Който се страхува от мечки, го е шубе!!!


    

Годжи бери/Лиции

Подфорум за непознатите храни

Годжи бери/Лиции

Мнениеот Ver » Пон 12 Мар 2012, 10:35

Отварям тази темичка с идеята всеки да сподели как го консумира този все още екзотичен (и доста скъп за съжаление) плод :)

Изображение

Изображение

Лиций или Годжи бери (както го наричат по света) са плодовете на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Годжи Берито е азиатско растение, член на семейство Solanacea. Името му – “Годжи” идва от китайския език – “gouqizi”. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина, лиция способства обогатяването на ИН (ИН/ЯН), тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажнява белите дробове. В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи берито съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента.

Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система, значително забавяне на процесите на стареене на тъканите, както и предпазване от злокачествени заболявания. Регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Благоприятния ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.

Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.

Ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява, чувствате се недоспали след дълъг сън и нямате желание за нищо, главата Ви боли и можете да чуете ускорения пулс в ушите си, податливи сте и към най-безобидните настинки, сексуалната Ви потентност е намаляла и виждате новодошлите бръчки по лицето и кожата си, която незнайно защо е започнала да старее, то тогава не се чудете, а започнете плодова лиций терапия. За не повече от 2 месеца редовен прием всички по-горе описани симптоми ще са само лош спомен и добрите стари дни ще се върнат отново във вашето ежедневие, още по-енергично от преди.

Източник
Yesterday is a history, tomorrow is a mistery, today is a Gift. That's why we call it Present.

SoulArt - Изкуство от и за душата
Аватар
Ver
Свободна душа
 
Мнения: 4414
Регистриран на: Пон 30 Авг 2010, 11:43

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Cheva » Нед 25 Мар 2012, 18:00

Само го гледам на стилажа все още. :)
Мернах някаква разфасофка по 3лв пакета, но не видях колко гр. е .
Предстои да го опитам, ама не знам кога.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Cheva » Нед 08 Апр 2012, 15:02

Купих си годжи бери.....така сухо не ми харесва.
След накисване за около час, плодовете се отпускат и стават приятни за ядене.
Лично на мен не ми допада осовбено, обаче. :roll:
Пробвах го като добавка към овесени ядки .....трудно го преглътнах.
Да си призная очаквах да има много приятен вкус , като стафидите примерно ...
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Ася » Пет 03 Яну 2014, 18:21

Всяка сутрин давам на моите деца по 10 броя. Цената е около 3,20 лв. за сто грама, но пък стига за дълго време, вкусни са и предпочитам това, отколкото изкуствени витамини. Ако забравя да им дам, децата сами ме подсещат, обожават ги. Имам познат, който отглежда и продава растенията, не знаех, че виреят и у нас.
Аватар
Ася
Аз пиша, пиша вече час
 
Мнения: 213
Регистриран на: Сря 05 Яну 2011, 10:00

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот bobichan » Съб 04 Яну 2014, 22:02

Ася, спокойно можеш да си го засадиш, ако имаш къде. Гледа се много лесно и не е капризно. Прясно става да се слага и в смутира, в салати, кремчета... каквото ти хрумне. Ако живееш в София мога да ти кажа от къде да си вземеш и по-евтино - 24 лева му е килограма на борсата. На мен ми харесва и сухо, можете да си правите и чай от него. Има 1000 приложения просто експериментирайте.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Ася » Нед 05 Яну 2014, 08:53

Ще пробвам да посея, обхванала ме е някаква страст да сея билки и дуги полезни треволяци :)
Аватар
Ася
Аз пиша, пиша вече час
 
Мнения: 213
Регистриран на: Сря 05 Яну 2011, 10:00

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот bobichan » Нед 05 Яну 2014, 16:22

И аз съм така, ама лошо няма :) Давай смело :)
Аз днес дори си сложих годжи в супата - вместо крутони и ей така малко за цвят и настроение - супер се получи.
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Cheva » Нед 05 Яну 2014, 23:19

Ася , така сухи ли даваш ?
След бременния ми период отново купих и хапваме от време на време вкъщи.
"Когато няма къде да отидеш, ела на себе си!"
Аватар
Cheva
Със словото напред
 
Мнения: 1528
Регистриран на: Чет 31 Мар 2011, 11:32

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Ася » Чет 09 Яну 2014, 16:15

Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524
Аватар
Ася
Аз пиша, пиша вече час
 
Мнения: 213
Регистриран на: Сря 05 Яну 2011, 10:00

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Kalia » Чет 09 Яну 2014, 16:19

Ася написа:Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524

По принцип годжи берито се накисва във вода,докато омекне и така се консумира.Същото важи и за:стафиди,фурми,сушени сливи,кайсии,сушени плодове изобщо,бадеми,орехи и др.
Иначе сушените плодове стават на топка в стомаха и не се усвояват.
"Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си, достатъчно умен, за да спечели от тях, и достатъчно силен, за да ги поправи."
Аватар
Kalia
Шампион по спам!
 
Мнения: 106
Регистриран на: Чет 02 Яну 2014, 10:04

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот Ася » Чет 09 Яну 2014, 21:03

Благодаря за информацията, ще го запомня :922
Аватар
Ася
Аз пиша, пиша вече час
 
Мнения: 213
Регистриран на: Сря 05 Яну 2011, 10:00

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот bobichan » Чет 09 Яну 2014, 22:58

Ася написа:Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524

Пресните са много интересни - леко тръпчив, леко сладък вкус, но мнооого различен от дренките. Като цяло странене, но на мен ми хареса. И както казах става перфектно за добавка към салати. Ето една от любимите ми.

Есенна салата с моркови и годжи бери

Продукти:
1 порция
2 листа зелена салата,
3 – 4 стръка бейби спанак,
2 стръка пресен лук,
2 стръка целина,
1 средно голям морков,
1 средно голяма камба,
1 супена лъжица годжи бери
1 супена лъжица ябълков оцет,
1 супена лъжица зехтин.
Измийте и подсушете всички продукти.
На дъното на плоска чиния подредете листата от зелената салата и спанака, поръсете ги с нарязаните пресен лук и целина. Отгоре настържете моркова и най-накрая добавете годжи берито.
Нарежете камбата на полукръгове и подредете по ръба на чинията.
Разбийте зехтина и оцета и полейте салатата.
Консумирайте с много вдъхновение!

Специално Годжи берито гледам да не го кисна прекалено дълго, защото става много блудкаво и безвкусно. По-малко, колкото да омекне максимум 30 минути. Става идеално кремче като го пасираш и подсладиш :)
Аватар
bobichan
От писане глава не боли
 
Мнения: 833
Регистриран на: Пет 20 Авг 2010, 12:02

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот mihonik » Пет 31 Юли 2015, 02:39

Kalia написа:
Ася написа:Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524

По принцип годжи берито се накисва във вода,докато омекне и така се консумира.Същото важи и за:стафиди,фурми,сушени сливи,кайсии,сушени плодове изобщо,бадеми,орехи и др.
Иначе сушените плодове стават на топка в стомаха и не се усвояват.


Не бях чувал за накисване на сушени плодове, ще опитам. По-принцип накисвам само ядки особено бадеми.
Благодаря за съвета.
mihonik
Една птичка пролет не прави
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет 31 Юли 2015, 02:26

Re: Годжи бери/Лиции

Мнениеот cchery » Пет 31 Юли 2015, 18:20

mihonik написа:
Kalia написа:
Ася написа:Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524

По принцип годжи берито се накисва във вода,докато омекне и така се консумира.Същото важи и за:стафиди,фурми,сушени сливи,кайсии,сушени плодове изобщо,бадеми,орехи и др.
Иначе сушените плодове стават на топка в стомаха и не се усвояват.


Не бях чувал за накисване на сушени плодове, ще опитам. По-принцип накисвам само ядки особено бадеми.
Благодаря за съвета.

Здравей, Михоник. Всички сушени плодове могат да се накисват. За по-сладките това дори е препоръчително, ако човек не иска да приема цялата им захар. Не знам дали стават на топка в стомаха, но са доста по-вкусни накиснати. :954
Изображение

"Когато видиш, че някой загърбва собствения си живот и този на децата, за да е сигурен, че ще оздравееш – това означава много. Тогава разбираш, че трябва да се бориш."

Стилиян Петров (капитан на НО по футбол на България)
Аватар
cchery
Завършена форумна мечка
 
Мнения: 7059
Регистриран на: Чет 19 Авг 2010, 11:12


Назад към Кълнове, плевели, супер храни и супер странни храни

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта