Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Михайлов

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети

Модератор: cchery

ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Михайлов

Мнениеот cchery » Пет 19 Ное 2010, 10:40

Изображение

ПОСТЪТ - ВРЕМЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН ПОДХОД КЪМ ТЯЛОТО

д-р Атанас Михалов, 18. 11. 2010 г.

Според християнството постенето не е диета. :idea: Това е период за духовно издигане. :idea: Но мнозина се опасяват, че биха си навредили, ако се лишат за месец и половина от месо, яйца и млечни продукти и съответно се разколебават да постят. Всъщност това не крие никакви рискове за здравето. Напротив. Стига да знаем как да комбинираме храните, без месо, тесто и мляко може да се живее спокойно. Целесъобразно е да даваме отдих на тялото от време на време. При това се дава възможност за телесно очистване и подобряване на здравето.

Изтъкнати специалисти плашат хората с рискове за здравето при елиминиране на месото, яйцата и млечните продукти дори за месец и половина, без да се съобразяват с исторически факти и с действителността. :idea: Българският народ се е славил като здрав, когато повече хора са спазвали постите. Сега заемаме първо място в световен мащаб по смъртност от инфаркти и мозъчни удари. Можем да си отговорим защо. :idea:

Когато днес кажем “вегетарианец”, повечето хора разбират, че става въпрос за човек, който не яде месо. Освен това не се консумират продукти от животински вътрешности като мас, кожа, бульони от месо и т. н., за опростяване се говори само за месо. Всъщност “вегетарианецът” също така е човек, който решително е започнал да изхвърля жестокостта и насилието от живота си. Отхвърлянето на месото като храна обикновено е резултат на един по-просветлен възглед за живота.

ЗНАМЕНИТИ ВЕГЕТАРИАНЦИ

Едни от най-изтъкнатите представители на човечеството са били и са вегетарианци. Техните светли умове безспорно чертаят пътя на човечеството в науката, изкуството и културата. Личният пример на великите и в разбирането, и в приложението на вегетарианската идея ни показва пътя към един по-осъзнат, по-здравословен, по-естествен, по-радостен и по-пълноценен живот.


Буда, Винсент Ван Гог, Джон Ленън, Джордж Бърнард Шоу, Джордж Харисън, Имануел Кант, Конфуций, Лев Николаевич, Толстой, Леонардо да Винчи, Марк Твен, Махатма Ганди, Мира Аройо, Питагор, Платон, Плутарх, Пол Маккартни, Ринго Стар
Робърт Луис Стивънсън, Ромен Ролан, Сенека, Сократ, Стив Вай,

Вегетарианци-българи

Асен Златаров
Владимир Димитров - Майстора
Иван Костов
Лили Иванова
Михаил Неделчев
Петър Дънов

МИСЛИ

“Да станеш вегетарианец, е като да стъпиш в поток, който води към нирвана.”
Буда

„Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме трупове като люти диви зверове?”
Питагор

“Следвайте неотменно вегетарианството и се пазете да не отнемате живот.”
Конфуций

“Аз се отказах от употребата на месо от ранна възраст и ще дойде време, когато хората ще считат убийството на животни също толкова престъпно и отвратително, както сега гледат на убийството на хора.”
Леонардо да Винчи
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА ВЕГЕТАРИАНСТВОТО

Мнениеот cchery » Пет 19 Ное 2010, 10:45

Най-често срещаните заблуди за вегетарианството

д-р Атанас Михалов, 18. 11. 2010 г.


1. Мнението, че човек не може да живее пълноценно, ако не яде месо, е широко разпространена заблуда.

2. Твърдението, че човек по естество е устроен да яде месо, е заблуда, оборена от най-видните анатоми и физиолози още през XIX век. И тогавашната, и днешната наука не може да отрече фактите: устройството и функцията на човешката храносмилателна система има доста съществени отлики от тази на хищните животни.

Доктор УИЛИЯМ С. РОБЕРТС (доктор по медицина):
“Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”

3. Заблуда е да се смята, че растенията не съдържат достатъчно количество белтъчини за човека.

4. Твърдението, че вегетарианците не могат да си набавят с храната така наречените “незаменими” аминокиселини е най-смешната и най-модерна заблуда. Защото как са оцелели и още повече как са живели пълноценно хилядите вегетарианци по цял свят, някои от които поколения наред не са вкусвали месо?

Доктор НАТАН ПРИТКИН - доктор по медицина, основател на световноизвестен център по дълголетие. Програмата му е базирана на наука и изследвания и предлага цялостен метод, който комбинира специално хранене и физически упражнения. London Business Times определя методът на Приткин като “Безспорно най-ефективната в света програма за промяна, която включва диета, упражнения и промяна в начина на живот.”:
“Вегетарианците често се безпокоят за приемането на достатъчно протеини, но аз не познавам нито един експерт по хранене, който може да предпише диета от природни храни, която да даде в резултат недостиг на витамини, стига да няма недостиг в калориите. Вие се нуждаете само от 5 или 6% калории от протеини общо... и то е практически невъзможно да се получат под 9% в обикновените диети.”

5. Заблуда е мнението, че вегетарианската храна не съдържа достатъчно калций.

Д-р ДЖОН МАКДУГЪЛ:
“Важен факт, който трябва да се запомни е, че всички природни диети, включително чистите вегетариански диети, без следа от млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди... Всъщност липса на калций, причинена от недостатъчното му количество в диетата, е неизвестно да се е случвала при хората.”

6. В заблуда могат да изпаднат и новите вегетарианци, ако мислят, че единствено отказването от месна храна им гарантира здравословно хранене. И като вегетарианци можете да се храните неправилно. Ако ядете само кифли, вафли и банички, едва ли ще се радвате на най-добро здраве. Дори като вегетарианци е необходимо да подбирате и приемате разнообразна и висококачествена храна, която обичате.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот cchery » Пет 19 Ное 2010, 11:13

ВИДОВЕ ВЕГАТАРИАНЦИ

д-р Атанас Михалов, 18. 11. 2010 г.

1. Вегетарианци в най-общ смисъл (или “лактоововегетарианци”) - те приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца.

2. Друга група са така наречените “лактовегетарианци”, които изключват от храната си и яйцата, освен месото.

3. Следваща голяма група са “веганци” (англ. - vegans) или строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, изключвайки освен месото също така млякото, млечните произведения и яйцата. Веганците не използват също дрехи и каквито и да било други изделия от естествена животинска кожа или други части от плътта на животни.

4. Най-малобройна група вегетарианци са наречени “суровоядци”. Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично. :idea: Такъв режим на хранене обикновено се препоръчва с лечебна цел само при някои заболявания и то за не дълъг период от време. :idea:


БАЛАНСИРАНО И ЗДРАВОСЛОВНО ВЕГЕТАРИАНСКО ХРАНЕНЕ


1. Закуска с покълнали кълнове:

Изображение

Обичайната закуска от сандвичи, попара и юфка може да бъде заменена от 50-100 г покълнала пшеница, подсладена с мед.Към 2-3 супени лъжици овесени ядки се добавят 1- 2 супени лъжици покълнали, изсушени и смлени зърна. Добавя се хладка вода. След половин час закуската е готова. Може да се комбинира с мед, стъргана ябълка, стафиди и сушени плодове. Овесените ядки съдържат значителни количества калций, необходим за костите, малка част от него обаче се усвоява от организма ни. Затова добавяме ръжени или пшенични трици. Те са богати на ензима фитаза, който трансформира калция и той се оползотворява изцяло. С тази закуска ще се заситите, и то здравословно. 50-100 г пшеница или ръж намаляват консумацията на тестени изделия, в това число и на хляб.

Покълналите зърна зареждат организма с биологично активни вещества. В процеса на покълване например съдържанието на витамини в покълналата пшеница например се увеличава от 1,5-15 пъти. При това всички те са в лесно усвоима форма, в оптимална комбинация и дори при приемане на по-големи количества кълнове няма опасност от предозиране или лоши комбинации. Най-приемливо е да ги добавим към обичайната салата.

Кълновете могат да се смелят на месомелачка и да се ядат на каша или да се добавят към други храни. Кашата от смлени зърна може да се разбърка с вода, да се прецеди и да се дава на бебета и малки деца.Зърната могат да се изсушат до 50° (за да се запазят ензимите) и да се смелят. След това се добавят към другите храни или сокове.

Още за ползата от покълналите зърна - четете тук!

2. Шепа орехи или кашу осигуряват нужния белтък

Изображение

Шепа орехи, бадеми или кашу са добър заместител на месото по време на коледните пости. Те набавят на организма необходимите му белтъчини, както и много витамини и микроелементи.

През постите най-вече ни липсват аминокиселините, които са градивните елементи на белтъка. Той обикновено се набавя от храни с животински произход и месо. Ето защо шепа фъстъци, лешници, бадеми, кашу или орехи ще ни осигурят липсващата доза от белтъчини. Много полезни са и тиквените и слънчогледовите семки. Важно е ядките да се съхраняват в непрозрачни опаковки, за да останат свежи и да запазят полезните си свойства. Най-подходящи са трипластовите пакети, които предпазват от влага, пряка слънчева светлина и въздух. Така пазят и от опасните плесени, твърдят експерти.

Ядките, бобовите растения - боб, грах и леща, кромида, цикорията и чесъна компенсират намаления прием на калций в организма, който обикновено набавяме с млечните продукти. В тях се съдържат така необходимите на организма по време на пости ПРЕБИОТИЦИ - пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигат дебелото черво без да са усвоени в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности.

Много полезни по време на поста са маслините заради високата им хранителна стойност и голямото съдържание на растителни мазнини. Добре е да се хапват и много сурови и сушени плодове, зеленчуци, коприва, спанак, зеле, ориз и пълнозърнест хляб.

3. Плодове и зеленчуци

Изображение

Да ядем на ден поне по половин килограм пресни плодове и зеленчуци е природна „метла” за червата, която осигурява по 30-40 грама пектин и фибри на ден.

4. Растителни масла:

Изображение

Добре е да добавим в менюто 1-2 пъти дневно по 1-2 чаени лъжички добри растителни масла - ленено олио, зехтин, царевично, сусамово.

5. Морски продукти

Изображение

6. Пчелен прашец, бирена мая.


ИзображениеИзображение
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот valrus » Пет 19 Ное 2010, 12:16

Черииииии, :922 :1122 :1095 страхотна темичка извади.И в твоя подкрепа да се изкажа-вече 7 год съм вегетарианка и от това да стана по-здрава и силна(психически и физически)нищо друго не ми е станало. :1062 Опитвам се и детето и мъж ми да ограничавам в месото .....и се получава.Ако не е менюто в градината,месо на мойто хайванче му предлагам само,ако си поиска......иначе НЕ. :423 и даже мисля като попорасне да го въведа в тази идея......пък ,ако е речено......ще БЪДЕ.
Никога не забравяй, че можеш да постигнеш много от нещата, за които си мечтал.
Не спирай да мечтаеш, нищо не е толкова трудно, колкото изглежда.

[img]http://
Аватар
valrus
В началото бе словото
 
Мнения: 733
Регистриран на: Вто 24 Авг 2010, 14:37

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот Ver » Пет 19 Ное 2010, 14:06

Харесва ми статията :)
Съгласна съм с написаното. И да, постите могат да имат и много дълбок смисъл.
Аз също драстично съм намалила месото вкъщи и в никакъв случай не го предлагам.
Мони е родена вегетарианка, не го обича и толкоз :)
А малката като чуе,че кака й не иска и тя казва същото :1062
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот cchery » Пет 19 Ное 2010, 23:38

Знаете ли..... човек никога не знае какво му предстои и В какво му предстои да се убеди.. :) :) :) Аз обичам много месото. Особено мазните свински пържоли, но..... напоследък просто нямам ищах към тях. Може би съвсем естествено ще мина и аз на другия бряг. Ама не онзи...... по полов признак :1069 :1069 , ами за храненето. Трябва да си пуснем и темичка за Лидия Ковечева и гладолечението...... и тогава вече съвсем няма да ми стига времето да пиша по форумите :1062 :1062 :1062 .
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот futarela » Съб 20 Ное 2010, 22:22

cchery написа:Знаете ли..... човек никога не знае какво му предстои и В какво му предстои да се убеди.. :) :) :) Аз обичам много месото. Особено мазните свински пържоли, но..... напоследък просто нямам ищах към тях. Може би съвсем естествено ще мина и аз на другия бряг. Ама не онзи...... по полов признак :1069 :1069 , ами за храненето. Трябва да си пуснем и темичка за Лидия Ковечева и гладолечението...... и тогава вече съвсем няма да ми стига времето да пиша по форумите :1062 :1062 :1062 .

КОЛКО СИ ПРАВА ЧЕРИ ,БЛАГОДАРЯ ЗА ТЕМАТА . Напоследък доста избягвам месо а на малкия почти не му давам. Как ще се боря със свекървата обаче незнам, тя дава а аз говоря,говоря...
Истинското откритие е не да изнамираш нови пейзажи, а да придобиеш нови очи.Изображение
futarela
Философска система
 
Мнения: 1197
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 21:42
Местоположение: София

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот bobichan » Нед 21 Ное 2010, 17:57

Уффф, Фюти и аз говоря, говоря...
Чери, страхотна темичка наистина. И аз по едно време бях станала почитател на месото, покрай Ясен, и като четях препоръките на Док за максимум 3 дни месо в седмицата си мислих, че не е възможно, а сега и аз и Ясен си го прескачаме много естествено. Обаче аз съм на мнение, че човек не трябва нищо да си забранява - всяко нещо с мярка. Но пък съм решила да имам един ден в седмицата на сурова храна. А и след като изрових този сайт, няма как да не се навия! http://www.zemianazaem.com/
Само едно уточнениепо статията, ако позволите. Яските да са сурови, а маслата студено пресовани.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот cchery » Вто 07 Дек 2010, 11:46

Да допълня инфото за постите с инфо от участието във вчерашното предаване "Денят е прекрасен" на док: РИБАТА И ПОЛЗАТА ОТ НЕЯ - д-р Атанас Михайлов.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот cchery » Сря 16 Мар 2011, 13:51

Участие на д-р Михайлов в "Денят е прекрасен", 7.03.2011 г. заедно с Фюти! Линк към видеото. Фюти се включва на 26,14 минута, а заедно с док са от 33,42 минута.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот stoian11 » Нед 03 Апр 2011, 16:39

С В. П И С А Н И Е. С КЛАВИАТУРАТА: Натисни едновременно ALT+P, последвано от ENTER (Mac: COMMAND+P, ЕNTER)
Постът

Св. Василий Велики (330-378)

Постът е древен дар, който не старее, а непрестанно се обновява и цъфти в пълна красота. Може би предполагаш, че неговата древност е като тази на Закона? Постът е по-стар от Закона. Недей да мислиш, че денят на Очищението, установен в Израиля в седмия месец, в десетия ден от месеца, е начало на поста (Лев.16:29). Задълбочи се в историята и търси древността на неговия произход. Постът не е ново откритие, а скъпоценност от Отците. Всичко, което се отличава с древност е почтено. Уважи старината на поста. Той е и съвременник на човечеството. Постът е узаконен в рая. Такава първа заповед получил Адам: "А от дървото за познаване на добро и зло, да не ядеш от него" (Бит.2:17). Това: "да не ядеш " е установяване на поста и въздържанието. Ако Ева бе постила и не бе вкусила от дървото, сега не бихме имали нужда от този пост, защото не здравите имат нужда от лекар, а болните (Мат.9:12). Ние сме повредени от греха - нека се изцерим чрез покаяние, а покаяние без пост е непълно. Заповядано е да не се предаваме на суета и да се съкрушаваме духом, а пред Бога ще се оправдаем чрез поста.

Понеже не сме постили, затова сме изгонени от Рая. Нека да постим, за да се върнем там. Не подражавай на престъплението на Ева, не приемай отново съвета на змията, която ти предлага лакомия, за да угодиш на плътта. Не се оправдавай с недъзи и слабости на тялото, защото не на мен представяш тези оправдания, а на Бога. Отговори ми: как не можеш да постиш, а можеш да пресищаш и товариш тялото си с всевъзможни храни?! В Рая не е имало нито вино, нито заколване на животни, нито ядене на месо - след потопа открили виното, след потопа е речено: "Всичко що се движи и живее ще ви бъде храна" (Бит.9:3). Наслаждението станало позволено когато не останала надежда за съвършенство.

Впрочем ползата от поста не бива да те ограничава само в едно въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини. Избягвай неправдата. Прости на ближния си оскърблението. Опрости делата на длъжника си. Не пости в караници и съдене - въздържайки се от вино, не се въздържаш от произнасяне на обиди; не ядеш месо, а изяждаш брата си; постиш цял ден, а ходиш по съдилища.

Постът препраща молитвите ни към небето, като ги превръща в криле при възкачването ни горе. Постът е духовно възрастване за семейството, майка на здравето, възпитател за младостта, украшение за старите, добър спътник за пътуващите, надежден съжител на обществото. Постът ражда пророците, дава крепост на силните, умъдрява законодателите. Постът е добър страж за душата, надежден спътник за тялото, оръжие за доблестните люде, училище за подвижниците. Той отстранява изкушенията, укрепва подвижниците в благочестието, става съжител на трезвостта, ражда целомъдрие в душите. Във война той извършва подвизи, във време на мир учи на безмълвие, освещава назорея, усъвършенства свещеника, а пресищането е начало на всякакви злини. Затова постът е оръжие за борба против пристъпите на злия, а "този род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост" (Марк.9:29).

Колко много са благата от поста!
stoian11
 

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот metsababa » Пон 04 Апр 2011, 14:14

Здравей, Стоян. Поздравявам те за избора да се регистрираш в този форум. Наистина добър вкус.

Почнах да чета постинга ти и не продължих след тези редове:

stoian11 написа:........... Ако Ева бе постила и не бе вкусила от дървото, сега не бихме имали нужда от този пост, защото не здравите имат нужда от лекар, а болните (Мат.9:12). Ние сме повредени от греха - нека се изцерим чрез покаяние, а покаяние без пост е непълно.


Подозирам, че това е официална доктрина и тълкуване на църквата, НО тук подобни мисли, идеи и внушения не ми се нравят въобще!!! Така че моля в бъдещи постове да не допускаш подобни тенденциозни намеци!
Аватар
metsababa
Site Admin
 
Мнения: 210
Регистриран на: Вто 17 Авг 2010, 15:54

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот stoian11 » Пон 04 Апр 2011, 15:13

:1132
Последна промяна metsababa на Пон 04 Апр 2011, 15:24, променена общо 1 път
Причина: Липса на отношение по забележка на администратор в преден постинг!
stoian11
 

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот stoian11 » Пон 04 Апр 2011, 15:17

:1123
Последна промяна metsababa на Пон 04 Апр 2011, 15:24, променена общо 1 път
Причина: Липса на отношение по забележка на администратор в преден постинг!
stoian11
 

Re: ХРИСТИЯНСКИТЕ ПОСТИ - мнение и съвети от д-р Атанас Миха

Мнениеот Kleo » Пет 08 Апр 2011, 16:23

Темата много ме вълнува :524
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Следваща

Назад към ХРАНЕНЕТО - СИЛА ЗА ЖИВОТ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта