[img]http://img1.sportal.bg/uploads/tinymce/ ... r/chia.jpg[/img]
Тараумарите (мистериозно индианско племе, членовете на което имат изключително дълголетие и неподражаема физическа форма) твърдят че имат чудотворни свойства и ги консумират ежедневно под формата на храна и енергийна напитка. Открих ги след доста перипетии във вездесъщия Интернет и като работен експеримент за тази статия от около месец ги използвам подобно на рарамурите. Според индианците семената чия са основен източник на енергия и здраве, а древните ацтеки са били толкова признателни на растението, че са имали празници посветени на него. Казват, че чиа е един от най-мощните антиоксиданти в природата, а легендите в Интернет за подвизите на тези семена на клетъчно ниво нямат брой.
Не знам какво е истина и какво не, но аз определено виждам промяна в себе си, откакто включих чиa в иначе безотговoрния си метод на хранене. Напитката, която виждате на снимката
[img]http://img1.sportal.bg/uploads/tinymce/ ... panica.jpg[/img]
също се приготвя от това растение и тараумарите я наричат искияте. Пият я преди, по време и след състезание. Общо взето приготвянето е елементарно и включва разтварянето на семената в чаша с вода. Резултатът е много странен - течността променя значително плътността си и като че ли се желира. Малко е странно да надигнеш чаша с полу-желирана вода, но...вкусът е изненадващо приятен и сладък! Семената могат да се ядат направо с лъжица и също имат приятен остатъчен вкус.
"
Това са фрази от една невероятна трилогия със статии на Иво Иванов - давам ги за инфо, на който му се чете хубав текст:
Белият кон и cвръххората на планината (най-голямата тайна), I част
Жената, която падна от небето (най-голямата тайна), II част
Тичайте свободни! (най-голямата тайна), част III
............................................................................................................
Но да се върнем към тематиката на този подфорум, а имено суперхраните. КАКВО Е ТОВА ЧИЯ?
Какво е чия (или чиа)? По-скоро ядка или повече зърнена култура, опитваща се да се наложи в хранителните режими на активно спортуващите? Трудно бихме могли да определим, освен ако не сме опитали малките зрънца. Чията е била основна част не само от диетата на ацтеките и маите преди испанското завоевание, но и важна част от техните религиозни церемонии. В древността е била толкова ценена, че е била използвана като разменна монета. Известна като „храната за бягане”, употребата й като високо енергийна храна, даваща издръжливост, датира още от древните ацтеки. Знае се, че воините на ацтеките са преживявали на чиа по време на завоевателните походи. Индианците от югозапада изяждали не повече от една чаена лъжица, когато били на 24-часови преходи. Индианците, които тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг, за да разменят тюркоази за раковини, си носели за из път само семена от чиа.
Какво представлява чия?
Чия е общо наименование на два вида Салвия (Salvia Hispanica и Salvia Columbariae), които се отглеждат като диви култури, с изключение на Salba. Представляват дребни и твърди семена, плод на растение, което много наподобява градинския чай, с изключително малки размери.
До преди известно време дребните семена на растението са се отглеждали само като декоративен елемент, но с изучаването на техния състав и полезни свойства става ясно, че те могат да бъдат потенциален източник на полезни вещества за организма.
Едно от изключителните качествата на чиата са хидрофилните и свойства – тя има способността да абсорбират вода повече от 12 пъти теглото си. Способността й да задържа вода й помага да удължава овлажняването. Течностите и електролитите осигуряват средата, която поддържа живота на всички клетки в тялото. Техните концентрация и състав се поддържат така, че да останат възможно най-непроменливи. Като ядете семена от чия, запазвате влагата и регулирате по-ефикасно усвояването на хранителни вещества и течности от тялото. Запазва се електролитният баланс, тъй като телесните течности се оползотворяват по-пълноценно.
Освен хранителните ползи, семената на чиа са полезни като друг вид съставка. Индианците и мисионерите са ги използвали да налагат лапа при огнестрелни рани и други тежки наранявания. Раните се налагали със семена от чиа, за да се избегнат инфекции и да се ускори оздравяването. Ако поставите едно-две семенца в очите си, те ще ги прочистят и ще ви помогнат, ако имате някаква инфекция. Има още куп ползи освен информацията, спомената в тази статия и съкровища, които още не са открити. Чиа, доста уникална с богатия си хранителен профил, е една от най-полезните и благотворни храни за човека и е предопределена да е древната храна на бъдещето.
Различният климат, условията на отглеждане, както и композицията на областта, определят хранителните качества на семенцата. Днес, производството на чиа е съсредоточено в Мексико, Централна и Южна Америка.
Хранителен състав на чия
Хранителен състав за 100 гр сушени семена от чия
Калории 486
Калории от мазнини 276
Общо мазнини 30.74 гр
Холестерол 0 мг
Общо въглехидрати 42.12 гр
Фибри 34.4 гр
Захари 0 г
Белтъчини 16.54 гр
Вода 5.89 мл
Гликемичен индекс (ГИ) 4.56
Гликемичен товар/лоудинг (ГЛ) 2
Здравословни ползи от консумацията на чия
Трудно би било да се опишат в няколко изречения всички полезни свойства на "храната за бягащи", както векове наред са я наричали индианците. Твърдят, че консумацията й е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма.
При накисването на семена от чия, водата придобива желеобразна структура. Смята се, че този ефект е абсолютно идентичен, когато човек погълне семена от чия, т.е. в стомаха му се образува своеобразен филтър-желе, който забавя разграждането на въглехидратите от ензимите като същевременно забавя тяхното преобразуване в захар. Това качество на чията я прави изключително ценна храна за диабетици.
Това се обяснява със съдържанието на големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган в състава на семената от чия.
Освен това, съдържанието на полиненаситени, наситени и наситени мастни киселини повишава полезността на зърнената култура.
Голяма част от мазнините всъщност са омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина, за които вече съществуват достатъчно данни колко ценни са за доброто физиологично състояние на организма.
- Консумацията на чия е важна и защото:
- способства за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролира нивото на кръвната захар, и същевременно увеличава транзитното време в червата, тъй като чия съдържа значително количество разтворими фибри и има сравнително по-висок вискозитет от други хранителни влакна;
- съдържа голямо количество антиоксиданти;
- повишава съпротивителните сили на организма благодарение на омега-3 и витамините;
- стимулира и същевременно подобрява работата на стомашно-чревния тракт и контролира констипацията, благодарение на фибрите;
- високото съдържание на омега-3 мастни киселини повлиява благоприятно върху умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия;
- оказва добра превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система;
- помага за редуцирането на наднорменото тегло заради ниската си калоричност и свойствата й да абсорбира голямо количество вида и да се раздува, ставайки още по-засищаща;
- подпомага детоксикацията на организма;
- хигроскопичните свойства на чия позволяват да бъде абсорбирано по-голямо количество течности, като по този начин се запазват голяма част от електролитите: важно свойство, особено за хора, подложени на по-голямо натоварване;
- не съдържа глутен - особено важно предимство на семенцата за хората, страдащи от непоносимост към глутена.
- Можем да обобщим, че семената на чия съдържат:
- до два пъти повече протеин от повечето зърнени култури, сравнима е само с овеса;
- до пет пъти повече калций от млякото;
- до два пъти повече калий от бананите;
- големи количества омега-3-мастни киселини.
Как да изберем и съхраним чия?
В настоящия момент в България семенца чия се предлагат само в био магазините, ето защо известна трудност среща въпросът "Как да изберем качествена чия?" Остава да се доверим на вносителите.
Как да съхраним чията? Е, всички правила, които се спазват за съхранение на зърнените култури, важат и тук. Важно е периодът за съхранение да бъде сравнително кратък, като подходящият съд е от голямо значение.
Винаги избирайте стъклени или керамични съдове и използвайте тъмни и сухи места за съхранение. Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годен за консумиране.
Кулинарни идеи с чия
Семената от чия имат съвсем лек привкус на ядки и добавени към различни ястия, салати, тестени изделия или напитки почти не променят техния аромат и вкус. Набъбвайки, те по-скоро сгъстяват тяхната консистенция, и по този начин удължават чувството за ситост.
С чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинги, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа.
Чия, разбира се, може да бъде поднесена и под формата на сурови кълнове, които в рамките на четири дни ще бъдат годни за консумация.
Източник: Семена от чия (чиа) http://www.bb-team.org/articles/4174_se ... z1z5LYl6wv" onclick="window.open(this.href);return false;
Какво може да се направи с Чиа ?
Източник
1. Можете да я изпиете.
Можете да поставите чия семена в чаша вода и да ги изпиете. Поставите чия в каквато и да е течност – кафе, чай, вода или сок, разбъркайте и ги оставите за минута или две така че да се накиснат добре. Ако пък ги оставите да се накиснат за по-дълго те ще се превърнат в чия гел и можете да ги ядете с лъжица. Гелът ще има вкуса на течноста в която са киснати семената и можете да го поставите в съд и съхраните в хладилник за по-късна консумация.
2. Можете да я поръсите …върху салата, риба, зеленчуци, супи или прибавите в кисело мляко и всичко за което се сетите.
3. Един от най-популярните начини на консумация на чия е чрез накисване. Семената абсорбират голямо количество вода много бързо, обикновено до 10 мин. Можете да направите чия гел чрез добавяне на 1/3 чаша от семената в 2 чаши вода. Разбърквайте добре, така че да не останат бучки и след това поставете в буркан с капачка и яжте когато пожелаете.
Чията определено е добра добавка към безглутенови диети и диети без зърна. С няколко лъжици на ден прибавени към храната ще започнете да забелязвате здравословната помощ на тази супер храна.
"Възможно е ключът към загадката да е в мистериознните семена на растението чиа (от семейството на Salvia Hispanica), които виждате да държа в ръката си на снимката. Тараумарите твърдят че имат чудотворни свойства и ги консумират ежедневно под формата на храна и енергийна напитка. Открих ги след доста перипетии във вездесъщия Интернет и като работен експеримент за тази статия от около месец ги използвам подобно на рарамурите. Според индианците семената чия са основен източник на енергия и здраве, а древните ацтеки са били толкова признателни на растението, че са имали празници посветени на него. Казват, че чиа е един от най-мощните антиоксиданти в природата, а легендите в Интернет за подвизите на тези семена на клетъчно ниво нямат брой.
Не знам какво е истина и какво не, но аз определено виждам промяна в себе си, откакто включих чиa в иначе безотговoрния си метод на хранене. Напитката, която виждате на снимката също се приготвя от това растение и тараумарите я наричат искияте. Пият я преди, по време и след състезание. Общо взето приготвянето е елементарно и включва разтварянето на семената в чаша с вода. Резултатът е много странен - течността променя значително плътността си и като че ли се желира. Малко е странно да надигнеш чаша с полу-желирана вода, но...вкусът е изненадващо приятен и сладък! Семената могат да се ядат направо с лъжица и също имат приятен остатъчен вкус. "