Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

30 дневно “Кросфит-стил” предизвикателство с Руми Илиева

Подфорум за поддържане на тялото чрез спорт

Модератор: cchery

30 дневно “Кросфит-стил” предизвикателство с Руми Илиева

Мнениеот cchery » Съб 23 Май 2015, 08:51

30 дневно “Кросфит-стил” предизвикателство

Изображение

Източник


На 25-ти май 2015 стартираме с 30 дневно предизвикателство с кратки и интензивни тренировки. В началото си мислех да е кросфит и ще бъде до някаква степен, но не съвсем :)

КросФит е комерсиална организация и запазена марка, затова и не може да се използва произволно. За да се нарече нещо кросфит, то трябва да се предлага от сертифицирани треньори или в сертифицирани зали. Но пък при принципите на кросфит са универсални и не могат да се патентоват, така че всеки може да ги следва и да прави тренировки, които ще наречем кросфит стил :)

Кросфит е фитнес програма с постоянно променящи се тренировки с функционални упражнения, изпълнявани с висока интензивност. Кросфит тренировките включват упражнения за сила, мощност, силова издръжливост, аеробна издръжливост, мобилност.

Поставих си следното условие на задачата: кратки, интензивни тренировки, които да могат да се изпълняват навсякъде, защото идва сезонът на отпуските. Което лимитира използването на уреди и по-конкретно тежести. Много варианти обмислих, но не исках да отстъпя от условието да се изпълняват навсякъде, защото искам това лято всеки да може да тренира в хотелска стая, на плажа, на стадиона, навсякъде!

Решението: тренировките са в 2 части.

Първата част е само собствено тегло. Около 15 минути.
Втората част е коригираща тренировка на първа част. Коригира „недостатъците“ на първата част. Недостатък е, че гръб без тежест/съпротивление не се тренира достатъчно. Втората част обикновено е гръб, дупе и каквото виждам като недостатък в първата. Втората част е около 5-7 минути.

Когато нямаш уреди правиш само първата част – това е по време на отпуска, например. А когато имаш достъп до уреди, правиш и двете части на тренировката. Не е добре да се пропускат мускулни групи постоянно, но от време на време е ок.

Снимам тренировките само за ниво супер напреднали, т.е. ниво 3. Виж по-долу защо.

Всяка тренировка на деня (WOD, workout of the day) си има име, измислила съм много красиви женски имена :)

За кросфита
Какво харесвам
Харесва ми, че се използват многоставни упражнения. Не съм привърженик на изолирани упражнения, защото нямат пренос в ежедневието. Много рядко ни се случва да правим сгъване за бицепс или кик бек за трицепс. Обикновено носим пазарски торби, не правим бицепсово сгъване с тях. Но и не съм виждала хора да правят лицеви опори по улиците. Aко ме срещнеш на улицата направи 1 лицева опора, ще ти отговоря със същото. Много би ми харесал такъв поздрав :)

Жените не се третират като хилави създания, които вдигат най-много гирички от 1 кг. Кросфит тренировките дават възможност на жените да развият силата си. Кросфит не подценява жените.

Харесва ми и начина, по който бързо набират последователи и как ставаш част от общност. Това запалва хората да тренират.

Един случаен страничен ефект лично за мен – реших да пробвам едни от обувките, които Reebok – един от спонсорите на Кросфит – рекламират като специализирани за кросфит . Откакто обух последните си Reebok Nano маратонки, не съм слагала повече старите си Nike. Разликата е огромна. Маратонките са с равна подметка, замених също и всичките си ежедневни обувки с такива с равна подметка. Имам много натегнати (в смисъл не гъвкави) прасци и задно бедро. Подобри ми се гъвкавостта откакто ходя и тренирам на равна подметка. Преди трудно докосвах пода с цяла длан при навеждане напред и надолу, сега мога да задържа, докато докосвам пода с цяла длан. За мен това е огромен напредък, тъй като по природа не съм никак гъвкава.

Какво не харесвам
Кросфит не е за начинаещи. Обикновено комплексите се правят бързо. Преди да се заемеш с кросфит, трябва техниката на изпълнение да е станала първа природа и да не мислиш за нея. Разбира се, техниката винаги е по-важна от скоростта, но се гони висока интензивност. Начинаещите по-добре да тренират по-бавно, с единствен акцент върху техниката. За качествени тренировки се иска развит аеробен капацитет и издръжливост, които начинаещите все още нямат.

Вероятността за травми е голяма, защото се изпълняват интензивно упражнения с тежести за време. Колкото и добра да е техниката, ако е бързо и с тежест, която е предизвикателство, техниката бързо деградира. Т.е. не е добре да се тренира на всяка цена в кросфит стил, ако не се чувстваш, че си ти – ако не си на 100% във форма, не тренирай по този начин.

Изтощението и трудното възстановяване. Ако винаги тренираш на макс, с много повторения на доста трудни упражнения, идва момент на изтощение. Според мен добър тренировъчен план включва следните упражнения: силови, аеробни, изометрия, за мобилност и гъвкавост. Не в един ден всички видове, а в тренировъчния план. В Кросфит често обемът на тренировките е над разумното ниво. Ако винаги се тренира до изтощение, трябва да е толкова кратко, така че след това да можеш да живееш пълноценно. Понякога, когато снимам 2-3 тренировки в 1 ден, след това не искам нищо да правя, само да лежа. Следващите 2 дни нямам желание да тренирам. Което обезсмисля правенето на няколко тренировки в 1 ден, след това имам нужда от по-дълго възстановяване. Защо го правя? Понякога искам до определена дата да са готови няколко тренировките, свързано е с време за производство на видеото, няма общо с тренирането и здравето.

За вас
Питайте и предлагайте в коментарите. Снимала съм само 1 тренировка, пробвала съм няколко, така че има време да променя нещата, според вашите нужди.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Назад към СПОРТЪТ - НАЧИН НА ЖИВОТ и ЗДРАВЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron