Мъдрите хора твърдят, че животът е борба. Това е особено актуално за хората, които водят битка с излишните килограми. Светът познава около 30 000 диети, но даже това многообразие невинаги гарантира победа. Диетолозите казват, че тайната е проста - диетата, както и гардеробът трябва да се избират според възрастта.
На 20 години
Вашата норма е 2000 калории на ден. Мощният метаболизъм позволява лесно да се свалят килограми, но не бива да се забравя, че и качването им е също така лесно. "Скелетът" на организма ви не се е сформирал окончателно, затова се нуждаете от целия спектър хранителни вещества, витамини и микроелементи.
На 20-годишните не им подхождат монодиетите. Проблем в този период е недостигът на желязо. Това означава, че в менюто си трябва да включите:
- свински черен дроб, сърца, жълтъци,
- стриди;
- ядки;
- аспержи;
- непременно хапвайте по 100 г варено немазно месо;
- не забравяйте мазнините, само подбирайте правилните. Ориентирайте се към полиненаситените мастни киселини като омега 3;
- тайното оръжие са ябълките - прекрасният плод като еднодневна разтоварваща диета прави чудеса. Ще свалите 2 кг лесно и приятно.
[img]http://www.vnovember.com/wp-content/upl ... -horse.jpg[/img]
На 30 +
Храните се както преди, но забелязвате, че килограмите по-бързо се качват и по-трудно се стопяват. Така естественото снижаване на скоростта на метаболизма напомня за себе си и сега ще трябва да промените съдържанието на хладилника си.
- Витамините С, D, Е и цинкът са разковничето на вашето здраве. На първо място ги търсете в цитрусите. Ако свикнете да подправяте салатите с пресен лимон, вие решавате голяма част от проблемите си.
- Витамин D ще намерите в мазната риба и млечните продукти.
- Витамин Е ще откриете в зехтина, лененото или бадемовото масло.
- Цинка, без който е невъзможна нормалната работа на имунната система, можете да си набавите от морските продукти, млякото, свинското, говеждото и зърнените храни.
- Ограничаването на мазнините е вашият приоритет в близкото десетилетие. Изрязвайте мазнините от месото, което готвите, избягвайте твърдите сирена, сметаната, маслото, маргарина и готовите месни изделия. Опитайте се количеството на всички употребявани за деня мазнини да не надвишава 50 г.
- Идеалното решение е средиземноморската диета зеленчуци, риба, морски продукти, пълнозърнести храни, а за десерт само плодове.
- Забравете за късните вечери.
[img]http://www.startathome.com/images/Mothe ... 75x283.jpg[/img]
На 45
Диетата на тази възраст трябва да е насочена към поддържане на здравето и профилактиката за заболяванията. Гла-
дуването е противопоказно. Рискувате организмът ви да остане без калций или някой друг важен микроелемент. Старайте се менюто ви да е богато на калций. Той е необходим не само за костите, а и за нормалната работа на сърдечносъдовата система. Съвременните изследвания доказват, че този елемент помага за свалянето на килограми, изгаря мазнините и не позволява да се намалява мускулната маса. Най-популярният източник на калций са млечните продукти.
- Включете в менюто си антиоксиданти като ликопен, който се съдържа в изобилие в доматите.
- Недостигът на магнезий, който се проявява като мигрена, безсъние, апатия, можете да компенсирате с помощта на бадеми 50-70 г на ден.
- Всеки ден на масата ви трябва да има овесени ядки заради растителните влакна, които съдържат. Наблегнете на ядките и сушените кайсии.
- Белтъчната диета не е за вас, защото прекалено ще натовари черния ви дроб.
[img]http://www.harpersbazaar.com/cm/harpers ... 7_2-de.jpg[/img]
Във възрастта на мъдростта
При възрастните хора метаболизмът силно се забавя. Над 60-те женският организъм се нуждае от 1500 калории на ден, което е с 500 по-малко от необходимото на младежите. Мускулната маса е приблизително 15% от цялата маса. Даже да не сте прибавили нито килограм към теглото си през последните 20 години, промените са неизбежни. Основният хран и т е л е н принцип на тази възраст е минимум мазнини (не повече от 40 г на ден).
- Обезмаслени сирена и извара;
- растителни белтъчини вместо месо (фасул и леща);
- леко сварени зеленчуци (без големи количества масло), но не и сурови, за да не натоварите прекалено стомашночревния си тракт;
- овесените ядки и сушените сливи трябва да станат неразделна част от менюто ви в зряла възраст;
- дефицитът на течности е друг проблем. От една страна, употребата на сол може да задържи водата в организма, но да провокира хипертония и отоци. От друга страна, учените доказаха, че при хората над 60 години се наблюдава намалено съдържание на течности: съдържанието на вода е не повече от 50%, докато в средна възраст е 65-70%. Доскоро специалистите препоръчваха да се пият по 2 литра вода на ден, но тази теза вече търпи корекции. Всеки трябва да се съобрази с нуждите на собствения си организъм, за да не стигне до бъбречна недостатъчност или подуване.
[img]http://leogirl1975.files.wordpress.com/ ... treep1.jpg[/img]