Страница 1 от 2

Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 12 Мар 2012, 10:35
от Ver
Отварям тази темичка с идеята всеки да сподели как го консумира този все още екзотичен (и доста скъп за съжаление) плод :)

[img]http://revita.bg/root/_rev-admin_/WP/wp ... /01/go.jpg[/img]

[img]http://zdravoslovnohranene.com/wp-conte ... slovno.jpg[/img]

Лиций или Годжи бери (както го наричат по света) са плодовете на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Годжи Берито е азиатско растение, член на семейство Solanacea. Името му – “Годжи” идва от китайския език – “gouqizi”. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина, лиция способства обогатяването на ИН (ИН/ЯН), тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажнява белите дробове. В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи берито съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента.

Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система, значително забавяне на процесите на стареене на тъканите, както и предпазване от злокачествени заболявания. Регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Благоприятния ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.

Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.

Ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява, чувствате се недоспали след дълъг сън и нямате желание за нищо, главата Ви боли и можете да чуете ускорения пулс в ушите си, податливи сте и към най-безобидните настинки, сексуалната Ви потентност е намаляла и виждате новодошлите бръчки по лицето и кожата си, която незнайно защо е започнала да старее, то тогава не се чудете, а започнете плодова лиций терапия. За не повече от 2 месеца редовен прием всички по-горе описани симптоми ще са само лош спомен и добрите стари дни ще се върнат отново във вашето ежедневие, още по-енергично от преди.

Източник

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 25 Мар 2012, 18:00
от Cheva
Само го гледам на стилажа все още. :)
Мернах някаква разфасофка по 3лв пакета, но не видях колко гр. е .
Предстои да го опитам, ама не знам кога.

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 08 Апр 2012, 15:02
от Cheva
Купих си годжи бери.....така сухо не ми харесва.
След накисване за около час, плодовете се отпускат и стават приятни за ядене.
Лично на мен не ми допада осовбено, обаче. :roll:
Пробвах го като добавка към овесени ядки .....трудно го преглътнах.
Да си призная очаквах да има много приятен вкус , като стафидите примерно ...

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 03 Яну 2014, 18:21
от Ася
Всяка сутрин давам на моите деца по 10 броя. Цената е около 3,20 лв. за сто грама, но пък стига за дълго време, вкусни са и предпочитам това, отколкото изкуствени витамини. Ако забравя да им дам, децата сами ме подсещат, обожават ги. Имам познат, който отглежда и продава растенията, не знаех, че виреят и у нас.

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 04 Яну 2014, 22:02
от bobichan
Ася, спокойно можеш да си го засадиш, ако имаш къде. Гледа се много лесно и не е капризно. Прясно става да се слага и в смутира, в салати, кремчета... каквото ти хрумне. Ако живееш в София мога да ти кажа от къде да си вземеш и по-евтино - 24 лева му е килограма на борсата. На мен ми харесва и сухо, можете да си правите и чай от него. Има 1000 приложения просто експериментирайте.

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 05 Яну 2014, 08:53
от Ася
Ще пробвам да посея, обхванала ме е някаква страст да сея билки и дуги полезни треволяци :)

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 05 Яну 2014, 16:22
от bobichan
И аз съм така, ама лошо няма :) Давай смело :)
Аз днес дори си сложих годжи в супата - вместо крутони и ей така малко за цвят и настроение - супер се получи.

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 05 Яну 2014, 23:19
от Cheva
Ася , така сухи ли даваш ?
След бременния ми период отново купих и хапваме от време на време вкъщи.

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 09 Яну 2014, 16:15
от Ася
Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 09 Яну 2014, 16:19
от Kalia
Ася написа:Привет!
Сухички давам, както ги продават по магазините, някой пробвал ли е пресни?
bobichan, каква беше супата, стана ми интересно :524
По принцип годжи берито се накисва във вода,докато омекне и така се консумира.Същото важи и за:стафиди,фурми,сушени сливи,кайсии,сушени плодове изобщо,бадеми,орехи и др.
Иначе сушените плодове стават на топка в стомаха и не се усвояват.

Re: Годжи бери/Лиции

Публикувано на: 09 Яну 2014, 21:03
от Ася
Благодаря за информацията, ще го запомня :922