Киноа

Подфорум за непознатите храни
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Киноа

Мнение от bobichan »

Quinoa (произнася се “кийн-уà”) (Chenopodium quinoa) е древна зърнена култура, произхождаща от Андите на Южна Америка. Заедно с царевицата и картофите, тя е била една от трите основни храни на цивилизацията на Инките. Тогава, и днес все още, тя е почитана като “Майката Зърно”. Известна е още като “Суперзърното на бъдещето”.
Киноа е с висока хранителна и физиологична стойност – след амаранта има най-високо съдържание на белтък от всички зърнени храни. При това белтъкът ù се счита за биологично пълноценен. Той съдържа всички незаменими аминокиселини, необходими за човешкия организъм (вкл. лизин, метионин и цистин), с балансираност близка до идеалната. Според оценката на СЗО белтъкът на киноа е подобен на казеина (млечния белтък). Тя се акламира като може би най-добрият източник на белтък от растителното царство.
Освен уникалния си и лесно смилаем белтък, киноата има високо съдържание на лесно усвоима скорбяла, магнезий, желязо, фосфор, хранителни влакнини. Тя е източник на цинк и ценни ненаситени мазнини, с високо съдържание на незаменимата за човека линолова мастна киселина. Като цяло, хранителното качество на това зърно се сравнява от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на Обединените Нации с това на сухо пълномаслено мляко.
Не съдържа глутен.

Кинота е лека и лесно смилаема храна с чудесен собствен вкус (на ядки).
Високото съдържание на лизин, метионин и цистин я правят превъзходна храна за комбиниране и повишаване на белтъчната стойност на други зърнени храни (на които не достига лизина) или соя (на която не достига метионина и цистина).
Нейната лекота, съчетана с широката ù употреба в студени ястия и десерти я правят идеален източник на здравословна храна както през по-студените месеци, така и през лятото.
Кълновете имат дори повече предимства като храна, отколкото сварената киноа. Това разширява още повече приложението ù. Съобщава се, че кълновете имат по-високо съдържание на витамини и минерали, отколкото обикновената сварена кийнуа. Те пречистват сърдечно-съдовата система и понижават мазнините в кръвния поток.
Киноата е идеална за хора страдащи от алергии към тревите, тъй като е листна зърнена култура и не съдържа глутен.
Превъэходен източник на храна за кърмещи майки, бебета и деца.
Добавете хранителната сила към вашите храни! Извлечете ползата от храненето с киноа!


Хранителна информация
Типични стойности за 100g продукт
Енергийна стойност

1415 kJ /338 kcal
Белтък

14.8 g
Въглехидрати

58.5 g
Мазнини
- от които наситени
- мононенаситени
- полиненаситени

5.0g
0.5 g
1.2 g
2.8 g
Магнезий

276 mg (92%)*
Желязо

8.0 mg (57%) *
Фосфор

328 mg (41%)*
Цинк

2.5 mg (17%)*
Хранителни влакнини

6.6 g

*От препоръчвания дневен прием



Готвене
Киноа се приготвя много бързо и просто. Може да се вари в приблизително два пъти по-голямо количество вода, на тих огън. За едно пълнозърнесто ястие от киноа са необходими само 10-15 минути.

Подготовка
За да изпитате пълно удоволстие от вашата киноа, първо трябва да отстраните защитното покритие на зърната от сапонин, който може да придаде горчив вкус, ако не се отстрани. За целта просто ги поставете в гевгир с фини дупчици и изплакнете на течаща студена вода за 1-2 минути. Това ви гарантира нежно сладък, приятен вкус на сварените зърна.
Можете да накиснете киноата преди да я изплакнете – в готварската тенджера, за 15-30 мин. Накисването помага киноата да се свари равномерно и отпуска външния слой.
Ако нямате време за по-продължително накисване, използвайте гореща вода и накиснете за 5 мин.
Ако искате да постигнете по-богат вкус, можете да препечете киноата (в сух тиган, за няколко минути) преди да я сварите. Бъркайте непрекъснато докато я препичате, за да не изгори и за да се препекат равномерно зърната.


Основна рецепта с киноата
3 порции (чаши)

Това леко и здравословно зърно може да се приготви бързо и лесно по този основен метод:

1 чаша киноата
1 ½ чаши вода
½ ч.л. сол (по желание)

Поставете киноата и водата в тенджера от 2 л. и доведете до кипване. Намалете до минимум, сложете капака и я оставете да ври на тих огън, докато се поеме всичката вода (около 10 - 15 мин.).
Ще разберете, че киноата е готова по това, че всички зърна са станали прозрачни и спираловидният зародиш се е отделил.
След като погълнат водата, зърната киноата омекват и са готови за ядене с подправки.


Приложение
Подходяща е за различни цели - може да замества почти всяка зърнена храна в много рецепти. Поднася се като отделно ястие или се използва в салати, супи, пилаф, ризото, десерти и др. Може да използвате варена царевица, лют червен пипер, черен боб, арпаджик и други зеленчуци по ваш избор.
Добавете настъргано сирене или пресни билки.
Направете на бърза ръка една здравословна закуска с киноата и овесено брашно.
Брашното от киноата може да се използва за сгъстяване на супи и бульони и може да замества оризовото брашно.
Киноата е много вкусна сама по себе си, както и в множество рецепти.


Примерна рецепта
Огретен със сирена и киноата (3-4 порции)

Прибавете 150g киноата, добре измита, към 300 ml вода и 1 ч.л. морска сол и доведете до кипване. Оставете да ври на бавен огън 10 мин. Отлейте излишната вода. Прибавете 250g натрошено бяло саламутено сирене, 150 g топено сирене, 2 яйца и мнооогоо копър. Разбъркайте добре. Поставете сместа в плитка намазнена форма за пудинг или иенска тавичка. Нарежете отгоре 25g краве масло на парченца и поставете да се пече при 200°С 20 мин.
Сервирайте с домати и/или задушени зеленчуци и подправки.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
valrus

Re: Киноа

Мнение от valrus »

Бобиииии„ :524 :326 :923 любимите ми храни са амарант и киноа.Адмирации за рецептите.
valrus

Re: Киноа

Мнение от valrus »

" onclick="window.open(this.href);return false; момичета „поздрав
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Киноа

Мнение от bobichan »

Радвам се, че и ти си фен . :954 Ще чакаме и твоие рецепти. Аз амарант още не съм опитвала, но ти ме предизвика :)
И като съм почнала да напиша още една

Киноа със задушени моркови

Сваряваме по горепосочения начин. Предварителното накисване е за предпочитане. Задушаваме под капак моркови с повече олио (от гроздови семена или оризово за предпочитане) и малко вода. След като омекнат поръсваме обилно с копър.
Много е подходящо за захранване след детокса, или като гарнитура.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Киноа

Мнение от bobichan »

Тези дни имах гости и ги посрещнах с ето тази любима моя рецепта. С тази разлика, че вече не варя киноата предварително и нямах копър затова сложих смело джоджен. Пак си става много добре и има по-малко термична обработка. Ястието се приготва за около 10 нимути + още 10 -15 за запичането. Още една от причините да ми е сред любимите. Гостите ми бяха очаровани.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Киноа

Мнение от Cheva »

И едно голямо браво :326 :326 :326 за bobichan ,
която е автор на книгата

[img]http://www.kolhida.bg/lib/gd_imageResize.php?path=../images/books/390/1.jpg&do=resize&w=150&h=x[/img]
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Киноа

Мнение от cchery »

Cheva написа:И едно голямо браво :326 :326 :326 за bobichan ,
която е автор на книгата

[img]http://www.kolhida.bg/lib/gd_imageResize.php?path=../images/books/390/1.jpg&do=resize&w=150&h=x[/img]
Мдаааа! :326 :326 :326 А тя ни е обещала да публикува тук като бонус някои от рецептите! :222
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Киноа

Мнение от Cheva »

Купих си киноа, но не ми хрумват рецепти.
Пробвах я веднъж, но заради вкусовите ми предпочитания
сега, като че ли не мога да я оценя.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Ver

Re: Киноа

Мнение от Ver »

Cheva написа:И едно голямо браво :326 :326 :326 за bobichan ,
която е автор на книгата
Божее! Чак сега го виждам това :1139
Браво бе, човек :326
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Киноа

Мнение от bobichan »

Благодаря Вер. :922 Ами... нещо си загубихме следите с теб напоследък.
Чева, пускала съм вече рецептата, която се харесва на всички без изключение - Огретен от тиквички с киноа. Проблемът е, че е с млечни и яйца, които вече ограничавам. Пробвай да си я свариш за закуска.


ЗАКУСКА С КИНОА

Необходими продукти:

киноа - 1 к.ч.
мед
кокосово масло
ванилия
сушени плодове

Начин на приготовление:

Киноата трябва да се свари. Добави й лъжица мед, лъжица кокосово масло, щипка ванилия. Уникално базово съчетание.

На втори етап можеш да надграждаш с рожково брашно, годжи бери, стафиди, боровинки......... каквото то дойде на ума.
А и много важно. Най-подходяща е бялата киноа. Червената е доста специфична и не се харесва на всеки.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Публикувай отговор