Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Гликемичен индекс и гликемичен товар

Подфорум за здраве и живот чрез хранителни режими и диети

Модератор: cchery

Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот tita » Пон 22 Окт 2012, 13:24

Изображение


Количеството на въглехидрати в една храна не е основният фактор, който определя повишаването на кръвната захар. Освен въпроса за количеството важна информация за нас е и колко бързо се покачва нивото на серумната гликоза. А това става ясно от гликемичния индекс на всяка една храна.

Гликемичният индекс (ГИ) е показател, определящ непосредствения ефект на въглехидратите в храната върху кръвнозахарното ниво. Трябва да се има предвид, че еднакво количество въглехидрати в различни храни могат да действат по различен начин върху кръвната захар и да я повишат с различна бързина и с различни стойности. Този факт е от особено значение за диабетиците, при които не бива да се допускат големи и резки колебания в нивото на кръвната захар. Гликемичният индекс на една храна е от 0 до 100. С помощта на сложни изследвания и математически изчисления учените са успели да поставят такива индекси на голям брой въглехидратни храни. Гликозата е стандартен въглехидрат, който има гликемичен индекс 100. Тази захар не се нуждае от време за разграждане в тънките черва и поради това се абсорбира в кръвообращението почти веднага след консумация – първият етап на усвояване е още в устна кухина. Нивото на кръвната гликоза се повишава бързо и рязко.

Храните с висок гликемичен индекс са лесно усвоими и повишават бързо кръвната гликоза. Нисък гликемичен индекс имат храни, които се смилат и абсорбират бавно и повишават постепенно гликозното ниво в кръвта. За храни с нисък гликемичен индекс, които са и препоръчителни, са тези с гликемичен индекс до 55. Среден гликемичен индекс е до 69, а оттам нагоре е висок и такива храни трябва да се консумират в ограничени количества. Колкото по-рафинирана е храната, толкова по-висок е гликемичният индекс. Пълнозърнестите тестени изделия, пълнозърнестата паста, кафявият ориз, са сред храните с нисък или умерен индекс и затова винаги се препоръчват пред белите им алтернативи. Разбира се, ниският индекс в никакъв случай предполага неограничена консумация.

Освен гликемичния индекс в диететиката се използва и изчисляване на гликемичен товар. Гликемичният товар се получава, като се умножат гликемичният индекс и въглехидратният грамаж на една порция. Резултатът се разделя на 100. За отправни стойности са дадени следните числа: гликемичен товар под 10 означава нисък, между 11 и 19 - среден, а 20 и нагоре - висок. По този начин храна, която има среден гликемичен индекс, като например морковите, може да получи заслужено внимание, защото за една порция те имат много нисък товар и всъщност не трябва да бъдат избягвани.

Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с наднорменото тегло и затлъстяване. Ето защо е необходимо да избираме храни с нисък гликемичен индекс, особено във втората половина на деня.

Кои фактори влияят на гликемичния индекс?

Трябва да се отбележи, че топлинната обработка на повечето храни повишава гликемичния индекс. Печената ябълка и термично обработените овесени ядки имат по-висок гликемичен индекс от свежата ябълка или суровите овесени ядки. Също така, ако храната е ситно раздробена или смляна, се усвоява по-бързо от организма и следователно ГИ е по-висок. Така например картофеното пюре и плодовите нектари имат по-висок гликемичен индекс спрямо същото количество цели картофи и плодове.

Колкото по-узрели са плодовете и зеленчуците, толкова по-висок е гликемичният им индекс. Прясно изцедените сокове по-бързо покачват кръвната захар в сравнение с целите плодове.Варивата (боб, леща, грах) поради високото съдържание на фибри спадат в групата с нисък ГИ, независимо че съдържанието на въглехидрати е високо.

Освен товакомбинацията на въглехидратите в храната с други вещества може да доведе до намаляване на гликемичния индекс на самия продукт. Добавянето на белтъчини, мазнини, фибри към хранителните продукти намалява значително гликемичния индекс. Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха гелоподобен слой и скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Постъпването на гликозата от храната в кръвта става плавно и постепенно.

Рафинираните фини храни (бял хляб, бял ориз, спагети) се смилат по-бързо и съответно имат по-висок гликемичен индекс в сравнение с нерафинираните (пълнозърнести) тестени изделия. Причината за това е съдържанието и на неразтворими фибри (целулоза, хемицелулоза), които забавят движението на храната в храносмилателния тракт и позволяват по-бавно усвояване на гликозата. Така например, ако анализираме спагети, произведени от пшеничен грис, съдържанието на въглехидрати е изключително високо – 75 г на 100 г продукт, и техният гликемичен индекс е 55, което ги включва в групата с умерено висок към висок ГИ. За разлика от тях спагетите, произведени от пълнозърнесто брашно, съдържат също 75 г въглехидрати на 100 г продукт, но и 9 г фибри на 100 г продукт, в резултат на което техния гликемичен индекс е с ниската стойност 37.

В таблицата са представени най-често консумираните храни, разделени според гликемичния им индекс:

Храни с нисък ГИ
Ябълка – 36
Грейпфрут – 25
Пълнозърнести спагети – 37
Мляко – 34
Зрял боб – 30
Леща – 29
Ечемик – 25
Соя – 18

Храни с умерен ГИ
Мюсли - 56
Овесени ядки – 55
Пълнозърнест ориз – 55
Царевица – 55
Зрял банан – 54
Сок от грейпфрут – 48
Сок от портокал - 52
Грозде – 46
Макарони – 55
Портокал – 41
Зелен банан – 45
Сок от ябълка - 41

Храни с висок ГИ
Гликоза – 100
Бял ориз – 92
Франзела – 90
Бял хляб - 72
Пчелен мед – 88
Печени картофи – 85
Корн флейкс – 84
Варени картофи – 73
Диня – 72
Кроасан – 67
Кус кус – 65
Пълнозърнест хляб – 62
Кристална захар - 65

Като заключение – гликемичният индекс е показател, който има изключително голямо значение при създаване на хранителния режим при диабетици или хора със затлъстяване. Целта е да не се допускат резки скокове на кръвната захар след нахранване, както и нежеланите спадове на гладно или след физическа активност при пациенти с нарушен контрол на кръвната захар.

Източник: брой 61 на списание МЕНЮ.
д-р Росица Попова


Извода за мен е, че пълното изключване на храни като картофи, бял ориз и моркови от менюто ни, само поради високия им гликемичен индекс е пресилена и не нужна мярка. По важно е да се обръща внимание на гликемичния индекс, но да се съобразяват и други фактори, като общото количество въглехидрати, мазнини и калории в порция и това как можете да се комбинират.
И в допълнение на така добре написаната статия, ще кажа, че в книгата на Д-р Михайлов "Здравословно отслабване" има много богата таблица, с посочени ГИ и ГТ на много храни, включително и бира. :D
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Kleo » Вто 04 Дек 2012, 12:07

Тита, благодаря за обширната, илюстрирана и полезна информация, която поднесе на нашето внимание! :326
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот cchery » Пет 07 Дек 2012, 10:48

Преди малко изчетох на спокойствие статията. 2 неща ми направиха сериозно впечатление:

tita написа:Колкото по-узрели са плодовете и зеленчуците, толкова по-висок е гликемичният им индекс. Прясно изцедените сокове по-бързо покачват кръвната захар в сравнение с целите плодове.Варивата (боб, леща, грах) поради високото съдържание на фибри спадат в групата с нисък ГИ, независимо че съдържанието на въглехидрати е високо.

Ние правим детокса с прясно изцедени сокове? Ала това не е ли в противоречие с теорията за ГИ? Дали именно разреждането им с вода няма да се окаже фатално важно както за добрия резултат от детоксикацията, така и за лесното й провеждане по време на трите дена? С две думи се питам като разредим пресните сокове с вода, това намалява ли техния ГИ, съответно чувството на глад?

Освен товакомбинацията на въглехидратите в храната с други вещества може да доведе до намаляване на гликемичния индекс на самия продукт. Добавянето на белтъчини, мазнини, фибри към хранителните продукти намалява значително гликемичния индекс. Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха гелоподобен слой и скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Постъпването на гликозата от храната в кръвта става плавно и постепенно.

Горният абзац пък не е ли в противовес с разделното хранене?! Трудно ми е в момента да задълбавам в тази тема, но за пореден път намирам доказаталества, че балансираното хранене, т.е. НЕизключването на нито един продукт от диетата на човек е най-добрият подход към неговото здраве. Естествено добре е да се внимава за източниците на белтъчини, мазнини и въглехидрати, както и тяхното количество и съотношение. Ала да ги изключиш напълно, освен ако не е по медицински показатели, лично според мен ще доведе до йо-йо ефект.
............................................................................................

Извода за мен е, че пълното изключване на храни като картофи, бял ориз и моркови от менюто ни, само поради високия им гликемичен индекс е пресилена и не нужна мярка. По важно е да се обръща внимание на гликемичния индекс, но да се съобразяват и други фактори, като общото количество въглехидрати, мазнини и калории в порция и това как можете да се комбинират.

Тита, и аз това написах! Не бива да се скача от крайност в крайност!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Kleo » Съб 08 Дек 2012, 03:23

Чери, четох те, четох те и нещо не можах да те схвана, честно казано - явно материята ми е доста сложна и мъглява :1044
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот cchery » Нед 16 Дек 2012, 00:13

vihrogonche написа:Чери, четох те, четох те и нещо не можах да те схвана, честно казано - явно материята ми е доста сложна и мъглява :1044

Кажи кое не ти е ясно!? Че то малко и писах...... :1062
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Kleo » Нед 16 Дек 2012, 11:07

Няма значение вече. Още малко ще си потормозя мозъчето, па дано ми просветне :222
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11606
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Cheva » Нед 03 Фев 2013, 11:42

Интересна статия , ама в заглавието е обявен и ГТ , пък за него няма писано?
Книгата на д-р Михайлов ни е настолно четиво, но е ориентировъчно и там.
Всичко по темата ще ми бъде интересно.
Който намери инфо по темата, моля да споделя. :954
Интересуват ме конкретни съвети това+това = на по-нисък ГИ.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Сиренце » Нед 03 Фев 2013, 14:50

tita написа:Освен гликемичния индекс в диететиката се използва и изчисляване на гликемичен товар. Гликемичният товар се получава, като се умножат гликемичният индекс и въглехидратният грамаж на една порция. Резултатът се разделя на 100. За отправни стойности са дадени следните числа: гликемичен товар под 10 означава нисък, между 11 и 19 - среден, а 20 и нагоре - висок. По този начин храна, която има среден гликемичен индекс, като например морковите, може да получи заслужено внимание, защото за една порция те имат много нисък товар и всъщност не трябва да бъдат избягвани.


За потвърждение ще добавя, че ГИ на морковите (за 120 гр) е 33, което е високо, но ГТ е 2 и това ги прави идеални за консумация. Зоната, например, отчита само ГИ и там морковите, царевицата, динята са "червени", т.е. неприемливи храни.

В този сайт има таблица с ГИ и ГТ за определен грамаж на доста храни.От това, което съм чела, винаги излиза, че работата е в количествата :mrgreen: - ние просто нямаме нужда от многото храна, която поглъщаме. Което, между другото, е застъпено и при Лидия Ковачева, и при Петър Дънов. Претоварвайки организма си, му пречим да се справя с проблемните ситуации.
Ако това успея да приема (за осъзнаване, съм го осъзнала :) ) ще съм победила себе си.
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1595
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Сиренце » Нед 03 Фев 2013, 19:31

Гликемичният товар се нарича още и гликемичния лоудинг

Поразрових се още малко и открих

И един цитат от нея:
"Специалисти препоръчват при отслабване и хора със сърдечносъдови заболявания и диабет, индикаторът на гликемичния лоудинг да не надвишава 50 на ден. Нормалното ниво за поддържане на добро здраве е 80."
Изображение
Аватар
Сиренце
Със словото напред
 
Мнения: 1595
Регистриран на: Сря 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Cheva » Нед 03 Фев 2013, 21:10

Сиренце написа:От това, което съм чела, винаги излиза, че работата е в количествата :mrgreen: - ние просто нямаме нужда от многото храна, която поглъщаме. Което, между другото, е застъпено и при Лидия Ковачева, и при Петър Дънов.


Да, това е самата истина !
Съвременният човек злоупотребява с количествата.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот bobichan » Съб 23 Фев 2013, 18:41

cchery написа:Преди малко изчетох на спокойствие статията. 2 неща ми направиха сериозно впечатление:

tita написа:Колкото по-узрели са плодовете и зеленчуците, толкова по-висок е гликемичният им индекс. Прясно изцедените сокове по-бързо покачват кръвната захар в сравнение с целите плодове.Варивата (боб, леща, грах) поради високото съдържание на фибри спадат в групата с нисък ГИ, независимо че съдържанието на въглехидрати е високо.

Ние правим детокса с прясно изцедени сокове? Ала това не е ли в противоречие с теорията за ГИ? Дали именно разреждането им с вода няма да се окаже фатално важно както за добрия резултат от детоксикацията, така и за лесното й провеждане по време на трите дена? С две думи се питам като разредим пресните сокове с вода, това намалява ли техния ГИ, съответно чувството на глад?

Абсолютно Чери. Във водата е ключа!

Освен товакомбинацията на въглехидратите в храната с други вещества може да доведе до намаляване на гликемичния индекс на самия продукт. Добавянето на белтъчини, мазнини, фибри към хранителните продукти намалява значително гликемичния индекс. Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха гелоподобен слой и скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Постъпването на гликозата от храната в кръвта става плавно и постепенно.

Горният абзац пък не е ли в противовес с разделното хранене?! Трудно ми е в момента да задълбавам в тази тема, но за пореден път намирам доказаталества, че балансираното хранене, т.е. НЕизключването на нито един продукт от диетата на човек е най-добрият подход към неговото здраве. Естествено добре е да се внимава за източниците на белтъчини, мазнини и въглехидрати, както и тяхното количество и съотношение. Ала да ги изключиш напълно, освен ако не е по медицински показатели, лично според мен ще доведе до йо-йо ефект.
............................................................................................

Гликимичния индекс е леко подвеждащ ориентир. Точно заради примера, който е дала Сиренце. Случая с динята е същия. Аз Зоната по принцип не я долюбвам. Ключът е в комбинацията. Картофите намалят ГИ, ако ги полеем със зехтин, фурмите, които са с изключително висок ГТ го намалят, ако ги комбинираме с ядки.

Извода за мен е, че пълното изключване на храни като картофи, бял ориз и моркови от менюто ни, само поради високия им гликемичен индекс е пресилена и не нужна мярка. По важно е да се обръща внимание на гликемичния индекс, но да се съобразяват и други фактори, като общото количество въглехидрати, мазнини и калории в порция и това как можете да се комбинират.

Тита, и аз това написах! Не бива да се скача от крайност в крайност!

Сиренце написа:От това, което съм чела, винаги излиза, че работата е в количествата :mrgreen: - ние просто нямаме нужда от многото храна, която поглъщаме. Което, между другото, е застъпено и при Лидия Ковачева, и при Петър Дънов. Претоварвайки организма си, му пречим да се справя с проблемните ситуации.
Ако това успея да приема (за осъзнаване, съм го осъзнала :) ) ще съм победила себе си.


Количествата са изключително важни! Естествения размер на всеки човешки стомах е толкова голям, колкото е голям юмрука му! Ние обаче, защото сме много напредничеви сме открили, че той може да се разстяга и тъпчем до насита, а трябва да ставаме леко гладни от масата. Малахов казва - винаги трябва да остава и малко въздух в стомаха. Уригването е сигурен знак, че сме преяли!
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот bobichan » Съб 23 Фев 2013, 18:48

Не знам дали си спомняте, но ви бях пускала ето тази диета с примерни менюта. Тя се основава на ГТ.
Статията от ББ Тийм ще я изчета.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Гликемичен индекс и гликемичен товар

Мнениеот Cheva » Съб 27 Апр 2013, 20:47

Какво намерих по темата!
Д-р Казънс има цяла система за хранене, основаваща се на без захар.

"Хранене с ниско гликемично съдържание" от Гейбриъл Казънс
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32


Назад към ХРАНЕНЕТО - СИЛА ЗА ЖИВОТ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron