Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Нахалост работи, нахалост не стой!

Модератор: cchery

Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот cchery » Вто 16 Авг 2011, 12:18

Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До не отдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, галеха брега. Възрастния човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше искрящо чист.
Беше се замислил за нещо свое, когато забеляза по- нататък, на плажа, едно дете, което взимаше нещо от плажа и после го хвърляше във водата. Възрасния човек предположи че това е нещо повече от игра, и воден от любопитство се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята морски звезди на плажа и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза че целият плаж бе опсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.
Момчето сякаш не го забелязваше, старецът помисли малко и попита:
– Какво правиш? Ти си само едно малко дете и не можеш да промениш нещата!?
Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:
– Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда...


Източник

Коментар от източника:

П.П. Мои размишления по темата. Учим, и възпитаваме децата си на това което ние знаем. Препратки към миналото - Земята е плоска! Не можеш да отидеш на луната! Чичко Ленин е пиел чая си без захар, защото я давал на децата (в това съм убеден лично, така ни учеха като малки) и прочие и т.н. Никога, на едно дете, трябва да му се казва че нещо е невъзможно. Защото след време може да ви засрами с постиганато му!
Друго: и най-малките неща са от значение за цялото. Как ще ти протече живота зависи от това какво вършиш. В детайли!!! Каква музика слушаш, какви филми гледаш, какви книги четеш, какви са ти приятелите още от тинейджър те определят като как. По нататък това влияе на професионалния ти избор (за работа), на житейския (за партньор), на политическия (за избор) на социалния (за статус), на моралния (имаш ли задължения или задръжки към обществото), на духовния (имаш ли някакви убеждения и въобще духовност), и т.н. Смея да твърдя че във всеки от нас се крие и добрия, и смотаняка, и изрода. Зависи как възприемаш нещата и кое надделява в теб. Често не осъзнаваш избора си, защото е дошъл попълзновено, неусетно, покрай това че слушаш чалга и гледаш турски сериали, а не си прочел и една книга! И после - ама защо така? Ами защото е ТЪЙ! Всички сме в блатото защото повечето са тъпи, а умните не са акълии, а тарикати! А от младите, следващото поколение, ще има ли кой да връща морските звезди в океана? И да поучи дори възрастните? Не знам, не знам...
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7132
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот dexter » Чет 18 Авг 2011, 14:05

Много вдъхновяващо - и историята, и коментарът към нея :). Даже се чудя какво и дали изобщо да коментирам :lol: :lol: :lol: .
И да - малките неща са от значение! Винаги съм го вярвала и го вярвам. Поради тази причина избягвам спорове по въпроси от рода - защо я мъкнеш (дъщеря ми) по екскурзии, като няма да помни нищо, какво значение има, ако послуша малко чалга, някое сериалче да погледа, малко на компа да поцъка и т.н. По същия начин не се отпускам да се успокоявам когато й крещя - може да не помни, но е останала следа. Не че спирам да викам, но си имам едно на ум :oops:
Но съм благодарна на подобни постове - напомнят ми, дават ми сили и ме вдъхновяват (малко надутичко прозвуча, като че ли :lol: ).
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот mirka_ss » Чет 18 Авг 2011, 18:46

А от младите, следващото поколение, ще има ли кой да връща морските звезди в океана?
Не,няма да има такива!Или ако останат такива,то другите-тъпчещи морските звезди ще ги гледат като "изкопаеми". Вчера четох статия за 17-годишното момче,чийто органи ще дадът нов живот на други хора. Та в коментарите под статията един младеж от "новото поколение" освен отправените сексуални заплахи към майките на всички хора се изказваше,че ако той бил умрял не му пукало за останалите и не само,че не би искал да стане донор,но и всички останали хора да мрели/цитирам/.И това дете един ден ще възпитава своето дете...
Аватар
mirka_ss
Постописец на месеца
 
Мнения: 60
Регистриран на: Чет 16 Сеп 2010, 17:46

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот Сиренце » Пет 19 Авг 2011, 07:25

mirka_ss написа:
А от младите, следващото поколение, ще има ли кой да връща морските звезди в океана?
Не,няма да има такива!Или ако останат такива,то другите-тъпчещи морските звезди ще ги гледат като "изкопаеми".


Не, ще има такива!!! Имаме прекрасни деца - твоите, моите и на всички, които се вълнуват, докато четат тази история. Те ще спасяват морските звезди, защото ние ще им покажем как да го правят!
И какво като ще ги гледат като изкопаеми - ние ще сме ги научили, че е по-важно да постъпваш правилно и да се чувстваш добре от това.
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1595
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот droidd » Пет 19 Авг 2011, 07:29

cchery написа:Всички сме в блатото защото повечето са тъпи, а умните не са акълии, а тарикати! А от младите, следващото поколение, ще има ли кой да връща морските звезди в океана? И да поучи дори възрастните? Не знам, не знам...

Надявам се да има млади хора, които да връщат морските звезди в океана!От нас зависи!!! Нали това са нашите деца!? Макар, че е много трудно да учиш някой на нещо, на което сам не си научен - надежда има!!!
Нали все пак ние самите продължаваме да се учим и самоусъвършенстваме.Когато основата е здрава, човек и сам намира пътя.
Аватар
droidd
Философска система
 
Мнения: 1129
Регистриран на: Нед 10 Юли 2011, 16:26

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот dexter » Пет 19 Авг 2011, 09:40

Аз също съм оптимист :). Напоследък попадам на книги, в които се говори за упадък на морала, книги, в които старото поколение обвинява младите и обществото като цяло в деградиране, в износване на предишни морални ценности. А книгите са писани в различни периоди на 20ти век. Едната беше "Задочни репортажи за България" на Г. Марков. Еми все думите му все едно са казани днес, за времето, в което ние живеем, а всъщност се отнасят за 50те и 60те години на 20ти век. После Айн Ранд - а тя е писала през 40те години. Така че това с промяната (упадъка) на морала и ценностите не е наше откритие. И винаги има хора, които се преборват въпреки мръсотията на света. Все ще е така, по всяко време. Никога няма да се достигне до пълна деградация или пък до някакво съвършено общество, в което всички са добри, високоморални, честни, умни. Крайностите не са полезни, според мен :).
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот Ver » Пет 19 Авг 2011, 20:35

Сиренце написа:Не, ще има такива!!! Имаме прекрасни деца - твоите, моите и на всички, които се вълнуват, докато четат тази история. Те ще спасяват морските звезди, защото ние ще им покажем как да го правят!
И какво като ще ги гледат като изкопаеми - ние ще сме ги научили, че е по-важно да постъпваш правилно и да се чувстваш добре от това
.

Тъкмо се канех да напиша нещо в същия дух!
Благодаря, ти Сиренце :923
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот bobichan » Пет 19 Авг 2011, 21:52

mirka_ss написа:
А от младите, следващото поколение, ще има ли кой да връща морските звезди в океана?
Та в коментарите под статията един младеж от "новото поколение" освен отправените сексуални заплахи към майките на всички хора се изказваше,че ако той бил умрял не му пукало за останалите и не само,че не би искал да стане донор,но и всички останали хора да мрели/цитирам/.И това дете един ден ще възпитава своето дете...

Да и то е било възпитавано от същото такова! Случвало ли ти се е да чуеш собствените си думи от устата на детето ти? На мен ми се случва доста често. А синът ми е само на 2 години и 9 месеца! Дъщеря ми още не може да говори, но подозирам, че няма да остане по-назад. Всеки път подскачам. Докато четях думите на този "младеж" имах чувството че чувам татко му!
Все по-често напоследък се питам как ли сме изглеждали ние, като деца в очите на възрастните?
И все пак вярвам, че ентусиасти винаги ще има.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот cchery » Съб 20 Авг 2011, 09:48

О, аз твърдо вярвам в това, че растат прекрасни български деца и в момента. Наскоро по някакви неведоми пътища в нашия малък парк попаднало бебе таралеж. Някое неизвестно извергче го ........ убило, намушкало с пръчка :328 :328 . Когато ние с Коки и Бела излязохме в парка, вече имаше почти 10-членна дружина от деца, които бяха погребали таралежчето прилично под един бор и пазеха двама по двама да не дойде някое дете и да почне да рови гроба, за да види убитото животно. Останалите деца от групата извършиха буквално "чистка" на парка, за да намерят убиеца. Когато попаднаха на него....... само аз го спасих от линч! Не че не заслужаваше, напротив....... Но съм против насилието, защото едно насилие - това на убиеца на таралежа, вече беше довело до смърт. Ала се зарадвах до немай къде на тези ......... "тимуровци", които осъждаха убийството и милееха за таралежчето. А и като ги слушах с какви доводи искаха да линчуват малкия убиец..... си казах, че ако .......... ако растат с тези разбирания и подхранват тези си ценности, може би в бъдеще няма да се възхищаваме на "силата" на момчетата с един пръст чело!

Децата бяха разочаровани, че не им позволих да набият убиеца на таралежа, но когато се обърнах и им казах, че са страхотни и добри деца и че им се възхищавам......... ако знаете колко се изненадаха. Усмивките, които се появиха по лицата им...... имам чувството, че и самите усмивки се изненадаха, че се появяват :) :) :) . И се замислих колко ли пъти са получавали похвали?!? Особено сравнение с хулите, че са непослушни, калпазани и .............. че едно време родителите им не са били такива...............
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7132
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот mirka_ss » Пон 22 Авг 2011, 18:07

bobichan написа:
mirka_ss написа:
А от младите, следващото поколение, ще има ли кой да връща морските звезди в океана?
Та в коментарите под статията един младеж от "новото поколение" освен отправените сексуални заплахи към майките на всички хора се изказваше,че ако той бил умрял не му пукало за останалите и не само,че не би искал да стане донор,но и всички останали хора да мрели/цитирам/.И това дете един ден ще възпитава своето дете...

Да и то е било възпитавано от същото такова! Случвало ли ти се е да чуеш собствените си думи от устата на детето ти? На мен ми се случва доста често. А синът ми е само на 2 години и 9 месеца! Дъщеря ми още не може да говори, но подозирам, че няма да остане по-назад. Всеки път подскачам. Докато четях думите на този "младеж" имах чувството че чувам татко му!
Все по-често напоследък се питам как ли сме изглеждали ние, като деца в очите на възрастните?
И все пак вярвам, че ентусиасти винаги ще има.

Да,случвало ми се е!И затова гледам да давам добър пример,защото знам,че децата са като гъба-попиват всичко и за съжаление понякога май повече отрицателното.По този повод ето това http://www.vbox7.com/play:2bf47035 :cry:
Аватар
mirka_ss
Постописец на месеца
 
Мнения: 60
Регистриран на: Чет 16 Сеп 2010, 17:46

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот mirka_ss » Пон 22 Авг 2011, 18:20

Сиренце написа:
Не, ще има такива!!! Имаме прекрасни деца - твоите, моите и на всички, които се вълнуват, докато четат тази история. Те ще спасяват морските звезди, защото ние ще им покажем как да го правят!
И какво като ще ги гледат като изкопаеми - ние ще сме ги научили, че е по-важно да постъпваш правилно и да се чувстваш добре от това.И аз на това се мъча да науча сина си - нищо,че ще го гледат като изкопаемо,
важното е да постъпва правилно и да държи на мнението си,макар това да го отличава от общото мислене.Мъча се,но не знам дали ще успея.Нещата,които ми разказва от училище,
думите,които чета в нета,децата,които чувам по улиците,всичко това ме потриса дълбоко и оптимистичните ми мисли се изпаряват...
Аватар
mirka_ss
Постописец на месеца
 
Мнения: 60
Регистриран на: Чет 16 Сеп 2010, 17:46

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот cchery » Пет 26 Авг 2011, 10:40

mirka_ss написа:Да,случвало ми се е!И затова гледам да давам добър пример,защото знам,че децата са като гъба-попиват всичко и за съжаление понякога май повече отрицателното.По този повод ето това http://www.vbox7.com/play:2bf47035 :cry:

Мирка, това видео беше много тежко........ особено на края! :1053 :1053 Не ми се коментира.... И да, и аз съм виждала собствените си нервосани изпълнения и параноични състояния в сина ми (той е почти на 9 години)! Иии никак не съм щастлива от това. Казала съм си, че ще си взема поука и няма да отстъпя от това!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7132
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот Kleo » Съб 08 Окт 2011, 22:28

РОДНА СТРЯХА

Бяла, спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред.

Тука, под липите стари
не веднъж играх;
тука с весели другари
скачах и се смях...

Къщичке на дните злати,
кът свиден и мил!
И за царските палати
не бих те сменил!

Вярвам в доброто и в новото поколение!
Въпреки всички "доказателства", че доброто изчезва от света, а младите са лоши и невъзпитани.

П.П. Чак сега открих темата, затова чак сега се включих в нея. А децата - те наистина се учат от нас, наблюдават действията ни, копират постъпките ни. Имаше и един текст, посветен на това - "Когато си мислиш, че не те гледам, аз видях как ти..." :923
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11601
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Детски бисери

Мнениеот cchery » Вто 19 Май 2015, 19:14

Не знам защо, но реших да постна долното в точно тази тема :954 :954 .

Радиолексикон: Ние вкъщи много не празнуваме пролетното почистване
Децата обясняват: "Пролетно почистване означава да изметеш листата, които са паднали през пролетта". Логично...

Пролетта вече е в разгара си, но този сезон, освен с възраждането на природата и духа, се свързва и с т.нар.
пролетно почистване

Децата от 43-то Обединено детско заведение „Талант“ в столичния квартал „Гоце Делчев” не само помагат вкъщи да е по-чисто, но са готови и да споделят опита си.

Не може само да работиш, трябва и да почистваш.

Защото ще се събере прах и всички ще кихат – всички за алегрични…

Как се чисти? Ама ако някое дете е разляло сок на дивана – взимаш мокра кърпичка и го чистиш ето така… И диванът става като чисто нов.

Има една много интересна прахосмукачка. Като разсипеш брашно, натискаш едно копче и като я доближаваш – брашното изчезва вътре в нея…

Пролетното почистване е като Деня на труда, ама не е съвсем същото.

Пролетно почистване означава да изметеш листата, които са паднали през пролетта.

Ние вкъщи много не празнуваме пролетното почистване.
- Аз чистя вкъщи.
- Как?
- Прибирам си играчките… когато идват гости

Чуйте и опитайте и вие...
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7132
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нахалост работи, нахалост не стой!

Мнениеот Kleo » Сря 24 Юни 2015, 10:38

Ние вкъщи много не празнуваме пролетното почистване. :1069 :1069 :1069
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11601
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към Отглеждане и възпитание

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron