КОИ ХРАНИ ПОМАГАТ ДА НЕ ПУШИМ
в. „ВСИЧКО ЗА СЕМЕЙСТВОТО”/ 28.10.2010 г.
Всеки, който е пробвал да остави цигарите, знае колко е трудно човек да удържи на постоянното желание да запали, да вхъдне тютюневия дим и да усети как го изпълва блаженството от наркотика. :!: Твърди се, че никотинът въздейства върху центъра в мозъка, на който действа и храната. Затова пушачите издържат повече на глад и по-лесно спазват диети. При нахранване и и при изпушване на цигара въпросният център сигнализира, че тялото няма нужда от повече от постъпване на засищащи вещества. Мозъкът отделя серотонин – хормона на доброто настроение и ние се чувстваме сити и доволни. :!: Премахването на цигарите кара този център да страда, а той тормози нас. Започва да ни измъчва постоянно чувство на глад, на което трудно се устоява. Какво можем да направим?
Яжте! – съветва руската диетоложка д-р Марианна Трифонова. Според нея специалистити по диететика и по зависимостите отдавна са разработили режим на хранене, включващ определени продукти, които потискат никотиновия глад, а същевременно са и нискокалорични. Кои са тези храни-помощници?
ПРЯСНО МЛЯКО
То притъпява в известна степен ищаха към цигарите. Отдавна е установено, че чаша мляко, изпита преди пушене прави вкуса на папиросите крайно неприятен. Съществува дори такъв метод за борба с вредния навик: цигарите се накапват с прясно мляко и после се изсушават. така те придобиват горив вкус и да ги изпушваш докрай, е доста трудно.
ПАТЛАДЖАНИ
Германски учени твърдят, че патладжаните са много ценна храна за хората, които искат да спрат да пушат. :!: Този зеленчук съдържа голямо количество витамин РР, който помага да се преодолее никотиновата зависимост. Това е витаминът, известен като никотинова киселина, и според изследователите консумацията на по-големи количества от него позволява да се намали дискомфортът, предизвикан от отказването от цигарите. :!: Специалистите от Германия съветват пушачите, които искат да се разделят с вредния си навик, да включват ежедневно в менюто си патладжани. Те дори смятат, че „сините домати” могат напълно да заменят специалния пластир, предназначен да намали никотиновия глад в преиода на отказване от цигарите.
Избягвайте лютите, осолените, пържените и пушените храни. Те раздразват определени вкусови рецептори, чувствителни към вуса на тютюна, и провокират желание за пушене. Подправките употребявайте умерено, с едно изключение – киселите.
БЪРЗА КИСЕЛА ПОМОЩ
Ако ви се пуши неудържимо, може да хапнете нещо киселко. Например салатка, подправена с лимонов сок, или грейпфрут. Това ще понижи чувствителността на рецепторите, отговарящи за възприемането на тютюна, а заедно с това ще приглуши апетита за сладки неща.
ДЖИНДЖИФИЛ
В момента, когато ръката ви посегне към поредната цигара, поставете върху езика си парченце джиндждифилов корен и го смучете като близалка. Острият, но приятен вкус веднага ще потуши желанието ви да запалите, а същевременно дждинжифилът ще освежи чудесно дъха ви. Той е нужен на пушачите и по друга причина – препяства развитието на атеросклерозата и потиска растежа на злокачествесните тумори.
БРОКОЛИ
Яжте възможно повече от тях. :idea: Това зеле съдържа сулфорапин – вещество, повищаващо активността на гена NRF2, който защитава клетките на белия дроб – най-уязвимото място на пушача – от токсично увреждане. :idea: Естествено дори да ядете броколи с килограми, те няма да могат напълно да изчистят органима ви от никотина. Затова пък ще станат отлични ваши помощници в началния етап на отказване от тютюнопушенето.
ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СА НАЙ-ВАЖНИ
Целина, краставици, домати, фасул, аспержи и др. са не само богати на витамини, но и притежават сходни на млякото свойства: правят по-малко приятни вкуса на цигарите и миризмата на зигарения дим. Освен това са богати на фибри и дават усещане за ситост, без да натоварват с калории.
ВОДА, БИЛКОВ ЧАЙ И СОКОВЕ
Постарайте се да спрете консумацията на алкохол и напитки с кофеин: чай, кола, кафе. След приема на тези стимулатори желанието да се запали цигара се изостря, а под влияние на опияняващия ефект на спиртните напитки тютюнът не изглежда толкова страшен. Изследване на Медицинския център към университета „Дюк” (САЩ) показва, че сред продутките, които провокират женлание за пушене, на първо място са кафето, чаят и колата (според 45% от анкетираните), следвани от алкохола (44%) и месото (11%). Вместо алкохол и напитки с кофеин пийте много минерална вода, натурални сокове, билков чай.
ИЗТОЧНИЦИ НА МАГНЕЗИЙ
Довчерашният пушач е доста нервен, а този минерал ефективно се бори с раздразнителността. Основни източници на магнезия са: триците, пшеничените кълнове, цвеклото, тиквата и тиквените семки, морковите, пилешкото месо, кедровите ядки. Има го в големи количества също в бананите и сушените плодове, но те са по-калорични и с количеството им трябва да се внимава.
ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, БОГАТИ НА ВИТ. С
Аскорбиновата киселина ви е потребна в големи дози. Никотинът дълги години е разрушавал вит. С в организма ви, сега трябва да възстановите щетите. Богати на него са цитрусовите плодове, кивито, чушките, черното френско грозне (касис), спанакът, киселото зеле.