Нахут (Леблебия)

Подфорум за непознатите храни
lindorina
Цветна долина в омая
Мнения: 724
Регистриран на: 23 Авг 2010, 09:54

Re: Нахут (Леблебия)

Мнение от lindorina »

НАХУТЕНИ БОНБОНИ - ІІ-и вид


Ехоо,здравейте - минавам само набързо да споделя,че вчера наистина се "вихрих" :954 в кухнята.Наред със суровата торта,която приготвих,направих и бонбоните Ладу и едни супер-страхотни крекери от нахут.
За бонбоните да споделя,че направих половин доза-за проба :222 Смелих си сама брашно,но наистина нахута трудно се мели и по-добрия вариант е готовото такова.Както и може да се очаква от мен,попромених рецептата. :954 Първо си приготвих гхи,че нямах,след това се замислих дали няма да е по-добър вариант,предварително да се припече брашнто и после започваме следващите стъпки-добавяме гхи-то,ядките и захарта.Др.път може би така ще процедирам.Та,стигнах до прословутото"докато замирише на вкусно" :221 Изчаках да поизстине,като свалих от котлона и добавих кафявата захар,но от онази,която е наистина много кафява и лепкава,след това около 2с.л.смлени орехи и реших да сложа и около 3-4с.л смляно кашу+щипка сол.А,да и малко ванилия/черна/Всичкото хубаво,ама стана такава сместта,че не можах да оформя лесно топчета,защото бе по-рохкава.Затова добавих малко бадемово мляко,което сутринта си бях правила.........и готово.Понеже не ми се правих топчета наистина :lol: вземах една празна кутия от шоколадови бонбони,поръсих вътре със сурово какао и запълних килийките-и в хладилника.Да-сууууУУУУУУУУУПЕР СТАНАХА :954 :954

КРЕКЕРИ ОТ НАХУТ

А за крекерите - просто сместта,от която правя кюфтета,разстелих в тавичка в/у хартия за печене на тънък слой-и готово.Домързя ме да правя кюфтета,но Господ помагал на мързеливите :221
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

http://img.wallpaperstock.net:81/spring-feeling-wallpapers_5137_1024x768.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
[img]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8jVF4RfE3CJOqLOnIe4FC6dOMme1PC45jE5g2z4F9cUYwNzrkPA[/img]
Ver

Re: Нахут (Леблебия)

Мнение от Ver »

Току що написах подобно рецепта в другата тема на Чева :)
Бисквитите стават страхотни :524
Аз не ги пека :1028
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Нахут (Леблебия)

Мнение от Cheva »

Ето едно мое , веган предложение:

нахутени кюфтенца със сос от тиквени семки и карфиол
nahuteni_kuftenca.jpg
(89.23 KiB) Свалено 1162 пъти
Необходими продукти:
  • 250 гр. сух нахут
    1 средно голяма глава лук
    2 - 3 скилидки чесън
    1/3 връзка магданоз
    1 - 2 с.л. смлян кимион
    1 с.л. смлян кориандър
    1 ч.л. черен пипер
    1 ч.л бял пипер
    0,5 ч.л. бакпулвер
    1 - 2 лъжици пълнозърнесто брашно
    5 с.л. студено пресовано олио
    хималайска сол на вкус
Приготвяне:

Нахутът се накисва за 10 -12 часа в студена вода.След това се изплаква добре
и се вари.Нахутът се накисва за 10 -12 часа в студена вода.След това се изплаква добре
и се вари.Готовата смес се оставя за около 30-на минути да се овкуси.
Отпочиналата нахутена смес се оформя на кюфтенца и се реди в тава , постлана с хартия за печене.Пече се на умерена фурна (около 200 градуса) за около 40 мин.
По средата на печенето могат да се обърнат, но внимателно.
Сервират се гарнирани със соса.

сос от тиквени семки и карфиол
sos.jpg
(81.96 KiB) Свалено 1162 пъти
Продикти за соса:
  • 1/2 ч.ч сурови тиквени семки
    100гр. карфиол
    магданоз
    щипка хималайкса сол
    лимонов сок
Приготвяне:
Семената се накисват предварително за 4-6 часа. В кухненски робот се смилат с малко вода, до получаване на рядка смес. След това се прибавя карфиола и ситно зарязания магданоз и се пасира, но за кратко. Овкусява се с лимонвия сок и солта.

Добър апетит!
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
Мнения: 7926
Регистриран на: 19 Авг 2010, 11:12

Re: Нахут (Леблебия)

Мнение от cchery »

cchery написа: 25 Юни 2011, 21:54
bobichan написа:Само да споделя, че пробвах и с яйце и не станаха по-вкусни, дори напротив. Така че, ако искате да опитате се придържайте към първия вариант. И внимавайте да не ги прегорите, защото почват да горчат малко. Чери, Бела и Мони на Марчи много ги харесаха :)
Бобиииииииии, пробвах и за маааалко ги попрепекох, да му се...... :???: :???: , но въпреки това Момчил каза, че са много вкусни, а Бела ги яде с удоволствие. Честно казано....... аз бих ги изяла и без печене :1062 :1062 . Сложих смляни орехи и лешници, защото това имах вкъщи. Пускам моя вариант на рецептата, който нарекох "подобрен", ама реално си е "покварен" :1062 щото добавих прясно мляко, а то.... малко не върви със здравословните идеи. Но пък е вкусно, та вкусно. :lol:


НАХУТЕНИ БОНБОНИ - ПОДОБРЕНИ


Продукти:

• 2 ч.ч. нахутено брашно
• 1/2 ч.ч. пречистено масло Гхи (може и обикновено масло)
• прясно мляко - 100-200 мл
• 1 ½ ч.ч. кафява захар
• 1 супена лъжица смлени ядки (кашу, фъстъци, бадеми или други)


Начин на приготвяне:

На много слаб огън се разтопява маслото. Не трябва да се загрява много, а само докато се разтопи, така че да може да се смеси с брашното. Без да се засилва огъня, бавно се добавя брашното при постоянно бъркане. Бърка се докато замирише на вкусно - тази миризма не може да се обърка - чувствате как ви се прияжда онова, което бъркате в тенждерата :D . Когато цялото брашно е употребено, се добавя прясното мляко - количеството му зависи от вида на консистенцията в тенждерата - целта е да не стане кашава, а да запази твърдия си вид. Сипва се и захарта.

Смлените ядки се добавят след като тенджерата се свали от огъня. Ако сте прекалили с млякото и сместта е кашава, именно с количеството смлени ядки, можете да коригирате консистенцията.

Оформят се топчета, които се пекат на слаба фурна (150-200 градуса) около 20-30 минутки. Ползвайте хартия за печене, с която да постелите тавата.

Тези бонбони могат да се ядат и сурови, но внимавайте, т.к. нахутът е газообразуващ иии да не се чудите откъде идват коликите в стомаха ви. :221
Момичета, днес направих тази рецепта.... отдавна ми се ядяха такива бонбони....... Щастлива съм. :954 :954
"Умният мислещият човек по правило се съмнява във възможностите си, когато е изправен пред неизвестното."

Радостина А. Ангелова - поетеса
Публикувай отговор