Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Фитбол

Подфорум за поддържане на тялото чрез спорт

Модератор: cchery

Фитбол

Мнениеот cchery » Пон 26 Мар 2012, 12:44

Въпреки че за фитбол у нас не се говори отдавна, оздравителните физически упражнения са измислени още през 50-те години на миналото столетие от швейцарски лекар физиотерапевт. Самата дума произлиза от английските fitness (фитнес) и ball (топка), но по-популярно е името "швейцарска топка".


Изображение


Първоначално тя е била използвана за лечение на възрастни и деца с церебрална парализа. През 80-те години топката влиза в програмите за възстановяване на болни с травми на опорно-двигателния апарат, а по-късно като експериментален метод за лечение на хора със затлъстяване. Резултатите от тренировките удивили както пациентите, така и лекарите. Оказало се, че при болните:

  • се е ускорил процесът на регенерация на тъканите и се е подобрила еластичността на мускулите и сухожилията;
  • проведените изследвания показали, че при заниманията с фитбол се образува мускулен корсет около гръбначния стълб;
  • усилва се кръвообращението и обмяната на веществата в междупрешленните дискове;
  • пражненията повишават тонуса на мускулите и отнемат напрежението от тях;
  • подобряват координацията на движенията и развиват равновесието;
  • нормализират кръвното налягане;
  • подобряват работата на белите дробове и на вестибуларния апарат;
  • избавят от болки в ставите;
  • помагат да се справим със стреса и повдигат настроението.


Към всичко изброено можем да добавим намаляване на килограмите и извайване на фигурата.


Изображение


Главното предимство на швейцарската топка е, че заниманията с нея са весели, леки и приятни, без да забелязвате как лети времето. Можете, докато гледате телевизия, вместо да лежите на дивана, да сложите топката зад гърба си и да се облегнете на нея вместо на възглавница. Мускулите се отпускат, гърбът ви ще си отпочине, въпреки че точно по този начин няма да се вталите.


Фитболът е отлично решение за всяка възраст, защото чудодейната топка решава едновременно няколко задачи. При неголямо натоварване вие можете да развивате и тонизирате мускулите си практически на цялото тяло. Освен това се сдобивате с по-добра ловкост и координация. И нещо много важно за по-възрастните хора всички стави се раздвижват, при това без ударно натоварване.

Днес швейцарската топка се е превърнала в истински лек срещу болки в ставите и гръбнака, отлична профилактика срещу остеохондроза, артрит, варикозни вени. И това не е всичко. Създаваната от топката вибрация оказва обезболяващо действие, усилва перисталтиката, благотворно влияе върху дейността на стомаха, черния дроб и бъбреците, укрепва сърдечно-съдовата система и дихателните органи.

Изображение

Фитболът е отличен помощник на бременните жени през всичките девет месеца, защото отнема напрежението в гръбнака и мускулите на гърба.Огромната лека топка създава прекрасна атмосфера върху нея може да се пружинира, подскача, да се подхвърля. Това е прекрасна тренировка на сърцето и дихателната система. Липсва каквото и да било силно натоварване на долните крайници, затова с фитбол може да се занимават и хора с разширени вени, с увредени стави или болестно затлъстяване.

Какво трябва да знаете, преди да се захванете с фитбол? Правилата не са много. Преди всичко се убедете, че сте подбрали топка с подходящия за вас размер. Когато седите върху нея, бедрата ви трябва да са успоредни на пода.

Изображение

Когато я натиснете, тя трябва да хлътне 2,5 см. Ако топката е твърда, върху нея трудно ще запазите равновесие, ако е мека, натоварването при заниманията ще бъде прекалено малко. Не бива и да се пързаля. Сами ще се ориентирате с какви дрехи и обувки да тренирате. Трябва да сте здраво стъпили на пода и нищо да не ви създава дискомфорт.

ИзображениеИзточник - в."Живот и здраве", бр.10/2012 г.


ОСНОВНИ ПРАВИЛА ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ С ФИТБОЛ


1. Първо се научи да седиш върху топката. Да, именно да седиш, колкото и лесно да изглежда. Това става като от изправено положение стъпиш здраво на земята и разкрачът на краката ти е не повече от широчината на раменете. Приближи топката максимално зад себе си. След това спусни таза бавно надолу и назад и се подпри с ръцете преди да седнеш! Сякайки, трябва да внимаваш така щото стъпълата и коленете ти винаги да сочат напред и никога сгънати на Х!!! Това е най-най-важното! Освен това трябва да разположиш таза в центъра на топката, така че коленете ти да са сгънати под ъгъл 90 градуса - в този случай петите ти ще се намират на не повече от 10-15 санта от топката.

2. Гърбът винаги изправен - това става по следния начин: след като вече си седнала устойчиво :1062 върху топката повдигаш раменете максимално нагоре и след това с въртеливо движение ги отвеждаш назад така че "лопатките" почти да се срещнат - това е позицията, в която раменете и гърбът ти трябва да са през цялото време. Отначало е много трудно и все го мислиш дали си така, но после, когато заякнат мускулите, се усещаш, че и през другото време се стремиш да изправяш гърба.

3. Коремът стегнат и прибран навътре - това освен от естетическа гледна точка, помага много на кръста и по-специално на болката в кръста. Мускулите на корема реално подпират кръста, така че да не хлътва "навътре" и да не се травмира.

4. Изпълняване на упражнения "по корем" с ръце върху пода - много е важно, ама наистина много важно, да се подпираш не с длан, т.е. възглавничката на дланта, която е непосредствено след китката, а да "натискаш" с върховете на пръстите си така че, ако някой мине и се опита да ти дръпне пръста, да не успее да го отлепи от земата - щото все пак ще подпира едни 60-70 кг. Това е важно, т.к. аз отначало не го знаех и определено си бях травмирала китките и не можех да се оттърва от болка. Трудно се свиква, но веднъж направиш ли го, ще усетиш, че имаш издръжливост да изпълняваш доста упражнения, подпряна на ръце.

5. Спускане на гърба върху топката - вече споменах, че когато си седнала върху топката, петите са на 10-15 сантиметра от топчето :1062 . За да спуснеш гърба назад, трябва да ги отдалечиш с още примерно толкова сантиметра - реално е персонално за всеки и зависи от височината му. Но тръгвайки да спускаш гърба, просто направи крачка напред - застопори здраво петите и се опитай цялата енегрия на тялото да е съсредоточена в тях - не бива да се отлепят, да стъпили накриво или само на пети, защото ще загубиш равновесие. Спускай гърба бавно и отначало се придържай с ръце отстрани за топката. За да се изправиш, ползвай мускулите на корема, а не на кръста - в противен случай много ще те боли! И не отлепяй петите от пода!!! :)

6. Лягане по корем - сядаш по колене - бедра спрямо прасци на 90 градуса. Доближаваш топката максимално до себе си, т.е. до бедрата и изпъваш ръцете си върху топката - дланите се опират полу-отгоре, полу-отстрани. Натискаш максимално с длани и отпускаш тялото напред. Пръстите на краката трябва да подпират петите, а не да са изпънати върху пода. А самите пети отново да са успоредни и разтворени на ширината на раменете. Така вече ще успееш да легнеш по корем и оттам насетне се научи да балансираш - става бързичко.
Последна промяна cchery на Сря 03 Апр 2013, 13:59, променена общо 1 път
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Фитбол

Мнениеот tita » Вто 15 Май 2012, 15:47

Много добра статия, Чери! :524

Да допълня с малко инфо как да се избере най-подходящата по размер топка.

Швейцарските топки се предлагат в различни големини за максимално удобство на всеки спортуващ. Размерите варират от 30 до 75 см, като диаметърът на топката се определя от ръста на трениращият.
Най-използваният размер е 65 см (затова се продава точно този размер в различни хипермаркети, където може да се намери и на много по-добра цена) - отговаря на ръст от 165 до 175 см; при ръст от 150 до 165 см се препоръчва 55 см топка, а над 175 см - 75 см. Топките с диаметър 30 см се използват предимно от деца до двегодишна възраст.
http://lubomirivanov.com/2989/
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Фитбол

Мнениеот tita » Сря 16 Май 2012, 14:55

Пускам линк към темата за сколиозата, защото превантивните мерки, пък и терапевтичните са пряко свързани с използването на фитбол.

http://forum.metsababa.net/viewtopic.php?f=25&t=831
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Re: Фитбол

Мнениеот cchery » Сря 03 Окт 2012, 09:50

Да се похваля,че вече огрях и на тази тренировка :lol: :lol: - понеделник ми беше първото ходене, а днес ми е вторият час! Останах очарована... макар да не можах да изпълня всички упражнения, което ме втрещи :1215 щото си мислех, че след 4 месеца пилатес съм тренирана! Но фитболът е нещо по-различно и много, много приятно! :)
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Фитбол

Мнениеот eleen » Пон 01 Апр 2013, 18:28

Здравейте спортуващи дами и господа ! :) От днес съм горд собственик на швейцарска топка. Останах без въздух и имам съмнения, че още не съм успяла да я надуя достатъчно. Ами сега накъде ???? Наистина не знам откъде да започна. Ще се наложи да се уча сама, у дома. Няма такива занимания в дълбоката провинция :) Моля помагайте!!!!
Аватар
eleen
Писател по душа и.... клавиатура
 
Мнения: 39
Регистриран на: Съб 28 Яну 2012, 22:32

Re: Фитбол

Мнениеот cchery » Сря 03 Апр 2013, 13:53

eleen написа:Здравейте спортуващи дами и господа ! :) От днес съм горд собственик на швейцарска топка. Останах без въздух и имам съмнения, че още не съм успяла да я надуя достатъчно. Ами сега накъде ???? Наистина не знам откъде да започна. Ще се наложи да се уча сама, у дома. Няма такива занимания в дълбоката провинция :) Моля помагайте!!!!

Елийн, прочети ето ! Ще копирам съдържанието му в началния постинг на тази тема, защото си е точно по нея.

Хубаво е да почнеш с основни, базови упражнения. Разгледай - мисля, че ще ти е много от полза за началото.

Иначе снощи за първи път присъствах и взех дейно участие в кардио-фитбол :1062 :1062 - направо ни разчекна нашата инструкторка :221 :221 . Никога не съм предполагала, че ще мога да правя аеробика върху топка за фитбол, нооооооо това й е основното предимство на нашата треньорка - изключително амбициозно, младо и търсещо момиче, което не само е в час с новостите в този вид гимнастика, ами и експериментира, сменя упражненията, надгражда за трудност ии прави часовете изключително разнообразни!
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Фитбол

Мнениеот eleen » Пон 08 Апр 2013, 22:05

Благодаряяя!!!!! :922 :922 :922
Аватар
eleen
Писател по душа и.... клавиатура
 
Мнения: 39
Регистриран на: Съб 28 Яну 2012, 22:32

Re: Фитбол

Мнениеот Ver » Пет 26 Апр 2013, 19:02

66082_570383376325697_1976002171_n.jpg
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: Фитбол

Мнениеот eleen » Пет 26 Апр 2013, 20:58

Аз започнах заниманията с голям ентусиазъм , но за съжаление от около 2 седмици имам ужасни болки в кръста. Боли ме и ме е страх да продължа. Дано да отшуми по-скоро...
Аватар
eleen
Писател по душа и.... клавиатура
 
Мнения: 39
Регистриран на: Съб 28 Яну 2012, 22:32

Re: Фитбол

Мнениеот cchery » Чет 23 Май 2013, 12:46

Срам не срам..... днес за първи път направих домашен фитбол (имам топката от 16-и април) :oops: :oops: . Доволна съм - днес концентрирах усилията си за упражнения за корема - 10 минути. Надявам се да мога да правя това честичко, защото коремът ми е проблемна зона.
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Фитбол

Мнениеот Julie » Съб 10 Яну 2015, 18:37

Здравейте,
купих си топка, вчера пристигна в отворена кутия и без запушалка...
каква късметлийка съм... :126
Може ли някой да ме насочи, откъде да си намеря запушалка,
търсих в интернет, но за съжаление, нищо не намерих, а така
няма как да я ползвам.
Моля, помогнете ми...
Julie
Една птичка пролет не прави
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб 10 Яну 2015, 18:26

Re: Фитбол

Мнениеот cchery » Пон 12 Яну 2015, 08:50

Julie написа:Здравейте,
купих си топка, вчера пристигна в отворена кутия и без запушалка...
каква късметлийка съм... :126
Може ли някой да ме насочи, откъде да си намеря запушалка,
търсих в интернет, но за съжаление, нищо не намерих, а така
няма как да я ползвам.
Моля, помогнете ми...

Здравей, Жули. Наистина е неприятно това, което се е случило. Дали е възможно да върнеш поръчката обратно с рекламация?!

Сещам се и за още 2 варианта, за които не давам гаранция :D , че ще сработят, но поне можеш да пробваш - да провериш за такава запушалка по спортните магазини - дали не се продава като аксесоар, или пък те имат дефектна стока - спукани топки, на които обаче запушалките са в кутиите и да ти дадат или продадат една.

Вторият вариант - не знам къде живееш, но ако има спортни зали около вас, би могла да провериш и там пак за същия вариант - ако имат спукани топки и запушалките им не им трябват.

Надявам се да се намериш решение! :)
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7133
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12

Re: Фитбол

Мнениеот Kleo » Вто 13 Яну 2015, 20:11

Стискам палци за разрешение на проблема, но не го отлагай, за да не остане топката неизползваема :524
Синът ми е на 13. Ах, колко го обичам! Децата са щастие и отговорност...
Живееща мечтите си. Центрирана в собственото си сърце. Блажена.
Изготвям хороскопи - за повече информация - на лични.
Kleo
Вятър в косите...
 
Мнения: 11607
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София


Назад към СПОРТЪТ - НАЧИН НА ЖИВОТ и ЗДРАВЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron