Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

В помощ на кандидат-гимназистите

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот cchery » Вто 10 Окт 2017, 08:27

Kleo написа:Е, как е? Минаха ли ви входните нива?


При Коко и Бела минаха. Те и двамата изпуснаха да направят поне по два теста заедно с класовете си, заради екскурзията до Чехия около 22-и септември. И поради тази причина Коко има 2 на входното по химия, защото...... не е разбрал кога е втората дата за теста, и не го е правил, а госпожата се е ядосала, и му е писала директно двойка :1139 :1139 . А на Бела ѝ остава да направи ВН по математика. Иначе, на тези НВ, които са минали и двамата са със среден успех 5,50, което е добре.

Тази година, т.к. вече съм си у дома, виждам и разбирам на каква безотговорност са способни децата ми.... Ако това са ученици с отличен успех (а успехът на Коко и Бела е такъв) и този успех се постига с минимум старания и писане на домашни, то пробойните в образователната ни система, са абсолютно непоправими...... НЕПОПРАВИМИ.... В момента се опитвам да "обърна" хода на събитията и намалявам до минимум времето, което и двамата прекарват на телефоните си, за да се конвертира то във време за учене....., но не мога да кажа, че това ме радва.... Защото се усещам сама и самотна в този процес - без изисквания и контрол от страна и на учителите, всичко е обречено. За съжаление.

При Коки тази година има 2 интересни нови предмета - техническо чертане и електротехника :1062 :1062 .... да го видя как ще се справи.

Деска, сподели за училището, към което Алекс се е насочил след 7-и клас. :954 Така де, аз знам, но.... пък другите не са чували.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 6993
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот Kleo » Вто 10 Окт 2017, 12:38

Този негов избор се препотвърди в събота вечер :222
Честно казано, много съм доволна, че заедно стигнахме до решение какво е неговото желание след 7. клас :222
Съвсем скоро вече предстои реално да го запишем на курс по рисуване, имаме и близка, която е художничка и подготвя деца, така че :954

Алекс учи в основно училище, тоест няма опция той да продължи в същото училище занапред, 7. клас са най-високият клас, те в момента са най-големите. В същото време не го влече нито една наука, нито езиците, нито математиката. Общо взето той е силен и добър само по различните спортни дисциплини, по музика и по изобразително изкуство. Рисува добре и с удоволствие, още от малък е така. Двама от прадядовците му са били художници по професия, така че и в гена му го има. И така, с него разгледахме всички професионални гимназии /да се разбира - бившите техникуми/ в София, за да се ориентираме накъде да се насочим след 7. клас. Моята цел е да отиде да учи някъде, където ще може да прояви и да развива естествените си дарби и където ще се чувства разбиран и поощряван. Тъй като той определено не е академичен тип, според трима ни /Алекс, Хри и аз/ не е подходящо да учи в езикова, математическа или природо-математическа гимназия.

След като разгледахме подробно техникумите, той си хареса /и ние с Хри одобрихме избора му/ Национална гимназия по приложни изкуства "Свети Лука" - сайтът й можете да видите тук - цък!

Ани, тази тенденция я забелязвам, уви!!!, още откакто Алекс почна да учи в 1. клас.
Нещата са много ... изпуснати ... и според мен.
А няма начин родители като нас с теб да се борим със самите учители.

Примери имам много. Например учителят на Алекс по английски език е на 25 години. И не държи учениците му нито да имат тетрадка-речник, нито да пишат новите думички по няколко пъти или реда, за да ги запомнят. Поставих въпроса на родителската среща. Учили по нов тип програма, не било нужно да пишат толкова много. Еми като самите учители го карат ларж понякога и не държат например на попълнени учебни тетрадки и други неща, ние ли да държим на тези неща?!
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10849
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот dexter » Вто 10 Окт 2017, 16:01

Kleo написа: Поставих въпроса на родителската среща. Учили по нов тип програма, не било нужно да пишат толкова много. Еми като самите учители го карат ларж понякога и не държат например на попълнени учебни тетрадки и други неща, ние ли да държим на тези неща?!

Това е моята драма с английския, който Яна учи в училище и за съжаление на курсовете в Британика. Думите не се учат да се пишат, също така не се учат да се превеждат на български. Учат се какво означават чрез обяснение на английски. Т.е. по съвсем различен начин от начина, по който аз съм учила. и понеже аз съм научила английския доста добре, си мисля, че моят начин е единственият правилен :lol: . Цялата минала година досаждах в Британика, откъдето така и не успяха да ми обяснят каква е тази нова методА! Накрая питах една друга учителка и тя ми каза, че това е съвременното течение в изучаването на езици - децата се учат да мислят на езика, а не да мислят на български и после да превеждат на английски (както понякога се улавям, че правя аз). Все още имам големи резерви към този метод, но е факт, че много деца разбират и говорят с лекота. Не мога да преценя за писането, предполагам, че и там му намират колая.
Та мисълта ми беше, че не е проблемът в учителите по английски или поне не е само в тях. Е, преполагам, не пречи да изискват малко повече писане, но пак е въпрос на преценка. В нашия клас е обратната ситуация - госпожата изисква, но 80% от родителите не упражняват дори минималния контрол върху домашните на децата си. А не може да се каже, че родителите са слабообразовани, мързеливи и прочие. Не знам какъв е проблемът, предполагам не е само един. Най-вече хората нямат време, изморени са, а от там нямат и желание да се занимават допълнително с деца, които гледат как да изклинчат. Съдя по Яна - тя по принцип учи и държи да знае, винаги да е с домашни. Но като започне да се мотае през почивните дни, може да ми скъса нервите. Не искам да си представям какво би било с не толкова мотивирано дете като моето :lol: .
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1333
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот Kleo » Сря 11 Окт 2017, 15:30

Декс, дай, Боже, да е така:

dexter написа: ... това е съвременното течение в изучаването на езици - децата се учат да мислят на езика, а не да мислят на български и после да превеждат на английски ... е факт, че много деца разбират и говорят с лекота. Не мога да преценя за писането, предполагам, че и там му намират колая ...


Колкото до родителите - честно казано, и аз съм изумена от поведението и държането на някои от тях по време на родителските срещи :1215
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10849
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот cchery » Чет 12 Окт 2017, 09:35

dexter написа:
Kleo написа: Поставих въпроса на родителската среща. Учили по нов тип програма, не било нужно да пишат толкова много. Еми като самите учители го карат ларж понякога и не държат например на попълнени учебни тетрадки и други неща, ние ли да държим на тези неща?!

Това е моята драма с английския, който Яна учи в училище и за съжаление на курсовете в Британика. Думите не се учат да се пишат, също така не се учат да се превеждат на български. Учат се какво означават чрез обяснение на английски. Т.е. по съвсем различен начин от начина, по който аз съм учила. и понеже аз съм научила английския доста добре, си мисля, че моят начин е единственият правилен :lol: ..

Аз също имам проблеми точно с това, което съм удебелила от поста ти, Декс! От друга страна, в момента никой (освен само на частни уроци) не преподава език по старата метода, по която и аз съм учила. Лоша или добра, и тази дава резултати. Дори удивително за мен, дава добри резултати. Но само, ако е спазено (извечното) условие - в процеса на учене да участват двама: учителя и УЧЕНИКА..... Иначе, ако ще да се измисли мега-хипер-ултра яка система, знания с фуния в тиква не се наливат....

Аз харесвам и намирам за полезен този нов начин на заучаване на думите - да не се превеждат на български, а да се обясняват с други думи на английски. Дори навремето първата ми учителка по английски в гимназията в Горна се беше усетила за този начин на ускоряване на изучаването на езика, и докато бяхме с нея 2 години, така го учехме. По-трудоемко е, но за сметка на това получаваш добър речников запас.

Но аз продължавам да твърдя, че думите на английски трябва да се пишат по 10 пъти... не виждам иначе начин да се научат. Особено, когато учещият не живее и не учи в англоезична среда. И признавам - и аз се срещнах с учители, в чиито изисквания не влиза писането на думи.... и Коки определено спазва точно тези изисквания :126 :126 .

И нещо интересно - от тази година в училище Бела почна да учи втори чужд език - записахме я на немски. Госпожата им е доста възрастна ииииии.... какво?!?! :1028 :1028 :1028 жената работи по системите за изучаване на чужди езици от моето време :1216 :1216 :1216 ... Кара децата да пишат думите по 10 пъти и ги въвежда в граматиката на немски дотолкова, доколкото формите и граматическите структури са им преподавани и на български, т.е. не ги кара да запаметяват като роботи някакви неща......

Kleo написа: Еми като самите учители го карат ларж понякога и не държат например на попълнени учебни тетрадки и други неща, ние ли да държим на тези неща?!

Деска, аз държа на тези неща, но........ не издържам вече.... Това е истината. Да, това не е наша работа!!!

Страхотен избор за Алекс сте направили - ще стискам много силно палци да се развива в тази посока и да положи успешно изпитите, за да влезе в желаната гимназия. Дано да са му интересни уроците по рисуване.

А пък мама и тати да се замислят и да купят на детето хубав компютър и таблет за рисуване от марка WACOM. Щом ще влиза в тази гимназия и с тази насоченост за специалност, със сигурност ще изучават компютърна графика и дизайн и гарантирам, че без добра машина, на която да вървят фотошоп и илюстратор, няма да има добри резултати! :)
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 6993
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот Kleo » Чет 12 Окт 2017, 10:07

Тепърва ще влизаме в час какво ще му трябва занапред, и двамата хал хабер си нямаме, честно казано, Черита! :1028

И аз държа на тези неща с езиците, но ... , Алекс просто не ме слуша мен, щом като господинът му иска друго. Това е.

Но виж, математиката и българският - там съм желязна. Уча заедно с него и толкова. Той откри миналата година, че действително има напредък, когато учи и се подготвя, и се упражнява, с постоянство. Определено все пак си повиши успеха. Тази година също ще съм непреклонна. БЕЛ и математика, без уроци, но с МЕН, ще учи много. Все пак ще има НВО, нали така? И нищо, че ще се подготвя по рисуване, това не означава ни най-малко, че ще е в ущърб с основните дисциплини. Да си знае. Иначе не спира да носи шестици по физическо, покриват някакви нормативи сега, страшно е доволен, горд и щастлив от това. И аз се радвам за него, разбира се. Но нормално - други са ми приоритетите.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10849
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот Kleo » Сря 18 Окт 2017, 07:52

В петък следобед е първият урок по рисуване на Алекс, много се вълнуваме всички вкъщи!
Събираме негови рисунки, учителката ги поиска, да се запознае с личния му стил.
На момента ще му даде някаква конкретна задачка също така... :222
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10849
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: В помощ на кандидат-гимназистите

Мнениеот Kleo » Чет 26 Окт 2017, 09:51

Утре ще му е второто занятие по рисуване.
За домашно има да нарисува ябълка и есенно листо.
Утре ще ходи и ще се върне сам от художничката /учителката му по рисуване/.
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 10849
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Предишна

Назад към ОБРАЗОВАНИЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта