Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Полезни насоки и съвети за спорта по време на бременност

Подфорум за поддържане на тялото чрез спорт

Модератор: cchery

Полезни насоки и съвети за спорта по време на бременност

Мнениеот tita » Съб 29 Сеп 2012, 11:10

По време на бременността е повече от препоръчително жената да прави редовно упражнения. Това помага за заздравяването на мускулите, които се напрягат по време на раждане и за намаляване на болките в гърба, причинени от дисбаланс. Но не забравяйте, че е необходимо, да се консултирате с вашия лекар преди да предприемете нещо в тази насока или да продължите със спортния режим, докато сте бременни.

Изображение

Преди да решите да се насочите към определен спорт, трябва да вземете предвид, че тялото ви се променя, а заедно с него и възможностите.

Промени по време на бременността

По време на бременността се случват много промени, които могат да повлияят на избора ви на спорт.

- Повишаване на теглото - тъй като формата на тялото ви се променя, центърът на тежестта се измества и увеличава извивката на гръбнака ви. Повишаването на теглото, също така, затруднява някои дейности (като например тичането), особено в последното тримесечие.

- Отпускане на всички сухожилия - по време на бременността ставите малко по малко ще започнат да се отпускат, приготвяйки се за раждането. Това увеличава риска от нараняване. Бъдете внимателни със спортовете, при които има скачане и честа промяна на посоката.

- Повишаване на сърдечния ритъм в спокойно състояние - бременността повишава пулса. Ако имате здрава бременност и сте човек, който спортува, може да контролирате интензивността на упражненията, чрез това колко се напрягате. Когато се почувствате изморени - спрете - не тренирайте до изтощение.

- Ниско кръвно налягане – от около 4-тия месец опитайте да избягвате резки промени в позицията – от легнало в станало положение и обратното. Това ще ви помогне да избегнете замайването. Никога не спирайте рязко, защото на сърцето ви му е необходимо повече време да се приспособи и внезапното спиране може да ви замае или може да ви прилошее. След 4-тия месец избягвайте каквито и да било упражнение с крака, докато лежите по гръб, защото големината на зародиша може да намали циркулацията на кръв до сърцето.

За и против различните спортове по време на бременност

- Избягвайте спортове, при които рискът от падане е голям. Амниотичната течност кара бебето да се чувства добре, но евентуален удар може да предизвика плацентата да се отдели от утробата. Това сериозно състояние, наречено още преждевременно отлепване на плацентата, може да причини смъртта на бебето или голяма загуба на кръв от майката. Бременността не е време да изкачвате върхове или да се спускате с делтапланер. Също така жената НЕ ТРЯБВА да язди, да кара сърф или водни ски, както и колело в мокро или ветровито време.

- Избягвайте спортове, които причиняват промени в налягането вътре в тялото, като например гмуркане.

- Карането на ски може да причини нараняване. На по-високо морско равнище, въздухът е по-разреден, което затруднява дишането. Това може да лиши, както майката, така и зародиша от кислород.

- Плуването е чудесно за бременни, защото при него се използват различни мускулни групи, а водата поддържа тялото. В последните месеци от бременността, обаче, не трябва да се гмуркате или да скачате във водата.

- Тичането може да се практикува умерено. Жената трябва да избягва да се поти прекалено, трябва да спрете, ако се почувствате прекалено изморени. Също така трябва да пиете много вода, за да наваксате загубените течности при изпотяването.

- Аеробиката е добра за заздравяване на сърцето и белите дробове. Бременните трябва да правят само по-леката версия. Водната аеробика съчетава предимствата от плуването и аеробиката.

- Тенисът, като цяло, е безопасен по време на бременността, но трябва да знаете, че чувството ви за баланс може да се е променило.

- Голфът и боулингът са добре за ободряване и развлечение, но те не укрепват сърцето и белите дробове. Но с тези два спорта, жената може да се приспособи към промените в баланса.

- Йогата е прекрасен избор на спорт за бременните жени. Тя прави чудеса и това е самата ИСТИНА! Само част от приноса на йогата е, че спомага за гладкото протичане на бременността и за леко естествено раждане. Освен това, тя прави чудеса за физическото и умствено развитие на зародиша.

Полезни съвети:

Основните правила за упражнения заявяват, че да се работи в насока към укрепване и заздравяване на мускулите на гърба подпомага стойката и това да седите изправени. Упражненията за коремните мускули помагат за поддържане на теглото и ще бъдат от полза по време на раждането. Заздравяването на тазовите мускули помага на вагината да се разшири по-лесно по време на раждането и ще помогне за по-бързото възстановяване след това.

Чести упражнения по малко всеки ден са по-добре отколкото по-тежки, два или три пъти седмично.

Пийте много вода – преди, след и по време на упражненията

Спрете, ако не се чувствате добре, ако усетите умора, замайване или дискомфорт.

Не прегрявайте.

Не правете упражнения по гръб – това отнема кислорода на бебето.

И не забравяйте...

Да останете активни по време на бременността ще ви помогне да направите тялото си по-силно и по-гъвкаво. Ще имате по-малко проблеми със ставите, сухожилията, червата, стомаха и кръвообращението.

Упражненията ще ви помогнат да предотвратите запека, което е често срещан проблем при бременността.

Спортът ще ви помогне да избегнете повече от нормалното повишаване на теглото – средно 10-12кг.

Раждането се свързва с физическа сила, изисква много енергия – особено, ако това е първата ви бременност или са минали няколко години от последното.

Ето затова е добре да се поддържате във форма по време на бременността.

Изображение

Източник: Първите седем
Изображение

It's not important if the way's long and hard. It's important what lies at the end.
To reach your goal, never mind the road, but the means to move to the finish.
Аватар
tita
От писане глава не боли
 
Мнения: 901
Регистриран на: Вто 28 Фев 2012, 14:41

Назад към СПОРТЪТ - НАЧИН НА ЖИВОТ и ЗДРАВЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron