Нахут (Леблебия)
Едно познато, но като че ли позабравено растение у нас.
Нахутът, наричан още и Леблебия е едногодишно растение от семейство бобови.
В България, най – често се среща в изпечен вид, под формата на пакетирани ядки, за директна консумация.
Често ползвано е и кафето от леблебия, което е близко до вкуса на истинското кафе, а не съдържа кофеин.
Хранителна стойност
Звънцата нахут, подобно на тези, на повечето бобови растения, са богат източник на белтъчини (около 20% от сухото съдържание). Те също така са добър източник на лецитин и фолиева киселина. Съдържанието на мазнини е ниско,
в сравнение с други ядки (например орехи, фъстъци и др.)
Нахутът е смятан за афродизиак и е бил използван като такъв, както от древните египтяни, така и от арабите.
Исторически факти
Леблебията се е радвала на широка популярност сред Елините, Римляните и Египтяните. Нахутът заема важно място в кулинарните традиции на много държави по света в Северна Африка, Близкия Изток и около басейна на Средиземно море (Испания, южна Франция), а също и в Индия. Международното разпространение на бобовото растение е дело колкото на испанските и португалските търговци, толкова и на многобройните индийски имигранти, пренесли го в субтропичните зони.
Начин на приготвяне
Зърната се накисват от 12 до 24 часа, след което могат да се приготвят във вид на салата, супа, основно ястие или сос.
По-подробно за нахута , може да прочетете
тук.