Елда (гречка)

Подфорум за непознатите храни
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ОЩЕ ЗА ЕЛДАТА

Мнение от cchery »

Ако ви е омръзнало зимното меню от картофи и ориз, шоколадовокафените зрънца са идеалното решение: леки за стомаха, питателни и се готвят много лесно. Поради липсата на глутен елдата е подходяща за хорана диета или за захранване на бебета. Растението от семейство Лападови се пребори за едно от първите места сред модерните суперхрани на здравословната ни трапеза и с богатото съдържание на рутин, който укрепва стените на кръвоносните съдове.


Елдата не е съвсем непозната - на по-старото поколение е известна като руската "гречка". Кашата е съвсем семпла и е спасявала хората в гладните следвоенни години. Приготвя се и до днес, защото е евтина, но съдържа също като соята много лесноусвоими белтъчини. Родината на елдата е Индия. Полезна е за спортуващите, като увеличава мускулната сила и издръжливостта им. В 100 г сухо вещество има 353 калории и 71 г въглехидрати, 11 г белтъчини и 2 г мазнини. :idea: Поради добрия си заряд от желязо, калций, калий, фосфор, йод и цинк елдата подхранва кожата, косата и ноктите и се бори с анемията. :idea: Съдържа органични киселини и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които забавят процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.

:idea: Препоръчва се за диабетици и при свръхтегло, тъй като е по-бедна на въглехидрати от останалите зърнени култури и картофите. :idea: На елдата се приписват и още лечебни свойства: подсилва имунната система, подобрява зрението и дейността на черния дроб, помага при разширени вени и хемороиди. Включена в менюто 2-3 пъти в седмицата, тя ще прояви лечебната си сила и върху вашия организъм. Засега може да бъде намерена предимно в магазините за диетично хранене.

Как да я приготвяме? При първа проба не прекалявайте с количествата: елдата има леко специфичен вкус и може да не ви допадне веднага. Имайте предвид, че след варене многократно увеличава обема си. Най-лесният начин да я сварите е, като, почистена и изплакната, я залеете с вода, която да я покрива 1 пръст. След 10-15 минути трябва да е готова. Когато се уверите, че е добре сварена, я прецедете. Пробвайте я на пастет с чесън, орехи и зехтин или като добавка в сарми. Тя замества успешно тестените макаронени изделия в супите и може да се сложи в салати. Идеална е за гарнитури и самостоятелно ястие.

За елдата можете да приложите всички рецепти за леща и ориз, които са ви любими. Поради неутралния си вкус добре се комбинира и с подправките, които предпочитате, независимо дали са традиционни наши или чужди: отиват є накълцан джинджифил, кимион, риган и босилек. Елдата може да се направи в неизброими варианти със зърнени и бобови храни, които обичате.

Използва се и в сладкиши, стига да се свари и отцеди предварително. Опитайте класически сутляш с елда или палачинки и няма да останете разочаровани. Елдата може да замени поомръзналите овесени ядки в сутрешната ви закуска. Накиснете я от вечерта в гореща вода, а на сутринта я отцедете и залейте с малко топло мляко. Добавете мед, щипка канела и сурови ядки и хапвайте здравословно. Ако сурова я смелите, можете да получите от булгур до брашно, което да вложите в домашния си хляб
или други печива.

[img]http://assets.bb-team.org/content/origi ... 23_300.jpg[/img]

Източник
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ТАБУЛЕ

Мнение от cchery »

ТАБУЛЕ

Необходими продукти:

чаена чаша елда,
2 връзки магданоз,
2-3 домата,
сокът от 1 лимон,
1 скилидка чесън,
зехтин и сол на вкус.


Приготвяне:


Сваряваме елдата и я отцеждаме (или няколко часа по-рано я заливаме с вряща вода). Накълцваме магданоза, чесъна и домата (също е добре да се отцеди). Смесваме всички съставки и подправяме на вкус.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ЯХНИЯ С ДЮЛИ

Мнение от cchery »

ЯХНИЯ С ДЮЛИ


При тази рецепта идеално можете да оползотворите всички остатъци от зеленчуци в хладилника: лук, морков, парчета праз, гъби, скилидки чесън, чушка, зелени подправки. Трябват ви още 250 г елда (за 4-5 порции), кубче бульон, олио и 3 дюли. Те придават неочакван аромат и лекота на ястието. Ако желаете, в края на готвенето можете да добавите твърд кашкавал или колбас на кубчета.

Приготвяне:

Почистваме елдата, както проверяваме лещата за камъчета. Изплакваме я обилно с вода и я накисваме. Почистваме зеленчуците, измиваме ги и ги нарязваме на пръчки и кръгчета. Кипваме 1,5 л вода. В дълбока тенджера сипваме олиото и запържваме моркова, лука, гъбите, дюлята. Когато омекнат, добавяме отцедената елда, водата и кубчето бульон. За четвърт час след завирането тя ще е готова. Нарязваме на ситно чушката и другите зеленчуци и ги добавяме. Посоляваме на вкус. Сервираме с тънка струйка балсамов оцет и студено пресован зехтин.


[img]http://www.zdravoslovno.com/content/ima ... djulja.jpg[/img]
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

РИЗОТО СЪС СОЕВА КАЙМА

Мнение от cchery »

РИЗОТО СЪС СОЕВА КАЙМА


Необходими продукти:

150 г елда,
50 г соева кайма,
1 голяма глава лук,
250 г печурки,
2 скилидки чесън,
по 1 кафена чашка замразен грах и царевични зърна,
олио, соев сос, пресен магданоз, черен пипер на вкус.


Приготвяне:

От предната вечер накисваме соевата кайма в горещ бульон. Сваряваме елдата в подсолена вода и отцеждаме. В мазнината задушаваме лука, чесъна и гъбките, нарязани на жулиени, за десетина минути. Добавяме елдата и каймата. Слагаме останалите съставки и подправяме с 2-3 лъжици соев сос. Сол не слагаме, защото и бульонът, и соевият сос я съдържат. Задушаваме под капак за десетина минути. На това ризото му отиват и други подправки като копър, прясна мента и лют чили сос.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

ДИЕТИЧНИ БОНБОНИ

Мнение от cchery »

ДИЕТИЧНИ БОНБОНИ


Необходими продукти:

Кафена чашка елда,
50 г сушени плодове по избор (кайсии, фурми, стафиди),
50 г захаросани корички от лимон и портокал,
50 г сурови ядки (орех, кашу или лешник),
2-3 с.л. сусамов тахан,
2 с.л. мед, кокосови стърготини за овалване.


Начин на приготвяне:

Сваряваме елдата и я отцеждаме. Накълцваме сушените плодове и ядките и смесваме всички съставки. Оформяме топче-
та, които овалваме в кокосовите стърготини (или в какао). Оставяме за една нощ да се смесят вкусовете, преди да под-
несем. Ако сушените плодове са много твърди, накиснете ги в топла вода или бренди.
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Kleo
Вятър в косите...
Мнения: 15467
Регистриран на: 20 Авг 2010, 10:00
Местоположение: София

Re: Елда (гречка)

Мнение от Kleo »

Диетичните бонбони с елда и ядки ми се видяха страшно апетитни, сигурно ще ги пробвам, обожавам десертите!
Бобка, честито за книжката с рецептите!!! :326
Идея: не може ли да те видим и в Пъстрата чаршия, та ти имаш талант, момиче, както и продукт, излязъл от самата теб!
Синът ми е на 18. Изживявам мечтите си. Центрирана и щастлива съм :) Виждам се отново майка.
felix

Re: Елда (гречка)

Мнение от felix »

Чудесна е рецептата за бонбони с елда. Мисля, че още по-здравословна ще бъде, ако елдата се накисне, вместо да се вари. Мое мнение де, ако ги направя-ще споделя. :)
Ver

Re: Елда (гречка)

Мнение от Ver »

Прияде ми се вчера елда с коприва. Много обичам тази комбинация.
Но, какво открих в магазините около нас :!:
Изчезнала е евтината елда, нормалната. На нейно място по щандовете е кацнала "специлана" "био" елда на цена от 3лв и нагоре за половинка. :126
Честно казано - омръзна ми от модерни "био" продукти!
felix

Re: Елда (гречка)

Мнение от felix »

Ver написа: Изчезнала е евтината елда, нормалната. На нейно място по щандовете е кацнала "специлана" "био" елда на цена от 3лв и нагоре за половинка. :126
!
Ооо, при нас био елда в Кауфланд е над 6 лв за половинка, но аз не съм сигурна колко е "био"... ;)
Ver

Re: Елда (гречка)

Мнение от Ver »

:1062 Искаш да кажеш, че съм си направо късметлийка ?!
felix

Re: Елда (гречка)

Мнение от felix »

На тази цена - 3 лв и нещо хич не вярвам да е "био". Иначе съм ЗА биологично чисти храни. Но в много отношения етикетите означават "Мижи да те лажем" за съжаление.
Публикувай отговор