Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

ЗОНАТА

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети

Модератор: cchery

ЗОНАТА

Мнениеот tita » Вто 28 Май 2013, 09:45

Изображение

Да бъдете в Зоната означава да поддържате нивата на хормоните в определена зона. Както в повечето хранителни режими, така и тук има някои правила. Ако успеете да превърнете тези правила в навици, тогава ще заживеете в зоната на здравето и дълголетието.


Правила в Зоната:
1. При всяко хранене спазвайте правилното съотношение на протеини, въглехидрати и мазнини. Към всеки изяден протеинов блок добавяйте по един блок въглехидрати и един мазнини.

2. Хранете се минимум пет пъти дневно (три основни хранения и две междинни закуски)

3. Никога не допускайте интервалът между две хранения да надхвърля пет часа, независимо дали сте гладни или не. Всъщност, най-добрият момент за ядене е тогава, когато все още не сте гладни, т. е преди нивото на кръвната захар да падне прекалено много. Едно Зоново хранене ще ви задържи в Зоната само от четири до пет часа.

4. Сутрин закусвайте не по-късно от един час след събуждане, защото след като сте спали цяла нощ, нивото на кръвната захар е ниско, и сте в катаболно състояние. Това означава, че докато спите, тялото ви буквално „храносмила“ себе си, за да осигури енергия за мозъка. За да излезете от това състояние, задължително трябва да закусвате.

5. Преди лягане не пропускайте последната нощна закуска, която ще ви помогне да поддържате кръвната захар, необходима на мозъка докато спите. Мозъкът ви се нуждае от основното си гориво, за да може успешно да ремонтира и подготви тялото за следващия ден.

6. Никога не консумирайте повече от пет зонови блока на едно хранене. Човешкото тяло може да се справи със сравнително малко протеини на едно ядене. Максималната доза е около 35г (5 блока) бедни на мазнини протеини.

7. Изпивайте около 200-250 гр вода половин час преди всяко хранене

8. Винаги хапвайте лека закуска половин час преди спортуване. Хормоналните промени, които ще предизвика тази закуска, ще ви помогне да черпите по-ефикасно от запасите си от мазнини, т.е ще ги изгаряте по-бързо.

Съвети в Зоната:

1. Старайте се да изпивате поне 1,8 л вода дневно (близо осем чаени чаши). При храненето в Зоната тялото ви превключва от режим на изгаряне на въглехидрати, към режим на изгаряне на мазнини, което изисква ежедневен прием на повече вода. Това означава, че ще имате нужда от почти от 50% повече вода, отколкото ако консумирате много въглехидрати. Излишъкът от инсулин кара тялото да запазва не само складираните мазнини, но и да задържа течностите. Когато понижите нивото на инсулина, ще трябва да възстановявате водата, която тялото ви вече няма да задържа.

2. Когато използвате таблицата за хранителните блокове, придържайте се предимно към храните обозначени със зелен цвят. Това са благоприятните за Зоната храни.

3. Ако сте свикнали да консумирате много кафе постепенно намалете неговото количество и при възможност дори го изключете напълно от менюто си. (Продуктите, които се получават в резултат на разграждането на кофеина, проявяват тенденция към увеличаване нивото на инсулина и по този начин ще ви изведат от Зоната.)

4. Не се опитвайте да ускорите загубата на мазнини, като намалявате броя на дневните хранителни блокове. Това няма да ви помогне, а по-скоро може да ви изведе от Зоната, когато не доставяте на тялото непбходимото количество храна.

5. Основният ви източник на въглехидрати трябва да са зеленчуците, и в малко по-малка степен плодовете. Това са въглехидрати с ниска плътност ( които ще ви доставят максимални количества растителни влакна), и с нисък гликемичен индекс, т.е навлизат по-бавно в кръвния поток. Отделно, ще си набавяте много по-лесно необходимите дози анти-оксиданти от плодове и зеленчуци, от колкото от макарони, хляб, зърнени и нишестени храни. Сведете до минимум консумацията на такива въглехидрати с висока плътност.

6. Консумирайте качествени протеини. Това означава протеини, които са бедни на вредните за сърцето наситени мазнини, и богати на вещества като цинк или калций. Рибите с по-тъмно месо (като сьомга и риба тон) са едни от качествените протеини, съдържащи дълговерижни Омега-3 мазнини, които могат да защитят сърцето и да удължат живота.

7. Старайте се да изяждате първо протеиновите блокове, тъй като те стимулират отделянето на глюкагон. Глюкагонът е този, който потиска и контролира отделянето на инсулин.

8. Ако не спортувате редовно, опитайте се да увеличите физическата си активност. Упражненията намаляват повишения инсулин, така, че трявба да част от вашия Зонов начин на живот. Можете да използвате правилото 80/20 за упражнения – Голямата част (повече от 80%) от контрола върху инсулина идва от храненето в Зоната, и по малката част ( около 20%) идва от физичеките натоварвания. Всяко упражнение, дори 30 минути обикновено ходене пеша всеки ден, в комбинация с храненето в Зоната ще задейства освобождаването на телесни мазнини (от намаляването на нивата на инсулина и равновесието между Айказанодите). Колкото по-интензивно спортувате, толкова по-силни хормонални промени ще предизвиквате.

9. Приемайте всеки ден рибено масло. Съдържанието на дълговерижните Омега-3 мастни киселини EPA (айкозапентанова киселина) и DHA (докозахексанова киселина) в рибеното масло вършат чудесна работа, като държат под контрол инсулина и Айказаноидите. Не забравяйте да приемате и витамин Е под формата на хранителни добавки.

10. Медитирайте всяка вечер преди лягане в продължение на 15 до 20 минути. Това ще помогне за намляването на повишените нива на кортизол и ще доведе до по-спокоен сън. Кортизолът е хормонът, който тялото ви освобождава при продължителен стрес, и този който в повишени количества убива мозъчните клетки.

11. Ако направите грешка, и изядете нещо небалансирано, или не на време, не се притеснявайте. На всеки се случва да излезе от Зоната. Следващото Зоново хранене ще ви вкара отново в Зоната през следващите четири- шест часа.

Блокът в зоната
В Зоната блокът е единица за измерване, използвана, за да опрости процеса на създаване на балансирани порции.
Приема се, че:
7 г протеин = 1 протеинов блок (ПБ)
9 г въглехидрати = 1 въглехидратен блок (ВБ)
1.5 г мазнини = 1 мазнинен блок (МБ)
(Приема се, че изяждаме 1.5 грама мазнини с всеки блок протеин, така че количеството мазнини, нужни за порция от 1 блок, е общо 3 грама).

За да съставите балансирани порции според Зоната, във всяка порция трябва да присъстват равен брой протеинови, въглехидратни и мазнинни блокове - например, за обяд изяждате порция от 3ПБ + 3ВБ + 3МБ - това е порция от 3 блока.

Блоковете са измислени така, че когато една порция е съставена от равен брой блокове протеини, въглехидрати и мазнини, тя съдържа 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Именно това съотношение на хранителни съставки е баланса на Зоната, който прави чудеса за линията и здравето ви.
Дневното количество блокове храна, които трябва да поемате, се определя от броя на блоковете протеин, нужни на вашето тяло в зависимост от степента ви на активност. Използвайте Калкулатора за блокове протеин, за да определите колко блока протеин са ви нужни на ден. В него трябва само да въведете стойностите на телесно тегло в килограми, и също ханш, талия и височина в сантиметри - той автоматично ще изчисли броя протеинови блокове, подходящ за вас и вашата физическа активност.

Ако на тялото ви са нужни 10ПБ на ден, това определя дневното ви меню като: 10ПБ + 10ВБ + 10МБ общо за целия ден. Комбинирането на видовете блокове по този начин, ще ви осигури балансирано дневно хранене, състоящо се от 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Общото количество от 10 блока ще разпределите за през целия ден на порции от по 2, 3 или 4 блока за всяко отделно хранене.

Според личните си предпочитания бихте могли и да промените броя на блокове за отделните храрения, при условие, че общите дневни блокове се запазват непроменени. Например, ако приемате 10 блока на ден, може да имате пет хранения за деня, всяко от по 2 блока. Но бихте могли и на обяд да консумирате 3 блока, а за следобедна закуска 1 блок вместо по 2 блока на всяко от тези хранения. Може да размествате и комбинирате броя на блокове в зависимост от предпочитанията ви, стига да не надвишите десетте блока дневно.
Ако ви харесва, можете и да добавите втора сутрешна закуска, като вземете блокове от съседни хранения без да надвишавате установения общ брой блокове на ден.http://www.vzonata.com/
http://www.bg-zonata.com/
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: ЗОНАТА

Мнениеот tita » Вто 28 Май 2013, 09:52

Някой бил ли е в зоната? :222
Аз все повече се зарибявам по този хранителен режим. Мисля, че е време да започна да правя детоксикацията 2 пъти годишно и да заложа на Зоната за нормализиране на хормонални нива и съответно тегло. Няма да ми е лесно, ще трябва да приемам храна 5 пъти дневно, да започна да смятам съотношения на мазнини, въглехидрати, протеини. Но, ако не опитам няма да знам дали ще се справя. За сега все още чета и събирам информация, затова ако има някой който е бил в Зоната, да сподели. Ще съм много благодарна. :1028
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Сиренце » Вто 28 Май 2013, 11:40

Първите 8 кг свалих именно с този режим. От там ми остана навика да ям плод вместо да пия сок, а Цецо и до днес спазва принципа за задължителен прием на протеин на всяко хранене. Лично за мен, обаче, яденето на толкова месо и млечни ми идва в повече. Иначе с меренето и тегленето се свиква лесно.
Ето темата в БГ-мама http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=700250.0
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1595
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: ЗОНАТА

Мнениеот tita » Вто 28 Май 2013, 14:40

:D Ахаааа... издаде тайната на отличната ви форма. :222
Благодаря, Сиренце!
Всъщност основната ми идея е в Зоната да свикна да хапвам по-често през деня, но съобразено с някакви определени граници на количество и вид храна. Не е достатъчно това, че свикнах да пазарувам и готвя здравословно. Сега иде трудната задача да свикна да подреждам менюто си така, че да се чувствам добре. След многото четене на разни режими, този ми изглежда най- изчерпателен и не ограничаващ. Няма това може да ядеш, това не може. Може всичко, но количеството е важно.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Cheva » Нед 02 Юни 2013, 15:12

Ох и тук някакви кодирани схеми. Мерки, теглилки, блокове и схеми.
Не ме грабва , нещо. :roll:
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: ЗОНАТА

Мнениеот tita » Пон 03 Юни 2013, 15:15

За зоната знам от няколко години, но точно щото ми изглежда сложно и объркано не се наемах да се включвам. Обаче Руслан Мъйнов в интервюто си в "Тази сутрин" просто ме порвокира и се захванах да почета малко повече. Все още чета, но съм решила че ще вляза в зоната. :plezya se Вероятно в началото ще си направя някакво примерно меню, според рецептите в зоната и моите предпочитания. Така ми изглежда улеснена цялата тази процедура със сметките.

Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: ЗОНАТА

Мнениеот dexter » Пон 03 Юни 2013, 15:32

Приятелката ми и майка й от половин година са в "Зоната" :lol: . И двете отслабнаха, при това трайно (е, за сега, де :)). Приятелката ми каза, че не било толкова трудно смятането и нагаждането на менюто, особено като свикнеш веднъж, след това си ставало като навик. Тя ме агитира почти непрестанно, но аз не връзвам :lol: :lol: .
Аватар
dexter
Философска система
 
Мнения: 1364
Регистриран на: Вто 19 Окт 2010, 12:14

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Cheva » Пон 03 Юни 2013, 19:19

"За всеки влак си има пътници" :1062
И аз знам отдавна за "Зоната", даже и книгата имам свалена,
но никога не съм я чела... :)
А браво на Руслан! :326 Че и не спортува ( то не е за похвала, де....) :mrgreen:
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Cheva » Сря 05 Юни 2013, 11:51

Сиренце написа: Лично за мен, обаче, яденето на толкова месо и млечни ми идва в повече


Има решение и за този "проблем", редуване с растителни протеини.
Ето една хубава статия за това.


tita, да знаеш и аз ще съм в "Зоната". От 2 дни чета и ми става все по-разбираемо.
Лично аз, ще се опитам да го прекроя по мой вкус ( ще редувам вида протеин). :mrgreen:
Един от основните стимули за мен е, че е биохимичен метод. Има много наука тук.
Първоначално разработен за диабетици и хора със сърдечни проблеми т.е. имам шанса да обобщя менюто вкъщи и всички да сме доволни и сити. :1062 Здрави и енергични. :954
Опитът, който добих през последните години относто здравословното хранене, ще ми бъде
летящ старт да си сътворя дневните менюта. Имам нужда точно от това , начин на хранене,
който да обощи познанията ми за правилно хранене и да ме отведе в "зоната". :)

Снощи гледах видео с и разбрах , че менюто може много да варира. Достатъчно свобода се дава, за да ми се хареса и да не е просто диета.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: ЗОНАТА

Мнениеот tita » Сря 05 Юни 2013, 12:59

Йупииии, Chevaaa, ... много се радвам, че си намерила своите причини да харесаш и да сме заедно в зоната. :1216

Cheva написа:... имам шанса да обобщя менюто вкъщи и всички да сме доволни и сити. :1062 Здрави и енергични. :954


Това именно е тънкият ми замисъл, за да накарам моя Митко да спазва хранителен режим и без да се усети да е с мен "в зоната", защото той никак не е по ограниченията, особено когато се отнася за храна. Решила съм да обобщавам моите, неговите и на децата блокове в меню и на масата всеки ще получава достатъчната за него порция. Сигурна съм, че дори няма да забележат леката промяна в начина да готвене и поднасяне на храната. защото вече сме се научили да пазаруваме и консумираме здравословни храни, сега само трябва да ги вкарам в някакви норми и менюта. Така, както казваш, всички ще сме сити и здрави и енергични. :1216

Не ми остава време тези дни, но съм решила до неделя да седна и да спретна първото ми меню за влизане в зоната и да стартирам в понеделник.
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Сиренце » Сря 05 Юни 2013, 19:45

Cheva написа:Има решение и за този "проблем", редуване с растителни протеини.


Да, но в Зоната тези продукти се смятат за въглехидрати или мазнини и сметката на блоковете се обърква.
Иначе е супер - драстично се намаляват въглехидратите с висок ГИ, ядат се много зеленчуци, в никакъв случай не можеш да останеш гладен, особено ако ядеш "зелени" храни.
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1595
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Cheva » Сря 05 Юни 2013, 21:04

Тофу (соя) и конопен протеин, конопено семе ? Има не е като да няма.
Дори ще проуча и протеините на прах да видя дали няма нещо изгодно.
Протеинът в храната има термичен ефект и е добре да бъде поне 50%
от дневния , но пък прахообразните са лесни за забъркване. Спестяват време
и дават свобода, да не излизаш от режима , когато те смързява.

Днес бях в "Зоната" :222 , остана ми последната малка закуска.
За сега ми е забавно, сякаш проглеждам относно храненето.

Относно улесненото меню мисля да варя яйцата, че да имам белтъци под ръка.
Имам предвид , че сварени могат да стоят 3-4 дена .
Но като започна да си съставям седмични менюта, ще мога да предвидя кога какво.
Но докато седна, това ми хрумва. :fan

Сиренце , вие приемахте ли рибено масло ?
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Сиренце » Сря 05 Юни 2013, 22:22

Рибено масло не сме приемали, т.к. цената на наистина качественото е много висока за мен, а другото повече би навредило, отколкото да има някакъв положителен ефект.
Относно менюто, ето няколко идеи:Дамите от Зоната и ние в БГмама от време на време си организират състезание и всяка си публикува дневното меню. Линка по-долу е от едно от състезанията

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=647404.630
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1595
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: ЗОНАТА

Мнениеот Cheva » Сря 05 Юни 2013, 23:25

Кое е най-доброто рибено масло ?
Търсих инфо и като че ли това на Джеймисън ?
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: ЗОНАТА

Мнениеот cchery » Чет 06 Юни 2013, 12:12

Продуктите на Джеймисън ги препоръчват най-вече, т.к. в състава си нямат нищо излишно, т.е. химия от сорта на оцветители, консерванти и т.н. Лично аз приемах точно такова рибено масло.

tita написа:Някой бил ли е в зоната? :222

И аз съм била и години след нея отново търся решение за излишните ми килограми :oops: :oops: ... не го пиша, за да разочаровам някого. Просто май наистина съм пробвала всичко по-популярно и известно и все още ми липсва неизвестната компонента на отслабването - другите (компоненти) са ДЕТОКСИКАЦИИ, спорт и хранителен режим!

Успех на всички, които сте в ЗОНАТА! Текстът на книгата на Бари е много окуражаващ, особено що се отнася до хормоналния баланс, който тази диета цели, така че.. :922
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Следваща

Назад към ХРАНЕНЕТО - СИЛА ЗА ЖИВОТ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта