Елда (гречка)

Подфорум за непознатите храни
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Елда (гречка)

Мнение от bobichan »

Стартирам този форум и в частност тази тема, защото ми се иска да си направим една малка енциклопедийка за "странните" и не много добре познати, но полезни храни. Да обменяма информация, рецепти, опити и така нататък.
Започвам с елдата, защото я обичам много, а и тя може да се намери сравнително лесно по маганизите ни.

Елдата (Fagopyrum esculentum Moench) е дошла със завоевателните походи на монголските племена към Европа. Тя е била основна храна в областите, където вирее добре. Цени се заради силния си вкус на ядки. Превъзходна храна с натурално високо съдържание на биофлавоноида рутин (витамин Р), сложни въглехидрати, магнезий и фосфор. Натурален източник на витамини В1, пантотенова киселина (витамин В5) и ниацин (витамин PP, В3), желязо, цинк и хранителни влакнини. Белтъкът на елдата има по-висока биологична стойност от тази на традиционните зърнени храни, което се дължи на високото съдържание на лизин.
Не съдържа глутен.

Може да се консумира като пресни кълнове (подобно на житото), след накисване в хладка вода или сварена (за 2-3 мин.) - като зърнена каша, за супи, пудинги или като ризото. Може да се използва и натрошена (булгур) или смляна като грис или брашно – за добавка в палачинки, кексове, сладкиши и др.

Несъмнено елдата е много ефективна при отслабване. Особено в съчетание с мляко, тъй като заедно подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Ето ви и една диета с елда, която ни предлагат от сайта rozali.com
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Елда (гречка)

Мнение от bobichan »

Позволявам си да цитирам и една хубава статия от сайта plus.bg

Непозната забравена елда – при диабет и срещу други заболявания


През последните години започна да се говори за елдата, може би след навлизането на опаквоките с бебешки храни, съдържащи зърнестото растение. Елдата обаче е позната отдавна в приготвянето на каши. Растението с триъгълни зърна е евтино, приготвянето на кашата е много по-нетрудоемко, всравнение с другите зърнени култури и е с добри вкусови качества.

Една от съвременните версии за произхода на кулинарното й приложение идва от татарите на руска територия, в чиято група попадат и непризнати етноси като българския преди десетилетия. Смята се, че произходът на елдата и идва от Алтай като през 7-8 век от териториите на днешна Румъния елдата навлиза и се разпространява в Русия, а през XV-XVIII век от там в Европа.

Елдата придобива латинското название Fagopyrum, заради факта, че зрънцето наподобява букова ядка, поради което често е наричана букова пшеница. В други славянски страни се среща името гръцко зърно, тъй като с отглеждането й преди столетия са се занимавали по-компетентните гръцки монаси в манастирите по населените със славянски народи територии.

Гръцкото зърно се отглежда лесно. Характерна особеност е, че при посевите от елда естествено не виреят бурени. Поради това не се налага обработване на полетата с химикали. Друга причина за избягването на употребата на химикали при добивите е, че те действат твърде неблагоприятно на вкуса на зърното. Тези факти недвусмислено определят елдата като действително екологично чиста храна, не единствена причина, поради която да се използва за хранене на децата в кърмаческа възраст.

Любопитен факт е, че на площите в близост до посеви с елда се отчита повишаване на добива на мед - растението действа като магнит за пчелите.

Зърната на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин, 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.

Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.
Кашата от елда е подходяща при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Спомага извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им. Подходяща храна е при и срещу разишери вени и хемороиди.

Елдата се препоръчва и при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за добро зрение.

Може да се използва като частитен заместител на месото, тъй като е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта. За целта обаче трябва да се взима елда, чийто технологичен процес на обработка не включва запичане във фурна. По-полезно е брашното със светложълт цвят.

Лечебни свойства имат и цветовете на елдата - отварата от тях има отхрачващ ефект.

Според експерти кашата от елда с мляко предоставя най-оптималното съотношение белтъчини, мазнини и въглехидрати. Проведено е следното изследване: в продължение на 6 месеца група доброволци се хранят само с каша от елда с мляко и 2-3 ябълки на ден. В края на периода се установява, че работоспособността на доброволците в сравнение с контролната група е повишена и физиологичните им показатели са много по-добри.

Не само за храна - рефлексотерапия
Зрънцата на елдата могат да се използват и за рефлексотерапия. Затова се препоръчва ходене на бос крак върху тях. Триъгъната форма на зрънцата е подходяща за притискане на активните точки на ходилото.
Когато между дланите и пръстите се поставят зрънца елда и се ръцете се разтъркат няколко пъти се постига тонициращ и отпускащ ефект.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
олеся

Re: Елда (гречка)

Мнение от олеся »

Копривеното суфле с елда

Копривата се попарва и накълцва на ситно! В тенджера се задушава 1глава лук,1морков-нарязани на ситно,прибавя се 1ч.чаша елда и малко овесени ядки. Прибавят се 2ч.чаши вода, ври около 10-15 мин. докато понабъбне, може да се сложи малко домати от консерва, подправки на вкус - джоджан, риган и малко черен пипер. Всичко се изсипва в тавичка, прибавя се копривата, нарязан магданоз и пресен чесън, малко натрошено сирене, обърква се и се пече около 30 мин. Заливката е с яйце и кисело мляко. Вкусно и полезно!

Вместо коприва може да се пробва и със спанак :idea:
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Елда (гречка)

Мнение от bobichan »

"Кюфтета" от елда


2 ч. сварена елда
200 гр. натрошемо сирене
100 гр. кашкавал
2 яйца
1-2 моркова
магданоз
сол, пипер, олио

Всичко това се смесва, и се изипва в йенска тенджера и запичам :) В оригиналната рецепта има и галета, но тъй като аз не пържа нищо кюфтетата ми винаги стават на запеканки. Да ви е сладко :)
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Ver

Re: Елда (гречка)

Мнение от Ver »

Пробвах една манджичка с елда горе-долу по идеята на Олеся. Хареса ми :)


ПОСТНА МАНДЖА С ЕЛДА НА ФУРНА

Сложих спанак, моркови, домати, чесъм , лук и сирене. И в тавата. Елдата предварително я посварих.
Отчетох някои недостатъци, и другия път ще наблегна на Зеленото (което по-добре да е коприва, някак си вкуса ѝ повече отива на елдата), ще смачкам част от елдата за да стане манджичката по-хомогенна и мноооого сирене.

Чудесна идея, Олеся. Мерси :)
И след, като отворих пакета с Елда, ще се наложи да опитам и рецептата на Боби :)
После ще докалдавам ;)
Ver

Re: Елда (гречка)

Мнение от Ver »

ЧОРБА С ЕЛДА И КОПРИВА


Направих елдата този път както си трябва :) с коприва (собственоръчно брана :222 ), зелен чесън и лук, моркови (които нарочно ставих да хрупкат), домати и джоджен. Само дето не я запоекох, ами я направих като чорбица.

Превъзходно!
Опитайте, няма да съжалявате :954
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Елда (гречка)

Мнение от bobichan »

Ver написа:Направих елдата този път както си трябва :) с коприва (собственоръчно брана :222 )
Вече!!! Не е ли рано? Много ме изненада.
Радвам се, че ти харесва елдата :) А каква използваш от кафявата или бледо зелената? На мен тази бледозелената ми става малко лигава и се чудя дали няма някакъв особен начин на приготвяне. Ето ви и вариант за салатка. Страхотан става. Разбирасе това са само насоки и може да импровизирате по ваш вкус.

Салата с елда


1 чаша сварена елда
2-3 яйца
3-4 стръка селъри ( любимата ми английска целина)

овкусява се със соев сос, пресен джинджифил, счукан чесън, олио (сусамово, ленено, шарлан, от гроздови семена или каквото ви се намира за предпочитане да не е рафинирано).
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Ver

Re: Елда (гречка)

Мнение от Ver »

bobichan написа:
Ver написа:Направих елдата този път както си трябва :) с коприва (собственоръчно брана :222 )
Вече!!! Не е ли рано? Много ме изненада. ..А каква използваш от кафявата или бледо зелената?
Коприва има, по южните припечни склончета на балкана (в по-нискито). И аз се изнанадах :)
Използвам кафява. :)
valrus

Re: Елда (гречка)

Мнение от valrus »

Верка,дали не ти е харесала,защото елдата има един по специфичен мирис? А другата,която е био,тя пък се "лигави",стои точно като тревисто,не е от сем на ориза,нали знаете.Нещо не можах да свикна да я ям.
Ver

Re: Елда (гречка)

Мнение от Ver »

valrus написа:Верка,дали не ти е харесала,защото елдата има един по специфичен мирис? .
Напротив, Валка :) Хареса ми и то доста . Някъде в бързината явно ти се е изплъзнало, просто я предпочитам с коприва, отколкото със спанак :524 Супер си е Елдата!
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Елда (гречка)

Мнение от bobichan »

Вер, малко ми е далече. Дано скоро да ходим на вилата да си набера там. Тази година съм решила да опитам и Тученицата. Навивам се от има няма две години. А вече гледах и рецепти в едно списание.
Вале, тази био елда май става само за кълнове. Разликате между бледозелената и кафявата е огромна. Нямат нищо общо, но нещо напоследък не мога да си намеря от кафявата. Салатата която пуснах става страхотна и с кълнове от елда.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Публикувай отговор