Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Холистичен нутриционист

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети

Модератор: cchery

Холистичен нутриционист

Мнениеот cchery » Чет 22 Ное 2012, 12:41

Терапевти 3 в 1
Елица Димова


Хранене, спорт и дух е девизът на модерните холистични нутриционистиВсеки ден милиони хора по света живеят, за да броят калориите, коремните преси и сантиметрите, които уж магически се стопяват около талията им. Четат здравни блогове и залитат по нови модерни методики. Здравият дух в здраво тяло е тяхна любима сентенция, но как тогава един млрд. от хората на земята се оказват с наднормено тегло? Към стряскащата статистика Световната здравна организация (СЗО) неотдавна добави и още по-апокалиптични данни: :!: около 22 млн. от децата под 5-годишна възраст са с наднормено тегло. :!: И преди да въздъхнем с облекчение, че поне в тази класация не сме сред първите, през 2010 г. здравни експерти изплюха камъчето: около 2 млн. българи са извън нормите на кантара. По-шокиращата новина обаче застигна родителите. :!: "Със свръхтегло у нас са 200 хил. деца, а 67 хил. от тях са със затлъстяване" :!:, каза д-р Пламен Димитров, зам.-директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Прогнозата на СЗО е, че до 2015 г. в света цифрата ще надхвърли 2 млрд. души, а от тях затлъстели ще са повече от 700 милиона.

И на фона на здравния апокалипсис днес всички говорят за холистичните нутриционисти. Кои са те? Терапевти? Здравни треньори? Лечители? Спасители? Или поредната биомода? И ще успеят ли да стопят калоричната статистика...


"Преди години натрупах доста килограми и най-нормалното беше да потърся специалист. Записах час при диетолог и на финала на 15-минутната консултация, понеже в коридора нервно потропваха други като мен, докторът ми хвърли едно листче с шаблонна диета. И тя наистина подейства, но за няколкото седмици, в които стриктно я спазвах. Щом спрях, всичко се върна обратно. Някъде по това време ми откриха и киста на яйчника, която оперирах по спешност. Стреснах се! На 30 години все още си със самочувствието, че си здрав. Тогава всички ми повтаряха, че е нормално - всяка втора жена е така и нищо не можеш да направиш! Шест месеца по-късно кистата се появи отново и се замислих, че може би не е съвсем нормално? И че аз самата някъде греша...", това е преломният момент за Надя Петрова, която наесен ще се дипломира в канадския институт за холистични нутриционисти School of Natural Nutrition. След повторната диагноза момичето започва усилено да чете за билки, хомеопатия, здравословно хранене и дори за суровоядство. "Казват, че когато нещо има ефект, хората задълбават. А при мен имаше!", допълва тя.

Подобна е историята и на хранителния терапевт Петя Апостолова, която от години практикува и чете лекции по темата в Лондон. "Бях на 20 г., когато ме диагностицираха с артрит. Тогава сестра ми, която се вълнуваше от природосъобразния начин на живот, ми подари книгата „Библия на оптималното хранене" от Патрик Холфорд. И това беше моята първа малка крачка. Не само към здравословното хранене, но и към изчезването на болките", спомня си Петя. След още няколко години усеща, че е натрупала достатъчно знания, за да бъде полезна на другите, и днес вече притежава дипломи за хранителен консултант, хранителен терапевт и скоро ще прибави още една - магистър по хранителна терапия при МС (множествена склероза) от University of Westminster.

На теория

Диетолози, треньори, психолози, кинезитерапевти, масажисти, хомеопати... Или рядка комбинация от всичко изброено?
Модерната напоследък у нас холистична нутриционистика е кръстоска между цялостния (холистичния) подход към здравето, който не се интересува само от болното място или конкретен симптом, а разглежда из основи организма и си партнира с нутриционистиката. Последното е роднина на диетологията, но уж от ново поколение - учи те да използваш храната и като лекарство. "Курсовете в институтите са разделени на три основни етапа: хранене, спорт, дух. Ако не си лекар, учиш повечко анатомия и биохимия, а ако си, наблягаш на психологията, храненето и двигателната култура", описва холистичния триъгълник body-mind-spirit Надя. Най-често холистичните нутриционисти са специалисти по здравословно хранене и лични треньори, които повишат квалификацията си и прибавят липсващия трети елемент - психологията например.

Затова преди голямата крачка - да наемем или не модерния 3 в 1 терапевт, трябва да сме наясно, че той не е лекар, а съветник (с малки изключения, разбира се). "Не си представям, излизайки от гимназия, да завършиш един такъв курс и това да е всичко, с което ще работиш. :idea: По-скоро е допълнителна квалификация към медицинско, спортно образование или психология. :idea: Нещо като мост между лекарите и пациента - помагат ти да следваш напътствията им, да прилагаш лечението и те учат на основните принципи на здравословното хранене", споделя кондиционният треньор и специалист по здравословно хранене Галина Толкингтън, която също планира да прибави титлата "холистичен нутриционист" към визитката си след обучение в щатския The Institute for Integrative Nutrition (Институт за интегрирано хранене). "Все по-тромавата здравна система направи холистичния подход предпочитан от много специалисти по света. Това означава да погледнеш голямата картина на живота на човека срещу теб, да разбереш какво се случва с него в определени ситуации, за да можеш да изготвиш план лично за него. Всъщност баба ми е тази, която ми помогна да си отговоря на въпроса защо холистиката става все по-популярна. Наскоро ми сподели, че едно време докторите са я разпитвали как се храни, движи ли се, как се чувства, какво я тревожи, а днес само й мерят кръвното, пишат рецепта и викат следващия пациент", коментира Галя. Така че днес не е трудно да откриеш къде е печелившата ниша на холистичния нутриционист, за когото любителите на здравословния живот в Щатите плащат по 60 долара на час и между 250 и 500 долара на месец. Тя лъсва във все по-осезаемата липса на комуникация лекар-пациент и в желанието на хората да поддържат добро здраве.

И на практика...

За да разберем по-лесно новата професия, Надя отваря 14-те профила на пациенти, с които работи по време на обучението си. "На базата на тях в School of Natural Nutrition ще оформят крайната ми оценка - допълва бъдещата здравна треньорка. - Първите двама, разбира се, бяхме аз и съпругът ми, който поне година се съпротивляваше на идеята да изхвърлим пухкавия бял хляб от масата." На една от жените в изследването си тя препоръчала да води свой Food diary - дневник, в който в продължение на месец да описва кога как и с какво се храни и как се чувства. На финала получила листовете й и видяла, че през всички уикенди различните хранения са отбелязани с по три удивителни. "Обясни ми, че когато си е вкъщи, буквално изяжда хладилника и се получава едно постоянно тъпчене. След много разговори заедно стигнахме до извода, че това не е проблем с режима й на хранене, а е психологически. И диетите не биха помогнали", обяснява Надя.

Сред 14-те души попаднала и дама със заплетен случай - чужденка с трансплантиран бъбрек и с начална фаза на диабет. „Беше много отворена, информирана и готова да работим заедно, но трябваше да внимавам много. Цел на здравословното хранене е да засилва имунитета, но когато човек има трансплантация на орган, последното нещо, от което се нуждае, е много силна имунна система", разказва Надя. През целия период обаче тя работила рамо до рамо с докторите, консултирала се с тях и заедно търсели решение на проблемите.

„В Щатите обичайно холистични нутриционисти работят съвместно с лекарите, но само когато са минали съответния курс на обучение. Има и такива, които се водят на щат в болниците и се появяват тогава, когато пациентът си тръгва и трябва вече сам да спазва оздравителния режим", разказва Галина, която живее в Калифорния. Подобно е положението и във Великобритания, където специалността е популярна от години. Наскоро дори популярна на Острова верига ресторанти потърсили Петя Апостолова, за да изготви балансирано меню за клиентите им. По света днес холистични нутриционисти има в спа центровете, фитнес залите, ресторанти и хотели, биомагазини и болници. Причината се крие в голямата цел на тройната наука - да научи хората да подхождат с превенция към здравето си без значение дали говорим за емоции, храна или спорт. На безплатните работилници за здравословни рецепти, които Надя Петрова и хората от сайта Zdravosloven.com организират веднъж месечно, идеята вече си проправя път. „След биомодата, която отблъсна хората от темата, днес вече идват цели семейства, които искат да подобрят живота си. Те са информирани и любопитни, а докато готвим балансирано, неусетно усвояват и принципите на здравословното хранене", допълва Надя, която пише рецепти от кухнята на суровоядците и в блога си natureinsidre.com.


Кой да и кой не

В интернет страниците на чуждите институти по холистична нутриционистика и в блоговете, които у нас отскоро никнат като гъби, са изброени проблемните зони, в които здравните треньори помагат. Отслабване, нормализиране на кръвното налягане, трупане на мускулна маса, чести симптоми на инфекция, диабет тип 2, кожни и гастроентерологични проблеми, менопауза, хормонални смущения и много други. Петя, Надя и Галина са категорични, че добре обученият холистичен нутриционист наистина може да помогне в подобни случаи, и изреждат десетки примери от собствената си практика. :idea: Но както по света, така и у нас много хора със съмнителни дипломи за хомеопати и дори масажисти си прикачват титлата холистичен нутриционист, защото е модерно, :idea: предупреждава д-р Райна Томова, зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация. Както при самозваните хомеопати, така и при съмнителните холистични нутриционисти съществува опасният момент, когато „не знаят кога да спрат". „Или как да допълнят терапията, когато хомеопатията или само балансираното хранене не са достатъчни. Нещо повече - много от тях отричат класическата медицина и това често е фатално за пациента - допълва д-р Томова, която определя себе си също като холистик. - Това е подход, а не специалност. Аз съм дипломиран лекар по вътрешни болести, със специализация по клинична хомеопатия, но съм избрала да подхождам към човека като към единно цяло", обяснява тя.

Според нея спорен е и моментът за разликите между нутриционист и диетолог. В България и Франция диетолозите са лекари, които са завършили тригодишна следдипломна квалификация по хранене и диететика, а в скандинавските страни, Ирландия, Канада и Щатите диетолозите се наричат нутриционисти и се обучават между 2 и 4 години. Те не са лекари, но са обучени да дават съвети относно храненето. „И тук вече клиентите на холистичните нутриционисти трябва да изберат дали ще потърсят дипломиран лекар или специалист по хранене", допълва д-р Томова. Според гл. 6 от Закона за здравето - „Неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху здравето", у нас хомеопатия имат право да практикуват само магистри по медицина и дентална медицина, а диететика (т. 7, чл. 166) - магистри по медицина, дентална медицина, фармация и специалисти по направлението здравни грижи, тоест медицински сестри, провели медицинско обучение с поне 4 университетски семестъра. „Ето тук попадат и въпросните нутриционисти, които имат тези четири семестъра и съответно правото да практикуват", пояснява д-р Райна Томова.

Така че, когато холистичен нутриционист с изрядна диплома ви попита: Имате ли болка в малкото пръстче на лявата ръка? - не се стряскайте. „Това е един от 50-те задължителни въпроса, с които започваме терапията", успокоява Надя. А докторите все по-често ще подхождат холистично към пациентите си и ще работят със здравните треньори. „В източния клон на класическата медицина има афоризми, които гласят, че на един лекар се плаща, когато пациентът е здрав, а ако се разболее, хонорарите му трябва да спрат. Най-важното е хората да започнат да мислят в стил превенция, а не да поправяме счупеното", оптимистична е д-р Томова. И припомня, че на входа на всяко медицинско училище е написано с големи букви: Primum non nocere! „Преди всичко не вреди - първия принцип в медицината, залегнал още в Хипократовата клетва. Такива са и терапевтите 3 в 1, стига дипломата им да е валидна", допълва тя.
Биг Брадър
MyOmBody е апликейшън за джиесем, който щатският институт по холистична нутриционистика The Institute for Integrative Nutrition ще стартира до месеци. Той е наследник на компютърните дневници, в които записваш хранителните си навици и режим. MyOmBody обаче ще е далеч по-умен - освен информация за възраст, хронични заболявания, какви цели си поставил пред себе си, колко пъти спортуваш и т.н., тази програма ще те контролира 24 часа в денонощието. Няколко пъти на ден телефонът ще звъни с въпрос: колко часа си спал, какво си хапнал преди малко и как се чувстваш след това. Така, ако на другия ден си уморен и сънлив, досущ като холистичен нутриционист MyOmBody на секундата ще ти покаже къде си сбъркал!

Това ДА
Преди всичко баланс и разнообразие! Това е един от основните принципи на здравословното хранене наред с идеята кои продукти колко често да се консумират. Масово хората прекаляват с животинските мазнини - месо и млечни продукти, но холистичните нутриционисти не ги отричат! Те препоръчват да консумираме чисто и органично месо два пъти седмично, но само за едно хранене. „Не два пъти дневно, както много хора правят", предупреждава Надя. Два пъти седмично трябва да хапваме и млечни продукти, а през всички останали дни да сме на растителна диета. „Не се стряскайте - тук влизат всички зърнени култури. Можем да си направим паста със зеленчуци или филийки хляб с кьополу, лютеница и други зеленчукови пастети. Суровите ядки също са силно застъпени в режима. Нарекла съм го Ultimate diet, защото, ако го спазваш, неминуемо отслабваш и по-хубавото - чувстваш се по-бодър и зареден с енергия", допълва Надя.

Това НЕ
Холистичните нутриционисти ги наричат групата на белите продукти - бялата сол, захар и брашно. И идеята им е не да ги спрем за седмица или две. „Винаги съветвам хората да правят малки стъпки - тази седмица да сменят бялата сол с хималайска, следващата да изхвърлят захарта и да опитат с мед", съветва Надя.


Източник
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Холистичен нутриционист

Мнениеот Kleo » Нед 25 Ное 2012, 23:43

Много интересна и полезна информация!

Благодаря ти, Черита.

:329 :329 :329
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11607
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към ХРАНЕНЕТО - СИЛА ЗА ЖИВОТ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron