мнениеот Смехурко » Пет 27 Май 2011, 19:48

Поддържайте контакт с детето си!

- За да разговаряте с детето си за психоактивни вещества е необходимо да поддържате добър контакт с него.
- Разговаряйте с детето си по всички въпроси, които са важни за него, за малките и големите неща в живота му.
- Интересувайте се с какво се занимава детето ви, кои са неговите приятели, какво прави в свободното си време и кога се прибира вкъщи.
- Обръщайте внимание на всяка промяна в поведението на вашето дете.


Самообразовайте се!

- Търсете информация за психо-активните вещества. Можете да го направите заедно с детето си.
- Консултирайте се за това как да поднесете тази информация на детето си.
- При поднасянето на информация е от значение дали детето ви експериментира, употребява или вече е зависимо от психо-активните вещества.
- Не забравяйте, че обвинението ограничава комуникацията с вашето дете.
- Ако имате необходимата информация, можете да общувате с детето си по добър начин. Посещавайте родителските срещи по въпросите за наркотиците, организирани от училището на вашето дете, или поискайте да бъдат организирани такива.
- Обадете се на информационната линия за наркотиците, ако имате специфични въпроси.
- Посещавайте професионални сайтове и форуми за наркотиците. Не всяка информация в интернет е достоверна и обективна.
- Не ставайте експерти по наркотиците, но знайте достатъчно, за да говорите с детето си.


Говорете с детето си на тази тема!

- По дадена тема се говори, ако вие и вашето дете можете да си кажете всичко един на друг.
- По темата за наркотиците се говори по–лесно, когато поднасянето на информацията става в по–ранна възраст.


Важно ли е отлагането?

- Статистиката показва, че децата са в досег с алкохола и наркотиците на все по–ранна възраст.
- Алкохолът и наркотиците спъват духовното и физическото развитие на вашето дете.
- Когато едно дете свикне с употребата на психоактивни вещества в по–ранна възраст, пораствайки има вероятност да развие зависимост.
- Не се притеснявайте да забранявайте на детето си да употребява алкохол до 16 годишна възраст. Отлагнето на консумацията е много важно.


Създавайте ред и правила!

- Не се притеснявайте да поставяте ясни за детето си граници (ред и правила).
- По–големите деца също изпитват необходимост от поставянето на ясни граници.
- Старайте се да си поставяте постижими цели и добре обяснявайте на детето си защо въвеждате даден ред и правила.
- Поощрявайте положителното поведение у детето си.
- Бъдете критични и към собственото си поведение.
- Консултирайте се и с други родители как те се справят с този проблем.


Бъдете с детето си, когато прави избор!

- Насърчавайте детето си да бъде самостоятелно.
- Поощрявайте участието на детето ви в дейности, които биха му помогнали да стане по-самостоятелно...
- Стимулирайте детето си да търси смисъла във всичко.


Осъзнайте функцията си на модел и пример за подражание!

- Не е необходимо като родител да бъдете пълен въздържател, но не забравяйте, че вашето поведение оказва влияние върху детето ви и неговото поведение.
- Ако вие пушите или пиете от време на време, това не означава, че не можете да се справяте като родител.
- Вашето дете има контакт и с други институции и хора, които влияят върху възпитанието му.


Информирайте се какво прави детето Ви в училище!

- Знайте колко време детето ви прекарва в училището си.
- Можете да поканите институция, която се занимава с психо-активните вещества да изнесе лекция в училището на вашето дете.


Знайте какво можете да направите при проблем!

- Знайте, че спазването на тези препоръки, ви дава възможност да намалите риска от възникването на проблеми, но не и да ги решите.
- Знайте, че ако вашето дете вече е зависимо, тези препоръки не ви вършат работа.
- Потърсете помощ от лекар или се посъветвайте със специалист на информационната линия за наркотиците, където анонимността ви е гарантирана.


Малко повече за зависимостите и признаците за употреба можете да намерите в статията на Информационната линия - "Добър ден, аз съм зависим".

Още много полезна информация за родители, учители, деца за зависимости, наркотици, алкохол, признаци, митове и други
Изображение
Това, което не ни убива, ни прави по-силни!
Аватар
Смехурко
Писател на форума
 
Мнения: 156
Регистриран на: Чет 17 Фев 2011, 13:12

Re: Препоръки за родители за превенция от наркотици и алкохо

Мнениеот bubalina » Съб 28 Май 2011, 17:30

Наркотиците и децата. Подозрителните признаци

Как да разпознаем опасността навреме?
Все повече и повече нещастия се свързавт с наркоманиите, все повече млади животи се прекъсват от наркотиците. За тях се носят различни слухове, разпространяват се много лъжи и неверни данни. Тази информация е предназначена за родителите – да им помогне да се почувстват защитени и да не се укоряват за цял живот, че нещо не са забелязали, догледали или не са обърнали навреме внимание.


Какво трябва да знаят родителите

Материалното благополучие и родителската любов не са достатъчни, за да обезпечат безоблачното детство. Ние трябва да знаем, че срещу нас се противопоставя жестокият и строго регулиран наркобизнес. А също и изобретателността на хората, които изкарват парите си с пласирането на дрога. Какво е нужно да знаем на първо време? Наблюдавайте поведението на детето си! Наркоманията не възниква за няколко часа, не и от първата изпушена цигара с марихуана или с употребата на някакви таблетки. Тя се развива в течение на месеци, докато се стигне до редовната употреба на наркотици. И в това време вие можете да забележите промените в поведението на своето дете. В този момент то още не е болно и често пълноценната беседа, в която ще му разкажете за това, що е наркотик и какво може да направи с живота на човека, е напълно достатъчна, за да загуби детето интереса си или поне да бъде по-внимателно. Ако вие пропуснете този момент, рискувате да се стигне до продължителната употреба на наркотици (така нареченият експериментален период много бързо свършва, превръщайки се в болест, за лечението на която са нужни много месеци или години).


На какво да обърнем внимание

На първо време вашето внимание трябва да бъде привлечено от три главни симптома или признаци, които безпогрешно могат да бъдат определени от вас:

* Внезапни промени в настроението, които не са свързани с реалната действителност, заобикаляща детето ви. Те могат да бъдат някакви вълни, чията амплитуда достига крайни точки: безпричинна веселост, неудържима енергичност, която бързо и неочаквано се заменя от апатия, безразличие и бездействие. И тези цикли не са свързани с успехите или неуспехите в училище, с приятелите или нещо ново, те са изолирани сами по себе си.* Изменение на ритъма на съня: през деня детето може да бъде сънливо, вяло, бавно, а вечер, връщайки се от разходка, да прояви енергичност, желание да прави нещо. То не заспива навреме, през нощта седи на компютъра, свири на китара, слуша музика, а на следващия ден отново е сънливо и мудно.* Промяна в апетита и начина на употреба на храната: смяна на ритъма на хранене – то може да не яде по цял ден, без да страда от глад и изведнъж, (обърнете внимание!) при връщане от разходка, може да изяде огромни количества храна. Самият начин на хранене също може да привлече вниманието ви: детето яде лакомо, поривисто или както лекарите наричат това състояние – вълчи глад. Запомнете, че такова състояние се наблюдава преди всичко след пушене на марихуана, в края на опиянението.Особено в началото на наркотичната си кариера детето рядко се прибира у дома с откровени признаци на наркотично опиянение. Тях то ги изживява в приятелския си кръг. Вкъщи се прибира вече отпаднало, вяло, а в същото време се нахвърля на яденето и започва да го поглъща в безмерни количества.

Това са физиологичните промени в организма на детето, които вие лесно бихте могли да откриете.

Познаването на признаците при употреба на наркотици съществено ще облекчи разговора с вашето дете и ще изясни обстоятелствата. Тук трябва да се отбележи, че всеки един от признаците, взет поотделно може и нищо да не означава и може да се забележи при всяко дете по силата на някакви обстоятелства. Но трябва да се подчертае, че ако в тези обстоятелства няма нищо, което би могло да измени поведението или самочувствието на детето ви, и ако тези признаци са 2-3-4-5, то тук явно е дошъл моментът, в който трябва да биете тревога.


Какво се случва след това

Най-важното е, ако забележите, че с детето ви се случва нещо лошо, да потърсите помощ, макар и под формата на консултация, с компетентен лекар, който знае как да подходи към решаването на въпроса.

Ако забележите, че през миналата учебна година детето ви се е интересувало от училището и оценките, радвало се е на успехите си, а изведнъж като че са го подменили: учебниците са захвърлени, интересът към рисуването или спорта е угаснал, няма желание да обсъжда това, което се случва в училище, като че то за него е престанало да съществува. По същия начин детето ви показва, че не го вълнува това, което се случва вкъщи (това е особено забележимо при малолетните деца, които доскоро са рисували картички и изработвали подаръци за рождения ден на мама и татко, а сега даже не се сещат да ги поздравят). Абсолютна безучастност и отсъствие на интерес към това, което се случва вкъщи. Рязка промяна на отношението към живота, а в същото време засилен интерес към музиката и то такава, която трудно може да се нарече така – насеченият ритъм на перкусиите, който му позволява да се отвлече от неприятните преживявания (а по това време то си има такива предостатъчно) и го задържа в някакво състояние на транс.

Други признаци са раздразнителност, нетърпимост, понякога плачливост, много често агресивност. Това са признаци, които са напълно достатъчни, за да предизвикат разговор с детето за това, което се случва с него.


Как да проведем разговора

Този момент е много важен, за да проверите дали не се безпокоите напразно. В разговора си с детето споменете думата „наркотик” и ако видите бдителноста му, изразяваща се в това, че то започва да ви гледа в очите, като на моменти замижва, на моменти отклонява поглед и се опитва да скрие интереса си: „А дали знае нещо? Защо говори точно за това?”, значи то крие нещо и е много важно да продължите разговора с него.

Още един много важен признак, на който трябва да обърнете внимание, е начинът, по който разговаря детето, а не толкова неговата емоционална реакция. Обърнете внимание на времето между въпросите, които задавате и отговорите, които ви дава детето. Това е така наречената задръжка в общуването, забавяне на отговора. Между въпросите и отговорите има прекалено голяма пауза, въпреки че би могла да бъде запълнена с много думи. Осмисляйки думите на детето, вие откривате, че всъщност не сте получили отговор на въпроса си – това също е задържане на отговора. Това говори, от една страна, че детето е натоварено с много тежки преживявания, а от друга, че напълно отсъства по време на разговора с вас и не може да се ориентира в него, за да ви даде някаква информация за своето самочувствие или поведение. Ако откриете такива моменти в поведението на детето си, трябва да отидете по-далече и да го следите внимателно.


Други признаци

Не се удивлявайте, ако откриете, че приятелите, с които се е събирало, които познавате и които са гостували в дома ви – изведнъж са изчезнали. Предишните дълги разговори с часове по телефона са станали телеграфични: „Да”, „Къде?”, „Кога?”, „Пак там”. Никога не знаете кой му звъни, нито накъде се втурва. И ако се опитате да го задържите, то напрежението, което е възникнало в началото на разговора за наркотиците, преминава в агресия, озлобеност и детето напуска дома, силно тръшвайки вратата. Този признак е достатъчно сериозен, за да разберете, че детето ви се ръководи от някого или нещо.

Вашето внимание може да привлече също и немарливият му външен вид. Все повече и повече ще забележите във външния вид на вашето дете определено предизвикателство и противопоставяне на обичайната култура, присъща на децата на 10-12-14 години. Речта му може да промени скоростта си, начина на изразяване, все по-често започва да се промъква сленг или жаргон. Ще се наложи да се запознаете с този жаргон.

Съвсем очевидни, но старателно скривани признаци, са следите от убождания или от това, че детето само си приготвя наркотика. Тук трябва да сте по-наблюдателни и най-важното – в този момент сте длъжни да решите за себе си: ще останете ли родители на това дете или все пак ще продължите да си играете с него на приятелство. Рискувате играта на приятелство да ви струва скъпо. Родителите имат право и са длъжни в този период, когато у тях са се появили съмнения в поведението на детето им, да го инспектират. Не се учудвайте, ако видите дъщеря си в лятната жега с дълги ръкави, опитваща се да не попада пред очите ви, когато ръцете и не са покрити. Или съвсем неуместно на морето момчето ви предпочита дългите панталони. Обръщайте внимание на такива неща. Можете да разгледате свивките на лактите – ако видите следи от убождания, това е пряк повод за разговор с вашето дете.

Обръщайте внимание на зениците, цвета на кожата, мириса. Оглеждайте дрехите на децата си, обръщайте внимание на нищо неговорещите ви опаковки от известни или неизвестни лекарства, както и на кутийките със зелена трева със специфичен мирис, игли, спринцовки...


Самостоятелно приготвяне на наркотици

Обърнете внимание също на домашните атрибути на химическата лаборатория. Понякога в отсъствие на родителите, децата се събират с компанията си и сами си приготвят наркотици. Възможно е, връщайки се от работа, да усетите мирис на ацетон, оцетен анхидрид, есенции. Може да видите опушени шишенца от пеницилин или други стъклени прибори, обгорели купички, калиев перманганат. Обърнете внимание на това и се поинтересувайте с какво се занимава детето ви във ваше отсъствие. Всъщност, обърнете внимание даже ако почувствате миризмата на ацетон и анхидрид тогава, когато влизате във входа си. Това означава, че в него се приготвят наркотици. А колкото по-близо се намират те до вашето дете, толкова по-големи са шансовете то да се заинтригува от тях.

Обръщайте внимание също и на ширината на зениците. Обикновено по време на употреба на наркотици те са необичайно разширени или свити. Моментът на проверка може да бъде такъв: поканете детето на разговор, приближете го до прозореца и обърнете внимание колко бързо реагират зениците на светлината. Обикновено под наркотично въздействие скоростта на реакциите на зениците е съществено забавена и това може да се забележи и от непрофесионален поглед. Огледайте дали няма промяна в цвета на кожата на лицето и дали на бузите до носа не се е появила розова пеперудка (при деца, които започват да пушат редовно марихуана), която не трябва да се бърка с руменината на бузите (признак на здраве). Мирисът на марихуана, за съжаление, не може да се предаде с думи – това е неестествен, необичаен мирис.


Криминално поведение

Следващото отклонение, на което трябва да обърнете внимание, това са поведенческите проблеми, имащи отношение към т. нар. криминално поведение. От дома започват да изчезват вещи, книги, скъпоценности, техника – т.е. неща, които могат да бъдат набързо продадени. Обръщайте внимание на съдържанието на портфейлите си в този период и се опитавйте да запомните сумите, които оставяте вкъщи без надзор. Възможно е да има и арести (във връзка с карането на автомобили или мотоциклети в нетрезво състояние), призовки в полицията във връзка с хулигански или други негативни прояви, кражби и други противозаконни дейности. Естествено, детето няма да дойде и да ви разкаже, че с приятелите си са „ударили” още едно жилище. За съжаление, много родители попадат в капана на задоволството си, че на тази възраст децата им са се научили да изкарват пари и това е признак не само на психично здраве, но и на социално благополучие. Ако детето е въвлечено в някакъв вид търговия, вие сами решете каква сума би била твърде голяма за него. Извънредно много пари се изкарват само при препродажба на наркотици, което много често вършат децата, за да заработят поредната си доза.И все пак, какво е наркоманията? В медицински смисъл това е зависимостта от химически вещестав, водещи до привикване, влияещи на физиологичното и психично състояние на човека и правещи го зависим от тях. Образно казано – това е пътят към гробищата и родителите са длъжни да го разберат, колкото и страшно да им се струва това.
Изображение
Аватар
bubalina
В началото бе словото
 
Мнения: 705
Регистриран на: Нед 07 Ное 2010, 11:19

Re: Препоръки за родители за превенция от наркотици и алкохо

Мнениеот Kleo » Вто 04 Дек 2012, 16:09

Записвам се, за да прочета внимателно всичко постнато и за да следя какво ще се пише занапред :326
Считам темата за особено важна и полезна! :524 :923
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към Отглеждане и възпитание

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта