Добрите храни

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети
Аватар
Мърмори
Философска система
Мнения: 1304
Регистриран на: 19 Авг 2010, 21:51

Добрите храни

Мнение от Мърмори »

ДОБРИТЕ ХРАНИ
Без месо, тесто и мляко се живее спокойно !!!, следователно от тези групи храни е добре периодично да се почива и да не се прекалява с тях.
Всеки ден да се консумират поне!!! 1/2 кг пресни плодове и зеленчуци: 200 г плодове, 200 г зеленчуци и 50 г листа (маруля, магданоз, коприва и т.н.), ценен източник на фолиева к- на (листата), особено важна за жените, при които загубите са по- големи и има отношение към анемиите. Растителната храна е богата на пектини, които регулират нивото на холестерола, свързват солите на тежките метали, регулират работата на стомаха и червата и т.н. При обострена язва или гастрит количеството е същото, но временно под формата на сокове.
Посоченият станадарт е за пресни!!! плодове и зeленчуци. Съдържат ензими, които са термолабилни и се разрушават при t° над 60 °С. Ензимите са необходими за качественото разцепване на храните до съставните им части, а когато разцепването е некачествено, се дава ход на ферементация и гниене с клинични прояви като подуване на корема, повишена киселинност, запек, лошо усвояване на храните с два аспекта- затлъстяване или измършавяване, намалена работоспособност и пр.
Растителни мазнини и риба. Регулират нивото на холестерола и което е по- важно, са градивни елементи на ензими, хормони, простагландини без които животът е немислим и от които зависи качеството на имунната защита. Примери: царевично и соево олио, студено пресован зехтин и др. Може да се имат пред види и източниците им- сусам, слънчоглед, тиквени семки, ленено семе, пуканки и пр.
Веднъж седмично риба- скумрия, сардина, херинга, тон, паламуд, цаца (важно и за костите) или сьомга. Ако е друга риба, 3 пъти повече.
Веднъж седмично гъби- натрупват 10- 100 пъти повече незаменими минерали и микроелементи от зеленчуците като селен, цинк, мед и пр.
Много моля това да се спазва системно поне през зимата!!!
3- 5 пъти седмично овесени ядки. Те са уникален източник на гама линоленова к- на и много добър източник на калций. За доброто усвояване на калция, овесените ядки да се накисват за 1/2 часа с вода (50- 60°) и добавка на 1, 2 суп. лъж. ръжени или пшенични трици!.
Източници на каротин. Оранжеви, жълти, червени и тъмнозелени плодове и зеленчуци- тиква моркови, чушки, домати, магданоз, спанак, тученица и др. Каротинът е един от най- важните антиоксиданти. Повишава имуноглобулините тип А, отговорни за устойчивостта на кожата и лигавиците срещу бактерии, вируси, гъбички, повишава устойчивостта срещу ултравиолетова светлина и други вредни фактори.
Източници на магнезий!!!- всички зелени храни, чесън, слънчоглед, коприва, бирена мая, гъби, миди, заешко месо. (допълнителен внос на магнезиеви соли е добре- 1/2 чаена лъж. англи. сол, шумящи табл. и пр.).
Източници на селен- предимно морски продукти: риба, миди, раци и пр., водорасли; липов цвят, чесън, бирена мая. Селенът предпазва от тумори, в това число злокачествени, сърдечни заболявания, повишава имунната устойчивост.

Източници на мед!!!. Семена и ядки- сусам, слънчоглед, тиквени семки, лешници, бадеми, кашу и пр; краставици; бира и бирена мая. Минералът мед отговаря за здрава съединителна тъкан. Слаба тъкан- навяхвания, изкълчвания птози на вътрешните органи, хернии, проблеми с вените и пр. И още потиска нежеланите автоимунни реакции.

Нерафинирани продукти, богати на баластни вещества. При равни други условия, за предпочитане са те: булгур, морска сол, шарлан, трици, студено пресован зехтин, трици, пшеничен зародиш, пълнозърнести макарони, юфка, кафява захар, мед, кафяв ориз и пр.
Груб ориентир. Добри за здравето храни са тези, които привличат молците: гъби, червен пипер, царевично брашно, кафяв ориз и пр.
-или което яде прасето е добро за здравето- царевица, тученица, най- хубавите гъби и пр.
Антоцианови съединения - бъз-1 кг плод + 1 кг захар се накисват и след 10- 15 дни може да се прецеди (приема се по 3- 4 чаени лъжички дневнo), черен касис, черни боровинки, арония, къпини, червено вино, и пр., вкл. аптечни продукти.

Недостигът на минерали и микроелементи е една сериозна причина за боледуване при значителна част от съвременните хора. Например недостигът на магнезий обхваща 50% от съвременните хора- резултат- намалена устойчивост спрямо стрес, проблеми с костите, ритъмни нарушения на сърцето и пр. Недостигът на мед обхваща 75% от хората- проблеми с автоимунни заболявания, слабост на съеднителната тъкан (инфаркти, инсулти, разширени вени и пр.), на селен- тумори, сърдечни заболявания, имунни сривове и т.н.

Според проф. Кристиан Барнард:
най- много 2 пъти в седмицата месо;
поне веднъж риба- сардина, херинга, тон, паламуд, цаца
да няма ден без ябълка, а още по- добре ряпа, моркови, зеле, гулия
задължително 3- 5 пъти седмично овесени ядки- 2- 3 суп. лъж. + 1 суп. лъж. пш. трици + вода 40- 55°С, 30- 60 мин. кисне; може да се добавят мед, смляни ядки, стафиди и др. сушени плодове;


Намира се гречка, лесна за употреба, вари се като ориз.
Качамак много лесно се приготвя, като малеби. Разбърквате царевично брашно с хладка вода (гъсто). Загрявате вода до кипене и изсипвате гъсто разбърканото царевично брашно в кипящата вода при непрекъснато бъркане- 2- 3 минути. После оставяте да поври до толкова гъсто колкото предпочитате на тих огън. Може да се добави краве масло (зехтин), сиренце. Ние предпочитаме със задушен лук за гарнитура.
Обръщам внимание на пресните плодове и зеленчуци във всякакъв вид!

Темата е голяма, много има да се добавя по нея. Засега се ориентитрайте по тези стандарти.
lechebnik.net
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Добрите храни

Мнение от Kleo »

Благодаря ти!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
Публикувай отговор