Какво покълвате и как го готвите?

Подфорум за непознатите храни
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от bobichan »

От доста време и се каня на тази тема, но ето дойде и момента.
Виждам, че сме се събрали много експериментаторки, затова давайте да споделяме опит. Постепенно ще добавя линкове към информация, която е пръсната из сайта, а и из нета.
Ето статията на Доктор Михайлов
По-късно ще поработя и по рецептите.
И така аз съм първа.
Покълвала съм слънчоглед, боб мунг, нахут, пшеница, люцерна, кресон, леща, елда за друго не се сещам май.
Имам неуспешни опити с: боб адзуки (2 при това), бадеми (явно бяха обработвани)
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
ЛиР

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от ЛиР »

Голяма върволица се извървяла да пише в тази тема. :222
Кълнове си приготвям от различни култури.
Намирам приложението им в суров вид.
Честно казано не виждам смисъл да се покълва семе и после да се убие неговата мощ с реално готвене.
По-скоро ПРИготвяне на различни дипове, пастети, сосове, крекери, салати.
Повечето кълнове са доста "несвойствена" храна за човек, който за пръв път ги опитва.
Нещо, което според мен обаче се харесва на всеки са слънчогледовите поници. Те често присъстват на трапезата ми, особено през зимата и в ранната пролет, когато няма много изобилие на пресни зеленчуци. Харесват се и на децата. Те са изключително полезна и много евтина жива храна, с която много лесно може да се сдобиете в домашни условия. Ето как:

http://desilifestyle.net/2011/02/%D0%BA ... %BE%D0%BD/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
Мнения: 827
Регистриран на: 20 Авг 2010, 12:02
Обратна връзка:

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от bobichan »

Оооо, задължително ще се пробва. Аз досега съм правила само обикновен покълнал слънчоглед.
Тези дни покълвах и леща, киноа и сушен грах.
[url=http://www.vdahnovenia.bg/]Вдъхнови се за голямата промяна![/url]
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Чак сега виждам темата. :oops:
Аз нищо не съм покълвала още. :???:
Много голямо желание имам, пък.... някак ми е притеснено.
Понеже никога не съм покълвала...то не че има какво толкова да се случи и все пак...
Надявам се в най-скоро време да се престраша. :1062
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Ми да се похваля с първото си покълване. :1062
В събота покълнах белен слънчоглед, останах изненадана като видях, че и той си отдели ципа.
Стана много нежно хрупкав и го хапнахме натюр, към салата от краставици. :954
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
ЛиР

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от ЛиР »

:1099
Може да го ръсиш на всякакви салати-краставици, домати, ЗЕЛЕ...
Върви чудесно и става много бързо.
Сега е ред на поници от небелен слънчоглед!
:1095
Аватар
Сиренце
Със словото напред
Мнения: 1652
Регистриран на: 13 Окт 2010, 13:58
Местоположение: Черни Вит

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Сиренце »

Покълналия слънчоглед го пасирам с малко зехтин и лимон и ползвам като дресинг за салата. Аз обаче станах върл фен на покълналото жито - ммммм, какъв аромат само! Особено ми е вкусно, когато кълнът е 2-3 мм. Ям го с настъргана ябълка, канела и мед, друг път с орехи, стафиди и канела, често и натюр, слагам го в салати, а дъщеря ми го добавя в овесените си ядки сутрин за закуска (след като са изстинали).
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Вкъщи имам само соя. :1062
На пакетът пише, че става и за покълване, та ще я пробвам.
Надявам се моята да не е генномодифицирана... :fan
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
ЛиР

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от ЛиР »

Чева, соя почти не се среща не генно модифицирана.
Поне нея си струва да купуваш био или такава, на която е изрично изписано, че не е ГМО.
Знам, че "Кринг" произвеждат чиста соя, но е много скъпо да се прави лиценз за био продукция, за това пишат на етикета "GMO free".
A т.нар. соеви кълнове се правят от БОБ МУНГ...
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Моята е на български производител, но това не е гаранция , де.
Пишеше на етикета без ГМО...., абе ще се уча на нея. :1062
После трябва да бланширам в гореща вода, нали?

Намерих една полезна схема, за всичко начинаещи като мен. :razz:

Някои основни изисквания при покълването на различни семена/
време за престой във водата; време за покълване; препоръчителна температура /


1.Овес-12 ч.; 3 дни; 19-27 град.
2.Просо-8-10 ч.; 3 дни; 21-27 град.
3.Царевица-12-20 ч.; 2-3 дни; 19-29 град.
4.Ечемик-12 ч.; 3-4 дни; 19-27 град.
5.Грах-12 ч.; 3 дни; 10-22 град.
6.Фъстъци-14 ч.; 3-4 дни; 19-29 град.
7.Тиква-10 ч.; 2-3 дни; 18-29 град.
8.Ориз-12 ч.; 3-4 дни; 13-27 град.
9.Ръж-12 ч.; 2-3 дни; 10-22 .град.
10.Сусам-4-6 ч.; 1-3 дни; 19-27 град.
11.Люцерна-4 ч.; 6-7 дни; 19-27 град.
12.Жито-10-12 ч.; 2-5 дни; 19-27 град.
13.Сминдух-10-12 ч.; 3-4 дни; 21-27 град.
14.Соя-12-24 ч.; 3-6 дни; 10-22 град.
15.Фасул-12-24 ч.; 2-6 дни; 19-29 град.
16.Леща-12-24 ч.; 3-4 дни; 19-27 град.
17.Нахут-12-24 ч.; 3-5 дни; 10-22 град.
18.Слънчоглед-4 ч.; 1/2-2 дни; 13-27град.


Най-добре е да се опитате да поддържате температура 18-22 град. и влажност 60-70%.
При ниски температури семената няма да покълнат или ще покълнат много по-бавно,
а при високи температури могат да мухлясат
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
Мнения: 1526
Регистриран на: 31 Мар 2011, 11:32

Re: Какво покълвате и как го готвите?

Мнение от Cheva »

Ето и една статия в блог , за КЪЛНОВЕ. :954
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Публикувай отговор